Holky, muzete poradit?
Ziju v zahranici, trvale bydliste mam porad u rodicu. Problem je, ze mama mi otevira veskerou postu. Nevim jak to resit. Potrebuji neco resit s urady a take mi z uradu poslou nejake papiry a ja nechci, aby se do toho mama koukala, nemusi vedet moje osobni zalezitosti. Mam se odhlasit z trvalyho bydliste? Nebo jak jinak to vyresit?
A nebo nechávat na poště a poprosit je aby ti to někam přeposlaly do ČR třeba nějaká kamarádka nebo tak
@mzacikova Jenomze me prijde dopis na adresu trvalyho bydliste, tedy domu k rodicum. A jinak nemam nikoho, kdo by mohl vybirat moji postu, mam kamosku, ta ma ale tri deti a ja ji nechci zatezovat.
@nat Da se to nechat, nebo nejak zastavit na poste?
Zřízení datové schránky by mělo pomoct, úřady pak jsou povinny komunikovat jejím prostřednictvím.
@vineta Dekuji a kde se to vyrizuje? Take na poste?
Bud datovku a nebo na poste se, myslim, da zaridit, aby vase dopisy nechavali na poste a jednou za cas nekdo vyzvedne. Nebo i preposilali jinam, se mi zda. Asi je to zpoplatnene, ale to by asi za to stalo.
Presny navod na zrizeni zde: https://www.datoveschranky.info/chci-datovku/zr...
@biciklissie To myslím nepůjde s úředními dopisy na doručenky, max s nějakou neoficiální korespondencí, ale té moc úřady neposílají.
@vineta Ja prave potrebuju resit neco s urady, ale nemuzu protoze by mi mama otevrela postu. Nevim co s tim.
Tak nemáš mít průsery a když už je máš a máma otevírá poštu, tak tu datovku
@lachtanice86 Promin, ale ja nemam zadne prusery. Jen mam mamu, ktera je mimoradne drza a nerespektuje soukromi.
Jinak otevirani cizi posty je dokonce trestny cin. Ale pochybuji, ze to vasi mamu zastavi. Datovka je resenim.
To, že to nepůjde, jsem mířila na “domluvení se na poště, aby tam dopisy nechávali”. Jediné účinné řešení je datovka.
A jak bys jinak chtěla vědět, co se v těch dopisech píše, když si sama nemáš kdy tu poštu vyzvednout? 🤔 Ze zahraničí toho moc nevyřídíš.
Datovka je nejlepší řešení. Jinak ještě dosílka,měla by platit i do zahraničí,ale abych nekecala,nejsem na poště 5let a za tu dobu se dost změnilo, že i já jsem občas mimo,když tam musím. Jinak na veškerou ostatní poštu si zřídit p.o.box, odnáška je možná jen po dobu nezbytně nutnou (jako třeba,že jedou lidi na dovolenou,tak aby se jim někdo cizí nepodival do schránky,nebo před zřízením schránky,atd)a to je myslím že max měsíc
@amazonkajanik Tuhle jsem se ptala vedoucí a dosílka do zahraničí možná není.
@letalnica hm,tak to zrušili 😟 a nebo to bylo na "hubu" páč jsem dosilky dělala do SRN,ale to je strašně dlouho. Ale člověku to v paměti uvízne. Ještě dnes pamatuji adresu jedné firmy,chodilo jim toho totiž strašně moc 😁
@amazonkajanik A ty jsi byla na jaké pozici?
Určitě doporučuju datovou schránku, ale spolehnout se na to nedá, že to úřady používají. Např. Třeba z úřadu práce mi chodí papírově dopis o změně výše rodičáku, což je taky poměrně soukromá informace.
@letalnica doručovatel listovní pěší a pak motorizovaný. Je možný,že to bylo jen vyjímečně a snad jen obyč dopis. Úřední by si nikdo nelajznul. Ono,mě stačilo,když začaly UD zelená a nikdo pořádně nevěděl,jak postupovat při vrácení. Každý úřad to chtěl jinak. Jednou mi jeden exekutor reklamoval dva dopisy,jelikož jsem na ně podle něj dala o jmenovku,podpis a kulaté razítko navíc 🤦😂
@amazonkajanik Já mám nejradši NÚ 🙂 🙂 A jak dlouho jsi vydržela? Já už kroutím sedmej rok.
Nemůže to převzít někdo jiný? Nebo napsat plnou moc, aby to někdo jiný převzal na poště. Na poštu si zavolat.