Mám zvláštního přítele. Je jeho chování normální?

5. zář 2021

Ahoj. Předem se omlouvám za anonym, ale je to pro mne osobní.
Můj přítel je skvělým tátou. Rád si hraje se synem, chodí s ním ven. Kdyz ho poprosím, tak prevlíkne. Neprebaluje, neuspává, ale to si myslím, ze moc otců nedělá. No, největší problém je ve vztahu ke mě. Doma mi pomuže občas zamést, pověsit pračku, umýt nádobí. No jenomže si myslí, že je potom hrdina a já ho budu plácat po ramenou. Druhá taková věc je,kdyz si vezme batoh tak si k němu nemohu nic dát, protože to je prostě na jeho věci. Když si občas neco zapomenu je z toho strašná tragedie (přitom, když někam jdeme, tak ja balím sebe a dítě a on si jen vezme cigara a jde). Z těžkými věcmi do schodů mi nepomáhá.. nechápe proč by mi měl někdy pomáhat s kočárkem a nebo nedejbože podržet dveře? Je mi to moc líto. Nedávno mi soused pomohl vynést těžký balík do schodů a já jsem se doma rozbrečela. No řekl mi jen, že jsem blbá. Je to normální? Vím, že bych si neměla stěžovat, že je spousta chlapů co nedělají ani to, ale ja jsem z toho dost nešťastná. Co myslíte?, 😔

lovemusicsun
5. zář 2021

Myslím, že není zvláštní, je to nevychovaný hulvát. A s věkem se to bude zhoršovat, takže bych to začala řešit hned. Řekni mu jak se cítíš, co by Ti pomohlo, najděte kompromisy a nastavte si vztah jak chcete, aby fungoval na obou stranách. Pokud mu vadí, že často něco zapomínáš a on se stará jen o své věci, balte věci spolu. Jste rodina, tým, měli byste vystupovat jednotně a ne stylem “to je moje, na to mi nesahej”.
Podle mě je důležitá dělba práce - každý se stará o něco v čem je dobrý a možná lepší než partner. A pak společné věci, které jsou zodpovědností obou. Najděte je, nastavte si to a budete mít živit efektivnější a jednodušší.

mimi1004
5. zář 2021

Máš doma pěkného sobce a burana. Jak je psáno výše, jste rodina a musíte fungovat spolu.

jancazao
5. zář 2021

Měli jsme to s exmanželem stejně. Já tahala i bedny s pivem.
Držím palce ať si to vyříkáte a jste oba spokojení 🍀

tynka9
5. zář 2021

Myslím, že by měla začít výchova. Ale bude to bolet, co si budeme povídat. Možná je to u kupy chlapů normální stav, ale určitě to není dobre, je to, jak psaly holky, buran a sobec.
Opravdu děkuju za manžela, kterého mám. Musela jsem teď na 4 dny do nemocnice a to máme doma 3 děti - 3r9m, 2r4m a 3 měsíce. Se starsima mu pomáhaly babičky, ale o nejmladšího se postaral komplet sám. Teď mám mít ještě týden klidový režim a proste bez keců funguje. Někdy řekne, že se mu nechce uklízet večer kuchyň, ale stoupne k tomu hned ráno. S mladšími dětmi stále ještě spí, abych nemusela vstavat v noci a pořádně se vyspala... fakt díky za něj.

petrasipkova1
5. zář 2021

Takovýhle chlapy nechápu, vidím je okolo sebe s je mi z nich na zvracení. Asi mu chyběl správný mužský vzor, jak se chová jeho táta ? můj manžel děla doma všechno co stihne, děláme oba všechno na co máme čas, často večer poklidi cely barák, kuchyni, já koupu děti, pak přijde si s námi číst. Na výletech a dovolených má bagl a v něm všechny věci a jidlo pro celou rodinu 😊 těžké věci automaticky nosí, výnosi nákup z auta apod. Musíš mu říct jak bys co chtěla, co ti vadí apod, a by měl šanci zareagovat a uvidíš co bude ….

leniczka23
5. zář 2021

Tak ten by letěl..
Můj manžel třeba mě zastane na 100% ve všem, takže to co píšeš, že moc chlapů nedela, není tak úplně pravda. Můj to dělá a znám spousty chlapů co to dělají.. O víkendu mě nechává spát a mezitím nejen že uklidí celý byt, ale udělá i oběd a nikdy, nikdy by mi to nevycetl nebo nečekal pochvalu, protože zastává názor, že doma bydlíme oba, takže se o ní taky oba budeme starat, nádobí jsem nemyla ani nepamatuju, nesnáším to, takže se většinou snaží to udělat abych to nedělala.. za to ho miluju😁😁 Do obchodu mám zákaz chodit na velké nákupy abych to, netahala a pomáhá mi i do bundy nebo mi zaváže tkaničky 😊
Uvědomuji si, že to není samozřejmost, ale fascinuje mě, že pro něj to samozřejmostí je.
Promluvila bych si sním být tebou a pokud to je pro tebe důležité a on s tím nic neudělá, myslím, že se vaše cesty rozejdou.

drep
5. zář 2021

@leniczka23 hele, já bych nesouhlasila. Já si myslím, že je to samozřejmost, že je to normální a že je to standard a že naopak jiné chování, viz příspěvěk zakladatelky je nenormální. Pohybuju se v jiné sociální skupině a společné fungování obou rodičů mi přijde jako standard a vždycky jsem tady na MK dost udivena, že jinde to tak není.
Zakladatelko, tvůj muž je křupan, nevychovaný a poměrně sobecký. Nicméně, myslím, že mu dost nahráváš, tím, že normální věci, které dělá normální partner ty nazýváš “pomáháním”. Můj muž doma nepomáhá, můj muž bydlí ve stejné domácnosti a o ni a o naše společné dítko se staráme společně. Já nečekám chvalozpěvy za utřený prach, on nečeká pochvaly za uvařený oběd.

odula
5. zář 2021

A víš co? Nic zvláštního. Ja si myslím že mezi vámi vazne komunikace - a že ani jeden z vás - ano, ty, stejně jako on, nemáte pochopení pro potřeby toho druhýho. Napadlo tě někdy, že je pro něj třeba stejně důležitý slyšet uznání od tebe jako pro tebe pomoc s kočárkem a otevření dveří? Jenže ty se o tom vyjadřujes dost s despektem ( a ještě chce poplacat atd...) Podívej, na koníkovi se najde dost mamin který budou hustit jak je to hrozný a hulvát a whatnot. Ono je to hrozně jednoduchý , zvlášť takhle od kompu, bejt se vším hotovej, hned "odhadnout' situaci. Jenže my vás neznáme, nevíme jak skutečně komunikujte. Kritizovat dovede každej. Komunikovat , třeba i přiznat chybu, a přijmout potřeby toho druhýho je těžký jako krava. Jo. Třeba musíš začít ty s tou komunikací, třeba si spoustu věcí neuvědomuje a je nutný na tom začít pracovat. Jenom jde o to jak budete komunikovat ( pláč a výčitky kupříkladu nejsou moc proaktivní... Muj chlap třeba, ač je zlatej ... Většinou :D .... Když si pobrecim tak jde do vrtule... ) Vy dva musíte najít cestu jak spolu mluvit - a radši bez vlivu "spravedlivého hněvu" tet konikovek lol. Držím palce

odula
5. zář 2021

@drep no jo, jenže jaksi jsou i jiný sociální bubliny, a každej musí pracovat tím co ma. Hm. Možná se chová jako hulvát a sobecky, jenže ty ho vůbec neznáš takže nevíš z jakého prostředí vzešel. Takže pověsit prádlo, pomoct s dětma atd je třeba výsledek tvrdý práce na sobě. A pak napíšeš-te ( a nejen ty samozřejmě) " je to hulvát, ten by letěl, to mě by chlap nikdy neudělal" atd. No twe. A přitom nevíme vlastně vůbec nic . Fakt mazec tohle.

odula
5. zář 2021

@leniczka23 jsem si říkala jak to máš moc pěkně zařízený než jsem se dostala ke tkaničkam 😄 to mě trochu vyděsilo

leniczka23
5. zář 2021

@odula 🤣🤣🤣 jeeee ne vždycky samozřejmě. On nám ten zvyk zůstal z doby kdy jsem byla těhotná a já obouvam malýho a mezitím mi třeba muž zaváže tkanicky. Ne jako že já stojím v chodbě a laskavé čekám než mi muž zaváže tkaničky, abych to teda uvedla na pravou míru a nedesila tě 😉😁

odula
5. zář 2021

@leniczka23 ok. Uf. 😄 hele ale když to přečtu jen tak bez kontextu tak mě taky můžou napadnout všelijaký věci. 🙈 To je přesně ta zkratkovita komunikace na internetu

cherie24
5. zář 2021

Taky bych si zkusila promluvit s ním a řekla mu, jak by mě moc potěšilo, kdyby mi třeba pomohl s kočárkem nebo mi ulehčil práci. Docela mi v tomhle pomohlo sledovat na YouTube paní jménem Denisa Říha Palečková. Je to vztahová koučka a dost často tam má videa, ve kterých vysvětluje, jak s druhým komunikovat, aby to oba pochopili správně a chtěli na tom pracovat, nedocházelo k nedorozuměním. Základem je opravdu nevyčítat, protože ženská si v té situaci začne říkat, že je neschopná a mrzí jí to, chlap jde do opozice a začne hájit sebe. Je to celé o té komunikaci, já se to třeba stále taky učím. Partner je ale v tomhle naštěstí tvárný a snaží se se mnou věci taky řešit. Ale třeba doma neuklízí, dělá venku, hodně pracuje a dodělává barák a maká na zahradě. Domů přijde a má dost. Přesto by mi tady spousta ženských napsala, že by se měl otáčet i doma. Napsat ti, že je to idiot a ten by letěl je velice jednoduché, vždy je to ale o komunikaci mezi vámi a o tom, zda jste vy spokojeni s tím, jak to doma máte.

leniczka23
5. zář 2021

@odula jj přesně, někdy je ten psanej projev peklo.😁

nagojka
5. zář 2021

Mam to v blede modrem jako ty😢😢😭i kdyz jeste asi ne v tak uplnem stadiu...Doma uklizime spolecne,k synovy se taky chiva hezky ale co se me tyce tak je to hulvat a sobec kterej mysli jenom sam na sebe...Jsem jeste ted v sestinedeli po cisari a od prvniho dne co jsem prijela z porodnice kmytam jak ta krava a misto toho abych se doslechla nakyho uznani nebo treba dej mi kocsr pujdu s prckem ven a jdi si lehnout posloucham jaka sem neschopna,ze nedokazu porad e uklidit,doma mam hovno co na praci a nejsem schopna to a to...dalsi vec treba sex...co se toho tyce tak to ze vlastne nic neni mu leze na mozek...neni sex neni ani pusa tak co cekam...ake hlavne ze si za vsechno muzu sama..ja si tady stezovat nebudu pac vim co by ste mi tady vsichni napsali...a jak se psalo vyse..povahove je to celej fotr...arogantni cholerickej sobeckej a majetnickej...ja sem ta spatna a on je dokonalej...sme spolu 7 let mame mesicni mimco a teprve ted v dove tehotenstvi to teda vygradovalo..sem z toho dost spatna protoze sem jeho pristup cekala trochu jinaci...takze jen sem chtela rict ze chapu jak se asi citis a ze v tom nejsi sama...😢🙂🍀drzim palce at si to vsechno vysvetlite a mate se fajn..

levandule_k
5. zář 2021

@nagojka Já bych třeba po císaři rozhodně nekmitala, udělala bych to nejnutnější kolem sebe a dětí (dítěte). Na řeči typu, že je tady bordel mám uklidit, bych mu řekla, že pokud ho to irituje, ať to uklidí sám, já mám šesti nedělí a potřebuji se soustředit na sebe a miminko. Pokud tvrdí, že mám hovno, co na práci, tak bych mu to hovna na práci skutečně předvedla. Upozornila bych ho na to, že pokud si to myslí, tak tak začnu fungovat, žádný oběd, večer pro něj, žádné vyprané a vyžehlené prádlo.

@drep My si s partnerem občas za domácí práce poděkujeme, protože z mého pohledu si zasloužíme uznání za to, že fungujeme v péči o domácnost oba. Já si manžela skutečně vážím za to, že umyje nádobí atd.

@cherie24 Ono je něco jiného, když jde s kámošema na pivko, sedí u pc a doma nepomáhá, anebo pracuje venku kolem domu, když přijde z práce a doma uvnitř domu "nepomáhá".

Jinak souhlasím s tím, že základem je komunikace.

me_druhe_ja
5. zář 2021

@leniczka23 Hele a děláš vůbec něco doma nebo všechno odmaka chlap a ještě chodí do práce?🙂

leniczka23
5. zář 2021

@me_druhe_ja četla sis to pořádně? Že píšu, že to dělá muž hlavně o víkendu? nebo ti závist zaslepila oči?🤣🤣 Nicméně si myslím, že i kdyby to bylo tak, jak píšeš je ti do toho úplný hovno pokud by to nám doma vyhovovalo.😏 Tak hezký den, já se du válet aby mohl muž makat a pak ho ještě vyženou do práce.😁😁

gracinka7
Autor odpověď smazal
Zobraz
drep
5. zář 2021

@levandule_k to jsem napsala asi blbě, samozřejmě si občas poděkujeme, vzájemně si pochválíme jídlo nebo tak, ale neděláme to primárně proto, aby mi ten druhý děkoval nebo mě chválil. Asi to vyznělo, jakože jsme ignoranti, ale to nejsme😉 já si muže taky vážím mimo jiné za to, že umyje to nádobí.

gruyerre
5. zář 2021

Tak ty jsi spokojená s tím, že tvůj partner si občas hraje s dítětem a dokonce ho občas milostivě převlékne a taky někdy se vší pompou pověsí prádlo z pračky, ale jinak je to hulvát, o dítě se nestará a doma udělá prd? Mrzí mě to, ale to, co popisuješ je docela děs.

nagojka
5. zář 2021

@levandule_k jo holka to bych si vyslechla...a jako on je hroznej puntickar a peclivka takze prave uklizi sam az moc a ja kdyz nekde neco zapomenu nebo treba v rychlosti spatne neco utru a on to najde to je teprve boj...za celych 7 let sme nikdy ale opravdu nikdy nepohadali kuli dulezitym nebo vaznym vecem...vzdycky to je kuli naky prkotine co se uklidu tyce a nebo sexu kdyz se mi neco nelibi...ano ted sem neco posrala to uznam ale ze by na me kuli tomu musel bejt takovej jakej je to fakt ne teda..(podotykam ze nejde o neveru!!!!)je ro sobec desnej teda...a vubec nechapu jak
ho pres tohle jeho chovani a urazeni muzu vubec milovat...ale miluju...mam s nim syna...vysneneho a vytouzeneho...miluju ho ale jak dlouho to takhle spolu vydrzime to teda nevim..

jako_mala_holka
5. zář 2021

Tohle je podle mě blbec, buran a určitě ne skvělý táta, ten vypadá úplně jinak, věřím mi, mám ho doma

me_druhe_ja
5. zář 2021

@leniczka23 My jedem na výlet k moři s dětma, když je krásná neděle. 🙂
Jinak nemám co závidět, můj chlap nema problém s ničím, prebaluje posrany děti až na záda, vaří, věší prádlo.... Cokoliv. Ale vzhledem k tomu, že pracuje a já jsem s dětma doma, tak by mi přišlo tak nějak divný nechat to vše na něm....I když i víkendu.

cherie24
5. zář 2021

@levandule_k to ano, já to tak i beru, ale vím, že tady taky takové diskuze proběhly a některé tam psaly, že stavba domu nebo práce není omluva proto, aby chlap nepomáhal i doma. Že se dá zvládat stavět, pracovat i doma po večerech umývat nádobí. Pro mě je třeba pomoc, že ač partner žádné jahody nebo zahrádku nechtěl, tak i přesto jde a zalije, abych se já nemusela tahat s konví. A vidím na něm i to, že jemu opravdu spousta věcí vůbec nedochází nebo ho nenapadne. Třeba u nás běžná situace - já jsem unavená, malá zlobí nebo pomáhá tak, že jsem z toho na prášky, už jsem na nervy a panter přijde domů, vidí, že je divná atmosféra, tak se otočí ve dveřích a řekne, že jde radši ven. Asi aby to neschytal taky. Ale samotného ho nenapadne, že by tu situaci mohl vyřešit tím, že pomůže. Musí mu to člověk říct.

janedv
5. zář 2021

@odula zase pani nejchapavejsi... ano, da se souhlasit s tim, ze mozna tam, odkud vzesel, je i to poveseni pradla opravdu nad limit. Ale ohanet se vychovou a puvodem nelze donekonecna, treba do 20, 20+ jeste mozna, pozdeji a zvlast ve vlastni rodinne bunce je to alibismus nebo lenost. A klidne bych rekla neco tvrdsiho.

Muzes byt hrozne chapava a omlouvat ho, ja ale myslim, ze je dulezite, aby tazatelka videla, ze jeji pritel neni "divny", ale je proste neomaleny, arogantni a sobecky. Tohle je to prave pojmenovani na chovani, ktere tazatelka popsala. Jestli to popsala nepresne nebo zabarvene - ano, to my nevime. Mozna je to cele jinak, ale mozna taky ne. Kazdopadne pro chovani, jez popisuje, neni odpoved "je divny, zkus ho chapat" ale "Ne, divny neni, akorat je sobecky nevychovanec".

Ale souhlasim s Tebou v te casti komunikace. Tady muze tazatelka ziskat nejake srovnani, ale vyrikat doma si to musi sama. A taky souhlas s tim, ze vycitat, slzet, "ale holky doma to maji jinak" atd nikam nevede.

Spis se snazit pochopit, proc nedela vic (nenapadne mu to? je unaveny? nechce?), ocenit to, co dela, rict a navrhnout, co te pali nejvic a aby delal i to. Takovy ten provareny "sendvic" ze soft skills treninku v korporacich - nejdriv zacit tim dobrym (ocenit, podekovat, pochvalit), pak zminit to, co te zere, co potrebujes zmenit a zakoncit sendvic zase pozitivnim. Ono ta forma je dulezita a ackoliv jsou softskills treninky fakt vesmes s*acky, tak tohle je jenda z veci, co i v bezne komunikaci a zivote funguje.

levandule_k
5. zář 2021

@nagojka Teda to bych zešílela, mít vedle sebe puntičkáře, teda možná by dřív zešílel on ze mě😂

Nevím, co jsi udělala tak strašného, ale pozor ať se z toho nestane nástroj, kdy ti bude vyčítat ti tvůj "přešlap" a bude tě tak manipulovat a ovládat.

@cherie24 Z tvého příspěvku cítím, že tvůj chlap není lenoch a sobec, ale jen některé věci neumí. Někomu to přijde logické, automatické, má to v genech, někdo se musí to musí naučit. My jsme se také museli sladit, chtělo to hodně vysvětlování, nadhledu a trpělivosti, protože je jednoduché banalitu vyhrotit do hádky.

cikitkapb
5. zář 2021

Doporučím ti knihu Pět jazyků lásky… Taky mám doma chlapa, kterej chce „poplácat po zádech“ za vyklizenou myčku, ale když jsme si tu knížku přečetli, oba, tak jsme si pak sedli a mluvili, a zjistila jsem, že to je jeho jazyk lásky. Chce, aby mu takhle byla vyznávána láska. Nepotřebuje doteky, nepotřebuje slyšet „miluji tě“ 40 krát denně, prostě chce uznání.

blazkovam
5. zář 2021

Myslím že se chová spíš nevychovaně. Zkoušela si s ním promluvit? Bez emocí, na rovinu

mourovatakocka
5. zář 2021

A choval se takhle jako sobecký zmetek vždycky?