Ahoj, chci se podělit o zkušenost a poprosit o radu. Mám syny 18 a 14 a přítel má dceru 7 let má jí jednou od soudu za 14dní a alimenty platí 5tis. měsíčně( při seznámení s přítelem byli dceři 4 roky.) vlastní dítě nemáme ani nechceme. Od mala neměla žádné návyky, špatně mluvila, hysterický pláč když si měla namočit vlasy, bále se vody, nejedla, neznala čaj, kakao, ovoce, zeleninu, neuměla se vysmrkat. Docela jsem se s jeho dcerou zžila i ona mě má ráda. Ale vadí mi určité věci už od začátku do dnes. Přijde mi, že matka se jí moc nevěnuje. Přítel je typ co nic neřeší, ale já jsem opak. Jeho bývalka si mě hned všude na sítích zablokovala což nechápu, neznáme se jen se pozdravíme a nic jsme si neudělaly. Mě to nedá a když mi něco vadí řeknu to přítelovi nebo jeho dceři.( dříve jsem vše dusila v sobě ale to se nedalo.) Já vše zařizuju, dárky pro ní na vánoce, narozeniny, oblečení pro ní, ovoce jí kupuju aby jedla, naučila jsem jí plavat, oblíkat se, vymýšlím výlety pro ní na mikuláše atd ..Matka na to jídlo jen řekne, no ona nejí a tečka místo aby pro to něco dělala. Další věc která mě irituje je , že ona jí veškeré oblečení kupuje jen z pepca nebo kiku dokonce i boty na sebe.(a to dostává alimenty 5tis měsíčně) V zimě jí předává v mínus 6ti jen v legínách, které jí dává skoro pořád ty stejné. Když jí přítel na můj popud řekl, proč jí nedá teplé věci tak řekla, že nemá. Je se jí nažila kupovat k nám něco hezkého z HMka aby jí to slušelo. To že jí její máma od 4 let lakuje nehty tomu akorát přidá na "kráse". Já jí jednou zastřihnula konečky vlasů (jsem kadeřnice) aby jí vlasy dobře rostly a ona nadávala at' jí nestříhám a pak jí nechala ostříhat na krátko s tím, že si vlasy nečeše. To že jí přítelovi nenechá ani do pondělí když jí chce odvézt do školy je další věc, nenechá ho ani psát úkoly s vlastní dcerou a radši je rychle udělá s ní než si pro ní má přijet. Dost se o tom hádáme, jelikož mu tohle vše vyčítám jestli mu to nevadí,(protože mě to vadí strašně) a on jen řekne, že co má dělat, že i když jí to řekne tak s tím nic neudělá. Nedávno mě jeho bývalá skrz něco vytočila a já už jsem jí chtěla tohle vše napsat, ale přítel se naštval a řekl at' to neřeším, že je to jejich věc a že on chce mít klid. Myslíte si to stejné, že je chyba jí psát? Já to myslela dobře aby si to aspon' trochu uvědomila. Ve finále já jsem ta špatná, která se stará...
@luucia hm, tak přesně k tomu jsem včera došla a řekla mu, že už nebudu nic řešit a starat se pak se to přesně otočí proti mě. Nevím jestli to teda vydržím 😀😒 štve mě to když se o vše( o ní) starám a pak mi řekne tohle. A štve mě i ten princip, že dostává 5tis a oblíkaná chodí opravdu jak ze sekáče a hlavně v nekvalitních botách. Taky jí přítel lecos dovolí, přesně jak píšeš, že mu chybí tak jí rozmazluje. Ona podle mě i ta matka jí dost rozmazluje. Je to opravdu těžké a kdybych to nezažila tak neuvěřím.
@alenka1213 rodiče jsou tvuj přítel a holčučky máma, ty se do výchovy nemáš co cpát !!! Jediné co můžeš, tak promlovat do duše svému partnerovi ať to řeší, ale pokud on nechce, smiř se s tim nebo od nej odejdi. Jestli je chyba matce psát? Ano je, co jí je do tebe? Ona vychovává svoje díte, s kym její ex zije je jeho problém. Alimenty 5 tisíc? Na co myslíš, ze ty alimenty jsou? Na drahý hadry? Vždyt jen jídlo, škola, kroužky a hadry z Pepca stojí víc :-O Sedmileté díte vyjde na základních potřebách na 5-10 tisíc a jestli je máma samoživitelka, má co delat aby to utáhla. V čem je problém když koupíš holčičce hezké oblečení ty? Matka ti za to vynadá? Já myslim ze ne, ze je ráda, nebo aspon já bych ráda byla, ze má moje dcera od táty (tety) hezké věci. Ale aby mi nejaká nána se kterou žije muj ex říkala, ze se blbe starám k svoje díte, to bych s ní byla rychle hotová!
@alenka1213 fakt to nemá smysl..občas si říkám, že tohle už mu řeknu, ale pak nad tím mávnu rukou a neřeším to..uvidíš jak si na to zvykneš, tak se ti uleví..já už jsem v klídku a vždycky si jen v hlavě řeknu..však ona vám to vrátí
@luucia asi máš pravdu. Nechám to být. Děkuji
@martinka_33 neříkám drahý hadry(dají se koupit i kvalitní za dobou cenu), ale aby měla boty za 200 z teska tak pro nohu to asi moc dobré není. A není samoživitelka a nic skoro nesní, tak že matka má peníze tak na svoje potřeby. Na kroužky dítě taky nechodí. To že my jí hezké oblečení koupíme, tak ano, ale tohle má kupovat ta matka, protože jí má v péči a má alimenty i sama její dcera si řekne,. že se jí to oblečení nelíbí a že nic hezkého nemá. A když se blbě stará tak co? Když je to pravda.
Neřešila bych to s její matkou, ale s partnerem, aby ji k něčemu vedl a rozvíjel, ne aby byla jak nějaké zvířátko bez návyků. A co třeba střídavá péče? Rozmazlování si představuji jinak, než že ji nalakuje nehty, ale malá neví, co je kakao, čaj, neumí se vysmrkat.
Jako čert vem tričko z Pepca a Kiku, ale boty by měly být kvalitní. Oblečení z Pepca bych neřešila, ale také by mi vadily tenké legíny v mínusových teplotách, to mi přijde málo, sama bych v mínusových teplotách nešla v tenkých legínách, protože by mi byla zima, tak v tom logicky nenechám jít ani dítě.
Já bych třeba určitá pravidla vyžadovala, i když nejsem její matka, např. u nás, každý po sobě uklidí talíř do myčky a chtěla bych to po ní, i když nejsem její matka.
@alenka1213 Tohle ale musí řešit přítel, ten s ní musí promluvit, ten si s ní musí ujasnit za co tedy jdou jeho peníze, které platí pro dceru, tohle musíš řešit s ním. Holčičce můžeš koupit kvalitní boty, ale nutit k tomu matku ne. Každý má jiné priority, bohužel nekdo má prioritu krabku cigár a lahvinku vína denně, ale to nic nemení na tom, že tohle s mámou řešit nemůžeš ty ale tvuj přítel
@levandule_k to se taky snažíme aby u nás dcera dodržovala základní pravidla, ale nesetkává se to..takže už to neřeším a nechávám to na manželovi..to bych furt chodila a řekni jí at si klidí talíř, řekni jí at zasune židli od stolu, řekni...
Ano o střídavé přítel uvažuje. Jde mi o princip, že vím kolik co stojí, mám dvě velké děti a když dostává měsíčně 5tis proč jí nekoupi kvalitní boty a občas něco hezkého. pořídila jsem jí soupravu z HM za 600 což si myslím, že není tolik a holce to vydrží déle než věci z pepca.
@levandule_k
@martinka_33 ten to právě neřeší, protože ví, že s tím nic neudělá a matka si stejně udělá co chce. Chápu, že má každý priority jinde, ale je zajímavé, že matka značkové oblečení má a dcera jen z peca, tak to je taky trochu hloupé a ve finále řekne, že pro ní jiné oblečení nemá(když jsme chtěli aby nám dala teplejší)
@luucia to taky znám, přesně tak jak píšeš jen bych chodila a říkala to a to.. Nejlepší když přítel vytýká něco mým dětem a ve finále dělá to samé jeho dcera.
@alenka1213 Tak třeba v okolí jeden známý kupuje dětem boty z Lídlu a moc si je pochvaluje, že jsou super. Já kupuji barefoot, protože do těch z Lídlu by se syn na šířku nenasoukal, ale nemůžu hodnotit, zda fakt ty z Lídlu jsou tak špatné (čím se liší od jiných podobných bot? když jsou navíc blikací).
A oblečení jdu taky klidně nakoupit v Pepcu nebo v bazárku, pokud už není zděděné. Možná až bude syn starší, uvidím, ale zatím (4 roky) to fakt neprožívám.
Víc bych řešila věci jako ovoce a zeleninu - když u vás to jíst začne, tak jí to snad i dá. Plus to fungování u vás (uklízet po sobě a podobně). Tzn. prostě nastavit si pravidla. A učit se s ní můžete i jinak než děláním domácích úkolů - nejlepší škola je taková, že dítě ani neví, že se učí - výlety, číst si spolu hezké knížky a podobně.
@merope Chápu u 4letýho, ale ona už si i sama řekne, že by chtěla něco hezkého a narovinu řekn, že doma to nemá. Je těžké za dva dny jí to naučit jíst, samozdřejmě se snažíme, ale opět by toto měla hlavně matka a když pak slyšíme že je s matkou po škole ještě zbytek dne v práci a že nikam ani k vodě nechodí a výlety už vůbec, tak si taky myslím své. Dcera se bála na prolézky nebyla zvyklá nikam chodit. Máma jí taky nečte, usíná u televize nebo se s ní dívá na výměnu manželek což asi taky není vhodné a nebo na zprávy a pak mě přesně tohle štve a nejradši bych jí to řekla od srdce, když my se jí něco snažíme dávat ( nebo spíš víc já) nebyla snad nikdy s ní ani plavat. To mi taky přítel říkal, že dřív když byli spolu nikam nechodili.
@alenka1213 pro me treba obleceni neni priorita, nakupuju v sekáči, v Pepcu, Lidlu nebo Kiku, do HM nakouknu pouze do regálu s nápisem výprodej, jinak je to na muj vkus zbytečně drahé 😅 To by me spíš vadila laxní výchova stylem, že dítě nic nemusí.
@luucia Jako máš to náročné, nebylo by to na moje nervy.
@alenka1213 Mně by to také štvalo a je blbé, když matka značkové oblečení má, ale dcera ne, ty peníze by měly být primárně pro dceru, ne pro matku... Za mě lepší kroužek angličtiny než tepláky adidas.
@alenka1213 Nemáš se do ní co cpát. Že holka blbě mluvila a bála se vody, ty si myslíš že za to může její máma? 🤦♀️ Tady jí osočuješ že se blbě stará, ale že s ní dělá úkoly je taky špatně. Myslím si že máš proti ní akorát averzi. Vždyť se tvůj chlap může s dcerou taky učit, existujou pracovní sešity...A opravdu nevím co je na oblečení z pepca špatnýho. Pepco, HM,sinsay...mě to přijde všechno dost podobný.
To je zajímavé,že dle zdejších diskuzi,jsou všechny nevlastní děti zaostalé,nevychované,špatně oblečené atd. Chtělo by to i pohled z druhé strany a pokud je pravda co píšeš a holčička je zanedbaná, tak má dva rodiče kteří za ní nesou zodpovědnost,tudíž je to chyba i jejího otce. Kdyby otci na dceři záleželo a byl přesvědčený o tom,že se má špatně,tak snad by se snažil s tím něco dělat ne? Může si zažádat o střídavou péči a na výchově se podílet rovným dílem.
@levandule_k přesně tak!! To mě štve. A ta bezmoc, že dítě to nemá, když přítel na to peníze dává a ona si kupuje bůh ví co.
@alenka1213 Byt tebou neresim matku, tam stejne nic nevyresis. Resila bych pritele, kteremu je dcera evidentne vicemene ukradena...
@klokanka31 jasně, že může kdyby jí od mala brala do vody učila jí potápět a namáčet si vlasy, tak se to dítě nebojí, kdyby jí brala ven a chodila s ní na prolézky tak se toho taky nebojí, když to díte nechám žít vlastním osudem, tak se toho asi moc nenaučí. Neříkám, že když s ní dělá úkoly, že je to špatně, ale že nenechá otce aby je dělal, nedá mu přístup k sešitům. Averzi na ní opravdu nemám jen mě štve ten přístup jako matky to je celé.
@izz76 neříkám, že je zaostalá to by asi vypadalo ještě jinak. Ale i tak od matky základní věci neumí. Myslíš ze se otec nesnaží? Ale co zmůže za dva dny u nás?,, Asi moc ne. střídavou chtít bude.
@alenka1213 Jo takže když někdo nechodí s malým dítětem se potápět tak je to hned špatně 🤦♀️ já se jako malá bála vody a prostě by mě do ní nikdo nedostal i kdyby se na hlavu stavěli. Že holka nemá návyky je blbé, ale zase jsi si jistá že to tak je? I to že by chtěla něco pěknýho na sebe ale doma to nemá, co když je jen pěkně vyčůraná a trochu kecá?
@alenka1213 Tady to chce popostrčit přítele, ať je víc aktivní a zažádá si o střídavou péči. No ty úkoly jsou podle mě proto, aby mohla jednou argumentovat, on se s ní do školy neučí, všechno odedřu já, otec nemá zájem, ale to je moje domněnka. Něco může s dcerou procvičovat hravou formou i otec, může jít do školy na třídní schůzky a pokud neví, kdy jsou, má zavolat třídní učitelce, zeptat se na prospěch.
Docela chápu, že se mu do toho moc nechce, protože řešit něco soudně, je náročné a když jeden rodič chce, umí zatopit tomu druhému.
Taky tam může být křivda z její strany, že jí nevyšel vztah, nejhorší je, že to dopadá na děti nebo ti dva spolu jen neumí komunikovat, ale zase to odnáší dítě.
Já bych si vedla deník, 15. leden, byly jsme na bazéně učili jsme se plavat znak. 28. leden, byly jsme v kině a koupila jsem jí bundu za 1000 Kč značky H&M. Dneska jsme poprvé ochutnala mango atp.
@alenka1213 Za dva dny zmuze malo. Ale jestli je to tak, jak to popisujes, tak uz mel davat podnety na ospod a bojovat o stridavou peci davno. Co udelal, kdyz zjistil, ze je venku minus 6 a dcera prisla v lehkem obleceni, protoze teple nema??
@klokanka31 nemusí někam vysloveně chodit, ale asi prospěšné to je, stačí když se odmala ve vaně povede k tomu že jí občas poteče voda do očí nebo se zkoušet potápět. Dělala jsem to takhle se svýma dětma a milují vodu, ale u jeho dcery když pak vidím, že přes léto sedí u bazénu tak mě to štve. Bojí se docela všeho a věřím že opravdu všechno je o přístupu a vedení rodičů. To samé je s přístupem od matky k vlasům dítěte, když se tedy dcera nečeše tak jí ostříhám? To vám přijde normální? ( a nebo proč má tedy problém, že já jí vlasy ostříhám? tak asi ona má problém se mnou i když se neznáme) Já bych jí vedla teda k tomu se česat a takhle to je se vším, neuměla se ani tam dole umýt až jí měla tak červenou, že jí to svědilo.
@klokanka31 může kecat, ale když vidím v čem chodí tak bych se nedivila a když jí něco koupíme my je úplně nadšená a chce si to vzít domu.
@alenka1213 pokud to ani otce nezajímá tak bohužel smůla. Ty ji nemáš co kecat do toho jaké oblečení kupuje a boty?co jsou podle tebe kvalitní boty? Jako že když jsou drahé tak jsou kvalitní. A nekdo mi ostříhat dítě tak dostane po rukách
@bara88 tak určitě jsou kvalitnější s CC nebo Bata určitě lepší jak z Peca. Aha, tak pokud je problém že jsem jí zastříhla konečky a ušetřila jí starost za kadeřnici, tak pardon 😂🙈
@alenka1213 tak z tesca a nebo z pepca?a kvalitní boty z cc?🙂
AHoj, máme to podobně..s manželem bydlíme s mými dcerami a jeho synem (14let), na víkend k nám dojíždí ještě jeho dcera (12 let) Naše děti..tím myslím moje dcery a jeho syn mají určité návyky, výchovu,.. ale jeho dcera, která žije s matkou, to je děs..neuklidí si po sobě, vezme si věci bez dovolení, je drzá, nemá žádné vychování, lže,...no to by bylo na dýl..měla jsem tendenci to taky řešit, ale vždy jsme se s manželem pohádali. Ted už to neřeším, moje dítě to není, on jí vídá jen o víkendu, tudíž jí chce dovolit víc než je normální, protože mu chybí. Vždycky si řeknu v hlavě, že to není moje starost a jdu dál. Lepší je to neřešit, nechat to na něm. Vždy se to otočilo proti mě, dkyž jsem měla tendenci ji nějak vychovat