Nárok na vnuka. Nějaké rady?

mouse77
17. čer 2021

Ahoj, potrebuji poradit. S pritelem mam dve deti. Opustil me v druhem těhotenství. Rozesel se se mnou k vuli jine paní...
Vidani mame dane soudem, ze jsme se domluvili, jednou za 14 dni od patku do nedele a pak 1 den v tydnu na 4h.
Vim, ze se s jeho rodici, teda s babickou a dedem nas syn vida. Vidani nebráním, ačkoli vim, ze ho proti me trochu navadi...
Ted si babicka stezovala na OSPOD. Prosím, nejake rady? Nechcu jim ho davat pravidelně. At se domluvi se svym synem a v dobe, kdy je u nej, at se navszevuji. Rok ro tak slo, tak nechaou, proc to ted vadi... Dekuji moc za rady..

levandule_k
18. čer 2021

Nechce mít babička větší vliv, a proto ten OSPOD a nechce ti trochu zatopit a trochu se pomstít skrz vnuka?
Nemám tušení, kam až to může zajít, ale začala bych si vést deníkový záznam o chování syna. Prostě stylem dneska syn byl v pohodě, krásně jsme se domluvili. Po návštěvě u manžela, kdy viděl i prarodiče mi odmlouvá, říká tyto věci. (Kdyby došlo na nějaké vyšetřování, ať máš něco v ruce...)

Jinak ty lidi, co navádí dítě proti jeho rodičům, používají děti jako nástroj odplaty a pomsty, patří proplesknout.

ivis_b
18. čer 2021

Jen bacha, i babicka ma pravo styku a muze si ho vysoudit.

codal
18. čer 2021

Pokud má tatínek pravidelný styk s dětmi, tak jeho rodiče se s nimi mohou vídat v době, kdy je má on, já bych to neřešila. K soudu to dát asi může, šel podle mě to nevyhraje, protože příležitostí mají.

rejalin
18. čer 2021

Podle mě ji ten styk má umožnit otec dítěte, když je syn u něj, pochybuju že by soud určil, že mají mít ještě nějaké "extra" dny. A myslim, že obecně ti může soud určit, že se malý má stýkat s prarodiči, ale můžeš trvat na tom, že to bude jen ve tvé přítomnosti.
Pro klid duše bych na tvém místě šla na OSPOD a zeptala se jich na to. A snažila se působit umírněně - jakože určitě nechceš bránit styku s prarodiči a to i přesto, že ho navádějí, ale že si to představuješ tak a tak, a jestli je to v pořádku.. budeš ještě za tu hodnou a pak si o tchýni budou myslet svoje 😉

xxx3d
18. čer 2021

Asi bych šla cestou nejmenšího zla pro dítě - zkusila bych se jich zeptat, jak by si to představovali.
To, že to rok šlo a teď to najednou nestačí, tak, dítě je starší, nepíšeš kolik mu je, ale obecně, čím je dítě starší, tím víc se s ním dá podniknout aktivit, výletů, her a tak.

mouse77
autor
19. čer 2021

@xxx3d malý bude mit v září 4 roky

mouse77
autor
19. čer 2021

@levandule_k děkuji, vedu si tabulku od začátku 🙂 jste hodná

mouse77
autor
19. čer 2021

@ivis_b ano, to vím právě. A nevíte kolik je tak možno? Když má s otcem pravidelný styk?

ivis_b
19. čer 2021

@mouse77 to je strasne individualni, to nelze takhle rict.

levandule_k
19. čer 2021

@mouse77 Kdysi se tady o tom v nějaké diskuzi objevila zmínka, babička byla nespokojená s frekvencí jakou vidí vnuka, tak to dala k soudu a soud určil ještě méně návštěv, než bylo dosud, takže si moc nepomohla.

Oni kolikrát vyhrožují soudem lidi jenom, aby tě zastrašili. Nejhorší je smrt z vyděšení.

vitezove
19. čer 2021

@ivis_b to není pravda. Prarodiče nemají právo na styk s dítětem. Dítě má právo na styk s prarodiči. To znamená, že soud by musel říct, že je opravdu v zájmu dítěte aby se stýkal s těmito prarodiči. Když byste před soudem řekla, že na něj mají špatný vliv, že ho očkují proti vám a tak - těžko jim někdo dá nějaké výhody.

zuzangel
19. čer 2021

Bohužel znám takové prarodiče co se o vnuka i soudili, ale.nepochodili.
Je to jen o ublížení druhé straně,na dítě v tomto nemyslí, už jen návštěvy soc. pracovnic a několik schůzek s psychologem.
Jinak soud řekl, že dítě mají vídat v určene dny, kdy jej má jejich syn. Požadovali cca jeden víkend v měsíci, den Vanoce a dva týdny o prazdninach. No des, kdyby to tak chtěli i druzí prarodiče, tak matkou volné dny ani netráví.

ivis_b
19. čer 2021

@vitezove neni pravda, § 927 OZ. Samozrejme ze styk musi byt v zajmu ditete, ale urcite nestaci, kdyz matka pred soudem rekne, ze babicka ma na dite spatny vliv. Soud si bude vse sam zjistovat, babicku pochopitelne vyslechne apod.

priefi
19. čer 2021

@mouse77 pokud otec má dané dny, kdy se s dítětem schází, prarodiče mají využít tyto dny a Tebe nemají co zatěžovat. Ať si je synáček srovná...

2hanah
19. čer 2021

@mouse77 A může být hůř... Já už se s tou bachratou megerou hadám a soudím 7 let, že jí musím dávat moje děti, které tam nechtějí, protože jejich otec (její syn) se zabil, když byli malí, ale z těch tahanic a OSPODů jsem pochopila, že pokud otec žije a máte celkem častý styk, tak má být on, kdo bude syna brát ke druhé babičce, nikomu ho víc dávat nemusíš.

mouse77
autor
20. čer 2021

@zuzangel právě! My teda k vuli tomu, že nás opustil, tak bydlíme u me maminky, tedy babičky...
Myslím, že něco takového také bude chtít...

mouse77
autor
20. čer 2021

@2hanah kéž by,... Otec směřuje ke střídavě péči, a kterou nesouhlasím. Co jsme byli spolu, o syna se vůbec nestaral, porad pracoval, kdyz přišel z práce, pracoval na domě a o víkendu pracovně býval pryč... Nevím, zda se chce vytáhnout před tou přítelkyni, jaký je super otec..
Včera mi babička napsala, že to dá k soudu...
Pritom jsem ji psala sms, ze bych ji ho někdy odpoledne dala.

mouse77
autor
20. čer 2021

@2hanah to mě mrzí, musí být strašné.. Mě to čeká asi i u druhého dítěte, pokud nedostanou rozum...

ilonne
20. čer 2021

A co by si babička představovala? Pokud ma tatínek 2 víkendy, řekla bych, že je to dostačující i pro styk s prarodiči. Ještě nejlépe, že bys ji dala děti další víkend a měla bys je jen jeden, ne? To si myslím, že nepochodi.

2hanah
20. čer 2021

@mouse77 Nemusíte dělat babce vůbec žádné ústupky, už s ní nemusíte vůbec komunikovat, to je věc otce, když si dítě bere, tohle mě fakt rozčiluje, ty panovačné megery!! To by nikoho bohužel nezajímalo, u nás se manžel o děti taky nestaral (ale teď se snaží a děti chce, tak má obrovské plus, aspoň tak to soud podával mně) a extchyně ani nechtěla, aby se narodili, dělala obrovský cirkus a teď ho prozměnu dělá u soudu, že ona chce děti, kdy ona chce🤦🏼‍♀️ pokud se střídavou péčí nesouhlasíte a děti jsou malé, aby si sami řekli, určitě to otci neprojde, stále se tahle forma péče pokládá za nejhorší a malým dětem neprospěje, pokud vyloženě nechtějí. Držím pěsti, syn už má skoro 14, tak snad už to u nás s tou megerou "nebude nadlouho", a dcera má 11, tak uvidíme, jak pochodíme teď u soudu🙄

tinaprofi
20. čer 2021

Vůbec na ni nereaguj.

mouse77
autor
20. čer 2021

@ivis_b si to nějak nedovedu představit. Babička chce nějakou noc a to já v zadnem případě. Když jednou za 14 dní je u otce... A to si řekne o můj jeden vikend....

levandule_k
20. čer 2021

@mouse77 Nemůže tvoje extchýně žárlit na to, že tvoje mamka má pořád vnuka a ona chce být babička number one?

ivis_b
20. čer 2021

@mouse77 nemusi to tak dopadnout, na noc vubec pochybuju. Ale babicka pravo styku ma a soud bude posuzovat, jestli ho muze realizovat v ramci styku otce, nebo jestli je treba jej upravit zvlast.

ilonne
20. čer 2021

@mouse77 A proč to řeší s tebou a ne se svým synem? Myslím tím, proč se ním nedomluví, aby byl vnuk jednu noc u ni, když je u táty? Každopádně my se nerozvádíme a naše děti taky nejsou každý týden u nějaké babičky.

mouse77
autor
20. čer 2021

@zuzangel právě, dost silene...

mouse77
autor
20. čer 2021

@levandule_k to nemam tušení,.. Za tuto situaci může jeji syn. KdZ jsme bývali ještě spolu, jako rodina, tak moje mamka ho vidivala min a druhá babička podle mě víc, ale nikoli ne tolik, jak ho vidiva ted, po našem rozchodu..

mouse77
autor
21. čer 2021

@2hanah to jste hodná, ale právě teď je hit, stridava péče ☹. Tak se jen modlím, at to tak nedopadne. Už teď syn nechápe...

2hanah
21. čer 2021

@mouse77 Né, já jsem vážně přesvědčená a mám to z více zdrojů, že by expartnerovi neprošla, do tohoto se děti vážně nenutí. Držím Vám moc pěsti, ať máte klid❤️

mouse77
autor
22. čer 2021

@2hanah děkuji, jste hodná. Syn bude mit teprve 4 roky, tak z toho ještě nemá rozum.. Spíš zmatek v hlavě ted ma..