Nadřazování člena rodiny. Máte na to názor?

astyna88
22. říj 2019

Dobrý den, protože už si nevím rady, prosím o nestranný názor. Moje máma vždy neměla ráda okázalosti, když jsem se vdala do celkem zajištěné rodiny, skoro mě od sebe odstřihla, ke tchánovcům chodit nechce, že se k nim nehodí, vnoučata z mé strany ji téměř nezajímají (pro dárky si máme jezdit, oslav narozenin se neúčastní, když ji pozvu k nám, že zaplatím vlak, tak zájem stejně nemá, přitom jsme jí koupili ortomatraci a má vlastní peřinu). Když se vdala moje švagrová na stejném místě jako já, tak jí vše pomluvila, jak se musí předvádět, že "na to mají", a že se tam ani nechce podívat. Že tam nepřijde, že se tam stejně nemá o čem bavit s takovými lidmi...Přitom mi nepříjde, že by jejich svatba byla něco extra, ani ta naše, prostě pohodová zábavná svatba ve vlastní režii....

Zlom přišel minulý měsíc, kdy se vdala mamčina vnučka. Dojmy měla úžasné, pompézní svatba plná všeho možného, hned mi líčila, co vše stálo, jak je vidět, že mají peníze (jsou to dva svobodní bezdětní, skoro 10 let po škole, bydlení dostali, další peníze zdědili). Já to trošku nevěřícně poslouchala, že najednou nic nevadí, že je vlastně vše v pořádku. Pak mi trošku ze všeho bylo úzko, protože ji k sobě vnučka pozvala a ona to přijala, že přijede, přitom bydlí dál než my a oni mají jen malinký byt, kdežto my velký 3pokojový....Musím říct, že mě to hodně zarazilo, nedávno zase, protože mi mamka líčila, co si budou kupovat na dítě, za kolik a "to koukáš, co". Já nevím, mamka žije v době, kdy kočár stál pár korun, tak mě to zase nepříjde jako závratná suma, ale nikdy jsem nic nekomentovala. Zkrátka a dobře, co my si koupíme, zařídíme, uděláme - je špatně, co nejstarší ségra a její dcera, tak je naopak bezva, super, v pořádku.

Já z toho mám pak smíšené pocity, samozřejmě vnučce vše přeju, o tom žádná, ikdyž ke všemu přišli jak slepí k houslím a já se s ní nestýkám, jen mě zaráží mamčin postoj. Přijde mi, že jedné straně nadřazuje a já nevím, jak se k tomu postavit, manžel říká, ať se ohradím a udělám si jasno, ale já si to s ní zase nechci rozházet...tak babo raď....

kajalka
22. říj 2019

@astyna88 Ohradíš se a stane se co? Nic. Být tebou, zkusila bych tu situaci prostě přijmout tak, jak je. Nebo chceš nějakou faleš, která stejně dlouho nevydrží? Mamka to z nějakého důvodu takto cítí, je dospělá, nezměníš jí. Můžeš jí říct, jak to cítíš ty a hodit jí tak míček, víc ale není v silách druhého ovlivnit.

astyna88
autor
22. říj 2019

@kajalka

hm, to mi říkal i manžel, že je prostě taková. Prostě to člověka mrzí...

kajalka
22. říj 2019

@astyna88 Mrzí, to máš pravdu. Ale aspoň je to impulz k vlastnímu růstu.

martaskaaa
22. říj 2019

Je to blbý, ale podle mě ji nepředěláš. Škoda, že ani o t děti nemá zájem, vzdyt za nic nemůžou. A než sis vzala chlapa z movitější vrstvy, tak byla v pohodě?

astyna88
autor
22. říj 2019

@martaskaaa

tam to bylo už dříve jiné - asi se to tím jen prohloubilo. Nejstarší ségra byla vždy nejmilovanější, já a starší ségra jsme spíš takové rebelky, ikdyž já se třeba nejlépe učila a problémy se mnou nebyly - jen jsem byla drzejší.

Vnoučata od nejstarší ségry moc nevídala.

editah222
22. říj 2019

@astyna88 já asi nechápu k čemu a jak se chceš stavět. Je to její povaha, její boj. Já tyhle kecy beru jedním uchem sem a druhým tama. S našima bydlíme ve stejném domě (každý svou bytovou jednotku) a mám s nima společnou firmu, takže je vidím asi 10 hodin každý den. Není to snadné, ale naučila jsem se v tom chodit 🙂 Mám své rodiče ráda a máme super vztah a byla bych ráda kdyby to tak zůstala dokud budou na světě, což nebude trvat věčně. Stářím se většinou prohlubují špatné vlastnosti člověka, můj táta je hodně jiný než jaký byl když jsem byla malá, ale beru to tak jak to je.
Takže máš asi 2 možnosti - vydržet a netrápit se tím nebo se od mamky odstřihnout.

pink_unicorn
22. říj 2019

A proti čemu se chceš ohradit? Copak tobě někdo něco dělá? Že má raději ségru než tebe, to je sice smutné, ale neřešitelné......

astyna88
autor
22. říj 2019

@editah222

Takže máš asi 2 možnosti - vydržet a netrápit se tím nebo se od mamky odstřihnout.//

nad tím přemýšlím celou dobu, pokud se jí přestanu ozývat, abych byla jako vzácnější, tak se podle mě neozve už ani ona. Otázkou je, zda to vlastně nebude jen dobře...

astyna88
autor
22. říj 2019

@pink_unicorn

proč jí to nevadí u nich a u nás ano, proč to vidí tak jednostranně a že mě to mrzí.

jannym
22. říj 2019

On je taky úplně jiný vztah matka-děti (i když už dospělé) a babička-vnoučata, tím nechci omlouvat nerovnoměrné vztahy v rodině ale já to vidím u nás co babička nepobere od našich, jsou schopny se postekat, rozhovor je plný kategorických odmítnutí v klidu přijme ode mě jako úplně normální věc ( už tam nefigurujou pocity typu k tomu sem je nevychovala, k tomu sem je nevedla atd.), ale chápu ze to mrzí, ale co nic s tím neuděláte, snazší než se snažit naučit starého psa novým kouskum je smířit se s tím jaký je a ušetřeno energii věnovat do pěstování vztahu které vám přinášejí větší radost

astyna88
autor
22. říj 2019

Ja se budu uz muset asi naucit,ze nekteri lide za snahu nestoji...jestli je nekdona emiminu,mam tam denicek Mama.

korneliusa
22. říj 2019

@astyna88 Alespoň vidíš, jak se nechceš chovat k vlastním dětem.

ilema
23. říj 2019

@astyna88 moje rada je neřešit, ty se trápíš a nikam to nepovede. Já to nemám až takhle okatě, ale moje máma má prostě raději mého staršího bratra, je to fakt a já na tom nemůžu nic změnit, ani kdybych se na postavila na hlavu a odrážela ušima. Můj bratr je poměrně dost úspěšný muž a já po extra kariéře nikdy netoužila. Pracovala jsem ovšem ve vyhlášených firmách na vyšších postech, ale nijak zvlášť jsem to neprozivala. Nikdy jsem od ní narozdil od mého bratra neslyšela, že by na mě byla hrdá. Defacto má pro mě jen slova kritiky. Mně během těhotenství řekne, že jsem tlustá, přibrala jsem 12 kilo a jsem téměř na konci, před tím normální váha, rypne si, že uz jsem na další dítě stará a jak jako budu ty kila navíc shazovat, že se do ničeho nevejdou (sama se mnou měla o 30 kilo navíc). Můj bratr má evidentní nadváhu dobrých 40 kilo a to je v pořádku, vždyť víš, jak se rád dobře nají. A takhle bych mohla pokračovat do nekonečna. 100x nic umorilo vola. Nemůžu říct, že by mi nepomohla, když jsem nejvíc potřebovala, dceru občas pohlídá, nemáme výrazné konflikty. Nicméně vím, že jsem na druhém místě.

mariegroth
1. lis 2019

Tohle mi trochu pripomina moji rodinu. Ja si vzala Americana a bydlime ve Statech. Zije se tu Jinak a to, co je tady naprostym standartem, tak v CR je videno jako “zbohatlictvi” nebo alespon “divny”. Napr. moji rodice se divili, proc mame ctyri koupelny, jezdime vsude autem nebo proc misto sezeni na penezich radeji investujeme. A I Kdyz si zijeme dost slusne I na zdejsi pomery, rozhodne nemam zadne manyry. Nicmeme rodice me dost odsoudili, a kdyz jsem se jich zeptala proc, tak mi rekli, ze proste protoze. A treba mi rikaji “jsem cetla, ze tahle herecka ma pet aut. To jeste nemate”. Coz mi pripomina tvoji mamku a jeji vnucku. Ona si mysli, ze se chlubis, nebo ze si o sobe myslis, tak te musi “srazit sebevedomi”. Tak nejak jsem se sama musela dohrabat k tomu, ze jsou proste jina generace. Ze po revoluci casto lide zbohatli ne uplne koser pristupem a oni vidi penize jako dukaz nepoctivosti.
A co zabralo? Omezit konverzaci na vsechno mozny, co nezahrnuje nejaky materialni veci. Ignorovat, neresit.

zelenaesmolda
1. lis 2019

@mariegroth
to mas tezky,v cesku se uspech proste neodopousti.
vem si,ze vetsina lidi zije v kralikarnach,kde ma koupelna rozmer 1.5m x 1.5m takze jim 4 koupelny prijdou jako luxus.Ze se vsude v USA jezdi autem bude asi tim,ze tam nefunguje mhd v kazde prdeli jako u nas.Na druhou stranu to taky neni uplne dobre,uz tak ma spousta lidi problem s obezitou a to nejenom v USA ale generalne by nam vice pohybu neskodilo 🙂

astyna88
autor
1. lis 2019

Hmmm neco na tom bude. My se nemame spatne,ale mame to vydrene - manzel ma dve prace, ja musela z me odejit,abych stihala peci o nase deti hlavne sama. To,ze ho tri dny v tydnu vubec nevidim, casto vecer padam unavou uz kolem sedme, to nikdo nevidi. Jen,ze bydlime v pomerne luxusni ctvrti,mame auto za hotove a jsme bez dluhu. Manzel si muze dovolit prave kozene boty napr. Ale to vse je vykoupeno necim, je to na obd par mesicu,pak se to zase uklidni,ale lidi vidi jen to pozlatko...

mariegroth
1. lis 2019

@astyna88 no presne, mas to vydrene, ale to rodice nevidi. A nebo nechteji.

babanci
1. lis 2019

Můžeš to mamce říct tak, jak jsi to napsala sem. Že Tě to mrzí, ale to je tak všechno. Buď se trochu chytne za nos nebo prostě neudělá nic. Nejlepší pro Tebe bude, se nad to povznést a užívat si svého života naplno. Já mám velkou rodinu a úplně úzkostlivě se snažím věnovat každému stejnou energii a čas, aby nedocházelo právě k takovým situacím. Je jasné, že dcera, která ještě nemá děti, tolik nedostává jako ta, co už děti má. Ale.....až bude mít, tak dostane. A nemyslím jen z peněženky.

astyna88
autor
1. lis 2019

@babanci

Ja jsem to prozatim vyresila tak, ze jsem omezila kontakt,mamce jsem od doby vydani dotazu volala jen jednou a hned se samo stocila rec jinam...ja jsem ji nechala mluvit, dala hlasity odposlech a sla si delat svy. Ona nepotrebuje odpovidat...

zelenaesmolda
1. lis 2019

@astyna88
a neni to skoda volnych minut nebo kreditu? :D

babanci
1. lis 2019

@astyna88 😀 Taky řešení. Já mám podobnou maminku jako Ty, bohužel, jsem to vyhrotila, přestaly jsme se stýkat, ale ...není to dobře. Mám sice klid, ale je to máma. Někdy je mi po ní smutno.

astyna88
autor
1. lis 2019

@zelenaesmolda

Ja mam volani zdarma stejne i sms 😀

astyna88
autor
1. lis 2019

@babanci

Prave. Tak to vnimam i ja. Ale mam super tchyni,ktera je na me casto i milejsi nez vlastni mama.....

babanci
1. lis 2019

@astyna88 Moje mamka nemá ráda mého muže /je to úžasný mužský a jsem s ní 30 let šťastná/ a když jsem se ptala proč...řekla, že mě moc rozmazluje. Což jsem teda nepochopila. Já bych svým dcerám takového muže přála.

zelenaesmolda
1. lis 2019

@astyna88
tak to pak jo :D