Ahoj 🙂 předem se omlouvám za dlouhý text, ale prostě se potřebuji "vypovídat" a vylít si srdíčko. Vždy jsem měla s manželem krásný vztah. Stěhovali jsme se od rodiny a přátel na druhý konec republiky, takže jsme si za těch 9 let společného života zvykli být jen sami dva a perfektně to klapalo. Byli jsme ne jen partneři, ale i nejlepší kamarádi. Ani jsme si v novém městě nehledali přátelé mimo práci, ani s žádnou partou nechodili na zábavy. Prostě jsme byli sami dva a perfektně si vystačí li. Měli společné zájmy, ale hlavně společné nazory a priority. Nyní máme čerstvě 5tydnu miminko a vše se otočilo. Jsem strašně zklamaná. Pořád se jen hádáme. Teď jsou u nás na návštěvě na týden jeho rodiče a je to absolutní peklo. Jeho otec je extrémně nadšený (první vnučka) ale až tak přehnaně až je to nepříjemné. Chce vozit kočár - a manžel aby mu vyhověl tak dnes v tom verdu vzal naší dcerku v 12 dopoledne v tom největším horku na procházku - prostě aby mohl vozot a mě
označíl za hysterku když jsem nadávala. Prostě hrajee frajera a klidně malou ohrozí. Stejně tak jsme se domluvili před návštěvou že bude svého otce krotit a teď nic. Ten si tu suverénně vytahuje malou z postele na gauč že s ní jde spát (ani já s malou nespím kvůli strachu ze sids).
@makky225 máte miminko čerstvě, ono si to ještě všechno sedne. I tchán přestane být tak nadšený, až si zvykne, že je dědeček.
Každopádně musíš dát mantinely ty, dítě spí v postýlce a hotovo. Pochovat, pomazlit a vrátit. Jinak taky záleží, kde byli na té procházce. Já byla tou dobou s holkama na hřišti a ve stínu bylo opravdu příjemně. Je škoda, že manžel nestojí úplně za Tebou, ale věřím, že si to sedne všechno je to ještě čerstvý.
Dítě se vztahem vždy zamává, i když do té doby bylo všechno v pořádku. Je to velká zkouška, která navíc trvá dost dlouho. Miminko je maličké, ještě nemáte pořádně zajetý režim, všechno je nové a neznámé pro tebe i pro manžela. A tchánovi brzy odjedou 😀 držím palce, ať se všechno srovná co nejdříve 🍀
@makky225 trochu mi přijde, že máš ještě rozházené hormony, po té tvé doplňující zprávě. a je to tak v pořádku, je to sestinedelim. Jestli je tam nechceš, řekni manželovi. Přijde mi, že máš hlavně averzi na tchána. Jak víš, že má špinavé ruce? Navíc dítě v zainovacce povinnost není.
Nedovedu objektivně posoudit situaci, znám jen jeden úhel pohledu. Ale můžu říct, že když se ohlédnu, tak v posledním šestinedělí jsem se pod vlivem hormonů chovala občas jako kráva 🤦🏻♀️
@makky225 bože. To je hloupost. Tak mu řeknete, že když kojite, dudlík nepotřebuje, potřebuje jen Vás a Váš kontakt. Jinak, jak se řeklo, mantinely. Moje matka jezdila z Pardubic do Prahy jen aby Kildu viděla, přestože jsem ji posílala fotky, videa a řekla, že chci klid. Nakonec jsem se sekla, byla protivná a až pak pochopila, že vážně potřebujeme klid a vážně nemá jezdit. Na procházku jo, ale třeba “jen” na hodinu, zastinit miminko a když bude moc brecet, tak proste domu. Zkusila bych najít nejakej kompromis. U nás doma se třeba řeší, ze nenechám Kiliana “cvičit plíce” a hnedka ho beru. Jako když mi tam šest lidi tvrdí, ze sem hysterka, protože ho chci uklidnit, je to fakt nepříjemný. Tak už pak nic neřeknu, protože to stejně slyšet nechtěj, vezmu dítě a konec. Manželovi bych vysvětlila jak se cítím, i to, ze mate rozhazeny hormony, musíte si zvyknout, třeba si nejste teď úplně jistá a necítíte se dobře a potrebovala byste trochu klid na sebe a mimčo. Jinak s tím vztahem to fakt zamava… s mým manželem máme nějaký společný kamarády, mezi který chodíme spolu a jinak jsme jen my. A co se narodil Kilián, tak se třeba víc dohadujeme, jsou neshody, mám pocit, ze mi nepomůže, nebo to děla špatně atd atd. to jsou proste nervy a to, ze miminko primárně potřebuje mamu a nemůžeme vypnout. Je to zkouška, ale sedne si to, nebojte.)
@emamaira no pro mě to nové zas tak neni - jsem novorozenecká sestra a proto u všeho vidím i ty rizika a následky a proto mě to děsí, že on neví nic a je tak suveréní že se pro něco rozhodne i pres můj nesouhlas a přitom to dítě neumí vzít správně asi do náruče. Čekala jsem že můj názor bude víc respektovat. Nejsem ten typ co by rozhodoval o všem a jemu jen oznámil. Do všeho jsem ho vždy zapojila - ani osušky pro malou jsem nevybrala bez toho abych se zeptala na jeho názor aby si nepřipadal odstrčený ale pokud jde o bezpečí ( ať už ta procházka nebo pusinkovaní) očekávala jsem víc respektu k mému názoru. Nebo alespoň že otce bude víc hlídat ať si umyje ruky, zbytečně malou nebudí a tak
Při počínajících problémech s kojením a vůbec v šestinedělí bych je vypakovala - vztahy nevztahy, potřebujete klid a tyhle nervy tomu rozhodně nepomohou, měli přijet na jedno odpoledne na návštěvu a tradá domů, proč jste dovolila celý týden v šestinedělí mít v baráku týden cizí lidi??? Dyť to obnáší úklid, jídlo, péče o ně, pro Vás stres...
@makky225 tak to máš velikou výhodu, že jsi sestřička. Ale i tak myslím, že to je velký rozdíl mít svoje první miminko, hormony, únava, změna životního stylu, než když se o děti staráš v práci. Předpokládám, že manžel má jiné povolání a přistupuje k tomu víc intuitivně. Zkus se uvolnit, pusinkovani přece ničemu nevadí - pokud tedy tchán není nemocný.
@makky225 tak ale to bych taky zarazila hned, čerstvý mimčo - umýt ruce a chovat jen se zavinovačkou, i do p*dele se člověk dá poslat slušně a pokud mu slušně řeknete, co si nepřejete a proč, měli by to všichni pobrat, stejně tak vyysvětlit manželovi, že vše, k čemu máte výhrady, má ty výhrady z nějakého důvodu a měl by Vám věřit!!!!
@2hanah jsem hloupá a když naléhali že chtějí malou vidět a jsou z daleka tak jsem to dovolila abych nebyla za špatnou. Navíc byli tu už moji rodiče ( ale to bylo naprosto bez problémů a respektovali moje přání) tak jsem mezi rodiči nechtěla dělat rozdíly jako že moji můžou a jeho ne
Já te chápu, já jsem taky všeobecně hodne ochranitelska a tedy šestinedělí byl totální ulet. Ale a i nejde o to jestli jsou tvoje obavy oprávněně, ale že jsi novopečená matka v šestinedělí a tak by to měl být manžel maximální oporou a to okolí značně odstinit. Když už to tchanovci sami nechápou. Zkus si s ním o tom promluvit, jak se cítíš, jak to s tebou zamávala, včetně toho, jak jsi překvapená, ze se chová (nechová). Mozna je z té nové situace taky vyvedeny z míry a souhlasí s, pro něj autoritou, to je jeho otec, protože sám neví, případně se mu chce hodne zavděčit. Jinak tyhle obavy zůstanou, ale časem se to zmírní a dá se s tím žít. Sice máš velkou výhodu, ze jsi zdravotní sestra, ale zase na druhou stranu znas hlavně ty extrémní případy, to bude chtít vybalancovat.
Děkuji moc všem za odpovědi. Hormony jsou mrchy tak jsem si potřebovala přečíst v čem přeháním a v čem mám pravdu. Sama teď všechno vidím černě a přečíst si jiný názor opravdu pomůže otevřít oči 🙂
Hele - ja si uplne normalne myslim, ze s tebou hazi hormony a vubec to nemyslim s despektem. Ja totiz, kdyz jsem mela prvni dite, tak ten hormonalni vykyv byl tak hroznej, ze jsem realne pomyslela na sebevrazdu. Nastesti to tedy preslo, ale kdyby me nekdo varoval, ze budu reagovat a budu myslet a vnimat a i se budu chovat uplne jinak, nez jak jsem byla zvykla, tak bych mu byla byvala vdecna. Kazdopadne - chapu, ze jsou pro tebe ty situace neprijemny (a je to pochopitelny) ale ta reakce na ne je imo velice zesilena tvym stavem - to jest hormonalni disbalanci v sestinedeli. Ono totiz - nezmenilo se jenom tvoje okoli, zmenila ses i ty (pochopitelne, jako - materstvi zmeni zenu docela zasadne, vcetne jejiho vnimani vztahu, lidi) a lidi okolo tebe muzou bejt tvym jednanim taky dost znacne zmateny.Co bych na tvym miste udelala je, ze bych si sedla s manzelem, vysvetlila mu, jak se cejtis, proc se tak cejtis, a ze potrebujes cas, aby ses mohla vyklidnit a zvyknout si na tu novou situaci s narozenim ditete. a ze treba potrebujes, aby tam chvilku nikdo nelez. Takze - asi tak. Preju ti hodne stesti a zdravi a hlavne si doprej klid. 🌹
@makky225 jsi v sestinedeli, pod vlivem hormonu. Manzel je, dle toho jak píšeš, skvely chlap a partner, ale rodicovstvi bude vzdycky vnimat jinak, to prostě tak je, ty jsi máma a nikdo jiny. Hlavne se neboj vymezit proti komukoliv, tvuj nazor musi všichni respektovat. To, ze jsi novorozenecka sestra, je urcite vyhoda, z druhy strany mi přišlo, ze sestry na neonatologii dost vsechno hrotily, coz je v nemocnici spravne, protoze nektery matky jsou vazne na pěst, ale doma nemuzes aplikovat vsechno tak, jak si zvyklá z prace. Doma musis jet dle sve intuice, dite vydrzi strasne moc, v praci vidis jen ty nejhorší pripady.
@marulu pravda... Ve všem vidím to riziko a ty důsledky - nesmím hned myslet na katastrofické scénáře. Manžel je opravdu skvělý chlap - jen jsem prostě zklamaná, že mě víc nechápe a víc neposlouchá že se bojím. Ono odpověď "ale prosím tě" a protočení očí mi moc nepomáhá - obzvláště když moje strachy nikdy nepřehlížel a můj názor ho vždy zajímal tak mě najednou taková změna chování z jeho strany překvapila a neumím se s tím poprat.
Myslím, že máš šíleně rozhozené hormony a v tuto chvíli jsi neměla vůbec dovolit, aby se k vám na týden nastěhovali tchanovci, maximálně na jeden den nebo noc. Ale v šestinedělí na týden vůbec. Na druhou stranu spoustu věcí dost přeháníš, třeba s tím dudlíkem, nebo prochazkou. Nebo s tim zelným z ocicek- nejspíš to budou ucpané slzne kanálky, což bys jako sestra od novosu měla vědět😉, S tím, že malou blbě drží, prostě řeknu, že takto ne, ukážu jak. Tchánovi jsem taky řekla když si brali syna, že mu špatně zapl pás u sedačky, prohodil něco ve smyslu ,že je to jedno. Tak jsem mu vysvětlila dost rázně, ale slušně, že neni a to si ho brali na hlídání, protože, jsem to potrebovala. Sama jsem doktorka a kdybych měla u dětí šílet z každé věci, protože vím, co se může stát a jaké to má následky, byla bych jen uzel nervů. Ono si to za pár dní snad sedne a získas malinko nadhled.
Ano, přeháníš. 28 C nebo kolik bylo není teplota, při které by miminko vhodně oblečené (tj. málo) nemohlo v kočárku (stinicim, ale prodyšném) ven. Sids nevznikne z toho, že s miminkem ležíš. Ba naopak, pokud není matka na mol nebo pod prášky, tak je to lepší když spí s miminkem než jakykolik monitor dechu. Stejně tak nevidím problém v tom, že zdravý rodinný prislusnik miminko pusinkuje. Budit mimi je mimo, ale troufam si tvrdit že to nebylo tak žhavé, ale jen ty hystercis. Hod se do klidu nebo se s manželem budete jen zbytečně vzdalovat.
Pro vztah je dítě velká změna a zkouška.Takovyvh situaci bude s dítětem ještě hodně.....až bude větší,tak to budou střety ohledně přístupu ve výchově atd.
Až rodiče odejdou,tak si s manželem v klidu promluv co Tě zranilo.Ale ber to tak,že si ještě v šestinedělí....hormony pracují....drž se.
@makky225 ja ti tak moc rozumím.. za 2 měsíce rodit, dvojcata kluky.. bydlíme s tchanem..bohužel, zatím jiná možnost bydlení není.. a už teď mě sere.. snaží se mi vnucovat svoje 30 let staré názory.. jak prat pro mimča, co vše potřebuji.. určitě nastavit mantinely.. nikdo kromě mě a manžela nebude brát dítě bez zavinovačky..v žádném případě pusinky..a umýt si ruce je snad minimum co pro malé dítě může udělat.. absolutně tě chápu.. a I kdyby to bylo hormonama, máš na to nárok a ostatní ať si klidně brblou
Malá pláče, 2 hodiny mi trvalo ji uspat a sotva se to podaří přijde jeho otec a začne na ni sahat!!! Už mám nervy v hajzlu. Navíc začaly problémy s kojením a tak jsem zakázala dudlík - a manžel ze mě prostě dělá mrchu co dítě pomalu týrá tím že zakazuje dudlík. Pořád poslouchám kecy tipu ty jsi chudinka že nesmíš dudlíček a podobně. Připadám si jako nejhorší matka na světě. Navíc když tomu přihlíží jeho rodiče. Vůbec manžela nepoznávám a tohle jsem nečekala. Jsem strašně zklamaná a nevím co dělat. Vím že si nemám na co stěžovat - malou miluje, nechlasta a nebije nás. Ale nevím jestli to zkousnu. Čekala jsem, že na malou bude opatrnější a nee machrovat a riskovat. A hlavně měl krotit svého otce - na tom jsme se domluvili, že v rámci dobrých vztahů v rodině ho nebudu peskpvat já. A teď se mi tu válí po gauči a dceru pořád pusinkuje ( sakra máme šestinedělí!!! Nemá na ni co hrabat!!!) a strká ji neumytou ruku do její ručky a tahá ji bez zavinovačky. Vím že když toho není schopen manžel mám zasáhnout já ale jeho rodičům hodně dlužíme a nechci špatné vztahy v rodině tak mi poraďte - JSOU TO HORMONY A PŘEHÁNÍM? 😥😥😥