Mění se lidé? Najdou se vůbec šťastné případy?

smisek1005
6. dub 2023

Krásný den všem,
asi už tak trochu ze zoufalství poslední dny přemýšlím, jak je kolem mě všude samá zrada, lži, rozvracene vztahy a já sama takové lidi neustále dokola přitahuji, což je na delší hlubší téma. Všude vidím, jak se lidé podvádějí na internetu, seznamkach, v realitě, do očí si tvrdí, jak oni by nikdy..Také jsem si všimla, že první rada všude zní - ukonči to! To je opravdu jediné správné řešení? Kdy jindy se člověk může lepe posouvat, než při těchto konfliktech. Opravdu není lepší řešení zkusit se navzájem pochopit a pracovat na příčině? Chtít být lepší a lepší dohromady? Nebo už člověk musí být dokonalý od začátku, jinak se pouští do oběhu a není jina cesta, protože určitě jiný nebude? Jsou tu všude většinou samá negativní katastrofická témata, já bych toto téma ráda zasvětila lidem, kteří dokáží ve svém životě věci aktivně měnit a věří, že lidé (ano, ne všichni) jsou schopni se učit a ponaucit ze svých životních chyb a druzí jsou ochotni je akceptovat jako lidi, kteří mají také bohužel svou někdy klikatou cestu. Už nechci člověka soudit dle mého pohledu na svět, nechci byt v roli, že mi každý ubližuje a brát si to osobně, nechci se hroutit, ze kdo lže bude lhát vždy a musím jit pokaždé hledat dál a stejně narazit. Ráda bych si vyslechla zkušenosti někoho, kdo dokázal na člověka nahlížet trochu z jiné, širší perspektivy a dokázal tím pádem svuj svět/vztah posunout dál. Najdou se tu i pozitivní příběhy, i když to tak nebylo třeba vždy? Jsem nyní na dně a nechci se zásobovat jen negativy.
Ráda bych tímto tématem aspoň trochu podpořila lepší náhled na svět, nejen sobě, ale všem, kteří to potřebují.
Mějte se tu krásně

klokanka31
6. dub 2023

@smisek1005 Lidi se nemění. Jestli chceš, napíšu sz

smisek1005
autor
6. dub 2023

@klokanka31 moc děkuji, vím, že se tu najde plno lidí s tímto názorem, ale na ty není tohle téma mířené.

laxesis
6. dub 2023

Podle mě platí poměr 90-10. 90% té změny schopno není a časem se opět vrátí do starých kolejí. Alespoň podle mojí zkušenosti. A těch 10% je hezky optimistické číslo a jistá naděje, že možné to je. Ale nestává se to běžně a záleží na tom, jak závažná ta změna je...Mluvím o tom, že se třeba z lenocha může stát poměrně aktivní člověk - to se třeba povedlo mě. Je nicméně nutno říct, že ta změna není 100%. Když mi řekneš "dneska se budeme válet na zahradě", tak budu vždycky radši, než když mě někdo pozve si zaběhat 🙂 Základní charakterové vlastnosti už si člověk nese sebou a je velice těžké to měnit, ne-li nemožné. Pokud tedy skočím na lep násilníkovi (to ze začátku jde poznat také těžce..), patologickému lháři a podobně, jen těžko můžu očekávat, že se stane zázrak a on se změní. A nevidím na tom nic tragického, lidi jsou prostě různí, každý má pro sebe tu svoji polovičku, kterou si najde a za svoje rozhodnutí nese odpovědnost. Pokud bych viděla něco zásadního, s čím žít nechci, tak se s tím člověkem nedávám dohromady.

orchidis
6. dub 2023

@smisek1005 Chceš si to obhájit. Já vím. Chceš si najít jen potvrzení pro setrvání.

Ale ne, nemění. Ne tak snadno a rychle, jak si zoufale přeješ. Většinou vůbec.

Jediná správná cesta je (a ty ji znáš), makat na sobě. Psychoterapie, restart, nový prostředí, nový koníčky, noví lidi, nová práce, novej pohled na svět, nový hodnoty (TVOJE!). Od toho to začíná a padá.
Jinak se z toho nevyhrabeš.
Začni dnes a začni od sebe.

amazienka
6. dub 2023

Změna je možná vždy. I můj vztah prošel obřím vývojem. Ještě před pár lety mě muž doslova psychicky týral skrz peníze. A dnes? Jsem opečovávaná žena. Ale impuls musel přijít ode mě, já začla s psychoterapií. A jak jsem měnila sebe, měnilo a mění se i mé okolí.

tinaprofi
6. dub 2023

Lide se meni, protoze se casem vyvijeji. Jestli k horsimu nebo lepsimu zalezi na jejich prostredi. Ale ano, meni se.

mamora
6. dub 2023

@smisek1005
Nevím jestli ti můj příběh pomůže, protože to byl běh na dlouhou trať. Se svým manželem se znám od základní školy. Chodit jsme spolu začali ve třinácti letech (teď je mi 31). Měl v pubertě období kdy užíval marihuanu docela ve velkém, oba jsme pili alkohol (prostě jsme byli ve špatné partě). Já jsem dostala rozum dřív než on. On do toho měl ještě psychické problémy (deprese, sebepožkozování). Ale zůstala jsem s ním, protože střízlivý byl hrozně fajn. Musel prostě dospět a trvalo mu to dýl než mě, hlavně po smrti svého otce se musel začít starat o nemocnou matku a to udělalo hodně, ta zodpovědnost. S marihuanou přestal, deprese už zvládá pomocí prášků a pivo si dá jednou za čas po práci (doma, do hospody nechodí). I když to jeden čas bylo fakt těžké, mám krásné vzpomínky na společné cestování. Teď máme dům a nádherného syna.
Takže myslím si, že člověk se může změnit, dospět, ale musí k tomu mít důvod. Samo od sebe to nepřijde.

bramarfi
6. dub 2023

Charakterove rysy a povaha se nemění. Člověk může sám se sebou vedome pracovat, ale ze by sám ze sebe dokázal stvořit někoho uplne jiného, to ne. Ruku v ruce s tím jde prostředí, ve kterém zije, lidé, s nimiž si je blízký. To všechno ovlivňuje. A ted to druhé: zni krásně otevrene, ze už nikdy nebudeš nikoho posuzovat ze svého pohledu. Tomu nerozumím. Vzdyt vždycky člověk posuzuje. Nemusi to byt a priori, ze usoudim, ze je někdo kreten a tím to pro mě končí. Ale volbou lidí, kterými se obklopujes, ty lidi posuzujes: prijde mi vtipny, prijde mi zábavný, usměvavý, napomocny, neduveruju mu, lze mi, pije. A bylo by spis divne nad tímhle mávnout rukou a říct si, ze to nebudu posuzovat ze svého pohledu. Proc? Člověk sám vybira a volí a k něčemu tihne, proc by mel sám sebe přesvědčovat o něčem jiném, když mu to neni vlastní?

biciklissie
6. dub 2023

Myslím, že lidé se nemění, ale vyvíjí. Někdo víc, nekdo méně, někdo dobrovolně, někdo z donuceni, atd. Zkusila bych se oprostit od škatulkování na negativní a pozitivní a trochu se snažila vše vidět v širším kontextu, vidět příčiny a důsledky. A když máte pocit, že kolem vás jsou dáme spatne věci, tak aktivně vyhledávat ty dobre. Život je krátký.

irmamala
6. dub 2023

Celý život se řídím krásným veršem z Moliéra: "Nehledám v lidech víc, než v nich může být. Jen tak mně nemohou nemile překvapit". Nejsem žádná Matka Tereza, ale jsem poměrně shovívavá k lidských slabostem a nečekám od lidí příliš. A musím říct, že žije opravdu spokojený a úspěšný život 🙂

evik19
6. dub 2023

Lidi se samozřejmě mění a mění se i vztahy samotný…Bylo by dost zvláštní, kdybychom ke vztahům přistupovali stejně ve dvaceti, ve třiceti, ve čtyřiceti i v padesáti. Já sama jsem se změnila od puberty naprosto komplet, můj manžel taky a všichni naši dlouhodobí kamarádi též. Člověku, se kterým mám děti, bych vždy dala šanci na nápravu, pokud bych z jeho strany viděla popel na hlavě a upřímnou snahu. Měsíční známost bych ale fakt poslala do oběhu.

vejnarka88
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
levandule_k
6. dub 2023

Pokud opakovaně přitahuješ lidi, co tě zradí, podvádí, tak to chce začít u sebe, začít pátrat, proč je přitahuješ, co ti takové vztahy přináší, proč po stopadesáte opakuješ tentýž vzorec.

Pokud už zase jsi v nevhodném vztahu, tak je kravina doufat, že on se změní. Jediné, co můžeš udělat ty, je že se sama změníš, on může reagovat na tvou změnu pozitivně a jít také do sebe, začít řešit svoje vnitřní problémy, nebo tvoji proměnu nemusí ustát a ještě víc vygraduje jeho nevhodné chování. Když skutečně změníš sama sebe, nalezneš svou hodnotu, tak si i vnitřně vyřešíš, proč ne/zůstavat v tom vztahu. Tvoje vnitřní proměna, ale musí vycházet z toho, že ty na sobě pracuješ kvůli sobě, ne kvůli tomu, aby se on změnil.

Rada ukonči to, já bych ve spoustě vztahů nedokázala být, občas tady řeší ženy neuvěřitelný vztahový sra*ky, nedokázala bych v tom žít a než takový vztah, to radši žádný.

smisek1005
autor
6. dub 2023

Pro všechny doposud komentující - moc vám děkuji za zajímavé, inspirující a povzbudivé příběhy. A těm, kteří mi radi začít u sebe, máte naprostou pravdu a jen se mi pořád více a více dokazuje, že není jiná cesta, než si vyřešit vlastní dost velké s*acky. Svým způsobem si se svým vnitřním nastavením opravdu nemohu přitáhnout někoho jiného. Na druhou stranu jde tu spíše o to, ze ten člověk svou změnu aktivně začal (když jsem byla první člověk, co mu nezral jeho hry, což mu zasadilo velkou ránu). Jenže od té doby on jen kvete, vic a vic se mu daří, protože začal aktivně řešit svou osobu, svoji rodinu a proč celý jeho život vypadal tak, ze to muselo vést až ke zradě milované osoby. Od te doby já jen prezivam, topim se v tom, všechny zrady v mém životě mam pred ocima a jeho byla nejhorší, ale zároveň vim, ze uz to "muselo" přijít, abych se sebou po x letech něco udělala. Občas udělá nějakou chybu, kdy si říkám, jestli se opravdu změnil a začnu z toho mit strašné stavy, ale ten jeho posun a energie vidět jde, ať chci nebo ne, jen já spíš zaostavam a neřeším nic, jen se vic a vic utapim. To jen tak pro přiblížení situace. Jinak sama jsem se strašně jako člověk změnila. Kdysi, když jsem nebyla ve vztahu spokojená, tak jsem ihned hledala natajno štěstí jinde, dnes to vidím jako neco, co mi vůbec nedělalo ve výsledku dobře, nic to nevyřešilo a naprosto me to přešlo. Takže sama věřím, ze se člověk opravdu posouvá a mění svoje nastavení. Vím, ze vše musi začít UVNITŘ a uz dobrých 10 let to vše potlacuju a spoléham na druhé, ze jen diky nim budu šťastná..dekuji za ta slova všem.

levandule_k
6. dub 2023

Teď mi přijdeš, že jsi ve stavu ublíženosti, oběti, možná žárlíš na něho, že se mu daří a tobě ne. To jestli se změnil neodkážu posoudit. Možná mi přijde, že trochu žije z tvé energie.

smisek1005
autor
6. dub 2023

@levandule_k to možná ano, nezažila jsem nikdy vztah bez ublížení a ta role oběti už přesahuje všechny meze. Žije z mé energie? Ja jsem právě jak chodící mrtvola, prijde mi, ze energii má od doby, co šel řešit své problémy s psychologem, který mu pomohl objasnit ty nej záležitosti v jeho životě. Myslím, že takovou dávku nadšení a energie by člověk neuhrál.

angelinie
6. dub 2023

@smisek1005 Já ti můžu říct hodně pozitivní zkušenost...nerada bych zacházela do nějakých detailů, ale s manželem jsme po několika letech manželství procházeli dost velkou krizí. Já jsem byla zvyklá z předchozích vztahů vždycky, když už to bylo na mě moc, něco nešlo podle mých představ apod. vztah prostě ukončit a jít dál. I tady jsem to byla já, kdo chtěl končit, kdo ublížil...ale můj manžel je opravdu hodně vytrvalý člověk a dal do toho všechno, aby vztah pokračoval a já můžu říct, že jsem se (hlavně v posledním roce) strašně moc vyvinula. Nezměnila jsem se, ale změnilo se moje myšlení a to dost a teď můžu bez pochybností říct, že náš vztah je na tom aktuálně nejlépe, co kdy byl. Pro takovou změnu jsou dle mě potřeba 2 základní věci...1) chtít něco změnit, 2) najít způsob jak. Držím pěsti pro šťastné konce 🍀

fandysek_1
6. dub 2023

@smisek1005 myslím si, že je čas vykašlat se na onu osobu a najít si novou životní energii a naplnění. Nikdo jiný za tebe tvůj život žít nebude.

smisek1005
autor
7. dub 2023

@fandysek_1 je tím myšleno opustit osobu úplně nebo se prostě začít konečně zaměřovat na sebe a nelpět na druhých? Nerada bych zase utíkala ze vztahu (který má mnoho toho, co mi vyhovuje), jak je mým zvykem, myslím, že na sobě mohu pracovat i tak. Pokud pak zjistím, že mi ten člověk nic nedává, odejít mohu vždy.

levandule_k
7. dub 2023

@smisek1005 Tohle zní asi trochu ezotericky, ale někteří lidi dokážou vysát člověku energii, prostě jsi v jejich přítomnosti najednou bez energie. Což mi u vás 2 tak přijde. Nebo i ty můžeš mít oslabené svoje energetické hranice.

Dej tomu čas, až budeš vědět, co chceš, udělej to.

werik153
7. dub 2023

Samozřejmě že se lidé mění.
Tak jako malé dítě se učí nejdřív lézt a potom chodit, tak podobně to funguje i s lidským myšlením, co jsi chtěla a udělala v 15ti, nebudeš chtít dělat například ve 40, ale rozhodla by jsi se jinak, myšlení prochází taky vývojem.

rosie18
8. dub 2023

Tohle tema je pro me dost zasadni, ted se tomu venuju a zajimam se o to. Hodne se mi libi rada, ze pokud chces ve svem zivote zmenu, zacni u sebe. Bez ohledu na druhe osoby. Zavni ted a tady, nerypej se v minulosti, protoze zivot je ted. Ne tehdy, ani nekdy v budoucnu. Ted zijes a tvoris svuj zivot. A opravdu, bez ohledu na nej, na koholiv jineho... Pokud muzu, doporucuji pro me dve zasadni knizky. The secret Tajemstvi a potom Moc pritomneho okamziku od Ekharta Tolleho... Kdyby jsi chtela neco probrat vic, klidne napis, mam z tebe pocit, ze se babras zbytecne v litosti a ublizenosti. Nesoudim, jen konstatuji... Zkus sve myslenky jen pozorovat, nezabirat se jimi jako nezavisly pozorovatel, jako by jsi sledovala nejaky film...

elvira
8. dub 2023

@smisek1005 spoustu lidí dá druhou, třetí šanci, ale když to vždy sklouzne do starých kolejí, zahorknou i vůči ostatním. Nedivím se. Jsem toho názoru, že lidé se nemeni- a když už, tak k horšímu. Mockrát se mi to potvrdilo...

nikykiky
8. dub 2023

Myslim, že zasadni je odprostit se od svého ega abys na to mohla kouknout pohledem z druhé strany.. pak ti odchod prijde jako prirozená cesta kdy se neda nic jineho dělat

sammaelka
8. dub 2023

@smisek1005 Nezoufej. Slunce zase vyjde, i kdyz se ted muze zdat, ze ne. Existuji i stastne konce, existuji i dobri lide, existuji i jina reseni. Zakladni podminkou je ale chtit, a v tom dnes tkvi problem. Spousta lidi jednoduse NECHCE (resit, menit, pracovat na sobe nebo na vztahu), protoze je to prece pohodlnejsi. A pak to dopada tak, jak vidime vsude kolem sebe.

Chapu tvou frustraci, obcas bojuji s tim samym. Ale nadeje umira posledni, jen musis verit!

Kdybys chtela, probereme to detailneji v SZ, napis 🙂

podaji
8. dub 2023

@levandule_k jo to sedí. Taky jsem se snazila byt ve vztahu co nefungoval, makat na sobě, davat hodne pozitivni ebergie ale protistrana nechtela. Citila se ublizene a ani náznakem ze by byl problem i tam. Doslova me vysali. Tisickrat si rikam, udelala jsi opravdu vsechno? 2 roky jsem na tom pracovala. Bylo to dost? Mela jsem jsem jeste počkat? Ale na co? Někdy to je těžký...