Naše dospělé děti nás šikanují. Poradíte, co dál?

miseeel
10. dub 2020

Ahoj holky, uz nam kluci prerustaji pres hlavu (věk 17 a 19).
S mym muzem jsem 6 let, prisla jsem do vztahu kde byli jeho dva kluci v jeho vyhradni peci (matka bipolarita plus alkohol, nefunguje vubec, ani s kluky nekomunikuje).
S mym muzem mame 3,5 leteho chlapecka... jeste do lonskeho roku jsme fungovali normalne, ale co se deje ted uz prerusta vsechny meze.
Kdyz opomenu fakt, ze oba starsi kluci doma nehnou prstem, doslova a do pisnene likviduji barak a delaji zle mezi pribuzenstvem (jsou to strasni chudaci, totiz - prestali jsme davat kapesne) protoze neodnesou ani popelnici a o cokoliv je pozadame, jsme regulerne odpalkovani..... nefunguje po dobrem, po zlem... oba se spolci a treba zatarasi cestu vlastnimu tatkovi do pokoju a vyhrozuji socialkou.
Min tyden se muj muz uz neudrzel a starsiho zfackoval za drzost (zacal se totiz ohanet pravy, pote co mu muj muz rekl, ze ho necha dodelat maturitu a pak at si dela co chce!!!!) vyhrozoval, pry mu to na socialce zavari a po tech fackach na nej zavolal policii, takze jsme jeste vsichni museli vypovidat.
Muj muz mu rekl, ze ho za techto podminek doma nechce a at si jde bydlet treba k babicce. Jenze ta je brani ale take ani jednoho nechce. Kluci jsou na nas sprosti, chodi si domu kdy chteji, delaji si co chteji, nedaji o sobe ani vedet, telefony hluche... prijdou se sprominutim jen nazrat a udelat bordel. S malym uz si take nehraji, pritom to byla takova spravna trojka. Obcas mam pocit, jak kdyby je nekdo postvaval proti nam. Poradte co delat, nebo uz se doma zblaznime.

martiniquest
10. dub 2020

Napada me jedine - navstivit psychologa. Pokud to fungovalo normalne, muselo se neco stat a vy, jakozto rodice, to z jich nejspis nedostanete. Drzim pesti!

klea81
10. dub 2020

17 let dobrý a najednou tohle? To asi nebude pravda. Nic se neděje jen tak bezdůvodně.

miseeel
autor
10. dub 2020

@klea81 no jak jsem psala, mam pocit, jak kdyby je nekdo stval proti nam... podotykam, ze kluci meli vudy vsechno, starsi byl loni poslan za dost penez studovat na 4 medice na Kubu, co se vratil, je jak vymeneny... bracha s nim. Dokonce ten starsi rek, ze klidne pujde a at mu tata koupi byt. A ze pry je jeho povinnost se o nej postarat. Ja bych si tohle k rodici v zivote nedovolila....

martt
10. dub 2020

@miseeel Poradila bych se s psychologem, možná bych oslovila třeba i nějakého právníka na rodinne právo s tím, že bych popsala situaci a na rovinu rekla i to že na vam vyhrožují sociálkou. Mne totiž jejich chování připadá, že hraniči s psychickým týrání vas rodičů.

miseeel
autor
10. dub 2020

@martiniquest tam je nedostanu.... uz jsem to resila. Sedla jsem si s nima a rekla jim, ze tskto fungovat nemuzeme a co s tim provedeme. O nic nemaji zajem

miseeel
autor
10. dub 2020

@martt no to me prave desi.... ohani se pravem ale uz neresi, ze maji nejake povinnosti. Navic to maji tak nastudovane, ze neverim, ze je to z jejich hlav

martt
10. dub 2020

@miseeel Tak si ty práva a povinnosti nastuduj taky. A předlož jim to, jako hotovou věc. Ja bych se fakt s někým poradila a příště bych na ně byla připravena. Na víc bych jim přestala dělat máma hotel. Máš hlad, tak si něco udělej, vyper si a vyzehli.

miseeel
autor
10. dub 2020

@martt no, ja to zkusila na tyden - nevarit a neprat, doma v lednici vse bylo, nakupy obstaravam ja, opravdu by hlady neumreli a oni se šprajcli a vsem si postezovali. Dopadlo to tsk, ze pribuzenstvo jim sem vozilo jidlo a to jsem ted nadla na balkone plesnive, nafoukle pastiky, nedopalky v posteli (jednou vyhorime) atd atd.

martt
10. dub 2020

@miseeel Práva a povinnosti dětí vychází ze zákona a mezinárodních smluv. Dítě má právo na život a jméno, nebýt odděleni od rodičů, právo na vlastní názor a svobodu projevu. Dítě má právo být živeno (dokud se není schopno samo uživit), soukromí a také na ochranu cti a pověsti. Naopak má povinnost ctít a respektovat rodiče, pomáhat dle svých schopností, přispívat na úhrady rodiny (pokud je výdělečně činné) a přispívat rodičům na jejich životní úroveň ve stáří.

Předlož jim tohle. Na co oni mají právo a jakou mají povinnost. Ze maji povinnost respektovat rodice což mi přijde, ze vás nerespektují

orisek56
10. dub 2020

Takovy jsou moji bratri, se kterymi se kvuli tomu jiz nestykam temer 10 let. U nas je duvod nespokojenost se svym zivotem, frustrace ze soucasneho a zavist k nekterym vecem a lidem. Doporucuji se na to podivat takto,,tam by mohl byt problem, treba na Kube starsi pocitil necp, co doma ne a ma pocit, ze jste mu dali malo. U nasich to dopadlo tak, ze tam volam policii ja i kdyz tam nebydlim, protoze mladsi bratr mou matlu uz napadl. (pozn. Oba rodice jspu nasi vlastni). Ale u nas je to slozitejsi jeste kapanek.

martiniquest
10. dub 2020

@miseeel Vsak tam muzete s manzelem sami. Psycholog urcite nejake finty zna a poradi

orisek56
10. dub 2020

@martiniquest nechci ti brat iluze, ale na takhle stary klazany uz psychologicke finty neplati. Vim o tom sve a moc dobre.

kridav
10. dub 2020

Mám doma dceru 18 a syna 16 z předešlého vztahu, a se současným manželem máme 5 letého syna. U nás se taky, hlavně dcera ohání tím, že mají práva, a pak ji vyvedu z omylu, že u když mají práva, tak mají i své povinnosti. Když bydlí doma a studuji, tak by klidně mohli chodit na brigády aby si na své věci co chtějí vydělali sami. A když finančně nepřispívaji, tak mají pomáhat v domácnosti a to je jejich povinnost. U nás to mají danné co mají dělat a kdy. Občas hudrují, ale jsou dost velký, a já tady nebudu vše dělat, a oni aby se flákali. Žijí s námi ve společné domácnosti, tak se na jejím chodu budou podílet, ať se jim to líbí nebo ne.
Já bych těm vaším klukům přestala prát a vařit ať si sami něco udělají, co doma bude. A ať si vás nahlásí na socialce, vy budete mít argument, že oni mají mit své povinnosti, které neplní, tak proč byste se o ně měli starat. Jídlo doma bude, pračka k dispozici taky, tak v ničem strádat nebudou.

martiniquest
10. dub 2020

@orisek56 Myslim, ze psychologickou pomoc v tomto pripade uvitaji i rodice. Alespon ja byt v teto situaci, vyhledala bych ji

ada22
10. dub 2020

Zkusila bych se poradit s psychologem i bez nich. Vypadá to že jde iniciativy ze strany staršího. Nemůže s tím i částečně souviset zarlení na malého brášku. Zmenil se až po té Kubě?

orisek56
10. dub 2020

@martiniquest to je pravda. Je to bud na psychologa, psychiatra a nebo utyct. Ale s nima jako takovyma, to jentak nehne. Vim co predvadi mi sourozenci, ti uz maji taky odborniky za sebou i nasi.

miseeel
autor
10. dub 2020

@ada22 ano, do te doby vse v klidu. Vzdy meli potycky s tatou kvuli uklidu v pokoji a tak - pak byl zakaz playstationu, popr. ze skoly domu atd, ale ted to strasne graduje. Policie a vyhruzky.... musim vzdy nekam uklidit maleho, aby u toho nebyl

barulina
10. dub 2020

19ti leteho vyhodit a 17 leteho resit s OSPOD

miseeel
autor
10. dub 2020

@barulina ja je vyhazovat nechci, chci se domluvit po dobrem.... jenze oni uz nechteji ani mluvit

orisek56
10. dub 2020

@miseeel jinak nez vyhazovem to nevyresite. Oni se musi postavit na sve nohy.

vrabcak0007
10. dub 2020

pokud vám vyhrožují sociálkou, tak si podkopávají sami nohy, tak v čem je problém? ať sociálku zavolají a půjdou do klokánku či kam? když tam tak chtějí, ať si jdou...to bych jim řekla..ono je to brzo přejde...a staršímu už je 19 mi teď došlo - tak přestat dotovat, jakmile dostuduje, tak pryč...

mamio
10. dub 2020

@miseeel přesně jak už někdo psal, 19 tiletyho vyrazit, ať se Teda stará sám o sebe, když mu to doma smrdí a ten mladší ať si uvědomí ze ho můžete strčit do pastaku na prevychovu na rok... Tam si možná uvědomí co doma měl... Zadnej psycholog nepomůže , evidentně sfrackovateli.Jinak mluvím z vlastní zkušenosti, taky jsem byla kdysi fracek, a mamka si semnou nevěděla rady, pastak me vyléčil, roční pobyt a byla jsme jak nová. Dnes už je mi 33...

amazonkajanik
10. dub 2020

Skryté kamery po domě(samozřejmě ale tak,aby to nenarusovalo jejich soukromí)a pak to donést psychologovi,plus to mít jako důkaz,kdyby náhodou zas volali PČR,aby viděli, co je to za herečky . Já bych je teda vzala klackem po zádech,smrady. Na takový,byla vojna dobrá!

martt
10. dub 2020

@miseeel Tady opravdu než radikálně to už nevyřešís, když nechtějí poslouchat.Až na vás znovu vyrukuji ze sociálkou s klidem bych jim podala telefon. Ať volají, že vy nemáte co skrývat. Ať si uvědomí, že ten starší vlastně u nich bydlet nemusí a ten mladší i když mu je 17 může skončit v decaku. A znovu bych je upozornila na to, že je pěkné že znají svoje práva. Ale ze maji i vůči svému tátovi povinnosti. Tak pokud chtěj volat sociálku ať to tam řeknou popravdě, že si ty svoje povinnosti neplní. A ten starší studuje nebo už si vydělává?

zuzineckah
10. dub 2020

promiň, ale moc se s nimi serete. Přijdou mi jak rozmazlení fracci, a na takové po dobrém nic neplatí. Musíte být radikální než to dojde ještě dál. Zavřít veškeré finanční kohoutky včetně zabavení mobilu, pc atd. Když se nelíbí, odchod. Pokud se to příbuzenstvu nelíbí, ať si je klidně přijdou vyzvednout a vychovávat, asi tak bych komentovala jejich blbé reakce. Na OSPOD bych se klidně obrátila jako první s návrhem na ústavní péči, aby hoši neměli žádné eso v rukávu. Tohle bych ani omylem netrpěla a už vůbec bych nedovolila, aby tomu přihlíželo malé dítě.

leniczka23
10. dub 2020

@zuzineckah naprostej souhlas, chtela jsem psat to same.

maya_zilina
Autor odpověď smazal
Zobraz
kachna001
11. dub 2020

@zuzineckah zrovna jsem chtěla napsat to samé, úplně zírám, že to přišlo až po tolika komentářích 🤔
jsou to smradi, zavolat policii na vlastního otce, no ty kokso 🤦‍♀️ všechno vzít a jak se nelíbí, tak ať jdou... lepší to už určitě nebude! Abyste se ještě v budoucnu nedivili, chce to opravdu rázně zakročit

amelia000
11. dub 2020

Paaneboze, ja by som ich prizabila...a pokial 19rocny nejde na vysku cakali by ho veci v plastovych vreciach pri dverach. A vymenena zamka! S rodinou by som porozpravala ci je vo veci a nech ho nechaju tak. Ziadna telka, ps4 by som predala...ziaden net a zobrat mobil...jedlo? Suchy chleba a voda...ja by som im dala..boze.. a taku jednemu aj druhemu strelila po papuli (bez svedkov).

Inak ja mam podobne sestru natom, ale tej som tak nalozila z postele som ju za vlasy vytiahla a mobil zobrala a nebavila som sa s nou. Vedela, ze ked neurobi co poviem nic pekne ju necaka..leniva ako vos..nebyt mamy tak uz davno nebyva v byte.

emamaira
11. dub 2020

Pokud má jejich matka psychiatrickou diagnózu, nemůže se také u nich něco takového projevovat? Odpovídalo by to tomu, že se zmenili z ničeho nic. Mohl tam být nějaký spouštěč, nezkusili trávu nebo jiné drogy? Nemohlo se stát něco na tom studijním pobytu, nějaké trauma?