Může kamarádce sociálka odebrat dítě?

kelli18
1. únor 2016

Dobrý den, jdu s dotazem za kamarádku, je to trochu osementne. Kamarádka měla pronájem, jenže majitel bytu ji z něj vyhodil a víc ho nezajímalo. Má dítě 4 roky, vzala jsem ji dočasně k sobě než se dají do kupy a zas něco najdou, teď na ní pravděpodobně přišlo anonymní udání, na socialce. Má se strachovat ohledně nějakého postihu či odebrání dítěte ? Já tvrdím jelikož holce nic nehrozí, je v pořádku, a tak tak se nemá čeho strachovat, ale ona je prostě streswomen ... Děkuji za názory

anguly
1. únor 2016

Jestli u tebe nemá holčička nějaký otřesný podmínky,... a jestli je to otázka pár týdnů, tak já jako socka, bych to nehrotila. Nikde není psáno, že je vždycky na dočasný přesun dítka nutný požehnání sociálky a soudu (pokud se rozumně domluvíte). Ale může se stát, že díky tomuto udání jí sociálka v budoucnu bude víc kontrolovat, jak se dokáže postarat...

superkousky
1. únor 2016

Nikde není psáno,že musí mít každá samoživitelka svů byt / podnájem (je to stejné,jako když bydlí žena s dítkem např.u rodičů).Pokud má u tebe dítko + kamarádka kde spát,nebála bych se.

kelli18
autor
1. únor 2016

Děkuji za názory. Taky ji to furt říkám že se není čeho bát ;)

lajla
1. únor 2016

@kelli18 nebat se...pokud se o ní stará, to že nemají vlastní být nebo pronájem není důležité, důležité je že mají kde bydlet a že je o ní postaráno, a také to že má kamarádku jako jsi ty!!!

lv
1. únor 2016

kontrolují většinou jen jestli má dítě své spaní, postel, kde má uložené vlastní věci..kdo takhle udává, je fakt pazgrivec

kelli18
autor
1. únor 2016

No ona je z toho fakt špatná, a věřím jestli přijde na to kdo to byl nedopadne dobře. Jedno podezření má ale není si tím jistá .. Asi se tohle nikde zjistit nedá že

lendulka212
1. únor 2016

jak už je napsáno výše, ukázat, že dítě má svou postel, koutek s hračky, že má kde jíst. Pokud je dítě čisté a v bytě je uklizeno, tak se nemusí ničeho bát.Určitě vše narovinu s paní ze sociálky a zeptala bych se jí přímo, kdo jí udal. Já jsem z toho byla pokaždé také na nervy, na mě bývalý posílal sociálku několikrát do roka, trvalo to několik let. Je to dost nepříjemné, ale oni každé udání musí jet prošetřit.

kelli18
autor
1. únor 2016

Tak je to v klidu, po předběžné telefonní rozmluvě s pani úředníci se nejedná onic závažného, a je to opravdu na udání. Akorát že paní nemůže říct kým. Ale jedna se o osobu mužského pohlaví. ... Tak že asi obě víme odkud vítr vane ... Jinak moc děkuji za vaše povzbuzující reakce ;)

kercitka
1. únor 2016

@kelli18 Pracuji jako sociální pracovnice a kamarádka se nemá čeho bát. Paní bude chtít vidět v jakých podmínkách dítě žije, jestli má dostačující zázemí a třeba jestli pro ni má oblečení a aspoň pár hraček, má kde spát atd. Ohledně udání je povinná mlčenlivost daná zákonem a sociální pracovnice nemůže říct, kdo je nahlásil. Jen o co se zhruba jednalo (nedostatečná péče, špatné zacházení, atd.). Kdyby byly nějaké nedostatky, většinou jen doporučí, co by se mělo zlepšit. Ale aby jí odebrali dítě, to by muselo být fakt hrozné prostředí, které by pro dítě bylo nebezpečné a i v tom případě by měla nejdřív zkusit pomoct zajistit třeba azylové ubytování. 😉
Je možné, že sociální pracovnice pak bude chtít vědět kam se kamarádka stěhuje a podívat se raději i tam.

haldasha
2. únor 2016

@kercitka Omlouvám se, že to není k tématu. Ale chtěla bych se zeptat zda bych se Vás mohla na něco zeptat přes IP? Jestli Vám to nebude vadit. Děkuji.

kercitka
2. únor 2016

@haldasha Jasně, klidně.

haldasha
2. únor 2016

@kercitka posláno, moc děkuji.

mlejnice01
2. únor 2016

Myslím,že je vše v pohodě,jen třeba sociálka bude prudit víckrát,ale pokud je u vás vše v pořádku,tak nevidím žádný problém. Držím palce a hlavně ať se streswoman uklidní,neboť to přenáší i na dítko. 😀