Matka je alkoholička. Stále jí mám pomáhat?

kejterina
16. zář 2023

Dobrý den, ahoj .. je tu na tohle téma už par diskuzí, ale i tak.. potrebuju se asi vypsat. Moje mama je alkoholicka cely můj život. Z práce ji vždy vyhodí pravé za alkohol. Donedávna bydlela se mnou.. predtim jsme bydleli u babičky ( její mámy) ale ta už to s ni nedavala, tak radši prodala barák, aby se ji zbavila.. mě ji bylo líto, tak jsem si ji vzala k sobě.. jenže pak jsem našla manžela a odstěhovala se k němu.. ji jsem našla malý byt, práci, zařídila Insolvenci, protože měla dluhy.. jenže ji v půlce srpna zase vyhodili po měsíci a půl z té práce. Na další měsíc nemá ani na nájem v tom bytě. Mě tvrdí, ze skončila až na konci srpna, ale dle výplaty která chodí ke mě na účet je vidět, ze ne. Řekla mi, ze ji musím najít novou práci, ale já už to nedávám, blokla jsem si její číslo qby mi nemohla volat, mluví s ni jen manžel. Ona nechápe, ze už nema na nájem 🤷🏻‍♀️ všichni samozřejmě řeknou, ať nedělám nic.. jenže to skončí na ulici. Proste ona čeká, ze to buď zaplatím za ni, nebo ze si ji vezmu k sobě atd.. ani jedno nechci. Už takhle se pak s manželem dohadujeme. Bohužel mám tak blbou povahu, ze i když ona na mě cely život kaslala já ji pořad chci pomáhat. Proste Toužim po normální mámě, kterou jsem neměla a je mi to líto. Léčit se nechce, protože nemá problém, není nemocná podle ni. Asi potrebuju ujištění, ze ji nemám už pomáhat nebo jo?? Díky a pardon, ze je to tak dlouhý. Hezky den ☺️

lv
16. zář 2023

To je mi líto. Ale máma je dospělá, zodpovědná za svoje jednání sama. Zkus si s ní sednout, vysvětlit, že jí pomůžeš, když půjde na léčení, podpoříš ji, ale ne takto. Ty jdi k psychologovi, zpracovat to.

kubesovaadelka
16. zář 2023

@kejterina hele každý může bydlet když chce. Moje máma, stejně jako tvoje od dětství alkoholička, všude v práci vydržela max měsíc, dva . Posledních 7-10 let nepracovala vůbec (píši v minulém čase neboť už 2 roky nežije,alkohol s kombinací léků a kdo ví co všechno ji dohnal) a i přesto, že nepracovala, tak bydlela, chce to jen si to vyběhat na úřadech, v jejiCH stanovené dny a Hodiny se dostavit, nebýt namol aspoň v tu dobu apod
Máme pobírala příspěvky na bydlení, na živobytí, životní minimum, no co se dalo. Nepracovala a přesto bydlela. Pracák ji sem tam do nějaké práce pošle a buď ji přijmou nebo ne, za čas ji stejně vždycky vyhodili. Taky jsem ji zezacatku se snažila podporovat ale pokud nechce ona sama, nemá to cenu, alkoholismus je prostě nemoc a pokud nechceš, nic s nemocným člověk neuděláš. Každopádně mamince vyřiď, ať si zajde na úřad a je to jen na ní.

kubesovaadelka
16. zář 2023

@kejterina ps: spousta bezdomovců je bezdomovci kvůli své hlouposti a lenosti, že nechtějí dodržovat určitá pravidla, stanovené podmínky a termíny, byť stačí opravdu jednou za měsíc přijít ve správný čas na úřad naopity. Za mě, jelikož opravdu máma také nepracovala a vždy si našla nějaké bydlení jsou bezdomovci bezdomovcem dobrovolně. Ne že jim nic jiného nezbylo

cilkat
16. zář 2023

Hele chápu, že je to těžké, ale když je člověk ve stavu "já problém nemá, to vy všichni máte problém", je to, co mu může skutečně pomoct to, že přestanete "mít problém za něj". Přestanete jeho problémy řešit za něj a necháte ho do nich spadnout. Je to prostě poslední šance mu pomoct ty problémy vidět a řešit. Zní to hrozně drsně a ne každý to zvládne, ale tvoje mamka je holt dospělá osoba a zároveň ještě není senilní. Takže je prostě třeba, aby si své problémy uvědomila.

mimi1004
16. zář 2023

Děláš dobře, jen tě zneužívá. TY ji máš hledat práci a bydlení!? Je dospělá a svéprávná, tak ať se o se e postará. Chápu, že je to pro tebe těžké, ale nenech s sebou mávat.

kejterina
autor
16. zář 2023

@kubesovaadelka díky ! Uklidnujeme mě zjištění, ze nejsem sama, byť to vím. Když to nezažil, nepochopí. Každopádně teda má problém i se dojít přihlásit na pracak.. když bydlela u mě, jezdila dělat na hory na zimu/léto. A pak vždy měla jít na pracak a než tam došla trvalo aspoň 14 dni. To byla jediná práce, kde nějak vydržela. I ji tolerovali pití v normě. Bohužel už tam nechtěla a dopadlo tak, jak jsem předpokládala.

kejterina
autor
16. zář 2023

@lv zkusila jsem x krát.. prosila ji, brecela ať jde kvůli mě .. nesla. Nemá problém, všichni pijou atd ,. Pak začnou výčitky, ze jsem na ni zla a ze ji nikdo nemá rad apod.

kejterina
autor
16. zář 2023

@cilkat asi tak.. ona nemá problém, to my máme problém s ni.. všichni s ni mají problém a všechno hází má druhé. Já to asi příliš řeším a utapim se v tom. A ničím sama sebe a vím to.. nejvíc je mi líto, ze proste je taková jaká je.

vladenkamaminka
16. zář 2023

Dokud za ni vše vždycky budete řešit, nemá důvod se měnit a snažit se… musí si nabít hubu i kdyby měla na chvíli skončit na ulici…

sinicka
16. zář 2023

Psychiatr > léčebna > tvoje pomoc

Taky to mám s máti za sebou.. velmi podobné.. tahla sem ji tam za vlasy, aby šla, dojeli policajti, sbalila jsem ji pak doma krámy, nakonec jsem ji opilou naložila, vyhodila v léčebně s papírem od psychiatra. Do lecebny ji ani pro opilost nevzali. Tak tam někde spala na lavce, neměla nic a nakonec tam přišla s prosíkem sama. Chtěla několikrát skončit, ale já jsem na ni vždycky zatlačila..

sinicka
16. zář 2023

Jo a happyend - je to nejakych 10 let a je to nejsuprovější ženská, má práci, nepije, vnoučata má každý víkend, našetřila i na moře letos, tak jela s mýma synama.. drzim palce.. to vyhazovani z prace byla posledni kapka i u nas..

kejterina
autor
16. zář 2023

@sinicka přála bych si, aby nakonec šla. A aby to konečně byla mama za jakou bych se nemusela stydět. Když to tady čtu, je mi lip a mám naději, ale vím, ze musí sama. Tak jen budu doufat.

sinicka
16. zář 2023

@kejterina nemusi tak uplne sama, proste zarid toho psychiatra, tam ji dotáhni a doufej, ze ji to pootevre oci. Nejlip tak at dostane termin na nástup lecby.. sama se z toho nevyhrabe a umře. Tak to je

lv
16. zář 2023

@kejterina v tom případě měj se postarej sama o sebe, ona si svou cestu zvolila

tereza0111
16. zář 2023

Nezavidim, tezka situace :( Dobre reseni nanestesti nema. Bud ji odstrihnes a budes doufat, ze pad na uplne dno ji pomuze odrazit nebo se smirit s tim, ze ji budes do konce zivota platit najem :(

hani_na
16. zář 2023

@kejterina Znám něco podobného od kamarádky, byl to tedy táta. Taky letěl z každé práce, pomáhání mu vlastně jen prodlužovalo agónii. Jednoho dne řekla dost, půjdeš se léčit nebo už nejsem Tvoje dcera. Léčbu zvládl napodruhé, ale tak 8 let nepije a je skvělý děda. Držím palce✊

kubesovaadelka
16. zář 2023

@sinicka moc gratuluji že to mamka zvládla. Má bohužel 😭. Ačkoliv už 2 roky nežije a bylo to s ní bůh ví jaké, všude ostuda tak přeci jen to byla máma. Léčit se léčila několikrát, hlavně, když neměla kam jít. Ale jakmile dostala slinu, měla kde bydlet, okamžitě reverz a jela odznovu. Nepomohlo ani to, když se pokoušela léčit, že sestra čekala první dítě. Prosili jsme ji, ať si ji první vnouček pamatuje, jako babičku. Zkusila to, vydržela skoro měsíc,ale asi ta chuť byla silnější. Tohoto vnuka si ale aspoň zažila. U mě věděla že jsem těhotná, začala se těšit, nakupovat věci a dávat se dokupy, ale její tělo už bylo za celý život tak zhuntovany, že se ani nedožila 😭

sinicka
16. zář 2023

@kubesovaadelka
To mě moc mrzí :(.. někdo to prostě nezvládne.. s některými rodinami z té léčebny se stýkáme a asi 2 z 8 vydrželi nepít.. zbytek to prošel třeba i 6x… je to smutné.. zajimavé bylo, že tam většinou byli inteligentní lidi..

levandule_k
16. zář 2023

Nečetla jsem komentáře, dneska na to nemám energii, tak jen doufám, že se nebudu opakovat.

Vztahy matek a dcer někdy jsou složité a nelze někoho zachraňovat, když o to nestojí. Vidět takhle padat na hubu vlastní matku je náročné a jsme tak vychovávány, jsou to rodiče musíš jím pomáhat. Ne, není to tvoje povinnost. Ona se musí naučit převzít zodpovědnost za svůj život. Nenech si pokazit vztah s partnerem tím, že obětuješ svůj život za zachraňování svojí matky. Navíc mi přijde, že ty děláš matku jí a ne ona tobě.

Nauč se opečovávat samu sebe, buď matkou sama sobě. Pokud cítíš, že ti chybí mateřská pečující energie, začni to téma zpracovávat, ale nečekej, že tvoje bio matka ti bude matkou. Prostě svou roli nezvládla. Najdi si psychologa. Za mě super knížka toxickém vztahu matky a dcery je Od Karyl McBride Budu někdy dost dobrá, rádce pro dcery narcistických matek. I když tvoje matka nemusí být narcistka, tak je tam suprově popsáno nefunkční a toxické chování matky vůči dceři. Můžeš zkusit ženské kruhy, kdy ženy sdílí a probírají různá témata - není to náhrada za terapii, ale je to fajn.