Omlouvam se,ze zadavam diskuzi jako anonymni,ale jde o citlive téma.... Mam pocit,ze mam velky problém tykajici se uklidu..... Mam nutkavy pocit mit dokonale uklizeny dům,jedine tak mam uspokojeni z toho,ze něco delam spravne,ze jsem něco zvladla.... Mam dve deti a ted cerstve miminko a dokonaly uklid samozrejme nestiham,takze mam z toho vyrazne pocity uzkosti..... Poradi někdo co s tim? Moc dekuju za jakekoliv tipy..... sve jednani si uvědomuju, vim,ze se trema detma mit dokonalou domacnost není mozne,ale presto mne to trapi...........Cim vice se snazim uklidit,tim vetsi mam uzkost z neporadku...Temito pocity jsem trpěla uz i drive,ale ted s prichodem miminka se opet jakoby zhorsuji..... Citim,ze delam něco spatne,ze to otravuje mne,deti i manžela,ale nedokazu si pomoct......
mám stejný problém, když není dům uklizený, mám pocit, že se se mnou všechno veze. Akorát s tím rozdílem, že já nezvládám zdravotně mít vycíděný dům. Takže řeším akorát vzevrubný úklid a mít vždy čistou podlahu, wc, umyvadlo a kuch. linku. Že je ukápnuto čajem na spodní šuplík linky už tak řešit nemůžu, to prostě uklidím jednou za čas, s některýma věcma jsem se musela prostě smířit.
@cekanka pokud víš že je to problém, který ztěžuje život tobě i rodině, bude nejlepší najít si psychologa nebo psychoterapeuta a řešit to s odborníkem. Tady v téhle "slepičárně" se můžeš vypovídat, ale konstruktivní a "zdravý" způsob řešení ti tu nikdo neporadí.
@cekanka pokud jsi to sama pojmenovala, že to v tobě vyvolává pocity úzkosti, může se jednat o problém - který ale má řešení.
buď jen terapie - na konkrétní problém je výborná kognitivně behaviorální terapie - učí tě pracovat s myšlenkou, tak, aby v tobě nevyvolávala ty úzkosti. opravdu účinná věc, která sice vyžaduje trochu práce a trpělivost, taky dobrého terapeuta, který se tím zabývá, může to b ýt i nepříjemné, ale funguje to.
Pokud by samotná terapie nestačila a případně se jednalo o nějakou komplexnější poruchu - deprese k tomu atd, pak je i cesta léků - kombinace obojího.
určitě to má řešení, ale nenech to zajít příliš daleko. Jednak se to tak úplně samo nezmění a jednak to má tendenci se vracet a opakovat.
pokud by to mělo zasahovat do tvého běžného života, života rodiny, najdi psychologa - jsou i na pojištovnu, případně soukormého, stojí cca 700,- kč, ale jsou to dobře uložené peníze - do duševního zdraví.
držím palce.
Ano zrejme jde o nejaky komplexni problém se kterym se babram uz několik let....Nejdrive od 20 let mentalni anorexie, ted tohle.... Antidepresiva uzivam stridave taky uz mnoho let...sice v nizounke davse, ale uzivam..... Ted se mi to poslední roky dařilo kompenzovat sportem, uz jsem tolik nelpela na vecech, na jidle , na uklidu....... ted se to s prichodem miminka zase zhorsuje....mam pocit, ze je všude doma binec, nic není dokonale a to mne strasne tryzni......Psychiatr toho moc neporadi a stejne nemam cas tam chodit..jsem rada,ze si tam vyzvednu recept.....Asi by to chtelo nejakeho terapeuta,ktery na to jde jinak nez přes medikaci.... achjo,hrozne se v tom babram..Vim,ze delam něco,co není bezne,ale nedokazu si pomoct....Mam pocit,ze nic nestiham...nedokazu pobehat dům jen tak halabala,vse delam do detailu,dokonale a stejne je na druhem konci borčus. Dům mame obrovsky, svoji domacnost si uklizim sama,na zbytek domu chodi jednou za 14 dni pani,pac to uz vůbec nedavam...... achjooooo no nanic.
@cekanka Asi se budeš muset naučit žít trošku v nepořádku, protože s dětma to fakt jinak nejde, není to v lidských silách, prostě si uvědomit, že za pár let tu ty děti nebudou a bude všude perfektně uklizeno, ale asi nám z toho bude trošku smutno.
Tady trošku pro zlehčení, skutečné fotky z rodiného života:
http://www.upworthy.com/18-realistic-family-pho...
@cekanka V tomhle tě docela chápu, taky mám potřebu mít neustále uklizeno, ale s třemi dětmi to opravdu nějde. Neznám domácnost, ve které by byly tři děti a byl tam dokonalý pořádek
@cekanka ten čas si udělej. ne na psychiatra, ale na psychologa, opravdu to funguje a už jen to, že pravidelně vysypeš to, co tady píšeš, ti pomůže. ad je mrak druhů, ale ne všechny jsou na potíž, kterou máš. nebud s tím sama. vím, co říkám🙂.
Je to nemoc, ale to víš asi sama. Co to zkusit vyřešit paní na úklid, myslíš, že by to tvůj pocit zlepšilo, kdybys věděla, že někdo jednou týdně celý byt důkladně uklidí?