Manžel neprojevuje zájem o rodinu

anicka2787
22. lis 2020

Ahoj. Nikdy mě nenapadlo, že budu žádat o radu tímto způsobem, ale nemám na koho se obrátit.
S manželem jsme spolu skoro 9 let. On udělal první krok a začali jsme se vídat, pak mě k sobě nastěhoval. A to bylo poslední, co udělal z vlastní iniciativy.
Dlouho jsem ho omlouvala a přesvědčovala sama sebe, že se mi to jen zdá. Až nakonec to já jsem myslela na lepší bydlení, to já jsem jediná hledala pozemek, architekty, dokonce to já z vlastní iniciativy začala rozvíjet jeho podnikání. On sám totiž od rána do večera sedí na zadku u počítače a kouká na videa na youtube nebo hraje hry. Jezdí do práce, jen pokud jsou objednávky.
Objemy zakázek narostly a manžel už nechce dělat "nezajímavé" kšefty. Potřebuje parťáka. Našla jsem někoho přes známé. Domluvila se s ním předběžně, dala manželovi kontakt... A začal se všemožně vymlouvat, proč s nikým mluvit nechce (předtím souhlasil), že nikomu nejde věřit atd.
Takže stále bydlím v pokoji 9 m2 se dvěma dětmi. Ty rostou, 7 a 8 let. Potřebují soukromí. Každý den vstávají čím dál dřív, aby mohly být o samotě a v klidu alespoň v koupelně. O sobě ani nemluvím.
Spát s manželem nemůžu, do půlnoci je u počítače a mě to hodně vadí. Co se týče sexu, tak jsem hodně vytížená. Zadruhé mánžel má trochu zvrácené choutky, což vyšlo najevo až po dvou letech manželství. Navíc o sebe nedbá... Už se mi hnusí.
V domácnosti taky nic nedělá, a když jsem naštvaná, tak se diví, proč jsem mu neřekla, co má udělat. Ale to mi vadí, že dospělému jedinci nedochází, že uklidit po sobě je normální, nemusím mu to snad připomínat.
Jednou jsem schválně přestala uklízet, abych se podívala, jestli vůbec začne něco dělat. Po měsíci si začal stěžovat a nadávat, ale stále ho ani nenapadlo něco udělat.
Problémů je víc. Když děti byly malé a nechodili do školky, ráno mě manžel sice nechával spát, ale pak jsem zjistila, že on se jich ani nevšímal a za jejich přítomnosti navštěvoval porno stránky. Vážnějších přešlapů bylo víc. Mlácení dětí, třeba. Teď si prý na nic nepamatuje, a že vymýšlím...
Teď, když potřebujeme platit za projekt a začít stavět, chce naspořené peníze dát za pořádnou dovolenou, protože už několik let jsme nikam nejezdili. Dovolená s ním je další peklo. Pořád nespokojený a naštvaný, nebo opilý.
To byla asi poslední kapka, kdy jasně ukázal, že má jiné priority. Nemám příbuzné, nemám kamarádky (leda v podobné situaci) a jsem v ČR cizinka. Děti mají české občanství. Bez manželova souhlasu nemohou získat jiné. Pak bych i s nimi odjela do rodné země.
Vím, že jsem strašně blbá a celou situaci jsem zavinila sama. Vdala jsem se hodně mladá a nezkušená, navíc jsem utíkala z rodiny, kde mě psychicky i fyzicky týrali...
Příjmy mám nízké a nestabilní. Když budu věnovat podnikání víc času, jsem si jista, že se to zlepší, ale bojím se udělat rozhodující krok - odejít i s dětmi.
Stále váhám, jestli to nepřeháním. Nikdy mě nebil, neurážel. Prostě není v životě asertivní a moc toho nepotřebuje. A ze všeho je ve stresu, což se projevuje ve vzteku na děti. K synovi se vůbec nechová jako otec. Nikam s ním nechodí, nic ho neučí... Takže já učím syna pletení a háčkování, protože ho to začalo bavit, ale manžel se teď za něj stydí...

lv
22. lis 2020

A s takovým chceš stavět, budovat dům a domov?
Hele pokud chceš udělat poslední krok, abys měla pocit, že jsi udělala vše co šlo, navštivte manželskou poradnu. Když nebude chtít (většinou se hlásí "já žádný problém nemám" 🙄) můžeš sama. Můžou pomoci s naučením jak s ním mluvit, komunikovat, když jinak tvoje potřeby nevnímá. Nebo ti otevřou oči, že takto ne (což tedy tvůj popis jak nic nedělá, nevěnuje se dětem, bije děti - to je alarmující). To spíš, na co takový muž a otec? S dětmi stěhování do jiného státu nebude jednoduché ani trochu.

llluckaaa
22. lis 2020

Podle mě máte obrovské rodinné problémy a přijde mi jako hloupost začít stavět. Chceš s ním mít i společné dluhy, když na něj není spolehnutí?
Podle mě si necháš líbit strašně moc, být na tvém místě, tak už bych se dávno snažila o osamostatnění. Určitě to není jednoduché, obzvlášť když tu nemáš rodinu a zázemí, žádné úspory. Zkuste tu poradnu, třeba je tam ještě nějaká naděje na zlepšení, ale jinak mi to vaše soužití připadá úplně o ničem a samotné s dětmi by ti bylo líp ☹

zuzkasim
22. lis 2020

Na to, že jsi cizinka, umíš výborně česky, tak přemýšlím, proč nemáš české občanství? Nestálo by za to si ho vyřídit? Umí tvé děti tvůj rodný jazyk? Znají kulturu tvé země? Netuším, co je to za zemi, každopádně teď už tu mají asi i kamarády, odcházelo by se jim hůř. Zdá se, že jsi velice schopná ženská, dovedeš žít ve skromných podmínkách, umíš toho spoustu zařídit, s takovou výbavou bych se nebála postavit na vlastní nohy. Úspory rozdělit teď, dokud nějaké jsou, neutratit je za dovolenou ani za stavbu domu. Pokud máte už koupený pozemek, prodat ho, ať si máte co rozdělit, tím bys měla něco do začátku. Vždy se snažím hledat cesty, jak to mezi manžely ve skřípajícím vztahu vyřešit, ale nedovedu si u vás představit už žádné řešení☹ Já osobně bych takového chlapa nechtěla ani za nic. A to, že se změní, dle mě reálné není. Musel by chtít on sám a když nechtěl 9 let...

llluckaaa
22. lis 2020

@zuzkasim Ty jo, máš pravdu, já si toho nejdřív nevšimla, ale v úvodním příspěvku je minimum chyb, dokonce je napsaný lepší češtinou než 90 % zdejších příspěvků. Tomu se ani nechce věřit, že to nepsal rodilý mluvčí 🤐

zelenaesmolda
22. lis 2020

@anicka2787 proc chces s takovym clovekem stavet dum a planovat budoucnost?

volcok87
22. lis 2020

@llluckaaa můj manžel dostal ceske občanství skoro ve 30 a svagrova 25 letech a nepoznala bys ze nejsou rodili Češi. Umí oba jazyky výborně a gramatiku, svagrova má 2 vysoké školy

llluckaaa
22. lis 2020

@volcok87 Tak to by mě docela zajímalo, jestli to není na psaném textu poznat. Nebo na přízvuku. Jsou věci, které se špatně učí a musí se naposlouchat. Tady v tom textu je dokonalá větná skladba a nenašla jsem ani chyby v čárkách, Y/I, S/Z. Jestli tady není od útlého dětství a čj už od základní školy, tak fakt klobouk dolů, češtinu má perfektní

ai30
22. lis 2020

Ten text nepsala cizinka, je to troll.

zuzkasim
22. lis 2020

@ai30 To je taky možnost. Napadlo mě to hlavně kvůli tomu, že ta paní nemá české občanství, protože to je věc, kterou se snaží každý cizinec zařídit, co nejdřív to jde. Těžko říct... záleží, jestli se sama ozve. Registrovaná tento měsíc, to bývá občas taky ukazatel, ale soudit nechci.

ai30
22. lis 2020

@zuzkasim Jojo, nedele odpoledne, ona/on tady vytrolil/a ted vic diskusi a kouka, co se chytne. Ta kombinace cerstve zalozeneho profilu + logickych nonsensu v 'problemu' + narazky na problemy v manzelskem sexu.. Rekla bych, ze je to ten stejny troll, co tu cca pred dvema tydny resil tu frekvenci manzelskeho sexu.

sudylichozrout
22. lis 2020

@llluckaaa Pise dobre, ale chyby tam jsou. 🙂

llluckaaa
22. lis 2020

@sudylichozrout jj, je to možné, já to nekontrolovala úplně celé. A navíc nejsem učitelka, tak mi mohlo i něco uniknout a sama to umím blbě 😀

volcok87
22. lis 2020

@llluckaaa manžel nastoupil do 3.tridy gramatiku má horší, ale jazyky přepína. Nikdy nikdo nepozna ze je cizinec dokud to neřekne. Svagrova nastoupila do školky, tudíž východiska ZŠ standardně a gramatiku má jako rodily Čech

volcok87
22. lis 2020

@llluckaaa jinak tchyně s tchanem přízvuk mají a neumi Ř

llluckaaa
22. lis 2020

@volcok87 Tak to jo, když tu jsou takto od mala a vyrůstali tu. Gramatiku má horší většina typických čechů, stačí pročíst diskuze tady 😀 A já teda patřím mezi ně, hrozně se zhoršuju.

zelenaesmolda
22. lis 2020

@volcok87 R neumi ani spousta Cechu 🙂

marketanova
22. lis 2020

Dobrý večer, u kamarádky k tomu došlo nechutí k sexu, manžel si našel jinou bohužel a potom nic nepomohlo, možná zkusit tuhle oblast zachraňovat dříve, nějakými vychytávkami.

volcok87
22. lis 2020

@zelenaesmolda udivuje mě až kolik lidi kolik mě rackuje v dospělosti. Opeavdu velké množství. Mám rada Podcasty a když ten moderátor rackuje, tak to proste nemůžu poslouchat 🤦‍♀️

veronika9595
22. lis 2020

To je vtipné jak se to rázem změnilo v diskuzi o gramatice 😂

zuzineckah
22. lis 2020

@zuzkasim předpokládám, že paní je Slovenka. Pro ní není tak těžké naučit se česky. A české občanství by ji k ničemu důležitému neposloužilo, pokud má trvalý pobyt v ČR, což nejspíš ano, když má tak staré děti.

Což ale nijak nesouvisí s tím nejpodstatnějším - s takovým debilem bych si nestavěla ani kozí chlívek.

zuzineckah
22. lis 2020

@volcok87 přesně. Třeba Havlovy projevy mi drásaly uši. I když proti němu, jakožto státníkovi jsem chovala úctu.

meronym
22. lis 2020

@ai30 Proc myslite? Cizinka muze byt i Slovenka (jako treba ja) a myslim, ze na mem psanem projevu byste to nepoznala. A ceske obcanstvi taky nemam, ackoli deti jej uz samozrejme maji.

sudylichozrout
22. lis 2020

@zuzineckah Slovaci nemohou mit dvoji obcanstvi. Obcanstvim zde by ztratili slovenske, proto ceske nemivaji, i kdyz tu ziji roky.
To jen jako poznamka pod carou.

zelenaesmolda
22. lis 2020

@meronym proc nemas ceske obcanstvi kdyz tady zijes? 🙂

sudylichozrout
22. lis 2020

@meronym Pises vytecne, v zivote by me nenapadlo, ze nejsi rodila Ceska. To same tady ma jeste jedna holcina. Take pise perfektne a lepe nez vetsina Cechu.

sudylichozrout
22. lis 2020

@zelenaesmolda Viz vyse. Muze to byt jeden z duvodu.

zelenaesmolda
22. lis 2020

@sudylichozrout ja vim,spis by me zajimalo proc si drzet obcanstvi zeme ve ktere neziju a asi uz ani nikdy nebudu 🙂

zuzkasim
22. lis 2020

@zuzineckah Může být, ale paní se už neozvala, takže netušíme.

meronym
22. lis 2020

@sudylichozrout To neni uplne pravda. Pokud je duvodem pro zisk druheho obcanstvi snatek s cizincem (teoreticky muj pripad), je tam vyjimka a je mozne si slovenske obcanstvi ponechat a mit dvojite. Mam to v umyslu, jenom jsem zatim nemela silu absolvovat ten proces... A omlouvam se zakladatelce za off topic.

meronym
22. lis 2020

@zelenaesmolda Viz vyse ;)