Mám strach půjčovat dítě babičce. Jak se s tím vypořádat?

martikbertik
27. kvě 2023

Zdravím všechny, chci se zeptat jak to máte s důvěrou u babiček ohledně hlídání?
Mám dvě děti 1rok a skoro 3leťáka. Roční ještě nikde nebyl sám. U toho staršího je to jiné. Občas si ho půjčila tchýně po obědě a vždy ho vrátila tak kolem 17/18h. Začala si ho brát tak ve dvou letech a je to tak jednou za týden, někdy ani to ne. V poslední době si ho vzala 3x na noc. Z pátku na sobotu. K mým rodičům, jelikož je to kousek dál (20/25m autem) jezdím i já a většinou jsem někde zalezlá a dělám si svoje.
A teď k problému. Řeším teď něco ohledně zaškolení do budoucí práce a moje máma se nabídla, že mám prcka k ní hodit na dvě noci. No jako gesto super ale já mám vnitřní strach. Když jsem jí to řekla, tak se urazila. Že tchyni půjčím a jí ne. Jenže problém je v tom že tychne bydlí v paneláku. S prckem je vpodstatě celou dobu doma, v jedny místnosti a pořád spolu. Výjimečně jdou spolu ven na hřiště. A u našich... Ti bydlí ve velkém domě se zahradou. Což je super ale... Všude něco. Jsou tu troje dost nebezpečný schodiště ( dvě v domě a jedno na zahradu), vidina že někde spadne mě úplně mrazí. Do toho věci na zahradě(táta je bordelář)... Všude něco (hrabě, pila, Nářadí, kovové tyče, občas někde leží pasparťák). Atd. Já vím že na něj dá pozor ale kolikrát se mi stalo, že vařila a nevnímala a prcek někde spadnul. A ne vždy to bylo ok. Jednou i šití v nemocnici. Když jí řeknu, že se bojím, tak se ohradí, že stále jsou spolu, jenže já vím že i během vteřiny se cokoliv posere. Minule prošel na zahradě kolem opřeného náhradního plotu a rypanec přes celou ruku. Atd atd. Nechci aby si to brala osobně ale mám prostě strach ho tam nechat a odjet. 😶Jak se s tím vypořádat....

dyechampion
27. kvě 2023

At se urazi kolik chcou, ale dum a zahrada musi byt baby friendly, jinak budes jen o stresu

emillyhk
27. kvě 2023

@martikbertik No, já tě chápu... Syn má skoro 2,5 roku a babi ho bere na procházku po okolí, okruh cca 3 km. Vím, že i u silnice a tak na něj dá pozor, nebere ho nikam, kde si sama není jistá. Tam jí věřím. Ale je přesvědčená, že u sebe doma by ho v klidu pohlídala, jenže ona má všude nějaké drobné věci, papíry, šroubky, léky, atd. A tam já bych se bála, protože jak bude babi ve svém, mohla by ztratit ostražitost, přeci jen má svůj věk. Ale zhruba za dva měsíce budeme potřebovat celodenní hlídání, tak to asi zkusíme... Ale celou dobu budu jako na trní.
Jinak pokud jde o nějaká zranění - syn má mimo jiné uštípnutý kousek zubu a stalo se mu to doma, když jsem stála metr od něj. Tím chci říct, že ani rodič to prostě někdy neuhlídá... 😟

klokanka31
27. kvě 2023

@martikbertik A nešlo by že by hlídala u vás doma? My když potřebujeme hlídání, tak ale u nás doma, kde víme, že je prostě bezpečno.

95newmommy2020
27. kvě 2023

No, tchanovci mají taky velký barák, s hromadou věcí, rozhodně není babyfriendly. Dítě hlídají od mimina a od 2 let defacto full time, když jsem v práci s občasným overnightem a nikdy se nic nestalo. Já mu taky nejsem vždycky 100% za zadkem. Stát se může cokoliv, kdekoliv. Tvoje mamka je dobrá, že si na to troufne, věřila bych ji. Nedivím se, že se jí to dotklo.

mysh_me
27. kvě 2023

Tohle je tezky, jedna vec jsou objektivni duvody (jestli je dum a zahrada baby friendly, jestli babicka 100% casu dohlizi, nebo dite necha behat a dela si svoje, atd), a druha vec je tvuj vnitrni pocit, jestli citis ze to hlidani bude v pohode nebo ne. Ja kdyz mam pocit, ze to v pohode nebude, tak proste na hlidani nedavam… Kolikrat ani zadny logicky duvody nemam, proc by to mel byt problem, ale kdyz to citim jako ze dite nechci k babicce dat, tak ho radsi nedam nez byt celou dobu nervozni 🤷🏻‍♀️ Moje mama je v tomhle dost nevyzpytatelna, je to jak se vyspi - nekdy ma naladu a je to milionova babicka a dala bych ji malou klidne na tyden, jindy nema na dite vubec trpelivost a jde si radsi po svym a v takovy situaci si radsi zmenim plany nez ji tam nechat o samote… takze za me, ja bych svoje pocity nepodcenovala a zaridila se tak, aby to pro me bylo ok 👍

jannym
28. kvě 2023

Hele tchyne ma chatu na venkove,ale je to takova ruina, starsi dceru ji tam posilam ale mladsiho kdyz hlida tak bud u nas nebo v jejim byte co ma u nas ve meste, na venkov ji ho nedam, protoze vim, ze je to posuk co neposloucha a nechci aby ji tam nekde spadl…je to o dohode…a nejakym sebereflexi…nevim jak mas starou mamku, ale u nas uz jsou obe babicky damy v letech 65, 68 takze uz to nejsou zadne mladice, navic obe trapi chronicke nemoci, ktere musime brat pri peci o nejmladsi cleny rodiny v potaz. I deti jsou rozdilne, dceru jsem mohla ve 4 letech poslat s prababickou (90) po vesnici na couracku, protoze jsme vedeli, ze starou babicku upozorni na kazde auto a ze pokud by se babicka “ztratila” tak ji privede, syn je posunk u kteryho si nejsem ani v 5 letech jista co udela a fakt premyslim o tom komu ho na hlidani sverim, dceru jsem nechala obcas hlidat panim pres hlidacibabicky.cz, u syna si to nedovedu predstavit, pro nej by to byla zrada pro dceru to bylo prijemne zpestreti. Asi bych to ve vasi situaci resila prosbou, aby se hlidalo u vas, otazka zda to babicka zkousne…

janule0123
28. kvě 2023

@martikbertik a kdybys to nadhodila ze na malyho je moc aby byl dvě noci mimo domov - ať přijede na ty dva dny k vám ? Nase mamka by teda nesla - nerada spí mimo domov .. ale zas mají vše babyfriendly a defakto dětský hřiště na zahradě .. narozdíl od podminek u nás doma 😂😂😂babickam bych půjčila oběma … jen nemají čas 😑svagrova neoujcuje vnoučata na prázdniny, a to jsou podstatně větší ..babička jezdí za nima hlídat ..i na týden

martinka_33
28. kvě 2023

A jak je možné že ses dožila ve zdraví dospělosti když jsou vaši tak nezodpovědní? 🤔 Nebo už jsou staři, senilní a nebezpečí si neuvědomují? Já to beru tak, že když nekdo vychoval svoje deti, tak zvládne i pohlídat vnoučata...

cilkat
28. kvě 2023

Upřímně myslím, že to přeháníš. Ano, děti padaj, ano teče jim krev... Jenže ty děti se nenaučí samostatně fungovat a dávat si pozor, když budeme neustále úplně všechno hlídat a z každé modřiny dělat tragedii. Ty děti se prostě potřebují naučit, jak se pohybovat v nějakém běžném prostoru.
Samozřejmě neznám ten dům, ani tvoje děti. Jsou kombinace, které opravdu nebezpečné jsou, ale z celého tvého příspěvku mám prostě dojem, že své děti chráníš způsobem, který omezuje jejich schopnost se učit samostatnosti.

koordinatorka_odboje
28. kvě 2023

Ja bych se s tim nijak "nevyporadavala" a proste tam dite nedavala, kdyz jim neveris. To neni barakem a hrabema, to je jimi. Nekam dite das, maji tam schody a nevim co, a nebojis se. Tady ne. Chapu, taky takove pribuzne mam.

fouskovi
28. kvě 2023

@martikbertik klidně bych dala vždyť už vychovali děti a vědí jak se o ně starat , co by jiní za takovou nabídku byli vděční a brali všemi deseti a vy hledáte jen důvody proč to nejde nebylo by lepší najít tu pozitivní stranku a pokud i tak ne tak ať vaší hlídají u vás,ale dovolte jim to dobrodružství a zábavu

hanka_12345
28. kvě 2023

Ja bych to tak neprozivala. Pokud ji ho das na.hlidani tak ho pohlida. A davat dite do bytu na 3 dny to by se zas nechtelo me. A jak je vyse uvedeno, mamka te vychovala ve stejnym prostredi a taky zijes

tereziezavily
28. kvě 2023

@martinka_33... což tak ale vůbec není. Od doby, kdy měli prarodiče malé děti, uplynulo několik desítek let a ano, lze zapomenout, co je u takhle malého dítěte třeba hlídat a co vlastně péče o něj obnáší. Zároveň je to tak dlouhý časový úsek, že i dost proměnily vnější vlivy - domácnost není zařízená stejně apod. Když se narodí vlastní děti, tak do toho postupně vplouváš, postupně, každým dnem víc a víc, si zvykáš na to, co to dítě dokáže a v čem musíš být napřed, zatímco v roli prarodičů nejsi zpravidla s tím miminem imrvére furt a furt, ale naskočíš do hlídání na delší úseky od určitého okamžiku a najednou máš doma na dva dny batole, co všude vleze, všude zdrhne a ty vlastně z toho postupného hlídání nevíš. Mezi narozením vlastních dětí a narozením vnoučat zpravidla nebývají jiné děti, o které by ti stejní současní prarodiče se vším všudy pečovali a zůstali tak "ve cviku". Taky role rodičů a prarodičů jsou úplně jiné, jinak k těm dětem stejný člověk přistupuje, jinak se jim věnuje, jiné věci jim dovolí. Tohle všechno, co jsem vypsala, nedokládá, že se průměrně inteligentní a průměrně schopná babička nedokáže postarat o vnouče - určitě dokáže. Ale fakt mezi tím, že když její výchovu přežiješ ty, tak tvoje děti taky, není rovnítko. Zcela konkrétně - já mám naprosto příšernou zkušenost s hlídáním nejstaršího dítěte mojí mámou, jejíž výchovu jsme všichni přežili ve zdraví, kdy došlo k poměrně vážnému zranění dítěte ne náhodou, ne ani nepozorností, ale opravdu zjevnou nezodpovědností zkombinovanou právě s přístupem "vy naděláte, já vychovala děti, tak vím líp". No, věděla a dítě skončilo na JIPu.

vipeta
31. kvě 2023

A teď si představte, že tomu dítěti je 7-8 let a pustíte ho samotnýho ven s kamarádama! Na kole, nedaleko od silnice... Vždycky dojde na to, že ho jednou budete muset někam pustit bez vašeho dozoru🤷 a až nastoupíte do práce? Buďte ráda, že babička má zájem. Oni ty děti tam to tolik neznají a tak se ani nenudí, aby musely lézt všudemožně... Zkuste věřit babičce, ale i synovi 😉

veronicka89
1. čer 2023

Uz jdem to tu parkrat psala...ani ti chlapi ( nebo clen domacnisti co je s ditetem mene nez rodic co je na md) nebo babicky i dedove nemaji nekdy to uvazovani a ty reflexy co je obcas treba mit...

Sice co si budem povidat dite clovek strazi 2h a na 3 vteriny se otoci a dite zrovna spadne ze jo...

Ale i tak...

Nepotrebuju se strachovat.

Jasne rodic ma vzdycky nejak v podvedomi strsch ( i ve skolce atd ) zda se neco nestane jsem mela ( nechali je lozit na stromy atd...ale bylo to baby friendly ikdyz motyky a ryce takyy meli 😀 a kopalo 10 deti v piskovisti na boso 😀

Ale nevim neprijde mi ze autorka to hroti...prece jenom v te skolce uz vic vi...

Tak at hlida babi u vas doma 🙂 a ty budes u nich treba 🙂

veronicka89
1. čer 2023

@vipeta je rozdil dite 7 let a dite 2 ..3 roky..

veronicka89
1. čer 2023

@tereziezavily souhlasim...a treba ted odbocim ale tolikrat vidim jezdit dite na kolobezce i z kopce a rikam si pric mu nikdo neda prilbu...a to taky se tady lidi smejou a argumentuji ...prosimte tsky jsme hezdili bez prilby porad...a prezili jsme ...

Jako ten kdo neprezil to tu nenapise...ze jo a jako jeden blby kaminek na ceste ...cokoliv a bzde si clovek blbou prilbu vycitat cely zivot...

To same muze nastat ze se babi jen otoci a bude otevrene okno...poodkryty septik...rozbite sklo v trave cokoliv....

Proste pokud mam velky strach a divny pocit nepujdu do toho...

metallico_mondo
1. čer 2023

Na jednu stranu tě chápu že stačí sekunda a je malér na světě. Ale myslím si ,že je potřeba si připustit že to se může stát i tobě. Nicméně s takovýma obavama bych se pokusila zařídit se jinak protože by si stejně byla ve stresu a s mamince bych nejdřív moc poděkovala za velkorysou nabídku a pak si to narovinu v klidu vyříkala tak jak si nám to tu popsala . Třeba se něco do budoucna změní 😉. Je to snad rodina ne 😉

lovemusicsun
1. čer 2023

Tak třeba moje mamka má kolikrát větší strach o mé děti než já. Přece jen to není "její" dítě, takže se bojí kolikrát i toho co já považuju za bezpečné. Mé děti tráví hodně času v takovém prostředí, které tu popisuješ. Hrajou si s hráběma, štěrkem na stavbu, jsou na zahradě, kde kolem teče potok a v hlavní místnosti od podzimu do jara hoří krb. I přesto děti rodičům dávám, vždy je jen upozorním na to, aby děti hlídali při té a té činnosti, protože tam cítím potencionální nebezpečí. Jednou dcera spadla tátovi z gauče přímo na hlavu. Ač se nic nestalo, tátovi se i po letech z toho klepe žaludek. Věřím jim, že dělají vše pro to, aby se dětem nic nestalo. Stejně jako to dělám já. A stejně tak jako se jim může něco stát v mé přítomnosti, tak se jim může něco stát i u nich.

mourovatakocka
1. čer 2023

Kdo s dítětem není pravidelně a nejlépe sám, ví myslím prd o tom, co se může nebo nemůže stát. Nezná reakce dítěte na nějaký stres, neví, jak zareaguje, když není po jeho nebo vymýšlí nějaké hověziny. Moje máti si třeba kdysi s dcerou neporadila na zahradě, dcera se prostě sekla a nebylo s ní nic. No tak ji tam máti zamkla a šla vedle do baráku, kde jsme byli my s mužem. Nějakou chvilku trvalo, než jsem pro ni došla, dodnes nechápu, proč se s ní nedomluvila, neposlala dědu nebo nedošla pro nás. Nechápe, že dvouleťák nevydrží u houpání na houpačce dlouho, že má hodně činností jen na chvilku. Každé dítě je jiné, argumentovat s tím, že vychovali nás a žijeme je největší zlo a podpás. Na to nemám slov. Nicméně jedna rada - chce-li hlídat, ber to všema deseti. Ale za tvých podmínek - kratší dobu a u vás, částečně pod dohledem, ať si zvykne babička i mladší na babičku. A v případě zdaru, tradá k babičce. Ono jí třeba dojde, že aha, dítě se může zranit, je třeba udělat na zahradě pořádky.

gbp
1. čer 2023

@martikbertik ja ti rozumim. nasim treba v tomhle verim vic, ale bydli daleko, takze hlidaji akorat, kdyz jsme my u nich nebo prijedou oni k nam. tchyne a s tchanem taky nehlidaji nijak casto (treba max jednou za mesic) za to vymysleji daleko zaludnejsi akce jako bazen, cyklo vylet (deda si ted poridil sedacku na kolo - bude mu 70, sam teda neboura, ale z tohodle taky fakt nemam dobry pocit). jenze oni si to poridi uplne bez naseho vedomi a pak prijdou a jeee, Jindri (3 roky) divej, koupila jsem ti plavky a nafukovaci kruh!!! a pujdem do bazenu, dite nadesene ze...no nastesti jeste nesli. deda tu sedacku taky koupil sam od sebe 🤷🏼‍♀️ nasim bych to rekla snadneji. manzel nanto rekl, no jo...nasi 🙈 tchyne me furt zve, at jste u nich treba na tyden. ja se ji snazim vysvetlit, ze nemam nic proti nim, ale ze s 9m miminem je to tam pro me proste narocne a nemaji to uzpusobene pro deti. a argument uplne stejny: nasi kluci tu taky vyrostli 🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️ nesnasim to. je to uplne stupidni argument. me jedine pomaha ze zacatku byt u toho, spolecny vylet, spolecne koupani, nenasilne jim ukazat, jak to delam ja, co se treba muze stat. a taky je po ocku sledovat, jak jim to jde 🙈 kdyby se mi neco nelibilo, asi je upozornim... je to tenky led, ale tak zivot a zdravi ditete je proste nejdulezitejsi.

veronikav31
1. čer 2023

@martinka_33 no,upřímně, to,že jsme se dožili dospělosti je fajn,ale ne ve zdraví...různá chodítka,úzké boty.A to neříkám jako bio matka(nepovažuji se za ni). Postupem času se přidali bolesti zad, trpím, taky bolí nohy,mám haluxy a jaké,padající klenba.dávám se dokupy,ale nejde to hned. Jsem ráda,že se nám naši věnovali,ale každá doba má svoje.děti prarodičům-jak našim,tak tchýni dávám,ale za určitých podmínek: dcera má ekzém-takže čokoláda,sušenky s náplní jsou zapovězeny.Syn nemá jednu ledvinu,takže colové nápoje apd. by neměl, jednou za čas jej dostane na výletě,ale oproti tomu víc pije,babičky jeho pití moc neohlídají.Na tchýni dcera jednou udělala smutné oči,že chce buchtu s čokoládou,když měla rozjetý ekzém,babička povolila a rozjel se jí ekzém víc,tak jsem to tedy vysvětlila rázně,že takhle tedy ne,i kdyby dělala scénu.Od té doby je klid.

veronikav31
1. čer 2023

@vipeta no a to si představte,že dcera v 6,5 letech chodí sama do 1.třídy přes 3 silnice a když jsem byla v porodnici(bylo jí 2r a 1m), hlídali jí babičky u nich doma, spala u nás doma a za den ji to tam už nebavilo,nudila se,pak tam dlouho nebyla a až řekla,tak tam šla.A vzhledem k tomu,že má svoje nálady,tak babičky už poznali co umí a vůbec mi to nevadí,umí se ozvat když se jí něco nelíbí a když se zatvrdí,tak přes to nejede vlak,i kdyby se babičky stavěly na hlavu.

martinka_33
1. čer 2023

@veronikav31 nekdy je to s babičkami těžké, o tom není pochyb. Jedna vec je, ze mi nevadí kdyz dají zdravým detem neco nezdravého (já třeba šílím z toho, že máma dává batoleti k pití sladkou šťávu. Starší deti uz ji mockrát poslaly do háje, ze chtej vodu 😀 ), horší je kdyz nedbají doporučení u detí se zdravotním omezením... Nekdy je to na hodne vysvetlování a jindy ani to nepomůže

mrstte
1. čer 2023

Ke tchyni se snažím dávat malou aspoň 1x týdně, od rána do odpoledne. Jednou tam spala, ale strašně jsem se toho bála. U mých rodičů je mnohem méně, spíš tam je se mnou, protože jsou 20 minut autem daleko. Ale tam bych se bála méně, protože by malá byla i venku a ne jen uvnitř.

skurinka
1. čer 2023

Kolik je vasim, ze se bojis?

veruuu_kubesovic
1. čer 2023

@martikbertik to už máš trochu paranoiu ne?
Mamka se ti nabídne, že pohlida děti a ty z toho uděláš tyjatr 🤦‍♀️🫣🤦‍♀️

vipeta
2. čer 2023

@veronicka89 ano, ale taky je rozdíl dítě samotný a pod dohledem babičky 😉 chci tím říct, že s vývojem to osamostatňování se prostě přichází. Nejdřív pobyt u babičky bez maminky, potom lítání venku s kamarádama, pak je musíte pustit na intr. Nemá z toho dobrý pocit žádná máma, ale mělo by se dětem a jejich okolí více věřit 😉