Manžel mi smrdí 😞

mmr90
6. lis 2015

Ahoj holky,
omlouvám se, že vkládám tenhle dotaz anonymně, ale jde o dost citlivé téma... Jsem s manželem asi 5 let, mě je 25, jemu 31. Poslední dobou se občas stává, že opravdu je hodně cítit. Nekouří, nepije (ale jí hodně sladké), je to spíš takový kyselý zápach staroby. Nechápu to, je mu teprve 31... Nesignalizuje to nějakou nemoc?
Už to došlo tak daleko, že když se večer koukáme na film a chce se ke mě přitulit, musím se od něj odvrátit, protože mě to odpuzuje a dělá se mi šoufl. Paradoxně se chce vždycky objímat v době, kdy je nejvíc cítit. Podle mě by pomohlo, kdyby se denně sprchoval a myl si zuby, zda to dělá, nevím, chodíme spát každý v jinou dobu, ale podle mě se sprchuje tak 1x týdně. Nicméně, i kdybych se třeba já myla 1x týdně, tak budu smrdět maximálně potem ne kyselou starobou 😖
Jak mu to naznačit, aniž bych ho urazila? Jednou jsem to už zkusila, poslala jsem ho umýt si zuby (myslela jsem, že je to od zkažených zubů) a když to bylo furt stejné, řekla jsem mu, že to cítím pořád, aby se šel osprchovat, to se potom namíchl, sice se osprchoval, ale byl naštvaný. Podle mě, pokud je člověk starší nebo pokud k tomu má sklony, musí se mýt prostě denně, i kdyby se mu nechtělo, moje babička to tak dělá a není cítit starobou vůbec.
Taky je možné, že jsem teď na pachy citlivější (vypadá to, že jsem nejspíš těhotná, čekám jen na vynechání MS, abych si mohla udělat test), ale za to nemůžu 🙂

sereza
6. lis 2015

@mmr90 muj muz si nechtel cistit zuby a koupat se mu stacilo treba dvakrat tydne....ale za dobu co jsme spolu jsem ho presvedcila....rekla jsem, ze s nim nebudu spat ze nechci chytit nejakou infekci...a zabralo to stoprocentne....je z nej cistotnej chlap 🙂 na tvem miste bych mu rekla svoje pocity i kdyz to treba vyzni hrozne....musi se s tim poprat a koupat se jednou tydne neni normalni....jednou tydne se snad koupaly nase prababicky....zkus to! 🙂

veraga
6. lis 2015

Pokud je mu cítit z úst, značí to obvykle problém s trávicím ústrojím. Často to bývají problémy se žaludkem, ale i zkažené zuby. Neposílala bych ho mýt se, spíš bych mu taktně naznačila, že máš obavy o jeho zdravotní stav.

beveron
6. lis 2015

to je docela silné téma, chudák manžel. nejdřív bych opravdu vyloučila zdravotní problémy, chodí pravidelně na preventivky včetně rozboru krve? pokud ne, poslala bych ho. ale pokud se opravdu myje 1x týdně, to je katastrofa, chlap se víc potí od přírody, pot se začne rozkládat a to pak smrdí tím žluklým stařeckým humusem. mám staršího chlapa, myje se pravidelně večer a ráno krátká sprcha a nikdy mi nesmrděl, naopak, i když přijde upachtěný z práce, ráda si k němu dám hlavu, prostě mi voní. snad to nějak citlivě vyřešíte.

kachnicky
6. lis 2015

Myslím že tady není o čem spekulovat. Pokud nedodržuje zasady hygieny tak se není čemu divit... Každopadně bych si s nim v klidu sedla a řekla mu že mi to vadí. Vím že to není asi jednoduche, ale jinak cesta nevede. Držím palce

nellygray
6. lis 2015

@mmr90 no tak pokud se sprchuje 1x týdně, tak celkem rozumím tomu, že smrdí. 😒 Ohledy stranou, tohle mu musíš říct, protože samo se to nezlepší. Říct mu, že se Ti to neříká dobře a že se ho nechceš dotknout, ale prostě že by se měl sprchovat denně... přece nechce být za smraďocha, nejen před Tebou, ale třeba i v práci. 😝 A takovým tím starým potem je často cítit déle nošené oblešení. Tak prostě dohlédnout na to, aby si denně měnil prádlo, pokud to nedělá.

kacca11
6. lis 2015

Pokud se myje jednou týdně, na rovinu bych mu řekla, že to není normální, že je nepříjemné cítit a že ti to vadí, že by to měl řešit. Neříkej to agresivně, ale na rovinu bez nějakého naznacovani. Pokud by zlepšení hygieny nezabralo, navrhni mu lékaře, že je ti to nepříjemné, aby to kvůli tobě vyřešil.

vanilkacka
6. lis 2015

@mmr90 Pokud se opravdu sprchuje jednou týdně a necisti si zuby,tak není divu,ze jde citit. Další otázkou je,jak často si bere ciste oblečení. Ještě na střední jsem chodila s klukem,který furt dokola nosil jeden nepranej svetr a taky to byl dost neprijemnej zápach. Vyřešila jsem to jednoduše. Na rovinu jsem mu řekla,ze si musí častěji brát cistej svetr. Jste přece manželé a o těchto věcech byste měli být schopni mluvit otevrene.Musí to být neprijemne i pro jeho kolegy v praci a kamarády.

zuzkka88
6. lis 2015

A nevysadila jsi v poslední době antikoncepci? S tím to taky může souviset. Při práškách vnímáš pach muže jinak, může ti vonět. Ale jak vysadíš, tak se to může změnit.

valeri10
6. lis 2015

Tak sprchovat se jednou týdně to je teda žalostně málo ☹ . To si akorát tak zadělává na nějakou nemoc

valeri10
6. lis 2015

@zuzkka88 I kdyby měla z hormonama a čichovýma buňkama bůhví co sprcha jednou týdně prostě nestačí. Vždyť člověk se každý den potí, chodí na toaletu.....

zuzkka88
6. lis 2015

@valeri10 Já přece nepíšu nic o tom, jestli to stačí nebo ne. 🙂 Jen jsem nastínila možnou další příčinu problému.

uhz
6. lis 2015

Měli jsme v práci kolegu, který příšerně smrděl- prostě se nemyl a nenosil čisté oblečení. Párkrát jsme naznačili a pak mu na plnou hubu řekli, že je nám to hodně vadí. Pokud je to zdravotní problém, je to jiná řeč, pokud je to kvůli vlastní lenosti a špatné hygieně, mělo by být trapně především dotyčnému, ne tomu, kdo se mu to snaží říct.. copak mu není hloupé smrdět vlastní manželce? Za mě- říct slušně, ale velmi důrazně, že takto by to nešlo, a pokud nejde jen o hygienu, tak ponouknout k lékaři. Všichni vesměs chodí kolem horké kaše, ale podle mě je více neslušné obtěžovat své okolí smradem než slušně říct, že je to obtěžující.

valeri10
6. lis 2015

@zuzkka88 no jasně, že ne.Ale já bych za tím neviděla nic jiného než to nedostatečné sprchování. To je fakt trága 😀

zuzkka88
6. lis 2015

@valeri10 To jo. Ale přijde mi zajímavý, že je to cítit až teď. Nemyslím si, že by najednou změnil své hygienické návyky. Tak si právě říkám, jestli za tím není i něco jinýho.. Ale těžko říct takto na dálku 🙂

valeri10
6. lis 2015

@zuzkka88 No to máš pravdu. Já jak jsem si přečetla, že se sprchuje jednou týdně a kdoví jak je na tom s čištěním zubů tak se to ve mě nějak šprajclo 😀. A popravdě to nechápu

mmr90
autor
6. lis 2015

@zuzkka88 HA jsem vysazovala, právě je i možnost, že jsem těhotná, teda příznaky tomu nasvědčují, možná proto mi to teď vadí víc, jen čekám do zítra, kdy má přijít MS, pak si udělám test... 🙂 no, ale smrděl tak i v době, kdy jsem HA brala, jen asi ne tak moc. Každopádně, za dobu, co jsme manželé taky přibral a hygienu začal trochu flinkat, sice jsem věděla, že se denně nemyje, ale myl se rozhodně častěji.

mpbk
6. lis 2015

Uf, tak tohle by mi opravdu hodně vadilo. Neumím si to ani představit být s člověkem tak dlouhou dobu, co se sprchuje jednou týdně. Manžel si čistí zuby i se sprchuje 2x denně. V létě klidně 3x.

alkuska
6. lis 2015

Taky si myslím že je to prostě tím, že se dost nemyje. Při nemoci může být člověk cítit, ale jestli máš podezření že se myje 1x týdně, je to zoufale málo. Nejde jen o pot, ale i o mastnotu z kůže, to všechno prostě pracuje. Ústní hygiena je kapitola sama pro sebe, příčina zápachu z úst může být různá a může být i z onemocnění, ale základem je opravdu pravidelně si čistit zuby.

Upřímně - já bych to nesnesla, taky by mi vadilo se tulit k nemytému smrdícímu tělu. Občas se stane že manželovi třeba smrdí za celý den nohy když se večer vyzuje, ale prostě mu to normálně řeknu a poprosím ho aby se umyl, protože vím, že to sám nevnímá. Tak jde a umyje si je, ponožky hodí do prádla a je po problému. Nikomu není příjemné slyšet že smrdí, takže určitě bude reagovat podrážděně, zvlášť jestli je na to celý život zvyklý, ale jinak to prostě nevyřešíš. Pokud odmítne své návyky měnit, asi bych se si zčla držet odstup - žádné tulení, sex, možná bych zvážila i oddělené spaní, ale vše v klidu, bez scén, s tím, že ho mám pořád ráda ale že mi to prostě vadí že nevoní a že jemu by se to taky určitě nelíbilo kdyby to bylo naopak.

uhz
6. lis 2015

A btw, myslím si, že chlap je z velké části vizitkou i své ženy, a to bych ho pěkně hnala, kdybych se třeba doslýchala, jak ten můj smrdí... to jsou přece základní pravidla žití na společném prostoru a slušnost. Ale je zajímavé, jak to má každý jinak- někdo uvažuje nad tím, že by měl doporučit mytí každý den, pro někoho je to tak automatické, že by ho nad tím nenapadlo přemýšlet.

alkuska
6. lis 2015

@mmr90 Jo a tvýma hormonama to může symozřejmě být taky že to víc cítíš, ale opravdu je základ aby se myl. Jestli si nejsi jistá, orientuj se podle mokrých ručníků nebo dej do vany vlas, jestli ho nespláchne, asi tam nebyl...

zuzkka88
6. lis 2015

@mmr90 Pak bych si s ním opravdu narovinu promluvila. Jste partneři, takové pocity byste před sebou neměli skrývat, bylo by to pak akorát horší.

loc
6. lis 2015

@mmr90 Sprchovat se jednou tydne je humus!!! To bych u sveho chlapa nevydychala, myje se kazdy den a ja samozrejme take. Na druhou stranu chapu, ze pokud to mate tak 5 let nastavene a problem nastal az ted, je docela tezke to tak z niceho nic zacit resit, zvlast jestli je manzel typ chlapa, co si na hygienu moc nepotrpi... Nicmene zpusob, jak mu to reknes, musis zvolit ty sama, vsak ho znas nejlepe a vis, jaka taktita na nej nejlepe zabere. A pokud pred spanim schovas vsechny rucniky ( treba das do spiny), dalsi rano uvidis, zda si vzal ciste a poznas, zda se sprchoval. A s tou nemoci tezko rict, muze i nemusi ( spis asi ne vzhledem k veku a tomu, ze nejsou jine priznaky, ale samozrejme to neni zaruceno), tady ti to nikdo s jistotou nerekne. Ale ja osobne bych ten zapach kazdopadne resila, nejen kvuli sobe, ale i by mi vadilo, ze muj chlap na ostatni pusobi jako smradlave nechutne prase, co se skoro nemyje (promin za ta slova, nemyslim to jako urazku na tveho muze, jen ti chci napsat, jak tvuj muz na jine lidi nejspis pusobi, pokud teda nemaji stejnou uroven hygieny)

millyh
6. lis 2015

No jestli se ti nechce mu říkat že smrdí tak mu buď lehce změň režim. Třeba společnou sprchou nebo mu změň jídelníček. Já do doby než jsem měla problém se žlučníkem jsem se skoro nepotila a pokud už jsem se trošku spotila tak to nebylo vůbec cítit. Po tom šíleném zážitku se žlučníkem občas smrdím jako mašíček a potím se hrozně na můj vkus.
Mému chlapovi čuchne z pusy ale to má z nadměrného kouření a pití kafe. Nejhorší to je po ránu. Jenže on to má v rodině. Jeho mamce taky z pusy občas nevoní a starší syn je na tom úplně stejně. Zřejmě mají špatné zažívání ale to by změnil jedině jídelníček což oni nechtějí ani jeden...

jenies
6. lis 2015

Ahoj, vím, že je to citlivé, ale nejste spolu první týden, s manželem si o tom na rovinu citlivě promluv. že ho máš ráda, ale že tohle je pro tebe obtěžující. Já bych asi s chlapem, co se sprchuje jednou týdně do postele nevlezla, to mi vadí. Každopádně mu musíš dát jasně najevo, že je to NORMÁLNÍ - mýt se každý den a čistit si zuby ráno a večer. Pokud toto bude dodržovat a přesto bude stále " zapáchat", poslala bych ho k doktorovi, jestli nemá třeba cukrovku ( cukrovkáři mají specifický "pach" když se neléčí) a uvidíš. Neboj se, má tě určitě rád a jako ješitnej chlap se ti bude chtít líbit a vonět. 😉

elu
6. lis 2015

musíš mu to říct,už kvuli lidem, aby neobtěžoval ostatní....já vždy manželovi říkám, že jestli se bude někde zouvat, musí si vzít náhradní ponožky 🙂

luckavolosyn
6. lis 2015

No já měla takovýhle ženský v práci 3 a smrděla celá kancelář, brutus. Můj muž se teda koupe denně i čistí zuby, ale když přijde zpocený a nevoní mi, tak mu řeknu "Zlato už ses koupal?" Jako nejprv se taky urazil a pak jsem mu řekla, jak by mu bylo, kdybych mu nevoněla já a od tý doby je klid.

nutricnihodnota
6. lis 2015

No, jestliže je prase, tak logicky smrdí. Pokud se myje jednou týdně, tak bez pardónu prase je! U mě i u manžela v rodině je běžným zvykem, že se koupeme, nebo sprchujeme denně. Cokoliv jiného mi přijde hodně zvláštní a s chlapem co je takový čuně, bych nechtěla být ani v jedné místnosti. Pokud je líný se i umýt, tak co to asi bude za dárečka? Nemazat se s nim a donutit ho! A ne, opravdu nejsem žádná cimprlína. Nevadí mi, když manžel přijde od dobytka načuchlý a opocený, naopak mi to moc voní, ale kdyby se jednou nevykoupal a byl cítit starým potem, to bych ho teda hnala!!!

big_el
6. lis 2015

Tak mě přijde jako první divný, že nevíš, jestli se tvuj protějšek koupe nebo se čistí zuby. Já myslím, že at chodíš spát kdykoliv, tak tyhle věci prostě asi člověk ví..nebo si teda myslím, že pokud nežijete jako dva cizinci, tak bys o tom ponětí mít mohla. Jinak k tomu smradu nevím no, to by asi vysvětlovalo to nekoupání. A jediná rada asi bude vehnat ho do vany, vyrejžákovat ho a nutit ho, aby prostě toto dodržoval. Mám takovej pocit, že to je jako bys měla dítě doma a ne dospělýho chlapa..a upřímně tě lituju 🙂

kecalka2
6. lis 2015

Můj chlap si jeden čas vůbec nečistil ráno zuby.Jeho argument byl že se mu po ránu zvedá žaludek 😠 Bohužel jsem musela být tvrdá a říct mu to narovinu.Pokaždé když na mě promluvil jsem se ho zeptala ty sis ještě nečistil zuby vid?Pochopil to a ted je z něj čistotnej chlap.To samé když přišel po práce a chtěl jít do postele nevykoupaný.Musela jsem mu říct nebud dobytek a vykoupej se.Chápu je to tvrdé až sprosté ode mě ale když jsem chodila kolem horké kaše a snažila se být milá nezabralo to...Takže narovinu a tvrdě pokud se fakt myje jen 1xtýdně.Pokud by ten smrad neustal a koupal by se pravidelně tak bych ho donutila zajít k lékaři.Jste spolu přeci 5 let to už je nějaká doba na to být upřímná...

cattus
6. lis 2015

Muj bejvalej se byl schopnej koupat taky jednou dvakrat tydne. Vecer argumentoval tim ze je mu chladno a ze nastydl tak se vysprchuje rano. To ze mi tim zaspini periny mu vubec nevadilo a rekl ze je muzu prat klidne kazdy den. A pak jsem casem zjistila ze se nekoupe ani rano ale jen kdyz vedel ze jde do spolecnosti nebo k lekari to se hned musel vymydlit. Jinak svuj pach prehlusoval kvantem vonavky.Normalni lahvicka deodorantu mu vydrzela max tyden. Postavila jsem ho pred hotovou vec ze pokud se nezacne sprchovat denne tak ma smulu ale nebude spat se mnou v jedne posteli an v jedne mistnosti. Nejdriv si myslel ze je to vtip ale tvrde jsem si stala za svym. Vydrzel tyden a pak se zacal sprchovat casteji. Ne kazdy den ale 5x v tydnu to bylo. Ale zlozvyku pouzivat litry vonavek se nikdy nezbavil.d