Nechci k tchýni. Poradíte?

21. čer 2020

Ahoj. Potřebuju poradit. S tchyní jsme neměly dobré vztahy nikdy. Protože byla naštvaná že už nemůže synáčka tolik ovlivňovat (byl typický mamánek). Pak to bylo na čas neutrální, fungovaly jsme jakž takž, ale teď po porodu se to zas zhoršilo. Ona mě absolutně ignoruje, mému manželovi strká peníze na přilepšenou za mými zády, říká mu jaký je chudáček, že se určitě nevyspí, a že určitě v noci pořád vstává k malé, a blablabla. Přitom o malou se starám jen já, on se normálně vyspí, on má po práci čas na svoje PC hry, to já lítám kolem malé že nemám čas se ani pořádně najíst. Tchyně má navíc žvásty na mě, že vypadám blbě, že jsem bledá a malá že mi vzala krásu. Přitom jiní lidé mi říkají jak mi to po porodu naopak moc sluší.Posledně jsme byli u tchyně a ona na naší malou, že jestli jí mamka nezlobí. Tak jsem se bránila že stejně tak může zlobit táta. A ona se úlisně zasmála že tatínek určitě nezlobí. A taky furt že je malá oplácaná, přitom tlustá není, naopak doktor říkal že by mohla mít víc. A tak jsem manželovi řekla ať si mámu zkrotí jinak tam s malou jezdit nebudu, protože mě to trápí a nechci se z toho složit nebo přijít o mléko. . A on místo aby se mě zastal, tak se zastává jí, že si to moc beru a že já jsem ta špatná, že jí chci zakázat vidět vnouče. Co mám dělat?

j.a.n.i
21. čer 2020

Upřímně, nějak nevidím na chování tchýně zásadní problém, ptát se mimina, zda ho mamka nezlobí je celkem běžná fráze, stejně jako konstatování, že je mimčo oplácané, trochu mi přjde, že tchýni prostě nemáš ráda a cokoliv, co řekne je děsný problém. A jako promiň, přijít na mě s tím, že se z tohoto složíš nebo přijdeš o mlíko, tak jsem taky na straně tchvýně.

autor
21. čer 2020

A také se mi nelíbí, že manželův otčím, s kterým zažíval peklo, si naší malou fotí a pak si fotky vyvolává bez našeho dovolení, stejně tak tchyně, ta zas se na malou ptala u nějaké pochybné kartářky, taky bez našeho dovolení. A tchyně mi říká že podle kartářky bude malá pěkně divoká, že nám bude skákat po hlavě a vše si vydupe. Tak jsem ji řekla že to je o výchově, a ona se mi vysmála že ne, že se ještě budu divit. Hlavně že ona se o svoje děti nestarala, taky to podle toho vypadá... Jsem zoufalá, ale bojím se že mi malou zkazí, jejich rodina je dost pochybná, byli tam i problémy se zákonem... Dnes už lituju že jsem si vůbec manžela brala když pochází z takové famílie. Mělo mi dojít že malou asi neochráním od toho, aby věděla jací jsou.

autor
21. čer 2020

@j.a.n.i Ale tchyně má taky nemoc, která pro mimčo může být smrtelná. Doktor říkal že jedině aby tchýně nosila roušku, ale tu pořád "zapomíná".

marta_kovar
21. čer 2020

Já si myslím, že další troll. Pokud ne. Tak je mi líto manžela, že se takhle o něm a jeho rodině vyjadřuješ. Bohužel nikdo si rodinu nevybere.

anna0306
21. čer 2020

Tak to máš ještě "hodnou" tchýni u nás je to strašný a kdykoli musím jít k partnerovo rodičům začnu mít průjem, zvracím a je mi zle. Obávám se, že tyhle věci žádné řešení nemají.

volfici
21. čer 2020

Prosím tě, jakou nemoc má, že bez roušky je takhle nakažlivá a přitom nemá karanténu nebo neleží na uzavřeném infekčním oddělení? Opravdu by mě to zajímalo.

ai30
21. čer 2020

Trolulo, slo ti to dobre, normalne by to byl klasicky konikovsky pripad, ale s tou smrtelnou nemoci jsi to zabila. Nedame neco jineho? Nebude se ti zenit i syn? Byvaly manzel? Matka? Dcera, co ma pomer s tvojim psem?

malenka3
21. čer 2020

Upřímně? Jestli nejsi zase další troll teda 🤦‍♀️ Na chování tchýně nevidím zas až takové prohřešky, abys kvůli tomu takhle vyšilovala. Blbý kecy má kdekdo, ale umím si představit, že to jsou prostě jenom takový běžný řečičky. Úlisný pohled v tom vidíš ty, protože ji zjevně nemůžeš vystát. A zjevně ani u vás doma to moc nefunguje. Manžel je rodič stejně jako ty a kromě kojení by měl být schopen zastat vše. Takže jestli lítáš kolem malé jen ty, je to tvoje chyba, děláš si to doma sama. Pokud lituješ, že sis ho vzala, "když pochází z takové familie", to snad nemůžeš myslet vážně, snad sis ho brala kvůli tomu, jaký je a ne kvůli tomu, jakou má rodinu, kterou si nevybíráme. A jako že si má tchýně žádat povolení, aby si nechala vyložit karty? Ale jako prosimtě 🤦‍♀️ nechceš jí náhodou dávat i svolení na to, že na ní může myslet. O výchově tvé dcery to být může, takže vám fakt skákat po hlavě nemusí, ale musíte na tom makat doma. Pár návštěv u tchýně ti rozhodně výchovu nezmrší, když položíš slušné základy doma. Ale z tvého psaní nějak nemám pocit, že tam na to ten potenciál je.
Takže suma sumárum, srovnej si to nejdřív doma. Tam to zjevně nefunguje. Kdyby fungovalo, pak byste byli vy jako rodina a vše ostatní, co píšeš, by ti mohlo jedno. Tak se ale očividně neděje a ty si to přenášíš vztekem na tchýni. Jádro pudla ale bude nejspíš jinde.

lenickakl
21. čer 2020

Budes tak trochu hysterka

verunkanatalka
21. čer 2020

Jestli tě tchýně štve,tak jí pošli do prdele a je to.Co jiného na to napsat.

jjasmina
21. čer 2020

Upřímně to slyším taky furt , ale rozhodně to tak vážně jako ty neberu, spíše se zasměju a i té naší holčičce řeknu, že je to hezká Mišelinka ( Michelin) Taky tchýni moc nemusím, spíš si bereš vše , co řekne, protože ji nemáš ráda. Možná ani nejsi v psychické pohodě, nevim

ai30
21. čer 2020

@malenka3 Jasny, ze to je troll :D Hrozne by me zajimala ta nemoc, ktera je desne smrtena, jedine tedy kdyz bude mit rousku, pak je to v pohode :D

denny27
21. čer 2020

Tchýni bych kopla do čuni😠😠😠
Úplně mě vytáčí nějaké rady, osočování, moralizování.

denny27
21. čer 2020

A nemoc má jakou?? Jako Covid, zápal plic?🤔🤔

autor
21. čer 2020

@denny27 Plicní chlamydie.

autor
21. čer 2020

Jak mám mít ráda člověka, který nabádal mého manžela, ať si udělá testy otcovství? A před svatbou když mi řekla že ona bude pro mého manžela vždy na 1.místě, a že se do roka stejně rozvedem?

pabka
21. čer 2020

Ty budeš tedy dáreček covece... na popisu tchyně nevidím vůbec nic závadného, přesně jak tu někdo napsal, ze by se te příště měla zeptat i když si na malou vzpomene...? Ze ji otčím fotí - fotí ji nahou nebo používá fotky tam, kde nechceš? Tak mu to řekni, ze si to neprejes! Pokud ne, třeba ji má jen rad? A smrtelné onemocnění snad nemyslíš ani vážně a na rodinu si nestezuj, tos věděla snad i před svatbou jaká je, ne? Nemáš tchýni rada, tak si vše moc beres. A ze doma behas sama a manžel hraje hry je tvůj boj, jak si to kdo udělá, tak to má.

mourovatakocka
21. čer 2020

Tchýně je prostě malinko kravka. Moc doporučím vážně si promluvit s manželem. Vysvětlit, co ti není příjemné, že nechceš odstřihnout vnouče od babičky, ale současně za stávající situace tam nejezdíš ráda. Buď se k tomu chlap nějak postaví, třeba i promluví s drahou matinkou, nebo pak teprve se můžeš zkusit ohradit sama a omezovat návštěvy na zdvořilostní minimum.
Teď jsem dočetla ještě diskuzi, na plicní chlamydie opravdu pozor, mamka na ně trpěla jeden čas taky. Řešení je děsně snadné - měj po ruce čistou roušku z lékárny, když tchýně "zapomíná", tím jí vytřeš zrak a ukáže se, zda skutečně zapomíná, nebo to má u zadele.

michaela1990xx
21. čer 2020

Kdyby měla pozitivní plicni chlamydie, tak leží na infekcnim

michaela1990xx
21. čer 2020

A plicni chlamydie nejsou smrtelnou nemoci. Já je mela taky. Nevedela jsem o tom a 3 mesice jsem chodila mezi lidma. Nikdo z okoli to nechytil. Jen jsem to asi ja chytla od pacienta.

merope
21. čer 2020

Prober s manželem a vysvětli, že malá nemusí přijít o babičku - ale ať si tam s ní jezdí sám, pokud bude mít blbé kecy. A budeš mít odpoledne pro sebe.

janinasm
21. čer 2020

Tchyne s diagnózou, no. Jestli nechceš, aby tvé dítě vidala, tak tam prostě nejezdi. Já bych tedy na tvém místě jednala na rovinu. Řekla ji, že se takhle chovat prostě nebude jinak neuvidí vnouce. Tečka. Tchyně je dospělá a jestli se neumí k tobě chovat a respektem, tam má smůlu.

autor
21. čer 2020

@mourovatakocka No jo ale i když budu mít roušku nachystanou,je to houby platný. Posledně jsem se otočila, a když jsem koukla zpátky, ona se už nad malou skláněla. A ještě u ní kýchla. A manžel sice zaječel kde má roušku, ale to už bylo pozdě ☹

autor
21. čer 2020

@michaela1990xx Na internetu píšou že pro oslabené jedince a děti to může být smrtelný, a tvrdí to i její lékař, i pediatr.

autor
21. čer 2020

@merope To by nešlo, malé je měsíc a kojím.

mourovatakocka
21. čer 2020

Pokud jste s manželem zajedno, řeš to s ním a on ať s matinkou promluví. Rouška by pak byl dobrý argument, podívejte se, ani tohle nedokážete respektovat, ač jsme vám roušku nabídli.

anna0306
21. čer 2020

@merope Ze své zkušenosti bych dítě nikdy samotné nenechala s tchýní bez mého dozoru, ani kdyby tam byl partner. Pokud je tchýně magor tak bych nevěřila, že by ji neublížila

zuzkasim
21. čer 2020

Ještě s tebou dost cloumají hormony... Tchýně se nechová nijak zvláštně, má vcelku běžné řeči, které člověk slyší od ledaskoho, jak to máš doma s manželem je na tobě. Prarodiče si vnoučata obvykle rádi fotí a sem tam se s nimi pochlubí, já ty naše jen požádala, že si nepřeju fotky dětí na internetu. Kvůli takovýmto hloupostem se o mléko opravdu nepřichází, řeči o manželové famílii... holka, tebe mít za snachu taky nebude jednoduché.

kapii
21. čer 2020

Myslím, že jsi unavená a rozhozená ještě po porodu, tak tě pak mrzí i takové běžné řeči. Já si to ze začátku taky brala, teď už to vždycky otočím proti těm, co nějaké blbé kecy mají. Taky úž jsem slyšela, že je malý oplácaný, hubený, mamánek, moc tichý, moc divoký... Tak jim to prostě vždycky vyvrátím, že já si to nemyslím a zdar. Omez zatím kontakt nebo ať chlap řekne tchýni, že jsou ti takové řeči nepříjemné. A hlavně si od začátku nastav, ať ti chlap s dítětem pomáhá, pak už ho nepředěláš a třeba někdy nebudeš moct a když chlap neumí ani převléct nebo vyměnit plínu je to na prd.

merope
21. čer 2020

@anna0306 Tak to já klidně nechala a vyrazili jsme si sami dva ven na procházku a bylo to super. Ale malému už bylo víc. Matka v šestinědělí má právo sedět doma na zadku a nikam necourat po návštěvách. A taky má právo, aby návštěvy přišly za ní domů, tam jí uvařily, pomohly s úklidem, uklidily po sobě veškeré nádobí a další - a zase vypadly. Tím neříkám, že musí sedět doma a nikam nechodit - ale má právo návštěvy odmítnout.

Jako mě vůbec nenapadlo, že se může jednat o měsíční miminko - protože ten příspěvek vypadal, jako že se tak chová pořád a opakovaně a teda s měsíčním mimčem ať si přijdou. A ano, matka měsíc po porodu prostě BUDE unavená, bledá, nevyspaná. A jediná reakce na to je té matce pomoci. Nikoli vyžadovat návštěvy (teda pokud si to matka sama nepřeje).