Ahoj holky, jsem už dospělá ženská, bylo mi 29 let před týdnem. Už několik let jsem samostatná, žiji v cizině, ale moje matka to, zdá se, nepochopila. Nevím jak s ní jednat. Hezké slova nezabírají. Neustále se mě snaží kontrolovat. Odjela jsem z domu právě kvůli ní a kvůli jejímu chování. Pořád se mi hrabala ve věcech, v kabelce, tašce, otvírala mi poštu, nic jí nebylo svaté. Musela jsem před ní schovávat telefon, nebo alespoň dát zámek na telefon aby se mi do něj nedostala, taky se mi hrabala v peněžence, stačilo, abych odešla nakoupit a ona toho využila. Když jsem žila doma a pracovala, musela jsem jí ukazovat svoje pracovní smlouvy, stav svého účtu a když jsem utratila SVOJE peníze, tak nadávala. Pořád do mě hustila abych si šetřila peníze.
Odešla jsem z domu když mi bylo 22 let. Žiji v cizině doteď, daří se mi, pracuji. Ona po mě pořád chce smlouvy, kolik mám na účtu, kolik mám našetřeno a jestli ji to ukážu až přijedu domů na dovolenou. Já už opravdu nemůžu, co jí je do toho, kolik mám peněz? Pamatuji si na jednu scénu, když jsem byla asi před 3 roky doma na Vánoce, nedonesla jsem smlouvu ukázat tak mě hned začala podezírat, že nepracuji a taky když jsme byli ve městě a šli jsme kolem bankomatu, chtěla abych jí ukázala stav účtu. Když jsem jí řekla, že ji nic ukazovat nebudu, tak začala hysterčit a nadávat mi, jako třeba "Ty krávo, určitě lžeš a nic nemáš".. a tak podobně. Pořád do mě hustí abych neměla děti a když už, tak jenom jedno, prý si mám užívat život a nerodit děcka. Jednou jsem jí řekla, že já chci být matkou a řekla mi na to, že "jo, já vím, že chceš, to nebudeš muset chodit do práce, jsi líná jak tvoje teta".
Hnusí se mi, nesnáším tu osobu, nemůžu ani napsat, že mámu, protože tohle je kdokoliv, jenom máma ne.
Co byste dělali?
@sudylichozrout Taky myslím, že to bude nejlepší řešení. Nebyli jsme v kontaktu dva týdny a já byla konečně spokojená, pak volala a ve mě strach a stres. Je mi to líto, je to máma, ale tohle už překračuje všechny meze.
To je psychický teror. Pokud si nedala říct, tak se od ní drž dál. Je jasné, že do tvých financí jí nic není, pokud si sobestacna.
jj tohle je fakt extrem, vykašlala bych se na to. Ta moje se mi taky snažila kontrolovat život, ale to jsem utnula a bylo.. a jinak jak píší holky, odstřihnout ji, pak se budete cítit líp. Jinak když jsem bydlela doma, tak jsem to měla dost podobně, lezla mi do pošty i do mobilu a když jsem na to přišla, ještě se urazila.. ale na mě tady ty její psycho stavy, kde se mi snaží navodit, že já jsem ta špatná na mě už dávno neplatí. Já jsem těhotná a i ted se kolikrát snaží mi říkat co bych měla a co ne. Jako například těch andulek byste se měli zbavit, já za tebou dojedu do porodnice ikdyž nebudeš chtít, já prostě potřebuju tu malou vidět a to bys neměla apod. Jenže já s ní jsem raz dva hotová ted už. Bud vydrž a nevšímej si tech jejich psychoteroru nebo si ji vymaž ze života a at se třeba staví na hlavu, ale ty budeš mít aspon klid..
A zkoušela si se podívat na tvoji situaci z strany mámy ? Ses v cizině. Neví co děláš kde děláš zda mas na nájem atd. Třeba jen chce vědět ze si v poho a neskonciš třeba na ulici. Koukej mě je 38 žijí v cizině asi 16 let a nama se taky ptalvávala kde dělám. Zda mám na nájem atd. Taky chtěla ať ji aspoň jednou týdne zavolám ze žijí. Víš co. Kdyby mě srazilo auto tak se to ani nedozví. Třeba má sama blok a ví co se muže v životě posrat. Jen ti to dává trochu moc najevo. Ve zprávách vidí jak v cizině holky šlapou atd. Třeba se fakt o tebe jrn moc boji. A nebo se opravdu pletu a tvoje máma je magor no.
Tak to je mazec. A co tata, toho máš?
@luciebx Jasně, to chápu, ale to je něco jinýho. Ona má mojí adresu, ví kde pracuji, má kontakt na člověka v případe, že se mi nedovolá. Ale tohle co dělá a dělala neustále, je už extrém. Chce vidět účet, smlouvy, prostě všechno. Hrabe se mi v peněžence, mobilu..
@bajjunka Mám, ale táta je tichošlápek a dělá co máma řekne.
jj tak to u nás taky trvalo ,léta, ale když jsem odešla já, zanedlouho odešel i táta. Vlastně tam zustaval tehdy jen kvuli mě
@jjasmina Já jsem v tom žila od dětství, hlavně po maturitě kdy jsem začala pracovat. To byl teprve teror. Nelíbilo se mi v práci, tak jsem odešla, to do mě hučela jak jsem mohla odejít, pak volala do práce jestli tam chodím, no co myslíš, že jsem tam ještě šla? Po té ostudě?
Mě to připadá,jako by si z tebe dělala svůj penzijní fond. Abys měla dost našetřeno,dobrou práci,minimální výdaje...aby zbylo hodně pro ni.
Mě sere švagr keci k malému,že až bude v životě úspěšný,aby na něj nezapomněl a nějaký ten milionek mu dal 😣
@amazonkajanik To nevím, spíš ne, táta teď dědil po rodičích, tak mají dost peněz.
No jo,jenže ty jsou tátovi,něco si pořídí a peníze časem dojdou. Ale ty bys měla stálý příjem
@amazonkajanik To nevím, opravdu nevím co je za tím, ale vždy chtěla, abych měla peníze a abych si co nejvíc spořila.
bud ji vymazat ze zivota nebo zacit byt asertivni.
Tvuj problem je, ze se taky nechas. Hezky to nepujde...
Ne,tohle opravdu není starost o dítě, jak tu někdo píše, tohle je teror. Jsi proboha dospělá ženská, divím se, že jsi to ještě nevyřešila. Jsi daleko, využij té možnosti, nepotřebuješ ji. A vykašli se na kecy typu "je to tvoje máma přece". To samo o sobě nedává žádné právo terorizovat psychicky dítě, takových matek, který by zasloužily radši nebýt, už bylo.
Doporučuji dvě možnosti. Pokud jsi to ještě neudělala - řekni matce, že jsi dospělá a máš svůj život. A že jsou věci, do kterých jí nic není. Můžeš jí dát vědět, že jsi v pořádku, ale informace, které jí řekneš, budeš volit ty, ne ona. A že pokud to nebude respektovat, přerušíš s ní kontakt úplně.
Druhá možnost, pokud už takové oznámení podobného charakteru bylo, rovnou přeruš kontakt s tím, že se nenecháš omezovat.
Přeju sílu to opravdu udělat. Jiná cesta není, lidé se nemění.
No ja nevim, ale ona muze chtit cokoliv, ale o svych financich si snad rozhodnes sama. Tchyne taky manzelovi volala, kdyz zacal chodit do prace po skole a ptala se, kolik jsi bral? No WTF!!! Párkrát jsem to vyslechla, koulela očima, pak buď dotazy ustaly, nebo volala tak, abych to neslyšela.
@malenka3 Žiji už roky sama a v cizině, ale ten teror z její strany je tam pořád, naplánuji si dovolenou a máma hned nezapomene říct "A přines smlouvu". Pak doma chce vidět internetbanking. Je mi z ní na zvracení, jak já jí nesnáším. Když řeknu ne, urazí se nebo mi začne nadávat.
Nic neukazuj, když bych přijela na návštěvu, šla bych na hotel, abych měla soukromí. Jsi dospělá! Jinak máš třeba sourozence? Ty taky tak hlídá?
Tak už jsi dospělá, rozhoduješ Ty, ne ona. Je potřeba s tím fakt přestat, byla zvyklá, že jsi udělala všechno, co ona chtěla, takže se připrav na hysterickou scénu a zkus si to odosobnit. Poslat nekompromisně do háje. Bez pardonu a hned. Možná bude trvat, než jí to dojde, možná to bude zkoušet dál, ale je čas dělat věci jen tak, jak chceš Ty sama. A za tím si tvrdě stát, žádná hodná holčička, ale sebevědomá žena.
@alla007 Mám bratra mladšího, nepracuje, není ani na ÚP a matka za něho platí ZP. Protože je líny makat aj dojít na ÚP. Nadává mu, uráží ho, ale živí ho doma.
Nemá na tebe žádnou páku, takže bude jen to, co jí dovolíš. Tak jí to nedovol.
Tak ať se stará o brášku a dá pokoj! Zaměřila bych se na sebe. Nebo ať ti taky ukáže účty, výdaje, výplatu... Když chce vidět ty tvé 😁. Zároveň bych v případě útoku vyžadovala stejnou částku, co platí synovi na ZP, ať si ženy můžeš šetřit. Třeba by jí to přešlo 😁
Hele jak říkám rozhoduješ se ty sama za sebe a nemusíš si to nechat líbit tak to konečně utni. Ty jí prakticky tohle chování umožnuješ, kašli na ni a žij si svuj život, ty se rozhodně nemusíš přizpusobovat jí.
Zaŕiď si na příští dovolenou ubytivání někde blízko. Až zaçne prudit, sděl jí, že pokud toho nenechá a bude nadávat, odcházíš. V případě, že toho nenechá, sbal si mlčky věci a odejdi do hotelu.
Nestykala bych se s ni. Vubec zadna komunikace, nemusi ani vedet, ze treba prijedes do CR. Zablokovat si mobil, smazat ji ze socek, pokud mas a finito.