Myšlení chlapa. Jak to máte vy?

15. zář 2022

Chci se zeptat, jak to mate vy? Nebo se spis jen vypovidat? 🤔
mam pocit, ze je vsechno jen na me. Mame jedno dite a manzele jsme 7 let. Starost o dite je vetsinou jen na me, takze skolka, ted uz skola, krouzky, co bude jist atd. Urcite vsichni znate. Muj manzel sice tak nejak udela vsechno, co mu reknu, ale ja mu odmitam rikat kazdy den, co ma delat, jako malymu klukovi. A kdyz mu nic nereknu, tak nic neudela a lezi v posteli a kouka do mobilu. Takze ja klasicky kolecko, rano dite pripravit do skoly, do prace, odpol domu, kolem ditete, domacnost, vecere, vecer jsem rada, ze padnu. A manzel lezi v posteli na mobilu nebo spi. Kdyz mi rupnou nervy, a reknu mu, to to nevidis, co je potreba? Tak pry nevidi, mam mu to rict. Ale ja prece nebudu za nim chodit, hele je potreba umyt vana, je potreba umyt nadobi, proc neseberes papirek na zemi, kdyz kolem neho jdes? Atd, vzdyt to je jak s ditetem. Nikdy ho nenapadne, jit s dcerou jen tak sam na hriste, sednout si s ni k uceni, nebo navrhnout nejaky program.
Kdyz mu treba reknu, ze tim ze lezi v posteli a kouka na telefon mi moc nepomuze, ze si klidne muze najit brigadu, tak mi rekne, ze prece travi cas s nami. On povazuje to, ze lezi v posteli, je traveni cas s rodinou! Dopoledne o vikendu spi, jako jediny, rano vstava posledni a pry je unaveny, protoze chodi do prace ale 3 tydne do fitka muze chodit.
Zas abych nekrivdila, kdyz vymyslim nejaky program tak vetsinpu jde s nami, ale zas, musim to vymyslet ja.
Chodi do prace na 3 smeny, ale zas kdyz ma odpoledni, tak je v klidu sam doma dopoledne a nic neudela, odpocine si, a ja jsem pak tyden na dceru sama.
Samozrejme spolu mluvime, vsechno tohle, co jsem tady napsala, jsem mu i rekla a proste to nechape 🤷 a pak se divi, ze mi rupnou nervy a vyjedu na nej.
Ja uz nevim jak dal, ani nemam chut s nim spat, i to jsem mu rekla, ale je mu to asi jedno, vzdycky me mensi chut na sex nez ja.

klokanka31
15. zář 2022

A proč mu v klidu neřekneš udělej to a to? Buď ráda že by to udělal, jsou chlapi kterým to můžeš říkat a stejně nehnou zadkem.

te_reza
15. zář 2022

Vítej v klubu. Víc nevím co bych řekla 😂

vineta
15. zář 2022

Výborná věc je tohle- třeba kdyby si to při svým brouzdání v mobilu přečetl, trochu by mu to došlo…
https://a2larm.cz/2017/06/mela-jsi-mi-to-rict-f...

westie
15. zář 2022

To neni mysleni chlapa, ale nezodpovedneho ditete. Mel to tak vzdycky? Je ochotny s tim neco delat, nebo jen konstatuje, ze je z jeho strany vse ok?
Nejak nevidim prinos takoveho partnera, pokud neni jen kasicka na vyplatu.
A je otazka, co s tim delat. Kdyz to budes chtit zmenit, muzes to nechat plne na nem (je za sebe odpovedny, ty nejsi rodic, co ho ma vychovat), ale to podle popisu asi neklapne, kdyz je pro nej vse ok; nebo si ho muzes vychovat, coz je ale strasne narocny zachovat u toho vztah partner-partnerka a neprejit do pozice rodic-dite, coz ten vztah stejne znici.
A pokud jsi ochotna jit do extremnejsi situace, ktera nemusi pro vas vztah dopadnout dobre, tak bych mu rekla tvoje pocity a potreby a domluvila se, ze pro zacatek si udelate seznam povinnosti okolo domacnosti a ditete a on za ne bude dlouhodobe odpovedny, tzn. ze mu to nebudes pripominat pokazde, kdyz se to ma udelat. A kdyz se toto dit nebude, nema smysl dal byt spolu, protoze je pro tebe zatez se o nej starat jako o dalsi dite a chces mit vedle sebe rovnocenneho partnera.

autor
15. zář 2022

@klokanka31 ja mu to i v klidu reknu, ale nebavi me to kazdy den nekolikrat za nim chodita, stejne na to musim myslet, tak si to udelam radsi sama. A kdyz ma odpoledni, tak mu mam psat listecek jako dceri? Umyj nadobi, vynes kos, seber pradlo? Proc to nedela automaticky, vzdyt vidi, ze je nadobi ve drezu, ze je pradlo na snure, ze v koupelne nacakal vodu, tak proc to nevytre? Ja to proste nechapu 🤷
A pak jsou dny, kdy mam treba pred MS a v klidu to proste nedam 🙈🙈🙈

elwe
15. zář 2022

Podle mě je u takového cloveka řešení mu naplánovat pravidelnou činnost a na tu si musí myslet sám. Například - když má odpolední, tak ráno nachystá dítě a odvede ho do školy. Když má ranní, tak vyzvedává a v pondělí a ve středu píše úkoly a jde s dítětem ven nebo si s ním hraje. Každou první sobotu v měsíci má za úkol naplánovat výlet. Pokud je doma, tak jsou koš a nádobí jeho zodpovědnost. Pořád to není ideální, musíš mu nemyslet, co bude dělat, ale dál už je to na něm.

autor
15. zář 2022

@vineta dekuji, zkusim mu to preposlat, jestli to k necemu bude, ale prijde mi spis, ze to pochopit nechce...

limali
15. zář 2022

Dúfam že nikoho neurazím ale väčšinou sú tak chlapi nastavení už od mala, výchovou. Matky robia všetko za nich lebo prirodzene podceňujú ich funkčnosť v domácnosti a majú potrebu sa o nich starať. A to že urobia vždy to, čo im je povedané s tým tiež súvisí. Niekto sa v priebehu dospievania a žitia s niekým iným naučí robiť to inak a niekto zas nie. A ďalšia vec že ženy sú (väčšinou) multitaskerky a zvládnu XY činnosti naraz a s výchovou to samozrejme tiež súvisí. S chlapom by som sa normálne porozprávala. Ale štýlom ako to cítim, čo potrebujem a čo mi to všetko spôsobuje. Príklad, potrebujem pomoc, veľmi by mi pomohlo keby si trebárs ráno pripravil dieťa do škôlky sám aby som sa mohla venovať niečomu inému. Keď myslím na všetko sama, mám pocit že mi z toho hrabe. Závidím ti tvoju voľnosť a nechcem aby si mal pocit že som tu generál, nepáči sa mi to. Si môj partner a rodič a potrebujem aby sme fungovali spoločne.

autor
15. zář 2022

@westie jo mel, ale kdyz jsme nemeli dite, tak jsme byli hodne aktivni a moc casu doma jsme netravili, do toho jezdil pomahat mamince na barak, tak delal na baraku, maminka umrela a uz tam nejezdi a je vic doma. A s tim ditetem, to je vic videt.
No popravde, 2 prijmy jsou lepsi nez jeden, ale zas na druhou stranu toho spoustu prozere 🙈
Prijde mi, ze to neresi, rekne me, ze je proste chlap, chlapy to tak maji vsichni. A muzu mu to rikat po dobrym, nebo kricet a je to k nicemu. Za ty roky se me povedlo, ze sam od sebe o vikendu umyje nadobi, obcas i v tydnu, vysava, ale jen jednou tydne, vickrat to pry nema cenu a sem tam vycisti kocce zachod a vynese kos. Ale ostatni prace jako kdyby neexistovali. Pry mu nemuzu vycitat, ze nic nedela, ze toho dela vic jak jiny chlapy a ze s nami travi cas...
Jo a stara se o auto, ale ja neridim, takze asi tak 🤷

marge_s
15. zář 2022

@elwe presne tak. A je to tak i bezpecne pro zenskou. Protože…
Mam opačný problem. Pořád se do všeho motá, takže třeba dělám svačinu a paralelně běhá okolo, že by se měla udělat svačina nebo ji paralelně uz strká něco do tašky. 🤣🤣🤣 jsem to nevděčnice, ale kolikrát si říkám, co bych za to dala, kdyby seděl a nepletl se mi do toho. Zrovna u těch věcí co zakladatelka vyjmenovala je lepší, když je dělá jeden, jinak je v tom bordel. Třeba:
“Jdu napsat do te školy….já už jsem odepsal (v lepším případem, v horším to ani nevím a jsme jak blázni co píšou dvakrát)…””a napsal jsi…?””to ne, to jsem nevěděl….” Apod. Tyhle věci si myslím, má mít na starosti jeden člověk. 🤣

jola777
15. zář 2022

Asi bych se ho zeptala, jestli si před tebou nepřipadá trapně, když ho musíš úkolovat jako by byl tvoje dítě a ne manžel? 🤷‍♀️

jola777
15. zář 2022

A kecá, rozhodně to tak nemají všichni chlapi. 😆

klokanka31
15. zář 2022

Já mám naštěstí chlapa co pomůže i sám od sebe, ale pak mám taky tátu, a i když mu máma řekne co má dělat, tak nejde. A myslím že takových chlapů je prostě víc...

autor
15. zář 2022

@elwe jako ted uz jsem zavedla, ze kdyz ma odpoledni, tak vypravi dite, uz chodi sama, tak akorat vzbudi a vykopne a jde se dospat nebo do fitka. Ale obleceni treba neresi, culik atd taky ne. Do krabicky se svacou ji tam hodi parek a rohlik a banan ktery neji. A vyzvedavam ja, mam praci blizko skoly a koncim ve 3, takze jdu rovnou pro ni, pak vetsinou hriste, nakup a tak. Kdyz ho poslu na nakup, tak sice jde, ale nakoupi pro sebe a pokud neco chci pro nas nebo na obed, tak musim napsat listek a nebo jit taky.

carmenz
15. zář 2022

@vineta Jo, tohle je super, to už jsem jednou dávala číst muži. I když u nás tedy opravdu funguje rozdělení 50:50, takže jsem vděčná. Ale návod na to úplně nemám. U nás to vzniklo tak, že jsem manžela poznala jako rozvedeného muže, který měl ob víkend na starost kluky s leckdy i v týdnu a nebo pak samozřejmě o prázdninách. Než jsem přišla já, musel se postarat sám. A když jsem přišla já, nenechala jsem se vtáhnout do role nové hospodyně. Takže na výlet jo, pomoct s programem určitě, hrát si s nimi. Ale např. co a kde se sežene k večeři byla mužova starost, když měl kluky. Pomohla jsem mu, ale organizace byla na něm. Hrozně rychle pochopil, co dřív nedokázal ocenit.
Byla to cenná zkušenost pak i v situaci, kdy jsme spolu začali pracovat, podnikat a stali se rodiči společné dcery.
Ale to je hodně specifický případ a neradím se kvůli tomu rozvádět 🤣
Mluvit o tom je hezké, ale druhá strana musí taky přijímat. My si prostě u kafe sedneme a řekneme, co kdo udělá. Někdy si kvůli práci plánujeme celý týden dopředu a ano, musíme do plánování zahrnout i úklid doma, prádlo, vyzvedávání dcery atd. Já třeba nesekám trávu a muž nedělá prádlo,ale skoro o vše okolo se dělíme.
Co zkusit zavést tohle, fungovalo by to? Nejdřív takový úkolníček, kdy ano, naplánujete SPOLU i nejmenší prd, ale časem se i ty menší úkony dostanou do rutiny (vyndání myčky, odpadky atd.)?

leniczka23
15. zář 2022

Ne, tak tohle.opravdu neznám. U nás rozhodně nic říkat nemusím, my to doma máme 50/50. A to ve všem. V péči o děti , v péči o domácnost.. nemusím říkat vůbec nic a když přijdu domů z práce je uklizeno a uvařeno. Vyndá večer maso na zítřejší oběd, odvádí děti na kroužky, pere a dává věci do sušičky. Čas s námi tráví rád a aktivně, ne na telefonu.
Sorry ale nemáš chlapa, ale máš další dítě.
Ale abych byla, upřímná, musela jsem se nejprve rozvést s takovým podobným jako máš doma ty, abych našla tenhle poklad 😉

autor
15. zář 2022

@limali jako asi mas v necem pravdu. Manzel vyrustal v baraku, takze vsechny prace kolem baraku zastane a udela, a tatou chodil do lesa, chodilo na cundry a tak. A mama se o ne starala. To pochopim, chlap dela kolem baraku a zena kolem deti a domacnosti, ale my bydlime v panelaku 😒 ja uz snim nekolikrat mluvila timhle stylem, rekla jsem mu jak to citim, uz pred lety ale je to k nicemu. On mi prave na to rekne, ze zensky to vidi jinak, ze zvladnou vic veci najednou. Ja nadavam, ze on myje nadobi pul hodiny a ja zatim stihnu vic veci...

autor
15. zář 2022

@marge_s no tak to je taky dobry 🤣 nam kdyz prijde mail ze skoly, tak se ho ptam jestli cetl a on mi rekne, ze ne a zepta se, jestli je tam neco duleziteho. A to ma v ruce mobil 😡 neslo by namichat neco mezi? Jsem asi narocna 🙈

autor
15. zář 2022

@jola777 ptala a nepripada 🤣 chyba je na me strane, protoze si nereknu a pak jsem akorat nasrana 🤦

autor
15. zář 2022

@carmenz driv jsme si spolu po vecerech sedli a mluvili. Ale ted je prave v posteli u mobilu a uz se mnou ani nesedava 😒😭 a rikala jsem mu to a pry je se mnou, tak co vic chci...

autor
15. zář 2022

@leniczka23 jee tak to ti uprimne preju, ze mas doma takovy poklad 😉

nat
15. zář 2022

Jako bych cetla o nas....Kdyz neco reknu poprosim tak to nakonec skonci tak,ze si Vse obstaram a udelam sama :-/

michaela666
15. zář 2022

Jak tu někdo už psal - ať si vybere práce, které budou jenom jeho povinnost, ty se jich ani nedotkneš.
Můj chlap třeba nesnáší z dětství umývání nádobí, to dělá jen když je týden sám doma a nemá už z čeho jíst. 😃
Když mi sám od sebe pomáhal s prádlem, tekly mi nervy. Schlo to i dva dny a ještě zmuchlané jak když to vypadne krávě z pusy. 😃 Takže jsme si to pěkně rozdělili. Vzal si na starost vynášení odpadků, vysávání, večerní uklízení hraček po dceři a střídáme se ve vaření + starost o dceru a jedno volné odpoledne v týdnu pro mě. Je středa, já odcházím a oni si udělají svůj program - hřiště, výlet, herna.

westie
15. zář 2022

Ziju asi v jine bubline, ale mam okolo sebe chlapy, co nesedi doma a necuci na mobil a doma jen “nepomahaji”, proste jsou soucasti domacnosti. Samozrejme ne kazdy chce myt nadobi, ale ma v te domacnosti jinou odpovednost.
Treba muj muz udela doma sam od sebe cokoliv, ale nema rad prani a obecne reseni obleceni, tak to delam ja. Ale je to po vzajemne dohode a nemusim se doprosovat.
A aby diteti zabalil nevhodnou svacinu jenom proto, ze je liny nad tim premyslet? To proste neexistuje, to by vazne zkusil jen jednou. Pochopim, kdyz je to z nevedomosti, ale nasleduje pouceni a priste je to ok, nebo si to rozdelime tak, ze toto delam a pripravim to predem.
Ale uprimne, mam pocit, ze bychom mely zacit jako matky synu samy u sebe a uvedomit si, ze tohle je proste vychovou a nase deti vychovat jinak - kluky tak, ze starat se o svuj domov je normalni; a holky zase tak, ze se nemusi o vse starat samy.
A k tvoji situaci - kdyz si to nechce ani priznat a povazuje to za normalni, tak mas podle me dve moznosti - bud to zkouset podle neho - vse mu pripominat, davat listecky atd. a doufat, ze casem to pro nej zacne byt samozrejmost. A pokud od nej nechces pryc, tak se smirit s tim, ze jeho zmena mozna taky neklapne a bude pro tebe proste jen vyhoda deuheho prijmu. A nebo se na to vykaslat a rict jasne, ze pro tebe to neni vyhovujici stav, ze se chova jako dite a co potrebujes, abyste spolu mohli i nadale zit.

lenerka1
15. zář 2022

Bohužel, opravdu je to jeden z důsledku klasické výchovy, kluci jsou od mala vedeni poslouchat ženy (maminky, paní učitelky), a někteří v tom jedou celý život jen maminku vymění za manželku. Dost jsem na toto téma pochopila z webinářů Dovychovat.

autor
15. zář 2022

@lenerka1 jo jo, asi mas pravdu 😒 jak rikam, kolem baraku je pracovity, vse zastane, zrekonstruuje, ale domacnost je tragedie, mozna protoze doma u mamky nikdy nevytirat, neumyl vanu, neutrel prach, i odyz to je neco jinyho, tam se tyhle veci ani moc netesili 🙈

autor
15. zář 2022

@westie momentalne jsem v situaci, ze nevim. Miluju ho, v jinych vecech je super, upoutal me prave tim, ze ve 20 letech byl schopny se postarat o barak, o mamu a segru, kdyz umrel jejich tata. Byl takovy rozumny a vedel, co od zivota chce a jde si za tim. Ale ta domacnost je tragedie 😒 s dcerou ma super vztah, delaji spolu spoustu cinnosti, ale musim je vymyslet ja. Kdyz mu reknu, jdi s ni cist, tak jde, nebo mu reknu, ze nechape matiku, tak jde a zkusi ji to vysvetlit, ale to je porad dokola, ja musim dat ten impulz 😒 a ja uz asi nechci, bojim se, ze mi pomalu dochazi trpelivost, ze casem to dojde k tomu rozvodu...

galatea_a
15. zář 2022

Bylo by opravdu dobré ho naučit na nějakou činnost, která bude jenom jeho. Ale pro začátek - alespoň si nastav sama v hlavě, že budeš spíš jako manažerka, která úkoluje (a ne rodič, co napomíná dítě).

jola777
15. zář 2022

Tak když si nepřipadá trapně že se chová jako tvé další dítě, asi bych se k němu jako k dítěti začla chovat ve všem. 🤷‍♀️😆
Jsem fakt šťastná že mám doma chlapa co dělá vše, a nemusím mu nic říkat. Doma vše půl na půl včetně péče o děti. Ale stejně jako @leniczka23 jsem se musela nejdříve rozvést abych měla doma tenhle poklad. 😆

autor
15. zář 2022

@galatea_a no me uz to prave sklouzava k tomu, ze od namagerky k dopr. nejsem jeho matka 😒 za ty roky, toho mam proste uz dost 😒