Ahoj děvčata, prosím o váš pohled na moji situaci, kterou nevím jak řešit.
Moje matka chtěla jet s mými dětmi na dovolenou k její známé (všechny děti zde mají ubytování zdarma). Ale - neměla na to peníze. Nabídla jsem se jí, že jí dovolenou zaplatím, když tedy vezme moje děti s sebou. Zaplatila jsem, jak jsem slíbila, nicméně matka poté dovolenou zrušila, že nikam nepojede a že mám poslat té její známé potvrzení o zaplacení, že mi ASI zašle peníze zpět. Udělala jsem tak. Dlouho se nic nedělo. Až teď po dvou měsících jsem si na to vzpomněla a říkám mámě, že mi od té paní nic nepřišlo.
Máma mi řekla, že ta paní poslala peníze na její účet (účet mé matky), protože to moje potvrzení, co jsem posílala, někde ztratila. A prý jestli chci ty peníze zpátky. Chci - samozřejmě 🙂. Na to mi máma řekla, že už je nemá, že mi vrátí jen část a zbytek další měsíc. Týden se opět nic nedělo, tak jsem se mámě ozvala, jestli mi už peníze poslala. Na to mi přišla odpověď, že neví, proč by mi je měla vracet, když to byl pro ni dárek.
A teď nevím, co s tím. Vím, že po dobrém je neuvidím (neudělala toto poprvé, akorát v bledě modrém a trochu jinak). Peníze chci, když nebyly vyčerpány tak, jak měly. Dělat někde ostudu apod. také mámě nechci.... nevím si s tím rady. Děkuji za názory.
@madja no to je docela mazec..mas tri deti, coz je samo o sobe narocne a matka jeste udela toto.. Zkusila bych to z ni dostat mozna i pod vyhruzkou, ze se s ni prestanu bavit a neuvidi deti, kdyz se takto chova a kdyz nic, tak bych to tak opravdu udelala, prestala bych se s ni nejak moc stykat, max povinnou navstevu na narozeniny a vanoce a hotovo. Zvlast kdyz to neudelala poprve.
Já bych ty peníze po ní nechtěla, ale už bych se sní nestýkala
Babičce nevadí, že obírá o peníze vlastní vnoučata???? ŽE to bylo myšleno jako dovolená pro ně?
Občansko právní spor.
já teda hlavně nechápu na co jsi měla posílat tu zálohu, když ubytování mělo být zadarmo? to byla jako záloha na stravování? unikají mi asi souvislosti. nebo jako že děti jsou zadarmo, ale ty jsi pobyt platila mámě? a ona to pak brala jako dar pro sebe? no vůbec si nedovedu představit být v takové situaci. jako, že by mě vlastní máma okrádala? 😨 😠 rozhodně chápu, že chceš ty peníze zpět. poslala jsi je za nějakým účelem a pokud tak nebyly použity, mají být vráceny! těžko ti radit, jak se zachovat. možností ti sem holky napsaly několik. záleží o jak vysokou jde taky částku. ale jde hlavně o princip. asi bych ale fakt mamince řekla, ať si je teda sežere, třeba jako dárek k vánocům či narozkám, ale víc od vás neuvidí nic...ani peníze ani vás ani děti. takový příklad chování děti jistě učit nechcete, tak proč se stýkat s takovou babičkou ☹
to je hrůza :( a jaké jinak máte vztahy s mámou? pokud šlo o velkou částku (což na dovolenou předpokládám ano), tak bych jí klidně nejdřív pohrozila polií, příp. soudem , když se bude vysmívat nebo něco podobného, tak bych to udělala.
chápu, je to máma, takové věci se řeší těžko, ale takhle to nejde, pokud to není poprvé....
No, pokud chces mit sama ze sebe dobry pocit, budes muset jit do toho konfliktu. Ja bych durazne oznamila matce, ze trvam na vraceni a presne urcila termin do kdy. A pokud to neudela, pujdes na policii podat trestni oznameni. A take bych to dotahla do konce. Ona by mela z Tveho jednani vycitit, ze to myslis naprosto vazne, autoritu, ze se dokazes o sebe a sve deti postarat. Pak to mozna i bude stacit. Uvidis. Ale mela bys to udelat pro sebe, protoze pokud to nechas tak, jak je a nic neudelas, bude to v Tobe porad lezet. Nac si vyrabet takove bloky? Tatko budes vedet, ze jsi pro vse udelala maximum. A bude Ti dobre. To, jestli penize vrati nebo ne, at uz si matka resi se svym svedomim, ktere mozna nema, ale to uz je jei problem, ne Tvuj. Ano, byl to podraz. Mozna proto, aby ses ucila se o sebe postarat 😉 Neboj se, nekdy je to v zivote nutne, celit i takovym situacim. Posune Te to dal. Drzim moc pesti.
Tak to je síla...nešla bych asi do otevřeného sporu, ale pokud peníze nevrátí, tak bych omezila kontakty na nutná minima...nám tchýně provedla něco podobného - vybrala nám svatební blahopřání, co přišlo k ní na adresu určená nám...od té doby jsme s ní v kontaktu jen na měsíční rychlokafe a smsky na narozeninám...
@akankeo na dar nemá šanci to uhrát, když ty transakce šly prokazatelně přes jiný účet 😉 je jasné, že byly na něco jiného a pak místo, aby byly vráceny majitelce, tak byly poslány její matce a ta je zadržuje. takže je to jasné neoprávněné obohacení, což je fakt na policii, když dojde na lámání chleba.
no já bych do začátku udělala mamince přeci jen ostudu u té kamarádky. minimálně bych jí zavolala, jak je možné, že pošle něčí peníze na jiný účet než z jakého přišly?! ona už by snad řekla, jestli fakt ztratila nějaké papíry a tak to mamince poslala v dobré víře, že to předá nebo zda jí cosi nabulíkovala rovnou maminka a ona jí blbá věřila 😅 jako mě to v dnešní době přijde dost opravdu zmanipulované a kdo ví kde je pravda. já teda vždy komunikuji přes maily, takže mám vše písemně, stejně tak peníze posílám přes účet nebo si beru doklady. vše se dá dohledat. pokud by mi měl někdo vracet peníze, tak má rozhodně možnosti, jak se mi ozvat, že neví přesně kam nebo kolik apod. takže já bych asi vítr udělala i v tom daném ubytování.
Jestli jsi posílala peníze za ubytování té paní TY, tak bys je měla vymáhat po ní, ikdyž je poslala tvé matce, měla je poslat tobě, ten kdo je uvedený ve faktuře/objednávce atd.. A pokud je poslal jinam, je to její problém, a tvá matka se neoprávněně obohatila o tvé peníze a měla by je vrátit zprostředkovateli ubytování/dovolené. Mámu bych požádala ať mi peníze vrátí nebo to budeš řešit takto a tím ji vystavíš nejen ostudě ale i případným soudním sporům. Jinak to je teda hrozné jednání matky vůči své dceři, že jí není hanba.
@madja Matinka je evidentne vycurana jak mraky.. Pokud si to můžete dovolit, peníze bych ji nechala, ale už by me (a deti) nevidela. Neměla bych chuť se s někým takhle podlym vídat.. Pokud jsou pro vás peníze nezbytné, jednak bych se pochlubila po rodině, co je dotycna zač a dale vymahala soudne (platební rozkaz). Omezení styku na nula taktéž..
@madja mno pěkný..co ti konkrétně poradit je složité, ale můžu ti napsat, jak bych se zachovala já..
jestli sis nevšimla, že peníze nepřišly a vzpomněla sis až po čase, tak očividně hladomorem netrpíte, nicméně princip naprosto chápu, je to prostě nefér jednání a podraz, mohla říct, jestli bys jí nějaké peníze nepůjčila, že má problémy, ale to bys jí asi řekla ne, že? 🙂
Já bych ty peníze po ní už nechtěla, nerada se dohaduju, zvlášť v rodině, a odpověděla bych - "ano, máš pravdu, peníze byly dárkem na tvé narozeniny, svátek a Vánoce do konce roku 2018, doufám, že jsi je vynaložila na něco rozumného.. "
@madja - pokud jsi platila ty a nevrátily se ti peníze vymáhala bych je po tom kdo je měl vrátit, když ti přijde, že přišel na jiný účet, řekla bych, že to není tvá chyba a ten dotyčný ti je odmítá vrátit, tedy je chceš po ní, a´t si to mezi sebou vyřídí a matce udělá její známá a bude na ni tlačit a matka ti je přepošle...a když vyhoržovat, tak paní, které jsi platila i s tím, že pokud ti nepřijdou do 14 dní, že se obracíš na PČR a také bych tak učinila, bez výčite, a´t si to došetří policie, ať si vyslýchají majitelku firmy i tvou mámu a podle toho to tahají po soudech, nepůjde to od tebe přímo a ty dvě ať se mezi sebou třeba požerou... 😉
@madja - pokud chceš peníze zpátky, tak bych matce řekla, že to nebyl dárek, ale peníze na dovolenou, kterou z vlastní vůle zrušila, tak ať je vrátí. Dál bych jí řekla, že po předchozí zkušenosti to tak nenecháš a pokud bude potřeba, tak podáš trestní oznámení, a to pak půjde o částku větší, protože bude muset zaplatit nejen onu částku, ale ještě soudní výlohy. A koneckonců pořádek dělá přátele.
Jestli jí chceš peníze nechat, tak bych jí řekla, že jsou to poslední peníze, které od tebe kdy dostala.
A pokud by příště vymyslela zase nějakou takovou věc, tak bych to řešila tak, že bych peníze předala přímo tam, kam mají jít (třeba přímo na ubytování, přímo na nějakou společnost nebo tak) a tam se s nimi i domluvila, že to platíš ty a popřípadě zrušení by byly peníze vráceny opět rovnou tobě.
No, tak to byly hezky domluvený.
Prakticky: zaplatila jsi zálohu (taky nevím za co, když to ubyt. mělo být zadarmo), takže když tam objednaní nedojeli, chtěj peníze vrátit po té vyčůrané kamarádce - ta má ŽL a může provozovat ubytování? Takže žádej, poraď se třeba na dTest lince nebo jinde po právní stránce. Napiš klidně doporučený dopis, že žádáš o vrácení zálohy dle podmínek atp. do data - zákon nejspíš stanoví. Pokud to bylo jen jako že se kamarádce Tvé matky cosi posílalo, chtěj to obdobně vrátit, když se to nekonalo. Nějaké řeči a úkony mezi ní a Tvojí matkou... kdoví, to není Tvoje starost.
Pokud Ti je paní nevrátí, tak to řeš klidně trestním oznámením, pokud si matka nedá říct. Matky se neboj, jasně se tomu postav, řekni jí, jak to bude a basta. Protože jinak s Tebou bude manipulovat vždycky, obere Tě příště zase a bude to celé jen horší. Chce to utnout čím dřív tím líp.
Tak to je síla....Asi bych ji po soudech netahala,ale vyhrožovala. Pokud nevrátí peníze, máš důkaz že jsi peníze poslala na účet paní a na příkaz bude muset ukázat výpis a tam se dokáže, že peníze došly pak ji na účet.
Ono asi třeba bude stačit, že ji řekneš, že už ji nebudete navštěvovat. Omezíte vztah na minimum,aby zas děti viděly jednou za čas babču a nebo vůbec.
Synovci taky nevídají jednu babičku,protože je to šmudla a nějak jim to nevadí. Spíš se jí bojí a nemají ji rádi. Ona už jen od pohledu děsí děti.
Přeji hodně sil do vyřešení konfliktu.
no mě nějak ušla pointa,proč byly peníze vrácené na jiný účet,než ze kterého odešly-to si měla paní ověřit a poslat je správně-je to její chyba a měla by je poslat správně a po mamince si je vymoct sama,měla jsem to samé-dokonce s exekutorem a musel to poslat tam kam měl-znovu
Peníze bys měla vymáhat po tom, komu byly původně poslané. Komu to pak poslala je její problém. Žádej je po paní.
Děkuji všem za názory.
Ono to celé bylo tak, že máma řekla, že má známou, co má cestovku a ta jí udělá prima cenu. Že děti budou zdarma a za dospělého sleva...já po tom nepátrala. Chtěla jsem, aby děti viděly moře a i přes předchozí nesrovnalosti s mou matkou jsem jí věřila (a popravdě by mě vůbec nenapadlo, že to může skončit zrovna takto).
Zaplatila jsem, co jsem měla. Od "známé" jsem neměla ani smlouvu, vše na "dobré slovo". Ale e-mailovou komunikaci mám, veškerá potvrzení také.
S matkou máme už tak dost omezené stýkání, nicméně děti ji milují (je pravda, že s dětmi to opravdu umí).
Už jsem emočně vychladla, přestala ve mě vařit krev. Peníze ať si užije (tedy ona si je už užívá, jak mi psala), ode mě už korunu neuvidí. Z toho vztahu, z toho mála, co ještě máme, je tímto velké NIC.
@zo_ja ona platila ubytko pro matku a ty decka byli zdarma
No, ono to asi po dobrém nepůjde. Mamka s Tebou teda vyběhla, nějak si ani nedokážu představit, že by toho byla některá matka schopná. Pokud chceš peníze zpátky, tak jedině přes soud. Já osobně bych peníze oželela a s matkou výrazně omezila styky...
@madja