Nechci hlídat neteř.

24. črc 2023

Včera jsem se dozvěděla, že bych měla hlídat neteř. Nechci ji hlídat, ale viditelně nebudu mít jinou možnost. Švagrová si chce vzít našeho syna, a pak je jasné, že něco za něco. Synovi je to jedno.
Nepotřebuju hlídání, protože jsem učitelka, synovi je 12, takže už to je pohoda. Občas jdeme na výlet, ale spíš si vzájemně dáváme pohov, ráno se spolu nasnidame, pak si dáme oběd, někdy vařím já a někdy on. Když je čas, tak si čte, nebo je s kamarádem venku. Neteř je zvyklá na naprosto organizovaný čas. Nikdy nejsou doma jen tak. Oba dny z víkendu mají něco. I když jsme s nimi byli na dovolené, tak každý den byl nabitý k prasknutí.
Toto se čeká i ode mě, ze budu celý týden něco vymýšlet a každý den někam pojedeme. Bydlíme na vsi, takže denně na vlak a objíždět okolí. Neco dopoledne a něco jiného odpoledne. Jinak se nudi. Nemůžeme na kolo a koloběžku, protože ona nechce nosit helmu a nikdo ji nedonutí. Rodiče ji nechávají, ale já ani nahodou. Plavat nechce, protože je to nuda, v lese je nuda, procházky se psem jsou nuda, na zahradě je nuda... Pomáhat s běžným provozem nebude, což chápu, ale po dětech kamarádky klidně chci, aby otrhaly rybíz a nikdo to neřeší. Takže týden nebudeme dělat nic. Potřebuju sbírat ovoce a zavařovat.
Se synem si už nerozumí. Ona je holka, co řeší jen to, jak vypadá, sociální sítě a hry na mobilu. Syn je vesnický kluk, co dodnes leze po stromech, jezdí s kamarady na kole a největší zážitek má, když může sekat u dědy dříví.
Asi necekam radu, protože tady je to jasné. Nic jiného mi nezbývá, ale opravdu se na to netěším.
Jak vy řešíte pobyt dětí, když si nerozumí s vašimi dětmi?

swan42
24. črc 2023

Nepises kolik ji je, co se mi zda jako podstatna informace

klokanka31
24. črc 2023

Tvoje hlídání, tvoje pravidla ne? A pokud se to někomu nelíbí tak smůla...

bara88
24. črc 2023

Já nějak nechápu proč by si měla dávat ty na hlídání 12ti leteho syna když nechceš a pokud potrebujou oni hlídání tak bych klidně pohlidala ale podle sebe

nesii123
24. črc 2023

Píšeš, že synovi je to jedno, jestli bude u nich. Tak ať je syn doma a tím pádem nemusíš hlídat neteř.

escapelle
24. črc 2023

Klidně bych pohlídala,obzvlášť když by to potřebovali,ale jako pardon,diktovat mi co budu s hlídanym dítětem dělat?🤣🤣Ani omylem. Jako na nějaký výlet bych je asi určitě vzala,ale kdyby se ki to nehodilo,tak by prostě ležela celej den na zahradě,třeba. I kdyby se holčička i maminka měly třeba pos.at🤷‍♀️

laxesis
24. črc 2023

Když něco nechci a nepotřebuju, tak to nedělám ne?🙂 hlavně pokud hlídáš ty, tak to bude po tvým ten program. Jestli máte celý týden zavařovat, tak budete zavařovat. Děcko bez helmy bych ven na kolo/koloběžku/brusle nikdy nevzala a je mi jedno, jak to mají doma. Až si rozflákne hlavu, kdo bude zodpovědny? No. Rovnou bych hlásila, že u nás to bude jinak ten týden a bude klid a pohoda. A vůbec bych neřešila, co se "čeká". Telefon bych jí omezila a pokud je všechno obyčejné nuda, tak se bude holt nudit. Nejsi animátor;)

bara88
24. črc 2023

Mě by třeba i ten telefon byl jedno.jako proč já bych měla přeučovat dítě. Pokud chce být na telefonu a neomezuje to mě plány, tak ať si na telefonu je

emillyhk
24. črc 2023

Nepíšeš, kolik je neteři let, ale jestli řeší sociální sítě, tak úplně mrňavá nebude. V tom případě pokud švagrová chce, aby byla týden u vás (a tobě to v zásadě nevadí), tak bych navrhla, že OK, ale ten týden bude v tvojí režii. Potřebuješ zavařovat? Pomůže. Chce na kolo? Jedině s přilbou. Nudí se? Její problém... Výlet klidně ano, ale třeba jeden nebo dva, prostě tak aby ti to nenabouralo tvoje plány.

xxx3d
24. črc 2023

počkej, ale ty přece nemusíš dělat nic z toho, na co je ona zvyklá
naopak 🙂 potřebuješ otrhat ovoce, může ti pomoct, když nebude chtít, protože je to nuda, bude se s tebou nudit na zahradě
a jinak chápu jak se cítíš
třeba to ale nebude takovej vopruz jak to teď vypadá.

veruuu_kubesovic
24. črc 2023

Nějak nechápu, když nepotřebuješ hlídání tvého syna 🙂 a proč bys teda měla hlídat neteř? když něco nepotřebuji, tak se do toho nenechám tlačit...
a nechápu tu pointu s vesnicí? nechce helmu, nechce plavat, tak ať sedí na prdeli na zahradě...

galatea_a
24. črc 2023

Jak jako nic jiného nezbývá? Zaprvé hlídat nemusíš, ale dobře, když tedy hlídat budeš, tak to přece bude podle tebe. Nebo to je nějaký problém, že se slečna bude nudit, když ti nebude chtít pomáhat?

bara88
24. črc 2023

@veruuu_kubesovic asi chtěla dát na jevo jak její syn je super že je je pro něj zážitek pracovat a neteř řeší jen net s to,jak vypadá akorát že to prostě není o tom že je z vesnice

zlataberta
24. črc 2023

Nechápu, proč by jsi měla dávat 12ti letého kluka na hlídání, když to nepotřebuješ a když on už je určitě samostatný....neteř ti nikdo vnutit nemůže....pokud jí nechceš hlídat, nehlídej...i kdyby jsi ji nakonec hlídala, tak si jeď podle svých pravidel a když se u tebe nudí, tak ať je s maminkou doma.

gingermom
24. črc 2023

Chápu, pro klid v rodině člověk udělá cokoli 😉 Ale jak píšou holky, během hlídání bych si nastavila svá pravidla a klidně o nich řekla předem. Největší zážitek nakonec může být právě to sbírání rybízu 😉
Když hlídám svou neteř, poslechne u mě i v takových případech, kdy by doma udělala scénu a rodiče ji samozřejmě ustoupili. Mám ji ráda, ale výchovu mám jinou než u nich doma, prý jsem přísnější 😂 Vypadá ale u nás spokojeně a jezdí ráda. Nebála bych se toho, děti často vycítí, co si můžou dovolit a třeba si ten společný čas užijete 🙂

tereza0111
24. črc 2023

eeeh, proste rekni, ze hlidat nebudes?
Pro klid v rodine clovek udela cokoli - akorat to pak neni klid, kdyz ty se premahas delat neco co nechces. Proste ji normalne rekni, at se nezlobi, ale jestli potrebuje nekam skocit na urad nebo neco vyrit, tak na par hodin neni problem, ale ze uz mas dite velke a uz neumis vymyslet takovy program a ona by se u tebe jen nudila... Otevrena komunikace je ta nejlepsi!! Nakonec vzdycky
Ano, prvotni reakce svagrove mozna bude, ze se trochu nafoukne, ale treba se pak domluvite jak to udelat, abyste byly spoko vsichni. Kdyz to jen prijmes a "prekonas se", nikdo te stejne neoceni

cilkat
24. črc 2023

Ona si chce vzít syna... synovi je 12, ty ho hlídat nepotřebuješ, jediný přijatelný argumetn pro mě by byl, že tam chce syn. Chce? Tak má smysl o výměnném pobytu přemýšlet. ALe podle tvých pravidel - prostě potřebuješ zavařit rybíz a tak. Tak se holt slečna bude nudit, no. Aspoň se naučí si najít zábavu sama - to je sakra důležitá životní elkce a zjevně je jí do teď odpírána. Tak s ejí hotl ujmeš ty.
A pokud syn k tetě nechce, tak je to jednoduché, ne? Prostě nikdo nikam nejede.

autor
24. črc 2023

@cilkat on tam chce, protože mu slíbili kino, výlet lodí a další věci. Pokud nepojede, nebude zklamaný. Pokud pojede, užije si to.
@tereza0111 jsem učitelka a mám 2 měsíce volno, prostě musím hlídat, protože v rodině se to dělá a musím dělat to a to, protože oni syna taky vezmou na výlety.
@gingermom neužijeme. Jednou u nás byla přes noc a bylo to utrpení pro všechny strany. Ona neposlouchá, není k ničemu vedená. Co nechce, to nemusí. Vím, že já jsem velmi neoblíbená, protože u nás se dodržují pravidla.
@bara88 chtěla jsem tím dát najevo, že na vesnici není tolik akce. Oni jsou opravdu zvyklí na to, že se kolem něco děje.
Mobil má omezený na hodinu denně. Když jsou u nás, tak má neomezeně, jinak prudí. Ze slečny mám pocit, že k nám taky nechce, ale nechtějí ji nechávat samotnou doma.
@laxesis když se nudí, tak škodí. Ubližuje psovi, kope do slepic, trhá zelené ovoce... Není zvyklá, že nemá program.
@veruuu_kubesovic pointa s vesnicí? Na vesnici je méně akce, takže dělá jiné věci. To je vyjádření švagrové, že my máme vesnického kluka, takže mu stačí méně. Svým způsobem má pravdu.

autor
24. črc 2023

@cilkat jinak hlídání by chtěli v každém případě, protože jsem učitelka a mám volno. Což je přece jasné, že budu nadšeně hlídat "cizí" děti. Loni byla na rodičáku, tak to bylo v pohodě. Letos mají mladší celé léto ve školce. Ale předpokládám, že za rok až dva, budou chtít hlídat obě.

bara88
24. črc 2023

Tak pokud oni ho vezmou na tolik výletu tak to by asi bylo vhodné taky něco na oplátku vymyslet a z druhé strany mi to přijde hezké si takto pomoct. Syn si ti užije u tety a pak neteř u vas

somalicats
24. črc 2023

Autorka: ne, Ty nemusíš nic. Pokud potřebuješ zavařovat, budeš zavařovat. A mladá buď přiloží ruku k dílu, nebo jí vypneš wifinu 🤣.
Jako sorry, ale snad jsi dospělá a dokážeš si udělat ve své domácnosti pořádek. Do zvířat by mi dotyčná kopla jednou, to by dostala takovej ceres, že by k nám už v životě dobrovolně nepáchla.

bara88
24. črc 2023

A zavarovat snad nebudeš celý týden né? Jeden den se domluv že ti pomohou zavarovat a druhý den je za to vezmeš někde na výlet

victress
24. črc 2023

není absolutně tvoje povinnost hlídat cizí dítě, protože jsi učitelka, to volno přes prázdniny je čerpání TVOJÍ DOVOLENÉ, opravdu nechápu, proč bys měla hlídat něčí dítě ve svém osobním volnu, pokud nechceš a sama neteř na prázdniny nepozveš...moje děti chodí ke švagrové na prázdniny proto, že je tam švagrová chce, tak max 3-4 dny, já hlídání nepotřebuju, ale švagrovou by ani ve snu nenapadlo, že by měla na oplátku chtít pohlídat svoje děti, navíc ony k nám ani nechtějí, protože už jsou to teeneageři a u nás je práce na zahradě, ne jenom zábava a výlety (napřed práce, pak výlet) práce je vopruz, ale já zastávám názor, můj dům, moje pravidla, takže komu se nelíbí, bude sedět doma na zádeli, nebudu skákat, jak cizí děti pískají, já švagrové také nediktuju, co budou moje děti u ní jíst a dělat....

victress
24. črc 2023

@gingermom to já zase nechápu, že pro klid v rodině udělá člověk cokoli, já si nenechám ani od rodiny s*át na hlavu a klidně udělám v rodině vítr, aby se pročistil vzduch a vyjasnili jsme si názory..

autor
24. črc 2023

@bara88 přiznávám, že o prázdninách chodíme hlavně po místech, kde nejsou lidi. Hodně jsme v lese, zříceniny, hrady, zámky. To neteř nebaví ani jedno.
Pak denně jedeme někam na kole. Což s ní nepůjde, protože nechce helmu.
Oni by po výletech jezdili i bez syna. Vstupné za syna samozřejmě platíme. Pokud budeme mít program jako bez ní, tak se bude nudit.
Ano, denně nezavaruji, ale jsou prázdniny, takže denně je nějaká práce. Sekání dvou zahrad, natíráme plot u mých rodičů. V srpnu jedeme na 2 týdny pryč, tak to chci mít do té doby hotové, protože se vracíme na přípravný týden.

bara88
24. črc 2023

Hele podle mě ty ji prostě nechceš hlídat v žádném případě. není na tom nic špatného ale ani hezkého. Dle tvých slov by si u tety tu zábavu syn užil, ty mu ji takovou nezajistis když radši chodíš po lese. Tak buď bude syn celé prázdniny s tebou a nebo i u tety a ty třeba aspoň na tři dny zajistit zábavu takovou aby bavila i neteř

gingermom
24. črc 2023

@victress ale tady nikdo o s*aní na hlavu nepsal, to je zase tvá zbytečná gradace neškodné fráze 🙈🙈🙈

mourovatakocka
24. črc 2023

Ono se mi to snadno napíše, protože nejsem v tvé situaci, ale ze svého pohledu bych řekla Ne. Nejsi povinná hlídat spratkovité dítě jen proto, že je z rodiny. Užíváš si s exempláři deset měsíců školního roku 😁 Pokud je to synovi vcelku buřt, domluvila bych se s ním, vyražte na nějaký lepší výlet společně bez protivného živlu a nazdar.

Ona pomoc v rodině je krásná věc. Ale ty budeš dělat rodiče nevychovanci, ještě budeš mít nalajnováno, že tohle je nuda, jinak bude škodit? Ale no tak. Proč? Vždycky se všude píše, že dítě má mít určité hranice, i kdyby to mělo být jen nesahat do zásuvky. Ale nějak mi často chybí dělat hranice dospělým. Chtějí hlídání na oplátku? Tak ale tvoje pravidla, tvůj program a miláčkovi, ať vysvětlí, že s první nakopnutou slepicí ji posadíš na vlak.

prejeta_zaba
24. črc 2023

A kolik neteři je? Na jednu stranu píšeš, že řeší sociální sítě a na druhou, že nechce nosit helmu a kope do slepic?? To je tak 11 vs 2 roky.😀 Kývla bych na nějaký zkrácený hlídání, určitě ne celý týden. A něco bych dělala, ale podle vás. Koupání, zříceniny, kolo. Jeden den třeba nějaký nabitejší. Zas je škoda to proválet doma, třeba ji to nakonec začne bavit. Ale neskákala bych podle ní. 🤔

galatea_a
24. črc 2023

Jsi učitelka, takže musíš být zvyklá si srovnat děti. Kope? Škodí? Prostě ne. Musíš jí dát hranice. Je u tebe doma, tak platí tvoje pravidla. Nedělej si to složitý. 😉

sinicka
24. črc 2023

Přijde mi, že zakladatelka spíše hledá jen to špatné a důvody, proč by něco nešlo a jak je neteř protivná. Naopak bych to vzala jako skvělou možnost i pro syna. Řekla bych “děcka, dneska musíme trochu zamakat, musíme to zavařit a za odměnu večer budou palačinky s marmeládou, kterou samy uděláte. A když budete šikovní, tak zitra aquapark!”

🤷🏼‍♀️ pokud to není 5 letý dítě, co potřebuje dozor, tak bych to neřešila.
Btw, jsem fakt ráda, že máme ve školství někoho, kdo odsuzuje a škatulkuje děti a ještě ke všemu v rodině. 🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️
A druhý btw. můj táta byl taky učitel, ale přes prázdniny volno neměl celé 2 měsíce. Poslední 1-2 týdny prázdnin už jezdil chystat nějaký papíry a prvni týden prázdnin taky děláváii čistku kanceláří.. nebo kabinetů vlastně 😀.. jasně, bylo to třeba 2 hoďky denne, ale vzpominam, ze tam chodil..