Všechny zdravím, máme v rodině takový malý problém... Moje sestra v necelých sedmnácti otěhotněla. Nebyla si jistá, pak to nějakou dobu ze strachu tajila a teď je už v pátém měsíci. Mamka to naštěstí vzala statečně, o miminko i o sestru se samozřejmě postará, "otec" miminka, jako "správný hrdina" zvolil příjemnější cestu, a to rozchod. Ani jeden z nich není plnoletý, sestra dokonce všechny přesvědčuje, aby to neřešili s jeho rodiči, což jsme samozřejmě zamítli. Podíleli se na tom oba, tak se musejí oba starat a alespoň částečně převzít zodpovědnost... Ale... Co teď? Sestra má před sebou ještě dva roky školu, její milý rok do maturity. Jak už jsem říkala, mamka se postará. Ať už v tom, že v noci bude vstávat a přebalovat, nebo o bydlení, výbavičku a podobně. Finančně pomáhat budeme všichni, ségru v tom nenecháme. Ale co úřady? Vím, že to malé asi bude svěřeno mamce do péče, ale jak toho docílit? Má vůbec nezletilý "otec" nějaké povinnosti vůči miminku? Máte s tím někdo zkušenosti?
Prosím Vás, kdo máte potřebu nějak nás kárat, nebo něco podobného, nechte si své proslovy. Všichni víme, že je holčina mladá na mateřství, ale co se stalo, stalo se. Tohle člověk prostě neuhlídá (do antikoncepce jsme jí tlačili všichni, ale sestra tvrdila, že není třeba). Už takhle jsme z toho celá rodina v šoku a výchovné komentáře typu: "Jak vůbec může někdo něco takového dovolit..." nám nepomůžou.
Moc děkuji za pochopení a rady.
Rozhodne neodsuzuji! Naopak chvalim pristup cele rodiny, pro sestru je dulezite, ze ma vasi podporu.
Myslim ze nejlepsi pro vas i dite bude se dopredu dojit zeptat na prislusny urad a na vsem se dopredu domluvit.
Moc drzim palce! A sestre i miminku hodne stesti a zdravi!
Super přístup, takových rodin kdyby bylo víc...na sociálce určitě poradí, ale řešila bych to i s rodinou otce miminka...
At urcite uvede otce do rodneho listu. Bude muset platit vyzi ne. Plus by se mel podilet na koupi vybavicky. Nejsem si jista, zda si tva sestra muze zazadat o vyzivne od partnera. Tedy, zazasat muze, jde o to, zda ho dostane. A vim, ze zo neni predmet dotazu, ale miminko potrebuje byt hlavne s maminkou. Neslo by, aby sestra skolu prerusila a vratila se, az bude prcek vetsi? Nebo co treba indivindi vyukovy plan? Nemyslim to karave. 🙂
@zak1991 strevo 😀
Pujdou k soudu, ten urci opatrovnika, nez bude plnoleta a take vyzivne, pokud otec neni schopny se sam zivit z duvodu pripravy na povolani, budou platit jeho rodice.
Meli jsme taky v rodine, ale na Slovensku a takto to bylo. Tady to bude podobne
ano, a mela individualni plan, ale ted nevim, kdo poboral rodicovsky prispevek, jestli ona nebo jeji mamka
@zak1991 a muzu se jen zeptat: jak to proziva tva sestra? Tesi se na miminko?
@zak1991 přístup Vaší rodiny je skvělý. Jen bych nechala mateřství na sestře. Je to její miminko, tak by měla přijmout i nejakou zodpovědnost za něj (samozřejmě i otec, pokud bude mít zájem). Ve škole se dá donluvit individuální plán, může ji na cas přerušit nebo může maturitu dodělat dálkově. Škola problém nebude. Pohlídat, podpořit ano, ať se může učit, jít se orazit ven s kamarádama. dle mého není dobře, aby Vaše maminka prebrala veškerou péčí o miminko. Ale záleží, jak se k tomu staví sestra.
@panickatlamicka Ona sama neví, jak to prožívá. Zatím je z toho celá vedle. Přijde mi, že je jí to jedno... Ale to se snad spraví, musí si jen zvyknout.
@zuz4a Určitě nechceme, aby někdo převzal zodpovědnost za ní. Jen sama z vlastní zkušenosti vím, že pokud půjde ze školy (když jí přeruší), tak už se tam nevrátí... Dělá tříletý obor, cukrářku, teď nastoupila do druhého ročníku. Pokusíme se, aby jí povolili rozložit ročník, nebo by do konce školního roku přerušila studium a šla by až od září. šla by do školy a až přijde, bude se muset postarat. Jistě, bylo by lepší, kdyby byla doma s miminkem úplně, ale jde i o její budoucnost.
@zuz4a souhlasím 😉 nevlastní sestra otěhotněla v 16 a taťka s manželkou ji hned řekli, že ji jakkoli podpoří, pomůžou, ale starat se prioritně musí sama i s přítelem.. Do školy jde teď, kdy budou malé 2 roky a jí 18.. Jde do prváku. Jinak teda co se týče formalit bohužel neporadím, protože sestřin přítel je plnoletý čili rodičák je asi na něj 😉a myslím si, že pokud není otec plnoletý tak zodpovědnost budou nést rodiče 😉přeji hodně štěstí všem 😉
@zak1991 sestra m nárok na výživné a to budou platit rodiče otce dokud nebude sám vydělávat. Jak bylo psáno zajděte na sociálku a po ptejte se co a jak. Držím palce jste super rodina 🙂
Moc všem děkuji za podporu i za rady. Tohle jsem vážně nečekala... 🙂 Děkuji!
Já osobně si myslím, že to půjde před opatrovnický soud, kde bude zvolen zákonný zástupce než bude zletilá, stejně by se tam měl řešit i otec...ale je to jen můj názor 😒
Ze stránky aperio.cz:
Pokud otěhotní nezletilá, ale starší patnácti let, tak se věcí orgány činné v trestním řízení nijak nezabývají. Další postup závisí na tom, jak se k celé situaci oba nastávající rodiče postaví. Vzít se nemusí, manželství nemá na narození dítěte a jeho právní postavení žádný vliv. Nezletilí nemají plnou způsobilost k právům a povinnostem, takže se ani standardním způsobem vzít nemohou. Pokud je jeden z nich nezletilý, musí ke sňatku dát svolení soud. Obvyklým důvodem, proč soud svolení dává, je právě těhotenství mladé dívky. Účastníky tohoto řízení by byli, kromě nezletilé, také její zákonní zástupci, ale neznamená to, že povolení soudu závisí na jejich souhlasu. Zda-li budou rodiče dítěte spolu žít závisí jen na nich.
Jak bude probíhat pokračování ve studiu u nezletilé matky závisí hlavně na tom, jaké bude mít podmínky v rodině jak původní, tak v rodině otce a samozřejmě, co může očekávat od otce samotného. Ve škole lze domluvit nějakou formu individuálního studia, ale není žádným předpisem stanovena povinnost školy potažmo jejího ředitele studentům s úlevami ve školní docházce vyhovět.
Otázka budou-li mít rodiče nárok na nějakou finanční pomoc od státu nijak nezávisí na tom, zda jsou nezletilí či nikoliv, bude se posuzovat příjem společně posuzovaných osob a podle toho se bude řešit zda je nárok na například příspěvek na bydlení, přídavky na děti či pomoc v hmotné nouzi. U nezletilých rodičů zůstává ještě stále otázka, zda narozením dítěte zanikne vyživovací povinnost rodičů nezletilců nebo nezanikne. Nedá se ovšem obecně říct, jak to je, každý případ je nutno posoudit individuálně.
Otcovství u sezdaných rodičů stanoví zákon, otcem dítěte je manžel matky. U nesezdaných rodičů je otcovství určeno souhlasným prohlášením rodičů, které musí být učiněno v případě nezletilých před soudem. Pokud k souhlasnému prohlášení nedojde, určuje se otcovství na základě žaloby, kterou může podat matka, otec a případně i dítě samo a to kdykoliv, žádná lhůta nevyprší. Soud zpravidla nařídí testy DNA.
Dle zákona o umělém přerušení těhotenství dívka starší 16 let rozhoduje o těhotenství sama, k provedení potratu tedy nepotřebuje souhlas rodičů. Ovšem je-li mladší 18 ti let, tak po jeho provedení jsou rodiče informováni zdravotnickým zařízením. V případě patnáctileté matky tedy je k potratu zapotřebí souhlasu jejích rodičů.
@zak1991 jasný, jak člověk z toho učení vypadne, tak se k tomu těžko vrací. Ale jde to, švagr si dodělávat maturitu při práci a dětech ve třiceti 🙂.
Přeji Vám, ať je vše v pořádku a ať je ze sestry milující maminka. Ono ani nezáleží, jak je člověk starý, ale jak je vyzrálý. Má kolegyně v práci, teď již čtyřicetiletá, také měla neplánovaně miminko hodně brzy. A mají s dcerou skvělý vztah. Takový hodně kamaradsky. Po šesti letech měli druhou dceru a jejich vztah už je trochu jiný. Sama říká, že jak byla mladá, tak hodně věcí narušila a nechala plout. Že u druhé dcery už si více uvedomovala různá nebezpečí, tak více zakazovala a byla více rodič než kámoška 🙂. Na druhou stranu mám v rodině pár, dítě planovaly a chovají se jak děcka - furt se schází, rozchází, když jsou spolu jsou nejšťastnější rodinka na světě, když jsou od sebe o mimco ani jeden nejeví zájem a stará se babička. Takže pro miminko naprosto nedospely ☹. Věřím, že u vás to bude ten první případ 😉
Dlouho jsem o tom přemýšlela, ale pak jsem si říkala, že i vy si zasloužíte znát nečekaný konec příběhu... Nejen proto, že jste nás podporovaly, myslely na nás (a hlavně na sestru), ale i proto, že to nějak musím dostat ze sebe ven. Ve čtvrtek ráno jsem jela k mamce, už s nimi nebydlím, s tím, že sestru doprovodím k lékaři a popovídám si s ní. Po cestě autobusem jsem se s ní bavila úplně o něčem jiném, abych jí přivedla na jiné myšlenky a ona se najednou zeptala, co jí bude lékař dělat. Chvíli jsem se na ní jen nechápavě dívala, pak jsem řekla, že to, co vždycky. A ona řekla, že ještě u lékaře nebyla! Nezmohla jsem se docela dlouho ani na slovo. Pak jsem se jí zeptala, kde přišla na to, že je těhotná. Ona řekla, že proto, že přibrala přes břicho a v poslední době je jí zle (jenže má problémy se žaludkem, takže se jí to občas stává). Tak jsem se na rovinu zeptala na menstruaci, jestli jí má nebo ne. A ona řekla, že ano! Jen nepravidelně. Ptala jsem se, jestli si dělala test, tak řekla, že ano a měla tam hodně slaboučkou druhou čárku. A prý je to dlouho... Nevěděla jsem, co jí říct... Lékař zjistil, že těhotná není. Řekl jí, aby druhý den přišla na krev, pro jistotu. Uvnitř jsem s ní nebyla, tak doufám, že tentokrát říká pravdu.
Celá rodina téměř týden žila v jistotě, že čeká děcko. Ona nám ani neřekla, že je to jen její podezření. Mluvila o tom, jakoby měla jistotu (když už náhodou s někým mluvila). Nakonec je dobře, že to tak dopadlo, ale tím, jak se chovala pak, mě hrozně naštvala. Nejen, že nešla na krev, ale ještě dost hnusně křičela na mamku... A o antikoncepci nechce ani slyšet...
No já padnu 😃😃😃. Vy máte veselo 😃. Sestra je Teda kvítko 😊. Škoda, že se nijak nepoucila. Pokud ale chcete aby brala antikoncepci tak ji nechce nejdriv udělat testy krve na případné trombofilie, skrz embolii a trombózu 😉.
😑 ty pubertaci jsou čím dál horší... Nezbývá než držet palce, aby opravdu neotehotnela.... Má kliku, že má tak fajn rodinu, bohužel si to asi neuvědomuje.
Radu nemam.....neznam nikoho b takoby situaci.Ale asi na socialkr by Vam poradili.Kazdopadne je super ze se o segru postarate a ze ji podporite.Moc Vam vsem drzim palce 🙂