Máma. Co dělat?

mikomini
21. črc 2022

Ahoj. Mám tady pár problémů který spolu souvisí, ale nevím jak to mámě už vysvětlit.
Od mala jsem dítě co mělo různé problémy, když jsem byla malá tak jsem spadla rosekla si hlavu, v 6 letech mi dali brýle s tím že jsem tupozraká, také díky geenetice mám od mala blobmby nebo jak se to jmenuje a kvůli zpěvu hodně jsem náchylná na věci ohledně hlasiek. Jako u malé to u mě máma brala a k lékařům vodial, ale velký zlom přišel v době kdy se mi dostavil první menzes a já začala mít bolesti a jako fakt silný. Od tý doby do konce základky jsem mámu prosila aby mi omlouvala tělocvik kde běháme a nebo šplhali jsme po tyčích.A nebo aby mi alespon dala nejak prasek na bolest.. Bohužel smůla, od tý doby když jsem byla i nemocná třeba jako chřipka tak než se uzavřeli škol kvůli koronaviru mě posílala s chřipkou do školy, i když jsem za ní v noci přišla že jsem zvracela a není mi dobře (jednou si mě zeškoly rodiče odvezli). Také okolo 13 let jsem u sebe pozorovala že bych mohla mít psychické problémy, ale máma mi to doted neveri a tak nevím... Také od doby co mám střední školu zaměřenou přímo na zpěv tak jsem hodně nemocná na hlasivky a krk na to mi prášky dát necche akže zpívám do doby než nemohu mlvuit. Poté spojené s tím jsem začal mít problém s čelistmi a tak mi každý týden dávali v odborné klinice kolagenové injekce do čelistí aby se to spravilo. když už to bylo +- ok tak mi zubarka dala doporuceni k ordooncistovi protozemám krive zuby a spatny skus a kvuli tomu ty problemy s celisti. Poté jsou tu však věci třeba s brýlema.. nenosím je skoro rok protože očařka i když ví že s tema nizkyma dioptriema nevidim protoze jsem tupozraka na levé oko, tak mi je nehodlá změnit na vyšší. Tyhle všechny problémy seřeší od malinka až do teď ale jelikož jsem starší, jediná holka a prostřední dítě, tak máma mi vždy řekne: ZASE DOKTOR ? nejdříve jsme řešli čelisti, furt jsi nemocna, ronatka ted budeme resit, schaneni psychologa a jeste ocarku ? Ne. A to si ani nedokáže předstvit můj strach že když semi něco stane s pravým okem tak že nevidím.... neuvědomuje si to, nechápeto.. Když mi někdo třeba hodí písek do oči ze srandy tak proste jsem slepa a nic nevidim.. nechape to ten strach a pocit bezmoci..

A takhle to je vždycky, do toho se řešili i alergie a tak protožemam od 7. třídy neustálou rýmu ale tam na nic nepřišli... Ke všemu je se mnou do mala spoustu problému že nezapadám do kolektivu a tak a vím že je to můj problém s chováním asi co já mohu vědět... Ale vážně nevím co mám dělat... Máma je dobrý človek, sice máme vztah napjaty protoze jsem citliva a slaba (prootze jsem furt nemocna) ale jakmlie u me prijde na doktory tak je to hned ze ne ze simuluji a tak ale u bráchů to tak není... Co mám dělat prosím...

merope
21. črc 2022

Tak úplně hlavní - pokud máš školu zaměřenou na zpěv a navíc problémy s hlasivkami, měla bys být ve sledování logopeda. Nejspíše je ti už 15, tak myslím, že k některým doktorům můžeš jít i sama.

A co se týče psychologa - to ani není doktor. Z toho, jak to tu popisuješ, mi přijde, že může být i to, že nejsi až tak nemocná, jak máš představu, že jsi a máma to vidí a tak s tebou nechce pořád běhat po doktorech - ale pokud to je psychického rázu, tak to se velmi často potom projeví i fyzicky a tím spíše bys měla jít k nějakému psychologovi a řešit to. Psychikou si můžeš přivodit i docela vážný problém. Nemáte školního psychologa?

zuzkasim
21. črc 2022

Tak jestli o sobě dospívající holka napíše, že je citlivá a slabá, protože je furt nemocná, zavání to trošku hypochondrií. Zvlášť mi připadá podezřelé, když napíšeš, že očařka ti nechce zvýšit dioptrie... Ona snad ví, jak silné brýle potřebuješ. A ty je pro jistotu radši ani nenosíš... A proč by ti někdo měl házet písek do očí? Já jsem z toho tvého psaní trochu zmatená. Zašla bych za školní psycholožkou, jak radí @merope, akorát ten doktor přes hlasivky není logoped, ale foniatr. A pokud máš nějaký obor se zaměřením na zpěv, bývá obvyklé, že potřeba od foniatra doporučení, u vás nemuselo být? Na bolestivou menstruaci obvykle stačí ibalgin, ten ti běžně prodají v lékárně. Zkus si najít to pozitivní, máš prázdniny, užívej si je, choď s kamarády nebo rodinou ven, k vodě, jeď k babičce, tetě, sportuj, čti, válej se, prostě dělej, co tě baví, ať máš na co vzpomínat.

zelenaesmolda
21. črc 2022

@mikomini
me teda prvni pri cteni prispevku napadl munchhausenuv syndrom

felixfelicis
21. črc 2022

@merope google mi tvrdi, ze s pisemnym souhlasem zakonneho zastupce lze od 15 jit k pediatrovi, zubari a gynekologovi, jinam ne.

Z tve minule diskuse mam pocit, ze je ti 17? Pokud mas opravdu potize (i kdyz to na me pusobi stejne, jak pise @zuzkasim), za chvili to budes moct resit samostatne. Kazdopadne psychologa a gyndu muzes uz ted. Dokud jsem intenzivne zpivala, trpela jsem casto na zanety hrtanu, tak mozna zvaz, jestli je to do budoucna pro tebe to prave...

merope
21. črc 2022

@zelenaesmolda To mi tak úplně nehraje.

@zuzkasim Díky, na hlasivky samozřejmě foniatr.

@mikomini Možná jen pro upřesnění, co je normální a nenormální:
- pokud máš nosit brýle, tak se chodí 1x do roka k očařce, ta by ti měla zkontrolovat dioptrie pomocí přístroje a tím se snadno zjistí, jaké dioptrie na jaké oko potřebuješ
- bolestivou menstruaci prober s gynekoložkou - tam se chodí též 1x do roka, často jsou na to různé přírodní kapky a podobně
- pokud studuješ střední školu zaměřenou na hlasivky, tak ten foniatr by měl být též 1x do roka
- vyskakující čelist je opravdu pitomá (sama mám), ale rovnátka jsou dost drahá, mají na ně rodiče?

- pokud není školní psycholog teď dostupný, můžeš zkusit i zavolat na linku bezpečí, třeba tě nasměrují na konkrétní možnosti pomoci

@felixfelicis K psychologovi snad taky, ne?

Cituji z jedné poradny (týkalo se jiného problému, ale taky psychologické pomoci): Dobrý den, mám radost že jste se odhodlala své problémy řešit a že přebíráte za svůj život odpovědnost. Zákon upravuje péči v oblasti psychoterapie tak, že informování/ souhlas rodiče není nutný, pokud: je klient staršího 15 let, pokud má dostatečné mentální schopnosti situaci posoudit a rodiče nedají najevo nesouhlas (tento rozpor mezi přáním dítěte a rodiče pak rozhoduje odbor péče o dítě). (Poznámka: neuvádím doslovnou citaci.) Vykládat co jsou dostatečné mentální schopnosti lze různě. Nicméně v praxi je obvyklé, že u dospívajících nad 16let (někdy 15l.) nebývá doprovod ani souhlas rodiče vyžadován. Nebývá nutné mít žádanku od lékaře, nicméně v lékařské zprávě by mohly být informace, které je pro další péči užitečné předat. Kdyby bylo potřeba poradit kam se obrátit, můžete se ozvat na Linku bezpečí, dost možná vám poradí i vaše lékařka, která již péči doporučovala. Přeji ať se vám daří. Je to z https://www.cmhcd.cz/stopstigma/poradna/psychol...

felixfelicis
21. črc 2022

@merope https://www.znamylekar.cz/otazky-odpovedi/muzu-...

Pardon, pisu, aniz bych tvuj prispevek docetla. Myslela jsem, ze kdyz psycholog neni doktor, muze k nemu kdokoli kdykoli, tak jsem o tom nepsala.

merope
21. črc 2022

@felixfelicis No, je asi dobrý na to upozornit, protože dost lidí to neví - a i tazatelka / její máma to berou jako "další doktor". BTW můj nejlepší psychoterapeut je doktor, vystudovaný psychiatr, ale dělá psychoterapii. Ono to může být různé.

mikomini
autor
21. črc 2022

@merope
@felixfelicis

@felixfelicis
@zelenaesmolda
@zuzkasim

tak to není uplne nu, neumim se tak trochu vyjadrovat, to ze jsem citliva vim ze reaguji prehnane, a slaba tim jsem chtela rict ze snadno neco chytnu kdyz je nekdo nemocny vedle me nebo v blizkosti nu. Ocarka se nekolikrat prepsala kdyz mi menila dioptrie a ted kdyz potrebuji silnejsi rekla ze abych cvicila tak oci tak mi z tech hodne slabych nezmeni, ale na dalku skoro nic nevydim.

na gynde jsem v mych 16 jeste nebyla, protoze nevedu sexualni zivot a ani nemam nepravidelnou menstruaci no, prasky na bolest beru sama na ms valetol protoze mi paralen a ibalgin uz nezabiraji, nevim proc,

Na rovnatka moji rodice maji mame dost penez ale nerozhazujeme jimi, skolni psycholog u nas neni takze to je smula, nemyslim si ze jsem hypochondr, ja spise se bojim ze tyto vsechn potize mam ze stresu protoze mam rozvedeny rodice k jednomu musim fut jezidt i kdyz nechci, spory ve skole a podobne strasti i s laskou a tak, mozna by to mohlo byt,

a s tim piskem... no kdyz jdu s nekym blbnout mladsim (protoze deti mam rada a asi budu v budoucnu pracovat s detmi v zusce) tak oni berou nektery veci jako srandu a ja zase ne, nebo s tim okem berme to ze by se v budoucnosti neco stalo a ja o zrak praveho oka prisla, rovnou bych si mohla nasadit slepecke bryle a zit no, protoze fakt nevidim no

merope
21. črc 2022

@mikomini Jak to popisuješ, tak si opravdu sežeň psychologa - on je opravdu dobrý i na ten stres. V podstatě asi to nejlepší, co se se stresem dá dělat. Resp. teda jsou na to dobrý různý relaxační techniky a podobně, ale pokud tam jsou ještě rozvedení rodiče a stresy z toho a spory ve škole, lásky... ne každý tohle dává bez problémů. A líp řešit rovnou. Sehnat si psychologa není žádné stigma, nic špatného, nic za co by ses měla stydět - a třeba tam půjdeš 3x a bude ti to stačit. Jsou i různá krizová centra, ale tam mi ti psychologové přišli takoví divní (i když teda vlastně do Mladé Boleslavi na krizovou intervenci jsem pak na doporučení jezdila asi půl roku).

lv
21. črc 2022

Zkus si sama odpovědět - kolik asi učitelek /vychovatelek přijde při práci s dětmi o jedno oko? Pravděpodobně promile..
Tím chci říct ano, najdi si psychologa, terapie ti uleví. A zmíněná hypochondrie je nemoc, a také je spoustu jiných poruch souvisejících se zvládáním stresu. Brýle nos, i ty slabší.

mikomini
autor
21. črc 2022

Děkuji všem moc <3 Jste milí že pomáháte <33

zelenaesmolda
21. črc 2022

@merope
nemyslim ona ale jeji matka

merope
22. črc 2022

@zelenaesmolda Sorry, to mi necvaklo. Taky možné. Já tak nějak jsem se naučila, že takhle už ty rodiče neřeším, protože většinou se s tím nic moc nedá dělat - ale můžu vyřešit sebe (často za pomoci psychologa).

tahejhula
22. črc 2022

@zelenaesmolda proč by měla mít její matka Münchhausena?

zelenaesmolda
22. črc 2022

@tahejhula
protoze ma ta holka strasne moc zdravotnich problemu na jednoho mladeho cloveka.Takze buhvi jestli je doopravdy vsechny ma nebo ji je vsugerovala jeji matka.

tahejhula
22. črc 2022

@zelenaesmolda kdyby měla její matka Münchhausena by proxy, tak nebude odmítat návštěvy lékařů, naopak by se snažila přijít na co nejzajímavější diagnozu. Taková matka to dělá proto, aby se jí dostalo pozornosti a cíleně to vede k tomu, aby se do dítěte co nejvíce zasahovalo invazivně. To tady evidentně nehrozí.

ai30
22. črc 2022

@tahejhula On je to uplny opak Munchhausena, ale esmolda je takova mistni podivinska diagnosticka jednotka, tak neco najit musela. :D

9radka9
22. črc 2022

@mikomini já z toho teda vidím to, že nemáš dostatečnou pozornost od rodičů (zminujes hlavně mámu) a od toho můžeš být takto částo "nemocná", že tvoje tělo se snaží na sebe upozornit... takže bych zamakala na tomto, bude to hodně těžké, protože velkou práci by měla udělat tvoje máma, měla by tě chápat, milovat takovou jaká si a vyslechnout tě i když s tebou nemusí souhlasit

9radka9
22. črc 2022

@mikomini jo a k tomu psychológovi bych šla, nejdřív klidně sama a třeba psycholog navrhne i společnou terapii s mámou

9radka9
22. črc 2022

@zuzkasim na bolestivou menstrauaci Ibalgin v mladém věku pravidelně jíst je hodně špatná rada...jsou příčiny bolestivé menstruace a s těmi je potřeba pracovat a ne jen zaplacnout následek

levandule_k
22. črc 2022

Také jsem pro návštěvu psychologa.

Píšeš o sobě, že jsi problémová, že jsou s tebou jenom starosti a tvoje máma je dobrý člověk. Mezi námi, když někdo o sobě píše, jako snůšce problémů a o svojí matce hovoří jako o dobrém člověku, tak mi bliká varovná kontrolka. Nic není černobílé. Z mého pohledu by máma měla mít víc pochopení a snažit se ti pomoct zapadnout do kolektivu a ne ti dávat nálepku, jsou s tebou jen starosti a problémy. Ty ty nemoci neděláš schválně, ale jak psala

Mámu sice nezměníš, ale můžeš změnit sama sebe, naučit se mít ráda a přijmout se taková jaká jsi. (Osobní rozvoj, psycholog.)

O hlasivky se budeš muset naučit pečovat, naučit se zpívat tak, aby jsi je nepřetěžovala, nosit šátek, kloktat Vincentku atp.

Na gyndu si zajdi, tak bolestivá menstruace, že musíš brát prášky, není normální. Můžeš mít třeba endometriózu. Takže to řeš. Jak píše @merope od 15 tam můžeš jít sama. Já jsem byla poprvé na gyndě v 15, protože jsem měla výtok. Byla jsem tam bez mamky, ale já jsem tam chtěla jít sama, já bych se cítila na gyndě s mámou v zádech trapně. V té době jsem sexuálně nežila. Před návštěvou se osprchuj dole a vem si sukni nebo šaty.

Za mě máš spoustu věcí psychosomatických. Když hlava nestíhá zpracovat emoce, projeví se to nemocí. To není kritika, nebo vyjádření toho, že jsi špatná. Tvoje tělo reaguje takhle na životní podmínky, potřebuješ citlivější přístup a větší podporu. Dobré je, že se to dá změnit a nemusíš uvíznout v kolotoči nemocí. Nejsem sice doktorka, ale přečetla jsem si pár knížek o psychosomatice a viděla nějaké přednášky. Některé gynekologické problémy souvisí se špatným vztahem k matce, se špatným vztahem k sobě, kdy se třeba snažíš potlačit sama sebe.

holkaokomodra
22. črc 2022

@ai30 curam smichy 🤣 podivinska diagnosticka jednotka tvl 🤦‍♀️🤣🤣

veronicka89
22. črc 2022

@mikomini přijde mi super a dokazuje to že zas tak slabá nejsi kdzy si to tady všechno napsala. Jsi už skoro dospělá tak zkus vzít život do svých ruk.
Nemáš třeba nějakou učitelku které věříš ? Ktere bys tohle vše řekla?
Můžeš změnit ocare...zajít sama na gyndu a i klidně na ostatní věci.

Držím ti moc palce .

Každý člověk je důležitý...jeho potřeby a trápení !!! 🙂

xxx3d
23. črc 2022

@tahejhula asi jste nečetly pozorně, ona (matka) návštěvy lékařů neodmítala, zlom přišel s první menzes
klidně si mohla matka říct, teď už není dítě, má "snaha" péče končí.

@mikomini zkoušela si oslovit linku bezpečí? 116 111
za mě by to pro tebe mohlo být přínosnější tam, na tý lince, než tady. a to co jsi popsala nepovažuji osobně za banality.
linka bezpečí má i webové stránky, můžeš si to v klidu projít a rozhodnout se, jakým způsobem je oslovíš.
hodně štěstí.

tahejhula
23. črc 2022

@xxx3d a ty někde čteš, že ji k němu vodila pro vykonstruované choroby? Možná si jen matka řekla, že je čas na nějakou samostatnost. Nebo ty posíláš malé děti k pediatrovi samotné?

xxx3d
23. črc 2022

@tahejhula ne, já tam vykonstruované choroby nevidím, ale jasný rozdíl v péči ano. a to je když nic, tak divný.

tahejhula
23. črc 2022

@xxx3d a proto má její matka Münchhausena by proxy? Protože o tom se tu bavíme. Sedmnáctiletá si tu stěžuje, že s ní matka nejde k lékaři. 🤦🏼‍♀️

xxx3d
23. črc 2022

@tahejhula to jsem nikde nepsala.
psala jsem o tom, že je, když nic tak, divný, že zlom v péči o dítě přišel s první menzes
do té doby starostlivá maminka, obětavá, pečující, a potom, jako když utne.
a to JE divný.

zelenaesmolda
23. črc 2022

@tahejhula
jo,to je fakt.