Nechávat dítě ve školce celý týden nebo ne?

meiem
3. říj 2018

Zdravím,
téma školky je tu často. Nyní mám problém i já. Dcera má 3 roky a od září chodí do školky, předtím chodila asi 1/2 roku do jesliček na 1 dopoledne týdně a tam problém nebyl. Ve školce byla první 3týdny nadšená a chodila tam ráda a chtěla tam zůstavat i po obědě spát. Pak se tam něco stalo, omylem do ni žduchla holčička a ona spadla a od té doby tam už nechce a skoro každé ráno mi brečí... mno jako rve mi to srdce jako každé matce. Nyní k dotazu, ona do té školky vlastně vůbec nemusí, já sice chodím do práce, ale mám 3/4 úvazek a můžu pracovat z domu.. a taky máme hodně příbuzných, kteří by ji rádi vidí a pohlídají. Vymyslela jsem tedy, že ji nebudu dávat ve středu do školky a bude se mnou nebo s babičkami. Navlíknu to na dceru tak, že vždycky někdo potřebuje pomoct a proto jde k babičce (né, že ji řeknu, dneska do te škaredé školky nepůjdeš, mám lepší program). Myslíte, že to je dobrý nápad ? nebo už nebude chtít chodit vůbec do školky? V neděli se celkem těší do školky, takže v pondělí to jde, v uterý už je to horší.. no a pak do konce týdne už je to děs. Takže bych ji to rozdělila a ona by se v ten čt zase těšila na kamarády. Obecně, jsme vždycky o školce mluvili pozitivně a nikdy ji školkou nestrašili, navíc tam má nejlepší kamarádku. Myslím, že tu školku potřebuje, jak co se týče kontaktu s vrstevníky tak např. po prvním týdnu ve školce si začlala i doma sama skládat oblečení apod. takže jsem vymyslela tuhle variantu. Moc děkuji všem za postřehy

konidana
3. říj 2018

Určitě to stojí za to zkusit, podle mne si to vymyslela skvěle🙂

hadeva
3. říj 2018

Určitě bych nevyndavala dcerku úplně.Jestli jí stačí,to na jeden den přerušit a pak je vše v pohodě, tak bych nechala toto řešení. Kdyby problém přetrvával, poradila bych se i s učitelkou(učitelkama) ve školce.Dcerce i stačí říct, že prostě ve středu budete ještě spolu doma,ale pak zase do školky. Asi se jí lépe zase nevykne.

cuuza
3. říj 2018

Určitě to zní jako dobrý nápad, nevidim v tom problém.

lenula90
3. říj 2018

Dobry den,chtela jsem se zeptat,mam dceru 2roky,chodi do skolky a ja na zkraceny uvazek a jeste jsem na RD. Muze dcera spat ve skolce kdyz jsem jeste na RD ??

juanka
3. říj 2018

Za mě super, klidně bych jí i řekla, že ve středu do školky chodit nebude, možná bych to ani nijak zvlášť nevysvětlovala. Ona to třeba vezme jak to je. Pak je taky otázka, jestli ty ostatní dny chodí domů po obědě, nebo až po spaní. ke konci týdne, když už je krize, bych brala dřív.

cajomilka
3. říj 2018

@lenula90 Podle mě může, pokud teda vaše školka na to nemá nastavená nějaká svoje pravidla. U nás (Praha) školku vůbec nezajímá, co dělají rodiče dětí a z jakého důvodu vyzvedávají děti až odpoledne, a podle mě je to tak v pořádku.

lenula90
3. říj 2018

@cajomilka Děkuji,prave ucetni v praci rikala ze tam spat nesmi,ale byla jsem se ptat na socialcr a tam mi rekly ze uz dcera neni hlidana pokud ji byly dva roky,takze jim je to sumak..

rebe
3. říj 2018

Moje děti chodí do školky dvakrát týdně, v úterý a čtvrtek. Milují to tam, mají tam kamarády, ale taky chceme hodně času trávit spolu. Funguje to parádně.

zmrzlinka
3. říj 2018

Syn taky některé dny nechodil do školky. Delam víkendy tak když jsem měla v týdnu volno byl doma.

mysicka_lb
3. říj 2018

Ahojky, podle mě je to dobrý nápad a vůbec ničemu to nevadí. U nás si malého necháváme doma zcela nepravidelně dle směn manžela, vždy mu to samozřejmě řekneme předem, ale nemá s tím žádný problém.

zuzkaasteli
3. říj 2018

Vyzkousejte a uvidite.moje ala chodi 3x v tydnu do skolky,po obede ji bere babicka domu a ct,pa pracuji z domu tak je se mnou,za me i vase reseni bude fajn.mala je tak klidnejsi,ma 3,5let

izz76
3. říj 2018

Naše dcera taky dost často jeden den v týdnu nechodí do školky, ne z důvodu, že by se jí tam nelíbilo, ale manžel má obcas ve všední den volno, já někdy taky... Tak toho využijeme a jsme spolu.

hadeva
4. říj 2018

@lenula90 může být ve školce neomezeně, omezené je to jen do dvou let. Dříve to bylo hlídané i u dvouletých dětí,ale to tak min.8let neplatí.

rubika
4. říj 2018

@hadeva Myslim ze omezene je to v pripade, kdy je maminka hlasena na uradech jako pecujici o dite do 6ti let. Tam muze dite do skolky jen na omezeny pocet hodin tydne.
Ve vasem pripade je to uplne na vas. A pokud je prilezitost, je pro deti prijemnym zpestrenim, kdyz muzou nektery den zustat doma.

helen_h
4. říj 2018

@lenula90 Podle mě záleží na typu školky, resp. jestli jsou zařízení na starání se o děti mladší 3 let - tam by problém být neměl. Jinak u nás (Praha) ve státní školce sice vzali dítě, kterému ještě nebyly 3 roky (třeba bylo narozené na podzim), ale do dovršení 3 let chodily ty děti jen na dopoledne, šly domů po obědě - nemohly tam spát. Bylo to proti nějakému nařízení, jen netuším, zda to bylo dané ředitelkou či je to nastavené obecně.

helen_h
4. říj 2018

@lenula90 Snad to bylo cosi proti hygienickým normám (či nějaké to nařízení o nutném zdravotnickém "vzdělání" pečovatelky), pokud dítě ještě není 3leté.

bruckner
10. lis 2018

@meiem Ahoj, chci se zeptat, jak jste to nakonec s dcerkou vyřešila, necháváte jí některý den doma, nebo jste ji nechala ve školce na celý týden a jak Vám to funguje? Řeším teď s malou (3 roky) stejný problém a byla bych ráda za postřehy😊🙏

meiem
autor
10. lis 2018

@bruckner Ahoj, ve středu ji nechávám doma - resp. u některých příbuzných. Pomohlo to, dcera se do školky těší a uz neplace. Zabralo to prakticky okamžitě 🙂 Ještě jsem ji udělala tydenni obrázkový kalendář na ledničku, kde vidí co ji čeká a odskrtava si činnosti které jsme už dělali (školka, plavani a pod.). Taky jsem půjčila v knihovně spoustu knih o školce a přečetli jsme je... držím palce

bruckner
10. lis 2018

@meiem super, děkuji moc za odpověď, asi vyzkoušíme také tak, myslím, že je to ideální řešení😊. Naše malá mi teď dělá takové scény, že to vypadá, jak kdyby jsme ji zabíjeli a to se do školky doposud těšila (je tam tedy teprve 14 dní, ale myslela jsem, že už bude v pohodě). Budu doufat, že to zabere 🙏