Manžel. Sobecké hova.o?

sfet
12. pro 2023

Dobrý den, má ještě některá z vás doma sobecka k pohledání? Hlavně co se týká starostlivosti o dítě. Každá, naprosto každá nemoc, nebo kontrola u doktora padá na moji hlavu. On má osetrovne nepujde, protože to nejde, u nich se to nedá, já se ho včera ptala, co by jako dělal jako samozivitel a prý to by chodil. To už by v práci šlo? A můžu být i já nemocná, no tak dítě se mnou. Navíc auto si bere a já ve vesnici obstarávat složité kontroly a obchod a lékárnu, jak to půjde. Sice autobusy chodí častěji jako jeden ráno a další v květnu, to zas jo, ale stejně. Se zvracejicim dítětem jít autobusem nic moc, ale podle něj řídit neumím, hlavně že jsem řidičák udělala napoprvé s přehledem. To neudělal ani on. Ale hlavně mi vadí, že se nezepta a logicky, že budu s dítětem doma já. Mateřský doma takový exemplář? My dnes máme v práci firemni slavnostní snadani, velké vánoční focení a celkově volnější den a dite ráno trochu zvracelo a hned, že doma musím být já. Minuly týden a týden předtím angína a zase doma jen já. Kontrola u doktorky zase já. Už mě to nebaví. Jako jsem matka, chápu, ale má oba rodiče a můj tata není žádný lumen, ale párkrát se mnou na osetr.jdyz jsem byla dítě, byl. Prostě dítě je obou. Kdyby byl obchoďák, nebo kamionista, to byl nemohla zadat, mám soudnost, ale tohle je opravdu, navíc mi lhal, že u nich v práci dělá jen jedna žena na částečný úvazek, jako žena majitele, a najednou jedná kolegyně to a druhá zase tamto..

jahodi
12. pro 2023

já bych doporučila jednu pěknou knihu na tohle téma a to Supermatky nemusí být šílené od Eve Rodsky. A co si z toho vezmeš už je na tobě...

te_reza
12. pro 2023

Taky mě to sere, ale já beru míň, kdyby se to vedení znelíbilo, časté OČR, je to menší zlo, než když propustí chlapa, co má dvakrát tolik. Pokud berete zhruba stejně, měly byste se střídat.

ninive211
12. pro 2023

Tak on přece není sobeček, on má jen v hlavě nastaveno po generace přijímané vnímání rodiny, kdy péče o děti, vč. toho být s nimi doma, když jsou nemocné, doktoři atd., je na ženě-matce, muž přece "chodí do práce a vydělává a živí tu rodinu". V případě, kdy je příjem chlapa výrazně vyšší jak příjem ženy, tuhle argumentaci beru, je nesmysl, aby si bral OČR vedoucí oddělení, který bere přes 60 000. v dnešní době už je ale celkem obvyklé, že jsou rodiny, kdy tím lépe vydělávajícím je žena. Pak by tento systém - dítě nemocné=žena doma nebyl vůbec finančně výhodný. Plus je takové nepsané pravidlo, že na OČR jde ten, kdo je v práci lépe zastupitelný, tedy že týden absence nebude výrazně poznat na chodu oddělení/firmy. Nevím, co máte vy dva za zaměstnání a jaký je rozdíl v příjmech. Pokud berete +- stejně, bylo by asi fér se nějak střídat. Ono pokud je dítě třeba nemocné kaýždé 3 týdny, tak taky žena nemůže být doma furt. Takový zaměstnanec je pak opravdu v kolektivu "oblíbený".
Každopádně jinak než vzájemnou komunikací to asi nevyřešíte.

ninive211
12. pro 2023

@te_reza Tak to bohužel je, no. Plus u ženy třeba zaměstnavatel už při pohovoru, přijímání tak nějak předpokládá, že pokud má malé děti, tak občas nějaké to OČR asi bude. U chlapa to asi moc nikdo nepředpokládá, leda by to byl samoživitel. Celkově společnost je i téměř čtvrt století po vstupu do 21. stol. nastavena tak, že nemoc dítěte jde na bedra ženy, příp. babiček, že chlap valí kariéru a párkrát být na OČR ho v očích vedení "shodí"...zase, záleží na typu práce. Pokud je chlap 1 dělník z 1000 ve fabrice, tak jeho nepřítomnost asi nikoho moc nezatíží, narozdíl od toho, kdyby si OČR vzal manažer/vedoucí obchodu/primář.

konidana
12. pro 2023

Dale pokud je chlap osvc, tak jsem s detma byla taky jen ja. On nemocny deti nebude tahat po montazich, ktere ma nasmlouvane, prisel by prachy i o zakazniky. Osvc jaksi na ocr stejne nema narok.
Ti dva doma si to musi nastavit aby to aspon trochu vyhovovalo obema. Treba chlapovi hodit na hrb deti o vikendu a vypadnou sama pryc, kdyz on nemuze z prace.

konidana
12. pro 2023

@sfet jinak jestli jemu prakticky nic v ocr nebrani, tak bych mu proste oznamila ze jdu do prace na tu snidani a on je jednou doma. Jeden den ho nezabije. To ze ty vsechno a on nic neni dobre.

glitterglue
12. pro 2023

@ninive211 tim to ale nejde omlouvat a dokud se chlapi nebudou o svoje rodicovske povinnosti hlasit, nikdy se to nezmeni...u nas jsme nedavno resili nevyhovujici pracovni dobu pro vyzvedavani deti z instituci (na jinem oddeleni, nez pracuju ja) a vedeni se ptalo vsech a vyjadrovali se k tomu ze zamestnancu vsichni, muzi i zeny. Je to teda cizi firma. Ale v CR se nic nezmeni, dokud budou zenske shanet mista AP apod., aby vyzvedavani deti nenarusilo den pana tvorstva, nebo dokud se OCR nebude delit mezi oba rodice. Pak to zacne lidem pripadat normalni - jak by to spravne melo byt.

ninive211
12. pro 2023

@glitterglue Tak primárně ono se to nezmění do té doby, dokud budou ženy brát v průměru až o třetinu nižší příjem za obdobnou práci než muži nebo obecně budou pracovat na mnohem hůře placených pozicích. To, že když např. žena bere 30000 hruběho a muž třeba 50 000 hrubého, že v tomto případě jde na OČR žena, je pragmatický a logický krok, protože holt OČR není hrazena ze 100%, ale je krácena na příjmu a kdyby na OČR šel výrazně více vydělávající muž, tak tím rodina přijde o mnohem více peněz do rozpočtu. A jsou to často tisíce, které už jsou poznat.
Samozřejmě je ideál, pokud alespoň jeden z rodičů si může alespon částečně vzít třeba HO nebo má flexibilní prácí = jeden z rodičů jde do práce dřív, aby byl dříve doma, pak převezmě péči o děti a ten druhý rodič začne pracovat. V praxi to teda dost pokulhává, a asi jen málokdo to má takto ideálně.
Dávat ale muži nálepku "sobec" jen proto, že nechce na OČR, když neznáme kontext a jiné důvody, není úplně fér - třeba v dané firmě jsou udělované takové ty roční bonusy za 100% docházku, což je za mě sice strašná diskriminace, která nutí v podstatě lidi chodit do práce i nemocný nebo si na nemoc čerpat dovolenou, ale spousta firem tak stále funguje a ty bonusy nebývají zrovna zanedbatelné. Taky neznáme příjmy a náplň práce...

ninive211
12. pro 2023

@sfet Konkrétně v tom tvém případě, co píšeš, že máte dnes akci v práci a velké focení, tak to bych si tedy prosadila, že prostě projednou bude doma on, i kdyby vydělával majlant (omluvilo by ho snad nějaký mega důležitý meeting, školení či jednání, které bývá též známé dopředu). Tohle není každý den. Jak to nakonec dopadlo, muselas zůstat s dítětem doma?

jannym
12. pro 2023

U nas taky vetsinu nemoci a doktoru obchazim ja, zmenilo se to vlastne az po mem kolapsu, ale kdyz nema praci (jezdi jako ridic zajezdniho autobusu) tak je napr, tento tyden do ctvrtka se synem doma a ja chodim do prace…delba prace o deti a domacnost je dulezita a ted to uz chape i ten muj trumbera, ze kdyz jsem v nemocnici tak pak musi on a prarodice carovat, jinak se system pece o deti jaksi sesype…

sarihy
12. pro 2023

Tohle díky bohu neznám. Můj muž je milionový, a navíc tedy měl/má práci, kdy si to zůstat doma s dětmi mohl dovolit více než já tehdy. Ale můj muž je celkově dost unikát, takže on není to správné měřítko pro většinovou mužskou populaci.

1772
12. pro 2023

Psát o manželovi, že je sobecké hovado,imi přijde přes čáru. Vztahy byste si měli srovnat doma a ne na internetu. Zřejmě fungujete špatně celkově.

ninive211
12. pro 2023

@1772 No hlavně po staletí, tisíciletí, desetitisíciletí prostě péče o děti byla na ženách. Muž nosil domů peníze, žena se starala o teplo rodinného krbu. Toto zůstalo, i když už i ženy taktéž pracovaly - pořád to byly ony, kdo se staral o děti. Teď možná teprve tak 2. generaci chceme po chlapech, aby přebírali tradiční ženskou roli, na kterou geneticky nejsou stavění, chceme po nich tradiční ženské práce (dokonalý moderní muž přece doma vaří, peče, uklízí, pere, žehlí, vodí děti do školy, dělá s nimi úkoly a je to přece všechno naprosto SAMOZŘEJMÉ, že). Nemluvě o tom, že dětem, když není dobře, tak často vyžadují právě přímo maminku-pečovatelku. Výše zmíněný příklad, kdy ani v jeden jediný den, který je pro manželku důležitý, se muž není ochoten přizpůsobit, je sice trochu smutný, ale i tak to podle mě není důvod nazývat ho sobeckým hovadem. Jak píšeš, celkově zřejmě je něco toxického v domácnosti, ve vztazích, vázne komunikace a dialog.

glitterglue
12. pro 2023

@ninive211 no a to je zacarovany kruh: jednim z vyznamnych duvodu gender pay gap jiste je automaticky predpoklad, ze zena bude xx let na RD a pak bude tyden v mesici chybet na OCR. V zahranici takove nesmyslne predsudky nejsou vzhledem k rovnomernejsimu rozdeleni pece mezi oba rodice a tady se situace nezlepsi, dokud budeme pasivne cekat, ze "se to" zmeni samo.

glitterglue
12. pro 2023

@ninive211 jestlize nekdo tvrdi, ze muzi nejsou geneticky vybaveni na zapnuti pracky a vyreseni ukolu z matematiky v 1. tride, muzu ja zase tvrdit, ze nejsem geneticky vybavena na tukani do pocitace 8h denne a pozaduju misto toho sedet doma a varit. Pro vetsinu domacnosti nejsou "tradicni" role udrzitelne a prizpusobit se musi obe strany, ne jen zeny prispivanim do rodinneho rozpoctu. Sveho muze si vazim, nikdy bych o nem nerekla, ze je hovado. Ale rict, ze je sobecky, bych nemela problem, pokud by se choval jako muz zakladatelky.

oplatecka
12. pro 2023

Ne, tohle opravdu neznám. Jsem ještě s nejmladší doma, zařizuju spoustu věcí, ale manžel nemá problém jít třeba s dítětem k lékaři, nakoupit, odvézt na trénink nebo cokoliv zařídit. Až půjdu do práce, s nemocnými dětmi bude doma manžel - má možnost HO, já ne, takže je logické, že to bude na něm. Ale i kdyby tuto možnost neměl, prostřídali bychom se, nenechal by to jen na mně. Když tady tyhle diskuze čtu, tak jsem čím dál více vděčná za muže, kterého mám.

jahodi
12. pro 2023

@glitterglue přesně tak, a ono je to i o tom - ono to zní i z úvodního příspěvku, kde je sice hodně zloby a rozčílení, ale jinak z toho vnímám, že se prostě přizpůsobila ta žena.
Když nic nezměníme, nic se nezmění.
A lehké to rozhodně není, postavit se za sebe a vybojovat si, že u nás to bude jinak.

Genetické vybavení pro zapnutí pračky je bomba opravdu. 🙈

Ale prostě ono to bude trvat. Dám jiný příklad - klient si vymyslel speciální reporting. Ladili jsme to, začalo to fungovat automaticky, a teprve pak jsme si všimli, že pro něj děláme víc hodnotné služby za pořád stejnou cenu. Takže po docela dlouhé době jsme změnili i tu cenu. A pro další klienty už je cena vždy vyšší, pokud požadují tu službu... prostě tohle chvíli trvá změnit...

oveckaluky
12. pro 2023

Tak u nás je to taky tak, co se nemocí týče, a divný mi to nikdy nepřišlo. Ale je fakt, že když jim něco je, raději si je ohlídám sama. Ale třeba mi i přišlo zvláštní, co jsem tu kolikrát četla, že se chlap, který chodí do práce, střídá v noci u mimina s manželkou, která je na mateřské... to mi hlava nikdy nepobrala. 😀
A co se OČR týče (teď jsem doma kvůli postižení dítěte, tak to neřeším), vždycky jsem byla já. Naše platy byly vždy nesrovnatelné, a kdyby měl někdo z nás přijít o práci kvůli častému OČR, tak raději já, manžel nás živí. Naštěstí časté nebyly.
Ale to ostatní neznám. Prostě je to jednou, tak bych na tu snídani šla, a ať se třeba zblázní. My se tedy neptáme jeden druhého, jestli "můžu", prostě oznámíme tehdy a tehdy jdu tam a tam. Tečka. Tohle naštěstí chlap chápe, že občas potřebuju "vypnout".

martinka_33
12. pro 2023

U nás muz vydelava vic, tak je kasme ze tyhle veci obstaravam ja, ale to s tim autem by mi vadilo, normalne bych mu rekla ze bud at mi ho na tyhle veci necha nebo at mi koupi jiny/ si koupim jiny (nevim jak mate rozdeleme finance).

ninive211
12. pro 2023

@glitterglue No tak samozřejmě spoustu věcí překrucuješ, ale dobře 😀 Geneticky naprogramován k zapnutí pračky, LOL 😀 Pobavilo.
Jinak samozřejmě dávám zapravdu v tom, že jaký si to uděláme...chlap, zde to "sobecký hovado", byl nějak vychováván u maminky (kde zřejmě maminka vše obstarala, tatínek vydělával), převzal tento model do své nové rodiny, manželce to divný nepřišlo, protože u nich doma to taky tak nějak fungovalo, jenže časem zjistila, že jí to zas tak úplně nevyhovuje a že kamarádky a kolegyně to doma mají "jinak", že to jde a tak po letech chce zavádět změny. A manžel, doteď zvyklý na servis a že se o nic nemusí starat (vč. dětí), se bouří, že takhle teda né. Že on je ta hlava rodiny a bez něj by firma padla (pokud to tak doopravdy je, tak OK .-D). Nastavená pravidla měla být když ne v okamžiku příchodu dětí, tak určitě v okamžiku nástupu ženy zpět do práce - ujasnit si - hele, vyděláváme cca stejně, bude fér, když se u dětí při nemocech budeme stídat (kdyby třeba 2x žena, 1x muž, to je už detail). Nebo naopak - ty vyděláváš 2x víc jak já, já mám jen zkrácený úvazek a přispívám do rozpočtu mnohem méně, no tak jasně že co se týče nemocí, tak budu s dětma doma já,jsem s tím OK. Tohle je prostě potřeba si sednout a nastavit si ZPOČÁTKU. Příp. umět se přizpůsobit, že sice ano, obvykle je to starost ženy, ale teď výjimečně má veledůležité školení, na kterém fakt nemůže chybět, tak chlap se pochlapí a zastoupí ji. Tomu se říká partnerství.

Ve výše uvedeném případě si žena měla prostě dupnout, že v ten jeden jediný den, který je pro ni důležitý, prostě bude doma chlap (pokud to jen trochu provozně šlo). zase, nedozvěděli jsme se, co chlap zakladatelky dělá za práci a jak moc postradatelný/nepostradatelný pro firmu je,
@martinka_33 Dvě auta při životě na vesnici je, bych řekla standard nebo aspoň ideál. Bohužel možná ne vždy jsou finance na to živit dvě auta (to není jen o tom pořídit druhé, ale 2x technická, 2x, povinné ručení, havarijko, PHM...).

biciklissie
12. pro 2023

Achjo, je to smutný. Za mě teda sobecek taky trochu je. Tak snad i muži mají vlastní rozum a i když teda v tom byly vychovávaní a x generaci to bylo tak, tak jako co. Zas bych z nich nedělala idioty. Pokud žena jasné dá na jeho, ze ji to uspořádání vadí nebo třeba už padá na hubu nebo ji na práci záleží a nechce o ní kvůli častému ocr přijít, tak snad by si toho všimnout mohl. A trochu se zasnažit. Asi nejde jen o peníze, ale třeba žena o tu práci přijít nechce. Jasně, jsou profese, kdy asi muž na ocr nemůže, ale ruku na srdce, kolik takových je. Spíš bych řekla, ze hodně mužů se cítí v práci daleko nepostradatelnejsi než jsou. To i možná žen, ale my se raději úplně serveme a zvládneme oboje, ze (děti i práci). No, je to na nas, jak si vlastní životy obhájíme. Ale abych nebyla jen ostrá, mě taky teď brzo návrat do práce čeká a taky jsem na sebe zvědavá.

me_druhe_ja
12. pro 2023

@sfet Chybí tady strašně moc informací. Jakou má práci on, jakou ty, vydělává výrazně víc nebo jste na stejno.....
Pokud má chlap náročnou práci na významné pozici a vydělává fakt hodně, rozhodne by mě nenapadlo ho hnát na OCR nebo vytýkat, že nejde s dětmi k Dr. Pokud bych já dělala nějakou obyčejnou administrativu třeba.
Každopádně to auto to by mělo sralo. Jsme taky na vesnici a bez auta si nedovedu představit život. Pokud není tma a zima, tak jezdíme s dětmi odpoledne po školce na krátké výlety po okolí...takhle bychom byli zavřeni jen v té naší prdeli. 😀 qq

jaydeep
12. pro 2023

@sfet u nas manzel funguje na 100% je fakt, že doma jsem s prckem ja... protoze muž by přišel o daleko více peněz než já...
Ale kontroly či lékaře zvládne, existují přece propustky... auta mame dvě každý své, bez toho to na vesnici prostě nejde...
Pardon, ale mít doma, co máte Vy raději jsem sama...

jahodi
12. pro 2023

@ninive211 jenomže já si teda třeba nemyslím, že by se domácnost a děti měly dělit podle toho, kdo PŘISPÍVÁ DO ROZPOČTU. Ta žena přispívá DO DOMÁCNOSTI tím, že o ty děti pečuje a nemusí se o ně starat v tu danou chvíli ten muž.
Ale nikdo jsme se nenarodili proto, abychom poskytovali takovýhle příspěvek 24/7. Ona kdyby si taková žena třeba poptala, kolik by zaplatili za obstarání těch dětí, kdyby si na to někoho najali, tak přesně to je ta částka, kterou ona přispívá do DOMÁCNOSTI. Vezmu třeba 200,-/ hod, pět dní nemoc dítěte, nutnost hlídání dám pouhé 4 hod denně = 4000,-. Dva týdny nemoci 8000,-... atd.
Ale to, že se třeba doma rozhodli, že ona bude mít částečný úvazek a její příspěvek bude větší podíl v péči o děti, neznamená, že si nesmí nikdy odfrknout a na chlapovi je JEN přinést domů peníze.
Pokud nedělá ten chlap 18 hodin denně a nenosí domů já nevím 150 tis. Což se asi všichni shodneme, že není reálné, ale po ženě se toto vpodstatě možná i chce, kdyby měla vyčíslit odpracované hodiny a ty náklady za svůj přínos.

Rozhodně to je ale i o tom, aby za sebe normálně "bojovala" a pokud může a chce jít na snídani, tak by se měli být doma schopný dohodnout.

la_amanita
12. pro 2023

@ninive211 nene, péče o děti vážně nebyla po tisíciletí na ženách. Model, že chlap jde do práce a přinese domů peníze a tím to hasne, vznikl až kolem poloviny 19. století v měšťanských, intelektuálských apod. domácnostech

janina228
12. pro 2023

@sfet tak na očr taky chodím převážně já, a to hlavně kvůli platu - manžel má rozhodně víc než já a ten rozdíl bych těžko kdy v práci napracovala. Nicméně taky máme jedno auto a neumím si představit, že by mě s nemocným dítětem nechal jet autobusem.

ninive211
12. pro 2023

@jahodi Tady nejde o to, jak "by se měla dělil" péče o domácnost či děti, bavíme se čistě o tom OČR, že pokud je doma někdo týden na OČR, které je bohužel finančně krácené, tak pokud se jedná o OČR vypočtené z 80 000ˇměsíčně, přijde rodina o více peněz, než když se jedná o OČR z 30 000/měsíčně.

sfet
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
me_druhe_ja
12. pro 2023

@jahodi To je těžký tohle...vezmu třeba příklad: chlap pracuje jako finanční ředitel mezinárodní společnosti, jeho plat se pohybuje opravdu výrazně vysoko a v práci je těžko zastoupitelny (jasně, vždy to jde, ale ne každý se dá snadno zastoupit). Žena pracuje zákaznická podpora, vydělává pěkný peníze, ale nic nadprůměrného. A stejnou práci jako ona dělá dalších 5 lidí, takže není velký problém skrz zastoupení.
Já, jako žena, říkám, že v tomhle případě by bylo naprosto nelogicky, kdyby chodil na OCR muž. Už jen z finančního hlediska.
Samozřejmě pokud je v práci nějaká výjimečná událost, jako třeba vánoční snídaně nebo co to je, tak by to ten chlap měl umožnit. To je pravda.....Ale obecně v této modelové situaci by to měla být z čistě pragmatickyho hlediska žena, která bude doma na OCR

1772
12. pro 2023

@la_amanita Do té doby se možná o děti nijak zvlášť nepečovalo,v podstatě od mala byly součástí chodu a výdělku rodiny. Samozřejmě se to projevilo i na úmrtnosti dětí.