Náhradní tatínek - návrat biologického otce. Někdo s podobnou zkušeností?

anet_98
27. zář 2020

Chtěla bych se s Vámi podělit o část svého života...
Byla jsem 4 roky ve vztahu s "panem H.". Vztah jsme několikrát ukončili a zase dali dohromady a nikdy to nebylo to pravé ořechové, ale jelikož jsem neměla nějak vážný důvod, tak mi přišlo škoda, tak dlouhotrvající vztah ukončit. Přeci jen byli jsme spolu od mého 3. ročníku na střední a měli spolu pěkné i nepěkné vzpomínky.
Koncem roku 2019 jsem kvůli zdravotním důvodům vysadila prášky s tím, že po novém roce bych se s gynekologem dohodla na jiné ochraně, ale stala neplánovaná věc a já otěhotněla.
Od začátku mého těhotenství se náš vztah obrátil o 180° a já usoudila že s ním být nechci a i on neměl takový problém mě nechat odejít. Po tom všem jsem byla zase u rodičů a H. se začal bavit se starou kamarádkou, která má teď 5. měsíční miminko a její přítel ji opustil.
Do mého života se po 1. Screeningu přimíchal fajn kolega "pan M.", který mě nějaký ten měsíc znal a věděl o mých problémech a jelikož věděl i o mém stavu, neměl s tím jediný problém a jsme teď 6 měsíců spolu z toho 4 měsíce spolu žijeme a plánujeme být rodina jako každá jiná 🥰
Z ničeho nic se po celé té dlouhé době objevil starý přítel H. a jelikož mám měsíc do porodu, tak začal naléhat s matrikou, alimenty a chce aby nás mohl vidět a starat se o nás i když už mám jiný život.
Vím, že má na dítě stejný nárok jako já, ale po tom co udělal mu nevěřím a bojím se, aby se o malého nechtěl soudit.
Máte nějaká podobnou zkušenost? Vůbec nevím co mám dělat a vidím v tom komplikaci minimálně do doby, než můj syn bude mít vlastní rozum 😔

anet_98
autor
27. zář 2020

Jen chci ještě uvést, že se mi s ním po tom všem ani na matriku chodit nechce a nechci ho uznat jako otce, ale bojím se, že mě pak bude tahat po soudech na testy otcovství 😏

codal
27. zář 2020

@anet_98 pokud bude chtít být součástí života dítěte, tak s tím nic neuděláš.Jen to přes soudy asi bude trvat dýl. Jemožný, že ho ten soud odradí, ale nespoléhala bych na to.A za mě,pokud na zájem, tak by dítě mělo mít šanci poznat svého biologického rodiče, i když chápu, že je to pro tebe těžké.

jahodi
Autor odpověď smazal
Zobraz
anet_98
autor
27. zář 2020

@codal já vím a právo na malého mu nechci brát i jsem mu říkala, že se není problém domluvit na čemkoliv a až bude ta možnost tak mu malého i půjčovat, ale po tom všem si nepřeji aby byl zapsán v RL, protože se taky bojím jeho rodiny aby nechtěli zažádat o stridavou péči nebo aby on nechtěl malého jen do své péče 😔 z toho mám největší strach

codal
27. zář 2020

@anet_98 je mi to jasné, ale pokud on bude chtít, tak si myslím, že tomu nezabráníš. Ač je to blbý a vím, že ti ublížil, tak pořád je to otec. A pokud nebude zapsán, tak on nebude mít nikdy jistotu, že svůj slib dodržíš, že opravdu bude moct dítě vídat atd. Je to blbý a já tě fakt chápu, ale jednou je on otcem dítěte a má na něj právo a měl by být i zapsán (samozřejmě pokud tam není nějaký alkoholismus, drogy, není násilník.)

klokanka31
27. zář 2020

@anet_98 Napsala jsem ti do soukromé pošty

victoriaita
28. zář 2020

@anet_98 kdyz se s novym pritelem vezmete NEZ se dite narodi, bide otec on. Pan H s tim nic neudela ani soudne.

anet_98
autor
28. zář 2020

@victoriaita taky mě to napadlo, ale je mi blbé po novém příteli chtít až tak moc, když se známe opravdu krátce. Prožívá se mnou všechno od začátku a chce malého brát jako vlastního, ale do tohodle ho tlačit nechci, jedině kdyby to navrhl sám.
Jsem si právě říkala, že malej bude mít v RL napsanou jen mě a když nám to s nynějším přítelem vydrží a jednou se vezmeme, tak že by si malého osvojí, ale po půl roce vztahu je mi to blbý navrhovat 😏

jaja01k
28. zář 2020

@anet_98 Kdyby byl v rodném listě zapsaný tvůj přítel, měl by bio otec smůlu. Nemuseli byste se kvůli tomu nutně vzít, stačilo by, kdyby se přítel přiznal k otcovství. Ale považuju za rozumné, že ho zatím nechceš tlačit k takovému velkému závazku.
Asi ti nezbude nic jiného než se s bio otcem domluvit, protože pokud dítě nebude mít v rodném listě zapsaného žádného otce, je vpodstatě jistota, že u případného soudu uspěje.

lenkabukov
28. zář 2020

@anet_98 řešila jsem něco podobného. Pro mě je výhra, že jsem vdaná a tudíž bio otec žádná práva nemá... Takže ano, on může požádat o testy otcovství a nechat se zapsat jako otec. Jediné řešení je se rychle vzít, ale zvaž sama, zda tohle opravdu chceš a zda chceš mít bio otce mimo postavení.... Pokud byste se vzali, jste braní jako rodiče vy dva a jediné řešení by bylo, kdybys ty nebo manžel pak podala popření otcovství... Ale žalobu na určení otcovství bio otec podat může, ale pokud byste byli vzati, tak jediné co mohou, tak určit bio otce jako osobu blízkou, ale nikdy v RL bez Tvého souhlasu nebude... (všechno v případě manželství)...
Pokud tedy vzati nebudete, počítej že se může domoct práva být plnohodnotný otec. Ale většina chlapů to neudělá... Musí pak platit, musí zaplatit půlku vybavicky, náklady spojené s těhotenstvím apod...kdyz budeš chtít, ozvi se... Řešila jsem to tak cca měsíc zpátky s právníky apod. 😊

codal
28. zář 2020

@anet_98 já teda nevím, jak moc ti ex ublížil, proč ho tak moc nechceš zapsat, ale pokud je to jen o tom, že ublížil tobě (pokud tam třeba nebylo psychické nebo fyzické týrání, to je pak jiná situace), tak bych to zapsáním jiného tatínka neřešila. To dítě nemůže za to, že vy dva jste se rozešli, tvůj ex může být na hovno partner, ale může to být fajn táta a dítě má mít právo znát celou pravdu, mělo by mít v rodném listě skutečné rodiče, pokud je to jen trochu možné, otec má zájem a chce se podílet na jeho výchově a být součástí jeho života. Já ho teda neznám jako člověka, jen ty znáš svý důvody a jestli jsou natolik závažné, abys tohle udělala. Já bych nechala okénko v rodném listě volné a ono se ukáže, jestli to ex opravdu myslí vážně, jestli to dotáhne do konce, jestli se opravdu bude zajímat a bude se snažit. Nového přítele bych do toho zatím nepletla, jste spolu krátce, může to dopadnout všelijak, na to bude dost času, pokud se bio otec nepochlapí a vykašle se na to.

martiina_k
28. zář 2020

Holky fatk se nedá popřít otcovství? Jako imaginární případ - kdyby si zakladatelka vzala nového přítele, chápu, že by byl automaticky zapsaný v RL, ale kdyby bio otec podal na soud žalobu, že je otec dítěte a testy otcovství by potvrdily, že opravdu je otec dítěte, tak to soud v RL nenechá přepsat?

pincola
28. zář 2020

@martiina_k Pochybuji, že to jde. On má ten pan H. na to dítě stejná práva i když třeba se zakladatelkou být nechce a ona nechce být s ním. jediná by byla varianta, kdyby on o otcovství nestál a ten nový ano. Pokud ale pan H. chce být v rodném listě, zapsala bych ho a všechno bych si nechala potvrdit soudem, výživné, střídání o dítě a tak a dál bych žila s novým přítelem. nejsem v tomhle odborník, ale pochybuji, že může pana H. jen vyškrtnout.

merope
28. zář 2020

Co je možná klíčové - když zapíšeš bio otce do RL a stávající partner bude mít do budoucna zájem a bio dá souhlas, tak do RL v budoucnosti můžeš zapsat i stávajícího partnera. Prostě může normálně dítě osvojit.

Současně co se týče stávajícího - stejně na ty alimenty budeš chtít papír od soudu. Tak bych to možná prostě spojila - určení otcovství a současně i alimenty, soudní papíry na systém péče a další. Když ho napíšeš do RL, tak vlastně nemusí mít motivaci, aby dotáhl soudy o alimenty a další. Takže bych možná navrhla, ať se to prostě řeší dokupy. S tím, že u soudu nemusí to otcovství prokazovat, že nemáš problém ho soudu přiznat.

martiina_k
28. zář 2020

@pincola mně se to taky nezdá, že by to bylo takhle jednoduché odstřihnout biologického otce. A já být jím, tak bych se na nějakou ústní dohodu, že mi bude dítě půjčovat apod. nespoléhala. Kdy mu ho půjčí? Jako miminko určitě ne, dokud bude kojit určitě ne... to může být třea do tří let... těžko pak nějaký vztah k dítěti vybuduje.... pro ty chlapy to taky není snadné tohle teda...

klokanka31
28. zář 2020

@martiina_k Kdyby se kolikrát chlapi nechovali jako hovada, tak by jim žena neodešla, a nemuseli by se dožadovat práva být otec.

anet_98
autor
28. zář 2020

@merope ono zase po tom všem, ať si ty peníze na alimenty klidně schová a užije jinde, protože s jeho platem kdy má přiznané minimum bych nedostala žádnou velkou částku a hlavně mám rodinu, která se v nejhorším o mě postará a sama mám nějaké úspory. Takže alimenty pro mě nejsou důvod, proč bývalého zapsat do RL 😏

martiina_k
28. zář 2020

@klokanka31 no tak já myslím, že ve většině případů je vina na obou stranách (samozřejmě ne vždy, píšu ve většině případů). Myslím, že nejenom chlapi jsou hovada... ale to je na jinou diskuzi. Já se tu nezastávám ani jednoho, jen že bych z pozice toho chlapa, kdybych se chtěla taky podílet na výchově, byla opatrná na nějaké ústní sliby a chtěla mít všechno jasně dané. Ne že pak se nějak domluvíme.

anet_98
autor
28. zář 2020

@martiina_k tak jeho prvotní reakce k těhotenství nebyla jako od otce správná a po tom že me nechal odejít a našel si náhradu s jiným dítětem pro mě taky nebyla nějak příjemná. Hlavně on je trochu psychicky narušený člověk a bojím se, že kdyby se u soudu dohodla střídavě péče, tak že bude dítě poštvávat proti mě nebo dokonce mi ho úplně odebrat 😔
Byla jsem docela ráda že od něj budu mít pokoj a on se ke konci těhotenství vrátí a začne si otevírat hubu a stresovat mě se všemi těmi právy, které má

martiina_k
28. zář 2020

@anet_98 tak správná nesprávná, třeba to taky potřeboval zpracovat, když jste spolu měli vztah nevztah... píšeš, že to nějak extra neklapalo. Teď najednou, že je psychicky narušený - tak jako čtyři roky žiješ s člověkem, který je psychicky narušený? Nebo jsi to zjistila až v době, kdys byla těhotná? Já jako nechci tady působit jako obhájce jeho, nebo jako proti tobě. Jen píšu, že být otcem dítěte, nespoléhala bych se na ústní domluvu s jeho matkou. Chtěla bych to mít černé na bílém. Jinak pokud nepotřebuješ ani peníze za alimenty od něj (a jsi si jistá, že je nebudeš potřbovat ani za pět, deset let), tak ho nezapisuj do RL a čekej, zda to požene k soudu. Třeba nepožene a nechá to být, nebo nepožene a za dítětem bude chtít chodit na návštěvy, nebo taky požene a v tom RL zapsaný bude ať chceš, nebo ne.

95newmommy2020
29. zář 2020

Ta svatba by nebyla od věci. My dávali jen oddaci list a nikdo neresil nějaký dna testy. I kdybych když to řeknu blbě měla dítě černý, tak je otec manžel tak jako tak a pro zadnyho dalšího tam místo už není. :D
Soud moc neřeší bio/nebio ale toho kdo v tom RL je a když tam už někdo je, tak by ten někdo kdo není bio musel dat žalobu na popření otcovství.

jasminova
29. zář 2020

Já bych ho tam nezapisovala a počkala, kam až to dotáhne. Za měsíc ho to zas může přejít. Zažila jsem člověka co mi že života dělal peklo, tak tvoje obavy, že se ti bude mstít přes dítě, chápu. Taky bych se bála. Nebo holt svatba na úřadě, prober svoje obavy s přítelem, úřední svatba by ti do budoucna mohla ušetřit dost starostí. Pokud je mi známo, otcovství dítěte vzešlého v manželství nikdo zvenku napadnout nemůže. Jedině manžel ho může popřít a ani ti není jednoduché.

jasminova
29. zář 2020

A ještě zvaž takové srandy, že střídavá péče znamená, že se nemůžeš jen tak někam přestěhovat, že bude rozhodovat o všem co se dítěte týká - třeba podepisovat papíry o souhlasu s operací atd...

95newmommy2020
29. zář 2020

@jasminova Přesně jak říkáš. Navíc pro soud je v zájmu dítěte ten pan, který je zapsán a žije s nim a dítě ho považuje za otce.Kouká se na to taky pak lip než když je kolonka otec pravda ale ten otec tam chce být. Tou svatbou bys tomu utla tipec. Pak fakt nezmuze téměř nic, jedine aby teď tvůj současný muž podal navrh na popření otcovství.

tulikiss
30. zář 2020

jako dost koukam... na to aby jste spolu soulozily byl dost dobrej, ale na to aby mel pravo na dite, ktere by bez nej nevzniklo uz neni dost dobry. jasne napis tam chlapa ktereho znas 6 mesicu, a doufej ze to neni nejaky magor, co se projevi pozdeji. protoze pak ti muze delat peklo zase jiny byvaly.
nemuzu se zbavit dojmu, ze to delas jenom proto, ze si nasr.na ze si dovolil nekoho byvaly najit a pritom ty sama sis v tehotenstvi nekoho nabrnkla.

merope
30. zář 2020

@tulikiss Tak ona je skoro otázka, zda ten bývalý nezjistil, že si někoho našla a kvůli tomu nezačal dělat dusno...

anet_98
autor
30. zář 2020

@tulikiss no tak já nepíšu že to bylo plánované a i ve špatně fungujícím vztahu se vyskytuje sex 😉 samozřejmě, že nechci dítěti pravého otce zapírat, jen se bojím toho, aby potom soudně dítě nechtěl jen do své péče nebo aby nezačala jeho rodina vymáhat soudně styk s dítětem. Jinak aktuálního přítele znám přes 2 roky z práce a jsme spolu 6 měsíců, tak prosím příště čti příspěvky pozorněji a jestli se ti moje jednání nelíbí, tak prosím ignoruj můj příspěvek a nenavážej se tu do mě. Děkuju 😊

tulikiss
30. zář 2020

@anet_98 to ze nekoho znas 2 roky z prace neznamena, ze ho znam dobre, opravdu cloveka poznas az kdyz s nim zijes. pokud jsi chtela jen slyset jak je super odriznout otce od ditete a jak vse co delas je super a on je zmetek, tak nepis na verejne forum, protoze pak musis pocitat s tim, ze sem budou psat i lidi co maji jiny nazor nez ty.

anet_98
autor
30. zář 2020

@tulikiss tak myslím, že nikdy nikoho neznáš tak dokonale ani např. po 10ti letech vztahu 🤷‍♀️ ne, to jsem opravdu nečekala, spíš jsem potřebovala poradit od někoho, kdo má třeba i podobnou zkušenost, vymění se mnou pár zpráv, abych věděla, jak to probíhalo a jak to dopadlo a to se taky povedlo. Rozhodně tu ze sebe nepotřebuju dělat chudinku, která chce ze svého ex udělat největšího magora 😉 já ani on nejsme dokonalý a oba jsme si vyzvedli věci, které se tomu druhému nelíbily, ale život jde dál a já hlavně chci aby malej byl zdravej a šťastnej!

tulikiss
30. zář 2020

@anet_98 ale to ti tady stejne nikdo nerekne jak to bude.. muze trvat na zapisu a dat te k soudu... nebo jen opravdu prudi a da pokoj... muze byt do budoucna super tata co se o dite bude starat... muze to byt tata na baterky a jeste delat problemy... muze se treba novy pritel casem ukazat jako blb a nezvladne prichod prcka( nebyl by prvni ani posledni).. ono tech moznosti je velke mnozstvi a nektere veci by i zalezely na soudci ktery pripad dostane. je to takove hadani z kristalove koule.