Ahoj holky, potřebuju radu, nebo možná jen podporu. Manžel má deprese, v nedávné době měnil zaměstnání. Změnu špatně snáší, má to hůř placené, tak se snaží po večerech přivydělávat, nesedl si tam v kolektivu.
Je uplně vymněněný.
Na druhou stranu, finančně jsme na tom dobře, já si přivydělávám celkem slušnou částku, plus mám rodičák. Jen manžela trápí to, že jsme přišli o velkou část finanční rezervy, kterou jsme měli - právě kvůli té změně práce. I tak ale máme něco našetřeno. Máme úžasné, zdravé dítě. Manžel jezdí domů před čtvrtou hodinou, takže i přes to, že večer pracuje, má stále dost času být venku. Několikrát týdně se věnuje svému koníčku. Doma nám vše funguje, domácnost zvládám, denně vařím, snažím se mu vyjít ve všem vstříc, s ničím ho zbytečně neotravovat. V práci se mu snaží vyjít vstříc a měli by ho během měsíce přeřadit jinam. Ale on už je schopný se sesypat i kvůli rozbité sekačce. Nevím, co bych měla dělat víc. Sama mám pocit, že to všechno hrotí, jsme zdraví, máme střechu nad hlavou, i v té práci se snažej, i když by se na něj mohli vykašlat :-/ Za chvíli budeme mít druhé dítě, a už začínám být unavená.
Ráda bych, aby šel k doktorovi, měl by to v tomhle případě být psycholog, nebo spíš psychiatr? Díky
@pavlinaj1987
Psychiatr příliš neřeší příčiny, v podstatě jen předepisuje léky nebo nějakou terapii u psychologa. Psycholog hledá příčinu. Často se psychické problémy řeší v kombinaci s oběma. Těžko říci, jak moc je to závažné, zda je to opravdu deprese, kdy jsou účinná antidepresiva, nebo je to "jen" nějaké momentální krizové období. Já bych šla nejdříve k psychologovi a nechala na něm, zda doporučí i psychiatra.
Pokud mas podezreni na deprese, tak urcite k psychiatrovi. Deprese jsou nemoc, velmi vazna a potrebuje to lekarskou lecbu, vetsinou vcetne medikace. Soucasti lecby pak muzou byt sezeni u psychologa.
Mam doma to same. Letos semu vratily ve velke mire. Mesic ho to drzelo,az uz i ja byla unavena. Pak jsme si zacali hodne povidat. Ja se mu snazila vysvetlit muj pohled a nazor,aby vedel,ze to spatne ma jen v hlave az zbytecne. Objednal se k psychologovi. Psychiatr napise jen antidepresiva a tech se pak spatne zbavujr. At se nestydi a jde si nekam popovidat.
Můžu se zeptat jak se takové deprese projevují?
Díky za odpovědi. Projevuje se to tak, že nemá na nic náladu, je vyčerpaný, věci, co by dřív vyřešil bez problémů ho dokážou skoro rozbrečet, co by naopak dřív neřešil, tak je teď problém, snadno vybouchne, málokdy se směje. Ani jeho koníčky ho netěší, zájem o mě taky moc nemá, chvíli jsem si i myslela, že má ženskou... Změny si všímají i nejbližší. Myslela jsem si, že je jen přepracovaný a musí si odpočinout, ale sám přišel s tím, že má problém.
Dnes se mi s ním povedlo po dlouhé době v klidu promluvit a domluvili jsme se, že zkusí nejdřív toho psychologa. Taky chci poprosit babičku, aby nám ohlídala syna a mohli jsme si sami někam vyrazit a v klidu si promluvit, dva roky jsme nikde nebyli, a jak oba pracujeme, tak si na sebe čas hledáme stěží. Uvidíme, jestli mu pomůže ta změna v práci, ta ale přijde až za měsíc. Pokud ne, bude muset dát výpověď, ale oba víme, že to není zrovna ideální, když budeme mít za chvíli druhé dítě. Určitě ale lepší, než aby se pak někde střelil.
Jinak díky za podporu, nemám o tom s kým mluvit, protože kamarády máme společné, rodinu skoro nemám, vídáme se jen s manželovou a tam to řešit nechci.
Taky si trochu myslím, že mu to způsobuje problémy v té práci, že to tam ve skutečnosti tak hrozné není. Podle toho co vypráví...Jinak na nás se snaží být hodný, je to fajn chlap, jen je toho na něj asi prostě nějak moc :-/
S depresí mám vlastní zkušenost. Je třeba ji léčit. Slyšela jsem názor, že neléčená deprese končí smrtí. Samozřejmě, že ne hned. Tak se neděste. Objednejte jej co nejdříve k psychiatrovi. Stanoví léčbu, terapii, je to důležité. Jste skvělá, že jste mu oporou. Přesto asi bude třeba medikace, nebojte se toho. Se zlomenou nohou taky jdete k lékaři pro sádru a aż se uzdraví, tak se sundá. S nemocnou duší to je stejné. Není to ostuda. Držím palce.
Nejdřív zkusit psychologa, možná to deprese nejsou a on by se zbytečně ladoval prášky. Psycholog dokáže rozpoznat, jestli to je na antidepresiva a poslal by ho dal. Možná ma jen v sobě nějaký problém - třeba kvůli te práci. A potřebuje si jen promluvit.
@pavlinaj1987 já myslím že by mohl zajít za psychologem a v návaznosti za psychiatrem pokud je to tak špatné že se může sesypat tak by bylo lepší kdyby nějaké antidepresiva začal užívat. Je možné chodit k oboum, ale u psychologa je to na dýl, tak bych moc nečekala. Určitě mu to moc pomůže.
Nemáte prosím někdo doporučení na nějaké ty přírodní produkty, co by mohl zatím zkusit? Nějaké tablety z té třezalky? Nebo jsem četla i o šišáku bajkalském?
Ahoj, ještě by to mohl být syndrom vyhoření, prošla jsem si tím a příznaky byly dost podobné co popisuješ a s depresemi to nemělo nic společného, to prý člověk není schopen ani vstát z postele. Každopádně rada je jediná, změnit život, svoje postoje, žebříček hodnot, vzorce chování apod. S tím si většinou člověk sám neporadí, protože není schopen to vidět. Psychiatr je na nic, ty by člověka jen ládovali práškama, které ve finále stejně nic neřeší, akorát se člověk úplně odpojí od svých pocitů, což mu spíš ublíží, protože pak už nemá jak najít řešení vůbec a je v bludném kruhu. Změny musí udělat člověk postupně uvnitř. Pak jsou ještě různé sebepoznávací semináře a workshopy, které člověku pomohou vyznat se sám v sobě, to moc pomohlo mě. A ta třezalka je taky dobrá, ale jen podpůrně, jinak sama o sobě taky nic neřeší.
@neliste hrozne me bavi, jak lidi pisou, ze psychiatr je na nic a antidepresiva svinstvo 😀 Pritom je to prave naopak a psychiatri a antidepresiva zachranuji zivoty lidi, kteri depresemi trpi. Ja nerikam, ze jine terapie taky nepomahaji, ale vse terapii bohuzel dohnat nejde. Opravdu bych byla opatrna, protoze kazda takova zpochybnujici hlaska muze cloveka strhnout bliz sebevrazde a dal od opravdove pomoci.
@pavlinaj1987 v lékárně buď přímo ty třezalkové tablety - dělal to Kneipp, nebo Persen, ten obsahuje zase jiné bylinky nebo L-Trypfofan. Pak je sirup Novo-Passit. Určitě doplnit hořčíkem pro lepší vstřebávání.
@neliste souhlasím s kacca11 není dobré psát jak nikomu antidepresiva nepomůžou, mě pomohly a moc a žádný bludný kruh a podobně nenastal... Pak se lidi budou jich zbytečně bát a zbytečně trpět. Rada a změna vždy vše nevyřeší, někomu například dlouhodobý stres způsobí nerovnováhu serotoninu v mozku která se dá léky vyřešit.
Jinak dá se vyzkoušet přírodní léčba, doporučila bych meditace, každý den například si pouštět meditaci od Nešpora, účinky nejsou okamžitě ale funguje to, v delším měřítku,uvolňuje se stres.
@pavlinaj1987, podelim se o zkusenost, bylo to u nas velmi podobne, na syndrom vyhoreni navazala deprese, manzel byl uplne jiny, uzlicek nervu, neustlae v slzach. Puvodne jsem si myslela, jak to zvladnu jen motivaci, presne jak pisete, nic nam nechybelo, meli jsme se radi, nebyl jediny duvod proc nejak smutnit. Velmi zahy jsem zjistila, ze tohle na cloveka s depresi neplati. Psychiatr a antidepresiva byly nevyhnutelne. Ale vubec se toho nebojte, moc to pomohlo! Jen je treba najit fajn lekare, manzel vystridal tri ruzne, nez jej jeden opravdu pochopil a pomohl mu. Leky bral asi rok a od te doby jsou to jiz dalsi dva, kdy je v poradku. Ale dodrzuje urcita pravidla, napr. spankovy rezim, malo alkoholu, hodne sportu, apod.
Bylo to u nas strasne tezke obdobi, ktere bych popsala krok vpred a dva kroky dozadu, obcas jsem myslela, ze uz na to nemam silu to s nik vydrzet, ale ted mi to stonasobne vraci. Drzim palce, obrnte se trpelivosti a objednejte jej k lekari.
@kacca11 Taky se tím bavím, jak se tady píše, jak jsou psychiatři na nic a předepisují antidepresiva zbytečně a jsou to svinstva. To může napsat/říct jenom člověk, který o tom nemá ani páru. Samozřejmě jsou výborní psychiatři, kteří si čas na svoje klienty udělají, ale i tací, co rozdávají recepty sotva vezme klient kliku do ruky... Dnešní AD jsou bezpečné léky, které nezpůsobují závislost a je potřeba je užívat min. půl roku. Dobrý psychiatr správnou diagnostikou pozná, zda se jedná o depresi a je nutná medikace. V opačném případě doporučí psychologa. Když v mozku dojde serotonin, tak na to nepomůže ani vagón třezalky ☹
@pavlinaj1987 myslím, že spíš psycholog by mu pomohl urovnat myšlenky, co mu vadí, jestli se s tím dá něco dělat, naučit se relaxaci apod. Taky může nejdřív zkusit i přírodní doplňky třeba z třezalky, jsou to také regulátory nálad. Když to nepomůže, tak psychiatr. Jinak antidepresiva může předepsat i obvodní lékař.