Ahoj holky, mám takový problém a potřebuji poradit, protože si vůbec nevím rady. S manželem se známe dohroady 6 let, manželé jsme 3 roky a máme roční dceru. Až doteď jsem si myslela, že máme pevný vztah a jsme šťastná rodina. Můj manžel není zrovna věrný, ale většinou to byla jen virtuální nevěra - rozesílání fotek svého .... jiným a pod. Přišla jsem na to vždycky tak, že si nechal na našem noťasu otevřený profil, mail.... No a teď jsem zjistila, že psal jedné dámě, se kterou se zdá už od dětství, ale je z daleka, že ji miluje už 15 let. Láska je oboustranná, ona je rozvedená s 1 dítětem. Vidí se min 1x ročně na různých akcích, kam jezdí jeho a její kamarádi a známí a tam se samozřejmě hojně popíjí. No a slíbili si, že až se uvidí, tak si tu lásku projeví. On s tou dotyčnou měl už dříve v mládí sex a to asi přerostlo v neopětovanou lásku. Tak mi prosím vás poraďte, co mám dělat. Já se nechci trápit myšlenkami, co tam spolu na těch akcích zase dělají. On mi niky nic neřekne.
Pokud má váš manžel sklony k přelétavosti (upřímně, jeví se to tak podle vašeho popisu "většinou virtuálních nevěr" - z toho se dá dedukovat, že už někdy ulítl i nevirtuálně, že?) možná bych to s jeho "láskou" k oné dámě zase tak nepřeceňovala, dost možná jsou pro něj podobná vyznání prostředek, jak se dostat k sexu...Pokud je skutečně do oné paní zamilován, je to docela průšvih... a já osobně bych měla velký problém to rozdýchat...připadalo by mi, že mě partner vidí jako nějaké provizorium, se kterým se musel spokojit, když mu tedy jeho životní lovestory nevyšla...Blbé je, že ta druhá paní jeho city (nebo minimálně návrhy k sexu) opětuje...V každém případě bych mu něco takového rozhodně netolerovala...nemohla bych takhle žít...s člověkem, který mě podvádí, možná je citově angažovaný někde úplně jinde...asi budeš moc hodná a tolerantní, velkorysá ženská...panáček by měl rád, že má někoho takového doma...Jiná by mu na tvém místě už dávno dělala scény a dávala ultimáta...Pokud chceš ale vztah zachovat, scénami a výčitkami toho nedosáhneš, tím bys ho jen tím spíš přihrála do náruče chápající milenky...Chlapi jsou vlastně poměrně jednoduší - chtějí být tam, kde mají zázemí, sex a kde není bojiště - obecně mají velikou snahu vyhýbat se konfliktům...Řekla bych, že hodně trpělivých manželek takhle dosáhlo vítězství nad milenkou, protože byly navenek tolerantní a trpělivé, zatímco milenka začala po čase vysí*at a dělat scény...Musíš si ale odpovědět na otázku, jestli za to ten chlap vůbec stojí...Já bych s mužem dala velmi otevřenou řeč - ať chce nebo nechce - jak jako "nic mi neřekne"? O určitých věcěch by se partneři bavit měli. Zkrátka mu řekni, že to víš (je jedno, jak jsi to zjistila - i kdyby to bylo tak, že ses mu pohrabala třeba v mailu, stalo se, ta situace tu je - evidentně si ani moc pozor nedává, když si nechává otevřené maily na společnémPC) a že to chceš nějak řešit. Pokud možno racionálně, v klidu, bez scén...takže se na ten rozhovor nejdřív nějak emočně připrav...ale bez dialogu to tady opravdu nepůjde, věř mi...Držím ti moc palce.
@yelowangel Souhlasím. A ještě bych dodala, že s tou láskou to nemusí být zdaleka tak žhavé, jak to vypadá. Pokud jsem to dobře pochopila - manžel s tou ženou ani nechodil, maximálně se spolu občas vyspali - z popsaného bych řekla, že ve skutečnosti se ani příliš dobře neznají (nikdy spolu neřešili praktické problémy, nevědí , jak reagují v krizových situacích). Možná je do ní opravdu zamilovaný - ale zamilovanost a láska jsou stále velmi odlišné pojmy.
Ony ty lásky z mládí mají občas příchuť velké nenaplněné lásky, ale je to iluze - většinou je to právě proto, že zůstaly nenaplněné, nikdy nepřešly do stereotypu, nemusely řešit běžné denní problémy...v takovém kolotoči by dost možná vůbec neobstály.
@veveruska007 ty bys vážně po tomhle seděla doma a nechala ho jen tak tam jít si užívat? 😲 já bych tedy s takovým člověkem nechtěla být, sbalila bych se a odešla, tohle je už docela moc, ať už je to s tou "láskou" jakkoliv ☹
@urtica Přesně tak...silou a zároveň i slabinou těchhle nenaplněných lásek je právě to, že ti dva nikdy nemuseli řešit praktické problémy a běžné banální těžkosti - v podstatě se neznají, a tak mají sklony si toho druhého idealizovat a stavět na piedestal... realita pak může přinést velké deziluze...jenže to už bude tady pro pisatelku dost pozdě, ona už u toho třeba nebude...
@carmilla Vystihla jsi to přesně s tím provizorním řešením. Já si teda v tu chvíli tak připadala - je zadaná, nevadí, najdu si taky ženskou, ožením se s ní a zrovna, když otěhotněla, tak se ta moje první láska rozvádí.... Popravdě, se to ve mě pořád pere a prozatím si to vlastně ani možná nechci uvědomovat, že máme takovej problém. Ráda bych teď byla za tu hodnou manželku, ale nechci ze sebe dělat idiota. Kdybychom neměli dítko, tak balím hned.
@urtica Napsal přesně: Ta láska trvá již 15 let... Tak se v tom vyznejte. Ale máte pravdu, že se znají jenom z těch víkendových chlastaček. On můj muž je zodpovědný, když chodí do práce, ale zároveň za to i něco chce. Klasika - navařeno, naklizeno, napečeno, málo starostí ohledně dítěte a dostatek svého volného času pro sebe - převážně válení na gauči, hospoda a kolo. Jednou za čas rodinný výlet, aby manželka nemohla říct, že se rodině nevěnuje. A taky velmi rychle se vytočí, mlácení do zdi u nás není nic nového... Jak jsem psala, zatím se to ve mě pere a prozatím si neumím představit nebo vnitřně připustit, že máme takovýto problém. Ale zase za idiota být nehodlám.
@veveruska007 Ani jeho posílání fotek bych netolerovala :-\
@veveruska007 myslim, ze tvuj problem neni ta zenska ani jejich radoby laska. Spis smysleni manzela o tobe, kdyz si nechava pohozeny pc s takovyma vecma v tvem dosahu, na chlastacky jezdi bez tebe, jestli dobre chapu a navic jeste za to, ze chodi do prace mu ty mas delat sluzku, ktere zalepi hubu nejakym vyletem
@veveruska007 Podle me je to vyznání jen způsob, jak ji dostat do postele.. zvyšuje si sebevědomí, že někoho na stara kolena ještě uloví. Mel by vědět, že o vás muže také přijít. Nedělala bych scény, že o korespondenci vím, ale začala bych se chovat jinak než jen stát doma nad sporákem, aby mu nic nechybělo..
Kdyby vás nemiloval, nevzal by si vás a neměl s vámi dítě. Trochu sebevědomí by to chtělo🙂
@kettkav no to mi prijde krajne podivne rozesilat fotky svych genitalii
@veveruska007 Slova - kor psaná, snesou všechno...ať už je to prostředek jak dosáhnout sexu nebo něco, čemu on skutečně věří - láska to není.
"On můj muž je zodpovědný, když chodí do práce, ale zároveň za to i něco chce. Klasika - navařeno, naklizeno, napečeno, málo starostí ohledně dítěte a dostatek svého volného času pro sebe - převážně válení na gauči, hospoda a kolo."
Pokud to znamená, že manžel vydělává a vy jste žena v domácnosti, pak toto rozdělení dokážu pochopit...pokud je to ale tak, že i vy jste zaměstnaná nebo jste na mateřské s malým dítětem, pak si myslím, že s Vámi pěkně zametá. Volného času pro sebe byste měli mít oba stejně.
Myslím si, že tvojím problémom nie je manželova virtuálna priateľka z mládí, ani manžel samotný, tvojim hlavným problémom je tvoja neúcta voči sebe. Neviem si ani predstaviť, aby som manželovi tolerovala nejaké posielanie obrázkov po internete ani po 30 rokoch a nie po troch. Nemá ktebe žiadnu úctu a pokiaľ ju k sebe nebudeš mať ty sama tak ju ani nikdy nebude mať. Prečo aj? Tvoj muž zjavne neoplýva extrémnym charakterom a keď sa nad tým zamyslíš, aký by mal dôvod sa k tebe správať s úctou, keď ty to od neho vôbec nevyžaduješ a toleruješ mu takéto excesy. On to vie a predsa sa nebude namáhať, keď rovnako ho doma budeš čakať aj bez toho. Robíš veľkú chybu a v prvom rade vycúvaj z takéhoto vzťahu a v druhom rade sa do ďalšieho pusti až potom, čo nájdeš v sebe svoju cenu a hrdosť a nedovoľ nikomu s tebou takto zachádzať. Síce to znie všetko tvrdo, ale myslím, že žiadne plané reči o tom, ako daj všetkému šancu a ono sa to nejako vyrieši ti nepomôže, nevyrieši sa nič a samo už vôbec nie.
Teda...Ty jsi hodně tolerantní žena! Tohle bych nedala, to o sobě už vím, natolik se znám, radši tisíckrát sama než tohleto. Doma má zázemíčko, uklizeno, navařeno, asi nuda, že a tak blbne, vypisuje, fotí, navazuje kontakty. Při mém temperamentu by byl už asi přizabitý.
Musíš si sama v sobě srovnat jestli s ním chceš dál být nebo ne. Promluvit si s ním o tom. Navrhni poradnu ale jestli k ní má postoj jako můj chlap řekne ti že to zbytečný. Stůj si za svým rozhodnutím a jestli se rozhodneš že s ním zůstaneš ale za určitých podmínek řekni mu to, že už se nechceš takhle trápit, že máš i ty právo na šťastný život a milujícího partnera. Když nebude chtít seber se a odejdi. Zní to tvrdě ale pokud by on neměl zájem na tom cokoliv měnit je to lepší než se užírat několik let. Nemusíte se hned rozvádět, stačí když se odstěhuješ k rodičům, kamarádce nebo pokud bys sama utáhla nějaký byt aspoň na nějakou dobu, třeba by ho to nalomilo a zjistil by že o vás nechce přijít.