Vím, že mi na tohle nikdo nemůže odpovědět, ale tak nějak bych si ráda přečetla, že se to třeba někomu stalo.
S manželem už hodně dlouho řešíme problém s komunikací. Navzájem si nedokážeme říct, co kdo potřebuje. Snažíme se ohlížet na druhého a potlačujeme sami sebe. Několikrát jsme si řekli, jak se musíme změnit, ale nefunguje to. Teď to došlo do fáze, že 14 dní řešíme rozchod. Byl ve vzduchu i dřív, ale ještě jsme to nějak vyřešili, ale ne dlouhodobě. Bohužel manžel se zamiloval jinde. Nejdříve si u dotyčné vyléval srdce a postupně to přerostlo v lásku (jak to sám nazval), několikrát to chtěl ukončit, ale pořád ho to k ní táhlo. Fyzicky k ničemu nedošlo, ale to nevadí. Ona ho stejně nechce. Ukončili to.
Teď konečně si o všem otevřeně povídáme. Občas všechno vypadá normálně a pak mi dojde, že on to má jinak.
Oba bysme byli nejradši, kdyby jsme se do sebe dokázali znovu zamilovat a být rodina. Ale já nevím. Je to vůbec možné? Máme domluvenou poradnu. Já mám podepsanou smlouvu na byt. Jsem na rd, ale půjdu do práce. Je možné se změnit natolik, že se zamilujeme a budeme spolu schopni fungovat bez výčitek? Je vůbec někdo takový komu se to opravdu povedlo. Teď jsme spolu byli několik let jen kvůli dětem. A to už nedáváme....
Já zase doporučuji vztahová videa a kurzy Denisy Palečkové. Vyloženě partnerský víkend, který ti zodpoví otázku, zda se do sebe můžete znovu zamilovat nebo jestli je čas se rozejít, je: Retreat pro páry.
Zamilovat asi ne, ale vybudovat mezi sebou důvěru jde. Asi záleží na délce vztahu, kdy to bylo fajn, pokud to převáží, můžeš odpustit a zkusit jít dál. Ale jen zkusit...Z tvého příspěvku je vidět, že je to za vámi, že je to pasé, já bych to zkusila.
Právě že jde se i zamilovat 😉
Věřím, že se jde znovu zamilovat. Třeba kdybyste vyšli z komfortní zóny, někam daleko odjeli, viděli byste se novýma očima v nové situaci…
@berenika39 ja znovuzamilovani zazila. Jde to, obe strany se musí snažit z problémů vybruslit a vztah posilit. My se do sebe opravdu po sesti letech znovu zamilovali, vyvrcholilo to zadosti o ruku a svatba byla pohadkova. Dodnes se milujeme jako nikdy predtim. Nekdy člověk potrebuje prijit na to, co by v druhem vlastne ztratil. Podle me by to dokazal kazdy par, kdyby jen trochu chtel. Je to narocne, ale nakonec krasne. Drzim palce❤️
@vevercicka můžu se zeptat, co jste začali dělat jinak? Nebo byla změna vědomá u obou nebo třeba jen u jednoho a druhý se automaticky přidal?
Bylo to na rozpad. Ja si nasla utociste jinde. Manzel se mnou o problemech nechtel zpocatku komunikovat. Hodne jsem se uzavrela do sebe a asi pet mesicu byla uplne mimo nasi realitu. Pak mi zacalo dochazet, ze by byla skoda ty roky zahodit. Ze kdyz si spoctu jedna a jedna, jedna se o nejlepsiho chlapa, kteryho jsem v zivote potkala a ze bychom to proste meli opravit. Zpocatku to bylo tezke, donutit muzskyho komunikovat o problemech ve vztahu bylo neco nadpozemsky narocnyho. Ale slo to. Tesne pred Vanoci 2016 se to zlomilo. Začali jsme mluvit. Hodne mluvit, uplne o vsem, o sexu, praci, vztazich, problemech s tim a tim v komunikaci. Vsechno jsme na sebe vybalili a dohodli se, ze to dame znovu dohromady, ze by byla skoda vztah neslepit. Trvalo to dalsi cca pul rok, postupne krucky skrz snahu komunikovat, nevycitat, nepoukazovat jen na problémy, snazit se spolu mit zazitky a uzivat si je plnymi dousky. A v lete uz nam bylo zas krasne. Další vánoce me pozadal o ruku a to se tocilo vsechno jen kolem nas dvou. Tenhle rok a pul byl pro nas tim nejdulezitejsim. Nejvic jsme si uvedomili, jak si vlastne skvele rozumime a ze od sebe nechceme. Nikdy. Pak jsme to slibili i pred oltarem. Ted spolu cekame druhe dítě, jsme spolu 11 krasnych let a krom toho slabého roku je nas vztah krasny a naplneny. Bez problemu. Naucili jsme si vse rikat hned. Nic neskryvat a hlavne komunikovat...tolerance a nejaky ten ústupek z kazde strany. Muj recept je vydrzet a snazit se vidět to dobre, ostatni přijde samo 🙂
@vevercicka děkuju za odpověď. Je krásné, že vám to vyšlo! Já se bojím, že u nás to trvá už moc dlouho a šanci na záchranu jsme už propásli 🙁
Ano, jde to, zvládli jsme to.
Zažili jsme něco podobného i v tom “vylévání si srdíčka jinde” (ze strany manžela), aniž by došlo k čemukoli fyzickému.
Jsem si jistá, že pokud chtějí obě strany, tak to jde. Někdy je potřeba pomoc odborníka (poradna apod.), někdy se to dá zvládnout bez něj.
Láska je totiž podle mě hlavně rozhodnutí se pro sebe navzájem. Pokud se oba rozhodnete, že chcete být spolu, tak najdete i způsob. A Pět jazyků lásky taky moc doporučuji 😊
@madbetka knížku mám objednanou. Už se na ni celkem těším 🙂 jinak ráda čtu, že to vyšlo i někomu dalšímu. My dneska absolvovali další společný rozhovor (jako teď každý večer). Je to jako na houpačce. Chvíli je to sluníčkový, pak si zase uvědomím, že manžel to má s citama jinak než já. Je to těžký. Ale snad jsme se shodli na tom, že bysme byli rádi, kdyby se vztah podařilo obnovit, restartovat a byli jsme zase "šťastná rodina". Se vším všudy...
Muži to mají asi obecně s citama jinak. 🤷♀️ Moc držím palce, aby se Vám ten restart povedl. 🌷
@elfka21 děkuju
Všechno jde, ale musí chtít oba . Někdy je lepší rozchod. To musíš cítit sama.
Jde se zamilovat. Zkuste Retreat pro pary od Denisy Paleckove. Dela zazraky. Byla jsem svedkem zamilovani se nekolika paru pred rozvodem behem 3 dni.
@martiniquest Ahoj, byli jste tam taky??
Též jsem autorce dotazu doporučovala tento kurz, který přesně na tu její otázku během 2,5 dne odpoví ;)
@martiniquest
@helen_h já jsem koukala zatím na její videa. I to bylo inspirující. Na kurz nevím, jestli bych chlapa dostala 🙈 příští týden máme poradnu, tak uvidíme...
@martiniquest jestli jsi tam byla, mohla bys mi nějak blíž popsat jak to tam funguje?
To jsem moc ráda, že ti videa sedla a bylo to inspirující 🙂 Já taky nejdřív začínala, že jsem to měla čistě pro sebe a manželovi pak později třeba něco z toho řekla nebo pustila jen nějakou část ukázky a tak... (ale on je zase s takovými osobnostními věcmi v pohodě).
A teď pár slov o tom Retreatu: Je důležité zmínit, že na kurzu nemusíte vůbec ventilovat nikomu dalšímu nic osobního. Je fajn, že lektoři jsou dva: Denisa a Richard, který zase do všeho vnáší takový mužský pohled na věc (což chlapům sedne).
Bývá tam větší skupina lidí, tak 30-40 párů (prostor i program je na to uzpůsoben), hlavní program probíhá v sále (forma přednášky nebo nějaké aktivity-tance či později pak třeba vedená meditace, kdy tě lektoři provázejí tvými představami), osobnější aktivity jsou pak formou "domácích úkolů" na pokoji. Všechny části programu a aktivity jsou maximálně dobrovolné, vládne tam velmi příjemná atmosféra.
Jste tam hodně pro sebe Vy dva, ale když si chcete s někým dalším posedět a popovídat, tak je to možné. Program je velice dobře vystavěný a léty vyzkoušený, takže opravdu jde v každém do hloubky a opravdu zvládne oprášit lásku, pokud mezi Vámi ještě je! A když už to není na společnou cestu, věřím, že i tak je to dobré absolvovat, protože si člověk také spoustu věcí v sobě ujasní a jde dál více vztahově vyrovnaný či jak to říct.
Já jsem z nich taková nadšená, jejich názory na vztahy a obecná doporučení pro partnerství mi dávají velký smysl.
@helen_h Ano, byli
Kurzy Denisy jsou zamerene na komunikaci a budovani duvery. Provadi se tam mnoho parovych cviceni. Vzdycky povida o nejakem tematu, zkusenostech, pak se prejde na praxi. Vetsina cviceni se provadi společně v sale, cviceni intimniho charakteru pak par provadi na svem pokoji. A cele je to koncipovane tak, aby se zacalo jednoduchymi cviky a pokracuje se dal tim, jak si lide vytvari duveru. My tam byli s manzelem na zacatku vztahu, protoze nas toto tema zajima, a rada bych si to brzo zopakovala na osvezeni vztahu po detech. Vrele doporucuju. Neni to uplne levna vec, ale vazne jsem koukala, co to s lidmi delalo, za me jedna z nejlepsich investic do vztahu.
Bylo nas tam asi 40 paru a na zacatku jsme se predstavili, kdo jsme, proc tam jsme, jak je na tom nas vztah. A jak uz jsem psala, bylo tam nekolik paru pred rozvodem, dali si posledni sanci...a na konci retreatu sedeli u sebe, drzeli se za ruce, objimali. Bylo to uzasny. A byla jsem na kurzu, kde jsem se potkala i s Martinem Veselovskym a Monikou Valentovou 🙂
@helen_h
@martiniquest mě přijde až neuvěřitelné, že by jeden víkend udělal takový zázrak. Nebo asi, že by ho udělal u nás. Ikdyž bych byla moc ráda, jsem k tomu dost skeptická...
To nezjistis, pokud to nezkusis. Ten vikend nevyresi vase problemy, ale naucite se nastroje, lzere lze pouzit k tomu, abyste vztah resuscitovali. Jestli to vyuzijete, je na vuli zucastnenych.
@martiniquest jasně no, každopádně jsem ráda za kladné recenze a nechám si to jako možnost do budoucna...
Přesně, ten víkend není o tom, že od té doby to už bude mezi vámi jen dobré, ale prostě dokáže ve vás rozdmýchat tu poslední jiskřičku - jestli má cenu být spolu a moc hezky nastartuje chuť jít do toho vztahu (pokud to za to stojí).
Několik účastníků, kteří byli v hodně velké krizi, pak mluvili až o zázraku...
A i kdyby to nevyšlo, tak prostě je to i takový důkaz v sobě, že jste udělali opravdu všechno.
Tak jsme si oba přečetli 5 jazyků lásky a manžela to spíš uvedlo do deprese. Příběhy v prvních kapitolách jsou jako kdyby jsme to byli my dva. Bohužel manžel si myslí, že všechno z toho dělá a že nemá co dalšího zkoušet. Dneska jsme byli v poradně a tak nějak se z nás stal beznadějný případ. Takže to vypadá na úplný konec
To je mi líto. Ještě to ale nevzdávej!
Upřímně si myslím, že velkou roli v rozpoložení manžela hraje jeho zamilovanost (byť platonická), proto na něj padla ta beznaděj.
@helen_h jo, asi je to tak. Jak mám bojovat proti někomu, kdo nemá závazky, děti, extra povinnosti, má dobrou práci (tím pádem peníze) a hlavně kdykoliv čas na vypovídání?!
Jak si přenastavit hlavu na to, že bude všechno úplně jinak. Vím, že nejsem první ani poslední a vím, že to zvládnu a udělám všechno pro to,aby děti taky. Ale teď je to hodně těžký a hodně velký zklamání nad vlastním životem.
Četlas Pět jazyků lásky? Jestli ne, tak si to zkus přečíst (ideálně i manžel). Každopádně držím palce. Pokud je vůle na obou stranách, tak určitě máte šanci všechno překonat.