Manžel a fyzický kontakt. Co byste dělaly vy?

8. dub 2023

Ahoj, omlouvám se za anonym.. ale asi pochopíte.. Jsem s manželem dlouho, více jak 25 let. Máme dvě děti. Ze začátku vztahu to bylo úžasné.. byli jsme mladí, opravdu zamilovaní, chtěli jsme jeden druhého.. po půl roce vztahu se něco změnilo a manžel přestal chtít sex. úplně.. začal při vš pracovat a neměl téměř čas.. takže následovaly rozchody. jenže jsme bez sebe nikdy dlouho nevydrželi. A tak postupem času došlo na stěhování, svatbu a děti. Před cca 3 roky byl manžel na operaci slepého střeva a já mu po nějakém čase řekla, že jsem už o něj neměla téměř strach. Otevřela jsem se a řekla, že za mě jsem totálně emocionálně vyhořelá, že od něj nedostanu ani pusu, nikdy mě neobejme, natož něco více. řekl mi, že o tom nevěděl, že si myslel, že nám to teď klape. Hodně se zlepšilo, i v posteli, začal se snařit. Začali jsme spolu spát, v dobrých měsících třeba jednou za týden, jindy ale jednou za 2-3 měsíce. Problém pro mě není jen frekvence, ale i to, že si vždy musím začít já. Tohle jsem mu taky řekla, ale nezměnil to. Navíc je to pokaždé naprosto stejné. Teď už je to pro mě k nevydržení. Hrozně moc ho miluju a ničí mě to všechno.. jsem pak všeobecně protivná, i na děti a to si pak vyčítám. Po těch letech jsem úplně citově vyprahlá. Vím, že by možná milenec tohle vyřešil, ale já nechci rozbít vztah, nedej bože rodinu. Navíc pokud by se mi někdo líbil natolik, že bych s ním spala, tak tuším, že by se do toho přidaly city.. Ale taky nechci jednoho krásného dne ležet na smrtelné posteli a litovat toho, že jsem v tomhle ustupovala a neužila si něco, co tak moc chci a miluji. Je to šílené, vůbec netuší, jak moc mi ubližuje. Jak moc to bolí. Každý večer, kdy doufám, že konečně něco změní.. a každý večer zklamání a pláče do polštáře.. Podle mě vůbec nechápe, proč jsem naštvaná nebo smutná, když čekám každý další večer a doufám, že něco bude.. Ani nemám chuť už to s ním zase probírat. Začínám rezignovat a to už tu jednou bylo.. ale nechci být bez něj.. co byste dělaly vy?

izz76
9. dub 2023

Já myslím, ze za 25let už jsi si mohla zvyknout na to jaký je.. já bych nejspíš v takovém vztahu dávno nevydržela a pokud z nějakého důvodu ano, tak bych to brala jak to je, nebo si našla milence.

autor
9. dub 2023

@izz76 milenec už mě napadl několikrát. Ale vím, že mě manžel moc miluje a tohle by neustál. A já o něj taky přijít nechci. Navíc do sexu promítám i city. Takže pokud by něco takového bylo, pak bych se asi zamilovala. A buď se trápila ještě více, prorože bych nemohla být s někým jiným nebo rozbila rodinu. A to fakt nechci. Jinak se o nás manžel stará krásně, miluje nás. A nejde si na to zvyknout.. bohužel

martinka_33
9. dub 2023

Kolik je mu let? Po tolika letech mu je 45 minimalně... Chlapi stárnou a ubývá jim chuť na sex, nekomu dřív, nekomu pozdeji. Pak jim to obvykle jde s novou, neokoukanou babou, ale krátkodobě, a pak zase nic moc. Možná kdybys změnila image na pro něj sexy, že by zájem měl.každopádně nic než komunikace nepomůže...

dandaa
9. dub 2023

Co zkusit párovou terapii ? Zjistit proč má k tobě takový přístup? Třeba by to pomohlo . Můj ex byl taky takový studený čumák, trápilo mě to od začátku vztahu a jsem po letech ráda,že mě opustil a ani s novou partnerkou se nezměnil. Osobně bych teď v takovém vztahu nevydržela ,raději být sama s dětmi a v klidu .

barmil
9. dub 2023

Chlapi jsou líný a nemají potřebu se snažit. Má Te doma, jistou, co by po takové době vymyslel. Navíc ho to fakt ani nenapadne, chlap nemysli jako Ty. Musíš mu to říct nepřímo, co chceš, jinak se toho nedockas.
Kdybys chtěla, napiš mi sz, napíšu víc.

autor
9. dub 2023

Holky, má někdo zkušenosti s tou párovou terapií nebo sexuologií? Určitě nechci manžela opuštět, jen chci aby ten vztah prostě fungoval. Nechci se pořád přizpůsobovat. Nevím, jestli by šel, ale když už vidí, že je toho hodně, tak vždy se snažil to napravit. Tak snad by souhlasil. I když moc otevřený neumí být, zejména před cizími. A o sexu mluvit. Nevím, nechtěl ani k urologovi. Stydí se

bramarfi
9. dub 2023

Přímou zkusenost ne. Ale z toho, jak to popisuješ, je to prakticky jediná možnost. Tedy jediná nedestruktivní. A uplne presne vim, jak se cítíš... budu moc moc držet palce.

bunicka
9. dub 2023

A já bych ti poradila pořídit hračky, hlavně pro sebe. Pokud se nechytne, tak budeš spokojená alespoň ty 😉

kryany
11. dub 2023

No, proste nekteri muzi na to tolik nejsou,nemaji tu potrebu, po 25 letech bych rekla, ze uz musis byt zvykla,de facto nejlepsi roky zivota jsi mu odevzdala a co delat...mluvit s manzelem, zkusit ho svadet nebo mu rict, ze proste uz dal nemuzes,ze opravdu jednou tydne aby vzesla od nej, potrebujes vice doteku a polibku, ze nevis na co ceka, jestli na to, az to nevydrzis a najdes si milence, protoze mas pocit, ze uz nemas co ztratit a horsi to byt nemuze...mozna se budes divit, ale kamaradka to takhle doma ma a po promluve s manzelem ji jasne rekl, ze na to neni a milence ma "povoleneho", maji nejake pravidla, jen teda bez tech citu ji to uplne nejde,predtim mela spise pulrocni romanky,to vzdy ustala,ale ted uz to trva rok,on je rozvedeny a chce ji jen pro sebe,holky priznam se, ze nevim co bych na jejim miste delala, znam ho, on je sympatak a moc se k sobe hodi, miluje ji tolik, ze ji od rodiny na silu netaha, ceka az bude mit cas...ona je spokojena, ale trapi ji, ze milenci nemuze dat vic, doma jim to klape, uklidnilo se to, manzel o nicem nevi, ze to tak je lepsi a asi je, mam pocit, ze i spolu funguji lepe...Sama ale rika, ze ma dva vztahy a musi fungovat na dve strany a nekdy z toho ma dost, nema moc volneho casu pro sebe, tak vi, ze si jednou bude muset vybrat... Nicmene je opravdu stasna a mne rikala, ze vi,ze i s milencem by to casem vysumnelo a ze nechce brat detem tatu,ze si mysli, ze to je s nim tak skvele proto,ze se vidi omezene a tesi se na sebe porad, v tom ma mozna i pravdu...takze bude dale tichym pozorovatelem s jsem uvedava jak to dopadne,nicmene nic neni nemozne...
PS kamarad mel ze stejneho duvodu milenku,ten uz je ale rozvedeny a s tou druhou ceka dite,maji ted nejak termin porodu,i on rikal,ze nebyl nikdy stastnejsi.Ma krasnou slecnu,neni tak chladna jako ex,moc jim to preji, ale on to neustal, nechtel rozbijet rodonu, ale neslo to, nechtel byt cely zivot nestastny...Ex a detem nechal cely dum,v tom se vuci nim zachoval velmi fer....

emamaira
11. dub 2023

Mám to podobne, jsme spolu 13 let, teď nedávno jsem si koupila pro sebe hračku. Manžel to ani neví, když jsem mu o tom říkala před cca půl rokem, tak řekl, že je to blbost. Spime spolu tak 2krat za měsíc a vždy to trvá asi 5 minut. Na milence myslím často, ale bojím se, že bych se zamilovala do prvního, kdo by projevil nějakou náklonnost a to nechci, máme 2 malé děti.

hanulebrabec
11. dub 2023

Za mě se všechny vztahové problémy dají řešit přez ženu pokud čekáte že něco změní on tak hodně štěstí, proč nezmenite něco vy?
Dámy pokud nejste schopné pracovat na sobě skrz lásku změnit sebe, není důvod aby se měnil vás chlap.

Zapracovat na sebelasce a sebepřijetí chlapi se většinou přidají tak nějak automaticky

hanulebrabec
11. dub 2023

@bramarfi jediná možnost? To je celkem omezený názor si myslím, možností je hodně záleží jestli to fakt chce zachránit nebo si jen postěžovat

smajlinka
11. dub 2023

@hanulebrabec Máš dost hloupý a omezený názor. Impotentní chlap se prostě nezmění ani změnit nemůže. prostě na to nemá.

helen_h
11. dub 2023

Doporučuji poslechnout si nějaké přednášky od Denisy Palečkové (spoustu věcí má na Youtube zdarma). Je to hodně o vztazích, spokojeném partnerství, o ženskosti a intimitě. Některé části (co t hodně osloví) pak třeba můžeš přetlumočit nebo dát poslechnout i manželovi. Ideálně takové ty části o polaritě (muži a ženy).
A co se týká prozření mužů ohledně ženské intimity a sexuality a celkově o znovunabití vztahu takovou zdravou jiskrou, tak je velice dobrý program "víkend pro páry", ideálně tedy naživo, ale lze se připojit i na verzi online.
I verze naživo byť probíhá ve skupině lidí, tak je to docela anonymní a není třeba tam o sobě nijak mluvit, pokud nechceš.
Obzvlášť pokud máš touhu s manželem být a jen to potřebujete trochu vyladit z té intimní stránky, tak si myslím, že by tohle mohlo hodně pomoct! 👍 Je moc smutné číst, jak se v tom někdo trápí, když ty věci mají "řešení".

zanett
11. dub 2023

Holka, soucitim s tebou. Tohle jsem zazila s mym ex, se kterym jsem ztratila 10 let zivota. Uz jsem to tu na nejake diskuzi psala. On se az po letech vztahu priznal, ze je asexual. Nalehala jsem, prosila ho, brecela. Strasne mi nicilo sebevedomi, ze se me ani nedotkl. Sli jsme na terapii, ale bylo to fiasko. Protoze se nejdriv tvaril, ze terapeutka je krava a co o tom muze vedet, pak teda 'podlehl' a zacal na terapii spolupracovat, ale bylo videt, ze to dela jen proto, aby mi udelal radost. Kdyz terapie skoncila (po 7 mesicich), tak se to vsechno vratilo do normalu. Nakonec jsem se s nim rozesla - bohuzel az po dlouhych deseti letech. Taky jsem si myslela, ze jsem ho milovala atd, ale vlastne jsem na nej byla vnitrne hrozne nastvana. Lituju, ze jsem se s nim nerozesla driv. Nemeli jsme teda spolu deti (dikybohu!), tak to bylo pro me jednodussi od nej odejit, ale proste asexuala nebo impotenta fakt nezmenis. Ten muj vedel, ze mi neco 'dluzi', tak se to snazil vynahradit jinak, kupoval mi drahe darky atd, proste vedel, ze v sexu mi nemuze (a nechce) dat to, co jsem potrebovala, tak se to snazil vynahradit jinak, ale to je samozrejme jenom nahrazka.

Otazka je, jak dlouho dokazes milovat chlapa, ktery ti odpira vec, ktera je ve zdravem vztahu dulezita. Rikas sice, ze manzela hrozne milujes, ale...Pokud narazis na chlapa, ktery je 'bere' a jsi z nej hotova, tipuju, ze nebudes koukat nalevo ani napravo a manzelovi das vale (a nikdo by se ti nedivil). Ten pocit, kdyz jsi s chlapem, ktery te chce, touzi po tobe a dava ti to denne najevo, ten je proste nenahraditelny. Ja kdyz dala vale tomu asexualnimu ex a byla jsem s chlapem, ktery byl ze mne uplne paf, to bylo rodeo! To si pak uvedomis, jakou obet jsi s asexualem/impotentem prinasela....

zanett
11. dub 2023

@helen_h Paleckovou jsem poslouchala taky a cetla jsem i tu jeji knizku, ale za me je to snuska blabolu. Tedy v tom smyslu, ze by to melo primet chlapa chtit mit sex s manzelkou. Dle meho Paleckova vyborne vyuzila diry na trhu, ktera tehdy byla a zacala se jako jedna z prvnich zabyvat zenskosti a intimitou, ale ve finale je to neco, co vetsinu chlapu nezajima. Knizku od Paleckova cetla i moje sestra, ktera je otevrena vsem temto vecem, a v pulce letela knizka do kose. Takovou tu chemii, vasen a jiskrivost ve vztahu, to clovek but umi zazit, nebo ne. A asexualovi nebo impotentovi nepomuze ani knizka, ani videa na YT. To je to samy jak se zenskyma; proste nekterym sex nic nerika ani kdyby se na hlavu stavely. Chlap muze delat psi kusy, ale ta zenska proste v posteli nebude dobra, sex ji nebude bavit. A pak potka zenskou, se kterou to jde jako po masle a nejsou potreba zadne berlicky v podobne sexualnich pomucek nebo videii..

Mmch, ten asexualni ex, o kterem pisu; v dobach nejvetsi krize jsem pouzivala vibrator, kdyz on lezel vedle v posteli. Doufajic, ze ho to trkne a ze se pripoji. Nepripojil. Proste se otocil na bok a usnul. Nejakej vibrator ho vubec nebral. Tvl, to byl strasnej material, ale holt jsou takovi no. S takovejma pak clovek nic nenadela. Uz bych to znovu nechtela zazit.

helen_h
11. dub 2023

@zanett Nevím, co může předat samotná knížka (ta je asi spíš takovým shrnutím pro ty, co už ty věci znají), ale ty zážitkové/prožitkové části seminářů má moc pěkně propracované, tam to v člověku opravdu může něčím pohnout. A třeba jsou nějaké vyhýbavé věci ohledně sexu něčím zapříčiněny a dá se s tím pracovat. Zkusit se to může.
(Ale s nějakým "daným" asexuálem tedy zkušenost nemám.)

zanett
11. dub 2023

@helen_h Dobre, ale myslis si, ze chlap najednou zacne mit zajem o sex s manzelkou, kdyz mu ona ukazene nejaka videa? Ze se nejednou chytne za nos a rekne 'Mas pravdu, milacku, pojdme to vyzkouset'? Jeste nikdy jsem nevidela, ze by tohle fungovalo. Ne dlouhodobe. Proste kdyz na to chlap neni, tak s nim nic nehne. S frigidni zenskou taky nepohne ani par volu. Proste; kde nic neni, ani smrt nebere. Zakladatelce to nezavidim, uz v zivote bych asexualniho/impotentniho chlapa nechtela zazit. Ani kdyby byl zlatem tepanej. Takovej chlap nevedomky znici zenske sebevedomi, ani nevi jak.

helen_h
11. dub 2023

@zanett Ta videa jsem myslela hlavně jako taková prvotní podpora především pro ni, tam žádný návod pro pány není.
Ale zase pro ty pány to dokáže docela dobře popsat a ukázat to strádání a frustraci ženskosti... Ty věci do sebe prostě nějak zapadají a třeba se něco v někom otevře...
A na seminářích jsou pak meditační části, které až vstupují do hloubek vlastního podvědomí a já věřím, že to může přispět ke zlepšení věcí ve vztahu.

makakove
14. dub 2023

Těžko Tě miluje někdo, komu jsou Tvé potřeby 25 let ukradené, zase si něco nenalhávej. On má své pohodlí, své jistoty a Ty jsi mu ukradená.