Manžel chce na rodičák, mám si to s ním vyměnit?

hanicka_langova
18. říj 2016

Ahoj. Občas si doma děláme legraci, že by mohl být doma s mimčem manžel místo mě. Ovšem za poslední týden jsem toto slyšela asi 15x. Dříve to bylo 2x za měsíc...Když se ho ptám zda to myslí vážně, tak odpoví, že by to určitě zvládl....Zas svýho chlapa znám a vím, že říctto na plno: Ano chci na mateřskou neumí...asi blbá otázka: ale mám si to s ním vyměnit? Já to popravdě tak necítím....co s tím?

lenka3p
18. říj 2016

@hanicka_langova Jak je mimčo velký? Umožnili by v obou pracích částečné úvazky? Jedni známí to tak měli, dva dny ona v práci, tři dny on. Fungovalo to skvěle.

uzivatelkapetra
18. říj 2016

Otázka jestli se to prakticky neboli finančně osvědčí, tj. jestli máte přibližně stejné příjmy.
Sice matky nerady od dítěte a do práce, ale zase na druhou stranu otec chová k prckovi stejné city a taky si jej chce užít.

mysonek
18. říj 2016

@lenka3p také máme tento model, oba částečný úvazek a za mě je to ideální. Máme to tak od půl roka mladší dcery. Ale bohužel ne každý zaměstnavatel toto umožní.

zuzineckah
18. říj 2016

Soused je taky má RD,proste manželka lépe vydělává, tak bylo rozhodnuto. Myslím, že si to vymenili hneď po MD.

dvoracek
18. říj 2016

Taky jsem tak jednu dobu uvazovala kvuli prijmum.Velice rychle me na jedne prednasce psycholog vyvedl z omylu,jak je toto reseni nevhodne.Dite proste matku potrebuje,mluvil i o separacni uzkosti a o spouste vecech,ktere se pak treba projevuji pozdeji.Uz si presne nepamatuji,ale presvedcil me rozhodne o tom,ze takto to byt nema.Dite je uz z briska zvykle na maminku,na vuni,tlukot srdce,hlas,po narozeni mu to dava vetsi pocit bezpeci apod.

hanicka_langova
autor
18. říj 2016

Finančně se nám to nevyplatí-manžel přinese domu každý měsíc o 10tisíc víc než já z práce. A popravdě nějak vnitřně nejsem schopná se od ní odloučit. Holčička je teprve 7měsíců stará....nějaký nápad jak to manželovi vzsvětlit, abžch neranila jeho city?

svetlus_pepca
18. říj 2016

Já myslím, že ty tři roky, které jsou všeobecně dané pro spoustu situací ohledně věku dítěte, mají svůj význam. A jedním z nich je dle mého to, že po tu dobu potřebuje dítě nejvíc matku. Jde dle mého především o psychiku dítěte. V tomhle jsem asi trochu konzerva 🙂 Ale možná je ten můj pohled také hodně ovlivněn situací, ve které jsem já. Manžel dělá povětšinou 4 dvanáctky (2 denní, 2 noční) a pak mívá 4 dny volna. Tudíž je dost příležitostí jak pro společný čas ve třech, tak pro čas táta-syn. A stejně tak mívám svůj čas jen pro sebe. Takže asi je to hodně o situaci a vašich možnostech. Já třeba vím, že bych do své práce takhle jezdit nemohla a ještě by se nám to sakra nevyplatilo. Navíc já si to takhle fakt užívám 🙂

lenka3p
18. říj 2016

@hanicka_langova Pokud je to finančně takhle nevýhodné, je to hodně silný argument. Deset tisíc měsíčně je pálka... no a navíc, 7 měsíců je málo na to, abys odešla úplně, to tě opravdu dítě potřebuje, kojíš? Další argument. Manžel je v práci nespokojený? Dovede si představit, co to obnáší být s kojencem 24 hodin denně a u toho zvládnout domácnost? Abys z toho neměla nakonec dvě práce - přijít z práce, vyřešit všechno doma, ještě se postarat o mimčo a v noci kojit...

packaf
18. říj 2016

@dvoracek no tak to je prostě jen názor psychologa, já znám pár, kterému by naopak prospělo, kdyby byl na RD otec. S matkou jsou děti jen nervní, uplakané, vzteklé a rozmazlené, matka v permanentní tenzi, hysterka, ječí po nic za každou blbost a tatínek to zvládá s přehledem! Od 1 roku obě děti lépe vychovává otec a nebýt neurotické matky, tak z nich jednou něco bude. Takto to budou nervózní rozmazlení frackové (jeden rodič něco zakáže, druhý to povolí) a nedokážu si představit u nich ani pubertu, pokud se nerozvedou. 😒

japona
18. říj 2016

@hanicka_langova Podle me je pro chlapa (a koneckonců i pro zenu🙂) si rodičovskou vyměnit. Kamarádi to tak udělali u posledního ze ctyr deti na cca poslední rok (tj. od dvou do třech let dítěte), protože žena dostala dobrou nabídku prace. Všem to prospělo; žena vypadla po X letech z domu, chlap zjistil, že to není doma taková pohodička a hrani si s legem, když do toho musí vyzvednout starší deti z institucí, vyrobit pro vsechny jídlo a pořád plnit pračku a myčku🙂. Pochopitelne toho zvládal méně než žena (hranici bordelu má jinde), ale i tak zacal sve zene pomalu libat nohy, ze to vydrzela tolik let a těši se, až mládě vezmou do školky..
Takže proc ne, ale zatím mi přijde holčička malá, ja osobne bych počkala třeba ten rok.

astyna
19. říj 2016

Asi bych byla trošku nervozní nechat doma manžela se synem. Chlapi nemají takové to naše systémové myšlení - nyní si uvařím vodu a než se voda ohřeje, nahážu do pračky věci, pak nakrmím malého, pak sebe. Vidím to, když hlídá právě manžel - on má na vše čas, uklízet se nemusí pořád, dyť to není vidět 😠 U nás by to sice smysl mělo (vydělávala jsem asi o 8 tisíc víc než on a i zaměstnavatel se mnou víc počítal), ale pro mé zachování duševního zdraví jsem raději doma já 😀 Záleží hodně na chlapovi, ten můj o tom ani neuvažoval, protože by to nezvládl, jak mi sám přiznal - ikdyž jsme měli úmluvu: 1 rok doma já + 2 roky on.

texetka
19. říj 2016

U nás je to také na pořadu dne .. Manžel by chtěl rok být doma s malou. Já bych šla po 2 letech do práce a on by byl rok doma s ní. Finančně by se to i vyplatilo a líbí se mi, že chce se starat , má zájem .
Mluvíme o tom již delší dobu, ještě před otěhotněním. A myslím, že to taj nakonec i dopadne . Malá bude již starší , užije si tátu, on ji a nevidím an tom nic špatného .

@hanicka_langova Co zkusit manželovi navrhnout, že ano, ale třeba až ve dvou letech malé ? Že ted je to ještě brzo?

texetka
19. říj 2016

@astyna hele s tím myšlením to znám 🙂 U nás stačilo, že jsem musela 4 týdny ležet a nic jsem nesměla dělat . Z toho týden ve špitálu. Takže muž makal, pak musel se postarat o 2 psy, domácnost , zahradu - ze začátku měl potíže, neb přesně jak píšeš - nechápal, že se dá pračka, zatímco se pere, tak se postaví voda atd atd ... Ale na konci již fungoval stejně jako já . On se to chlap naučí velmi rychle, když musí .

shine2015
19. říj 2016

Pokud muz prinese domu vic penez tak neni o cem hovorit. Navic me by to jako zene bylo liti ze si neuziju tolik deti....
Jsem konzervativni..pokud to neni nezbytne nutne at je doma zena ;)

astyna
19. říj 2016

@texetka

Já jsem měla táhlé angíny-chřipka-kašel-angína a měla jsem nařízený klidový režim. Měsíc to trvalo a já stejně už po 2 týdnech smejčila, protože jsem se na to nemohla dívat a to jsem si chodila dělat jen čaj do kuchyně 😠 prostě mi to nedá...Takhle jsem klidnější a on se může profesně vzdělávat...

texetka
19. říj 2016

@astyna tak já prostě ležela a měl smolíka, musel se zaběhnout . Když to zvládám já, tak proč by nezvládl on 🙂 Ale je fakt, že muž perfektně vaří, peče.. takže se musel zaběhnout jen v úklidu a venčení - což šlo.

Jasně, každý to máme jinak. Já to beru tak, že pokud bude za ty dva roky pořád chtít, tak nemám problém si to vyměnit . Ono být tak dlouho doma - si ani moc neumím představit .

lucyanek
19. říj 2016

Já bych si to nevyměnila ani za nic, jedině fakt že by muž neměl práci a neměli jsme co jíst. Toto jsou jediné roky, co takto můžu být s malým doma, to už se nikdy opakovat nebude a já si to vzít nenechám 🙂

cukricek123
19. říj 2016

U nás by to z finančních důvodů bylo nejlepší, ale já bych to nedala. Chci být s malou doma a vychovávat jí. Navíc nechci přítele podceňovat, ale neumí si moc zorganizovat práci, tak kdo ví jak by to dopadlo 😀

brunetka11
19. říj 2016

Pokud to tak necítíš, nešla bych do toho. Navíc - jak chce muž kompenzovat finanční propad?
Znám několik párů, kde to tak bylo - všechny mi pak do jedné brečely na rameni, že už nemůžou - navíc to bylo zvláštní, že se jejich partnerům moc nechtělo ke konci rodičáku naskočit do normálního pracovního procesu, a to v pozicích projektový manager, novinář...
Holky na nervy s financemi, oni, že se to nějak utáhne...
No nějak... Když to utáhly ony doteď, tak co by to přece nešlo...

cukricek123
19. říj 2016

@brunetka11 Jojo to je taky pravda!

brunetka11
19. říj 2016

A za sebe - muž by rád u nás v obou případech - nešla jsem do toho - do půl roku slzím steskem, když za sebou zavírám branku. Ale primárně - u nás vařím a peru já, muž na to prostě buňky nemá. Po narození druhé dcerky výrazně přidal v pomoci v úklidu (bez vyříkávacích akcí se to ne obešlo). Ale bylo mi jasné, že po návratu z práce bych kroužila po domácnosti a opět s dětmi nebyla.
Vyřešili jsme to mým velmi brzkým návratem do práce, ale na home office. Když jsem jela na pracovní cestu, zůstal muž doma a jsme velmi vděčni za výpomoc jeho mamči.
Kombinace dvou flexibilních úvazků je na tohle prostě ideální...

hanicka_langova
autor
19. říj 2016

Já mám zažádáno o 2 roky rodičovské...navíc na této dcerce pozoruju, že je větší závisláček 😀 chce se nosit v šátečku.. od babičky se moc chovat nechce, což u starší nebyl problém.... navíc stále kojím a jak jsem psala výš, dcerka je větší závisláček a i to prso chce víc než ta první... argumentů proč do toho nejít mám dostatek, ale my se doma nehádáme a ani nevím jak šetrně manželovi vysvětli, že chci zůstat doma...asi to uhraju na to,že až mi uplynou 2 roky,což bude koncem března, tak ať je s malou doma do léta jako nezaměstnaný, když to tak chce...což je á můj plán...přeci jen v březnu dávat dítko do školky nechci, chci, aby bylo drobet větší...všem moc děkuji za názory. Ani jsem nečekala,tak živou debstu 😉

dvoracek
19. říj 2016

@packaf ano,pn mlivil hlavne myslim do 14 mesicu veku ditete tusim.kriticky je pry hodne 8.mesic a pak jeste jeden kvuli tem uzkostem apod.

konidana
19. říj 2016

@hanicka_langova Sepište si ty pro a proti spolu na papír. Můj manžel také chtěl být doma s dětmi, a dost do mě hučel. Ale u nás jsme měli více pro než proti: srovnatelné příjmy, já na prášky z mateřský, on na prášky z práce, a mladšímu byl už rok a starší 3. Takže jsme se na rok vystřídali a bylo to super🙂 Jo a manžel dokonce ještě občas chodil na brikádu na noční nebo o víkendu, takže se snažil i vydělat něco navíc 🙂 (a pak si to taky utratil😀 )

texetka
19. říj 2016

@konidana jj, to je i u nás. Manžel má práci, kde může chodit na brigádu kdykoliv , takže bychom si i finančně přilepšili , než když bych byla doma jen já.

Chce to zvážit .

vanea
19. říj 2016

jestli on nechce z práce a nepředstavuje si to jak Hurvínek válku a skutečnou "dovolenou" :D to je asi to první, co mně napadlo🙂) ale třeba je to fakt typ, který by chtěl být s miminkem=) každopádně tady bych dala hlavně na svoje pocity, s miminkem by primárně měla být maminka, už kvůli kojení a celkově kvůli mateřství..pro mně je to třeba něco, co jsem si přála od puberty a na co se neskutečně těším, chlap by mně od valu nedostal, prostě by nepochodil🙂 Pokud jsi na vážkách, tak bych probrala finance, oba vaše pohledy na věc atd..ale konečné rozhodnutí by mělo být dle mého určitě na tobě..

konidana
19. říj 2016

@texetka to my si tedy nepřilepšili, protože byl sakra rozdíl udělat 1 noční za týden, když dřív pracoval za dvojnásobnou taxu klidně 50 až 90 hodin za týden, ale za naše duševní zdraví to fakt stálo 🙂 A byl doma vlastně skoro 2 roky, ale ten druhý rok jsem už starší vodila do školky.

trdelnik234
19. říj 2016

Ahoj, ja by som do toho urcite sla. Mali sme to tak u nas asi dva mesiace a fungovalo to super. Musela po vyberovom konani nastupit do prace a nemala som tam narok na rodicak ( materska tu je 2a pol mesiaca, RD pri prvom dietati je platena iba 6 mesiacov, ak sa partneri vystriedaju tak dalsich 6, platena je vsak stale mizerne). Ak by sme mali rovnaky prijem, zostal by manzel doma 6 mesiacov, bohuzial ja zarabam menej, takze tu stratu prijmu tam bolo citit.
Moze to fungovat, ak je manzel schopny postarat sa o dieta sam a zvlada pritom ja domacnost ( da sa to naucit). Na co vsak chcem upozornit je, ze moze mat potom po navrate do prace problemy ( napriklad v time mladych a dynamickych projektovych manazerov sa absencia dlhsie ako 3 tyzdnova dvololneka neodpusta), takze velmi zalezi, aku ma manzel pracovnu poziciu. Rozhodne do toho neist, ak ma manzel v praci problemy; pretoze RD nic nevyriesi, iba dany problem oddiali.
Inak

texetka
19. říj 2016

@konidana to určitě - Můj ted dělá i 6 dní v týdnu 12 h směny, ale zase až budu já na rodičáku a ne na mateřské, tak padneme o děsně moc a kdyby chodil do práce na brigádu, tak na tom budeme líp , než kdyby makal a já byla doma .
Navíc, líbí se mi, že má zájem , že ho to napadlo vůbec...

koordinatorka_odboje
19. říj 2016

můj je novinář, představoval si to tak, že "bude dělat z domu". Když mu na dvě hodiny dá malého a jdu třeba ke kadeřnici, dojdu a on oči navrch hlavy "já jsem nic nestihl!" 😀 A to já vedle toho ještě mám na hrbu celou domácnost, psa, nákupy atd. On chodí z práce pozdě večer a dělá i víkendy.
Moje mamka mi na to řekla - co je to za logiku? Po těhotenství a náročném roku, kdy děcko vypipláš a ono je konečně trochu samostatné a ty si budeš moct konečně trochu vydechnout, půjdeš hledat práci? - a ženy, ona má pravdu.
Ale někdy tak strašně manželovi závidím, že nemusí vstávat v noci, je vyspaný a ráno si jde do práce 😀