Holky, jak se stavíte k nečekaným návštěvám tchyne? Uvedu Vás do situace. Mám malou holčičku, předevčírem jsem měla 40 horečky, zánět v prsu. Po celém dnu jsem byla ráda, že malá konečně usnula, bylo asi 18 hod, tak jsme se pritulili a usínali. Máme nízko okna a najednou slyším jak někdo buší na okno a čumí do domu skrz okno (máme i dveře ale zajímavější je koukat asi skrz okno na spici lidi) za oknem vysmáta tchýně..(Přesně tohle udělala už 2x).. pozvala jsem je dál se slovy že jsme zrovna usínali a je mi zle, ale ať jdou dál... rozdovadela malou, já chystala kafe a jen do mě rypala jestli jsem neztratila řeč a proč jsem taková divná, žádná otázka jestli chci s něčím pomoci nebo jestli má malou vzít ven abych si orazila...nic .... zkousla jsem to a na druhý den jsme ji požádali jestli by se mohla hlásit... urazila se, že chtěla vidět rodinu a jsme nevdecni.... jsem divná ja ze chci predem vědět ze prijedou?
Ne nejsi .Patří to k základem slušného chování nikdo nemá právo ani matka či už manžela nebo tvoje narušovat soukromí. Nedokážu si představit jenom tak bez ohlášení se k někomu vetřít.
Vubec bych ji nepustila dovnitr, obzvlast kdyby mi nebylo dobre. Je potreba byt asertivni a nedat se, co takhle zkusit to pres manzela? Treba to mamince vysvetli.
Vůbec, čím dřív si nastavíš hranice, tím lépe. Jestli se urazí, to už není tvoje starost. Primární je postavit se za potřeby sebe a dítěte.
Slušne bych jí řekla že budu ráda když přijede ale po telefonické domluvě. V dnešní době není žádný problém vzít telefón a zavolat.Je to od ni hezké že
na vás myslí ale musí to mít nějaké pravidla.
@iris92 manžel stojí pri mě... byl zrovna ve vaně tak jsem ho poprosila aby si pospisil že tam má dole rodiče... asi bych možná v krajní nouzi prekousla tu prepadovku... ale já byla jen v tričku a kalhotkach na posteli a vidím ji za oknem jak nám nacuhuje do domu... přilepena na okno busila na okno.. (máme i dveře i zvonek) ... no kdybych ji nepustila dovnitř tak to rozpoutam třetí světovou že co si to dovoluji 😄...
@shaun40 právě že není problém zavolat... volá mi kvůli každé maličkosti... ale spíše v tom cítím už naschvály... opravdu ji moc tesilo mě vidět vytocenou v tomto stavu... na větu že jsme právě usínali a je mi zle by normální člověk se omluvil... ona se podívala na malou a řekla ,,joo tak vy jste usínali.. ale teď je tady babička" a ironicky se u toho smála...asi budu muset vyzbrojit manžela proti ni
Si dobrá, já bych ji ani nepustila domů.
@lachtanice86 Já bych ji pustila ale z upozorněním že příste si přeji zavolat a použít zvonek u vstupních dveří. Chová se jak přepadové komando.
Asi tu třetí světovou budeš muset rozpoutat, když se paní neumí dovtípit, že teď se návštěva opravdu nehodí. Příště fakt nepouštět domů. Bohužel si to děláš sama. NE není sprosté slovo, normálně jej používej a můžeš jej někomu říct i nahlas a do očí. Možná takové přešlapy dělá proto, protože ví, že ji nikdy neodmítneš. Pokud párkrát narazí, tak třeba začne nejdřív přemýšlet, než někomu bez ohlášení vpadne do bytu. Kdyby ona ležela s migrénou s kýblem u hlavy a zrovna na ni zazvonila zvědavá ukecaná sousedka, že jde posedět na kafe, tak ji určitě vypakuje a dvakrát se rozmýšlet nebude. Je hloupé přijít k někomu večer na přepadovku, ještě hloupější je však takovou návštěvu dobrovolně zvát dál, když je návštěva očividně naobtíž. Tady jste udělali blbost vy.
Holt s ní budeš muset jednat na rovinu. Informaci, že tobě je špatně a dítě usíná, pochopila jako čistě informativní sdělení, ne pokyn k odchodu (na některé náznaky nefungují), pak ji pozveš dál (asi zas tak špatně ti není, abys ji nepozvala dál), vaříš jí kafe (takže se může zdržet), návštěvu si báječně s dítětem užije, ovšem na druhý den je jí vyčteno, že její návštěva byla nevhodná. Tak to sorryjako, to bych se asi urazila taky.
Příště ji aspoň pořádně zaúkoluj. Hlavně před ní ze sebe nedělej supermámu, to je cesta do pekel, budeš mít z toho akorát nervy a bába si na tobě vždycky něco najde, i kdybys byla ze zlata.
@anna189 To bych ji hnala. Mně celkově tchýně nesmí přes práh, s manželem jsme řekli že nechceme návštěvy, a když nás chtějí vidět, tak přijedem my.
@lotosek díky za názor... ano, asi jsem to měla vyřešit rovnou ve dveřích, ale mají to k nám asi 20 minut autem, asi není v mé povaze dělat zle hned ve dveřích a trošku předpokládám že člověk má aspoň malé sebeuvedomeni. Jednou jsem přišla ke kamarádce sice ohlášené ale vyloženě nevhod, omluvila jsem se že nebudu rušit ať jde spát a stavím se jindy... snad pani máma vidí ne? No asi ne, asi to, že má člověk být aspoň trošku soudný pokládám spíše za superschopnost než standartní malou slušnost... tu situaci asi podpořil nejvíce fakt jakým způsobem přišla a to že zirala do domu a busila na okno... to mi přijde jako vrchol buranstvi... ale asi mi nezbyde nic jiného než to řešit rázně, teda ne já ale manžel, jsou to jeho rodiče a on si je usměrni sam,
@anna189 tchyne (jako je Tvoje, i moje bohužel) nemají sebeuvedomeni.. Takže to chce jasně říct co Ti vadí.. Taky to tak musím dělat.. A uz jsem ve fázi, ze věta : at si uvědomuje s kym mluví! Mi je u zadele.. Ona me nerespektuje jako matku jejiho vnoucete a snaží se mi pořád něco dokazovat a ukazovat, ze v jejich rodině je šéf ona.. Ale my uz jsme nová rodina a musi se naučit, ze u nas to tak nefunguje...
Uz jsem takhle nechala stat za plotem prepadovku (nebylo to poprve, clen rodiny)... Rekli jsme, ze se nam to ted nehodi, priste at pouzije telefon, ze nam klidne staci dat dopredu vedet "jedu kolem, muzu se stavit?" ale ted ho dal nepustime. Chvili stal a pak odjel.
No a uz to nikdy neudelal... Ja si servitky neberu, clovek nabidne prst a ukousnou mu celou ruku. Nesnasim prepadovky.
@klokanka31
@jane46 Situaci zakladatelky chápu - nemoc, podvečer- ale tento váš postoj mi přijde dost zvláštní. Každý asi vidí rodinné vztahy jinak.
@1772 Dobre doplnim, jde o meho otce, ktery si na me pres 10 let ani nevzpomnel, na vlastni svatbu nepozval a myslel si, ze kdyz se stal poprve dedou, tak se muze na vnouce, meho syna, prijet kdykoliv podivat. A videt ho stat uz po treti za plotem bylo uz i na me moc (2x jsem to prekousla a sel dal). A epilog je takovy, ze pak dal dvakrat vedet, nebyl problem, prijel (nebudu brat synovi dedu) a od te doby tu zase pres dva roky nebyl, vnucku ani nevidel, bo si nasel dalsi a jeho prava rodina nezajem. Staci? Svet neni jen cernobily.
Ti co me maji opravdu radi vi, ze prepadovky nesnasim a vzajemne k sobe mame uctu. O tom to je.
Stalo se mi to jednou, v sestinedeli, vystresovana z prvnich zacatku kojeni. Zalezla jsem s dcerou do loznice a poslala ke dverim manzela, at to s vyresi.
@1772 A já chápu i tu reakci jane46... Soudný člověk nedělá přepadovky, protože ví, že může přijít nevhod, a že může zůstat stát za plotem. Rodina nerodina. Paradoxně se takhle chovají hlavně členové rodiny, protože si prostě myslí, že jsou rodina, a tak přece nebudou odmítnuti. Ale takhle si zakladatelka nenastaví hranice, a tchyniny nechtěné návštěvy se budou stupňovat.
Zakladatelku chápu. Byla nemocná a to není vhod žádná návštěva. Mohla se omluvit a jít do vedlejší místnosti a nechat péči o rodiče svému manželovi.
Holky děkuji za reakce... jako upřímně.. já úplně nevím jestli by bylo spravne ji nepustit dovnitř, možná pro mě by to vyřešilo věc ale asi bych si zadelala na šílené problémy. Tchýně je fakt general, v pomlouvání se vyziva a věřím, že by při tomto odmítnutí vyvadela jak šílená a nechci aby to odnesli vztahy a taky jde o vnučku že jo.... nicméně je pravda že to nechci přecházet jen aby byl klid, nepřišla jen za vnuckou, přišla za námi všemi...
Pořád ji omlouváš, přitom ona se nezachovala správně. Právě proto, že bydlí dál, by se měla naučit se hlásit, aby nejela zbytečně, je to pro její dobro! Ty jsi moc hodná, ale tohle se ti s ní nevyplatí. Ona bude řvát, i když ji vyhodíš, i když jí vyhovíš, tak si najde zase něco jiného, co se jí nebude líbit, aby mohla udělat divadlo, tak ji utni hned na začátku a ukaž, kde je ta čára, za kterou ona už nepůjde. Čeho se bojíš, že tě pomluví? Kde? U své rodiny, která ví, jaká ona je?
Sice už tchánovce nemám, ale bez předchozí domluvy nejsi povinna nikoho pouštět dovnitř, obzvlášť pokud máš malé dítě a to, že je tchyně generál ať klidně je, ale ty přece nebudeš skákat jak ona píská...
@lotosek ano, pořád ji omlouvám ikdyz uvnitř to ve mě vře... asi nejsem úplně hadavy typ a ti co mají tchyni megeru sami ví jaká zkouška asertivity je to po narození dítěte... těch věcí je více které ona dělá, snažím se postupně dávat najevo jak to chci já, v něčem se mi to daří... ano, možná mám strach ze mě pomluvi u celé manzelovy rodiny, nechci být za snachu nevdecnici...ale asi mi nic jiného nezbyde než rázně na ni
No, právě, čím dřív si to u miminka nastavíte, že existují nějaké hranice, tím lépe pro všechny zúčastněné, když se o to budeš snažit později, tak to bude "co jí to zase přeletělo přes nos, do teď jsem si tu mohla chodit jak chci."
Říct ne neznamená rozpoutání války, spíš zdravé fungování vztahů na úrovni dospělý-dospělý. Myslíš, že třeba dobrá kamarádka by se s tebou rázem přestala bavit, kdybys jí řekla, že ti dneska není dobře/že už máte jiný program...?
@1772 Když z některých lidí cítím špatnou energii, proč bych si je tahala domů? Abych měla pak doma blbou energii? Ne. Navíc my s manželem bereme svůj byt jako naše velké soukromí, kam nikoho nechceme.
@anna189 Když to budeš přecházet jen aby byl klid tak se to bude akorát zhoršovat a tchýně si bude myslet že může všechno.
Tak pokud je generál a pomlouvačná k tomu, tak tím spíš bych ji dovnitř nepustila. Prostě teď se to nehodí,usínáme, musíte se dopředu ozvat. Jinak to bude čím dál tím horší.
Vykašli se, zda budeš za nevděčnici. Nejspíše ji i manželova rodina zná. Stejně si na Tobě něco najde, když bude chtít a nevymluvíš jí to.
Máš podporu manžela? Ta je důležitá.
@anna189 Nejsi divna. Nepustila bych ji vubec dovnitr a druhy den bych ji vymezila hranice.