Dobrý den, chci znát váš názor.
Já a moje kámošky jsme se dohodli že půjdem studovat cukrářky, a popravdě nevím jestli bych tuhle práci chtěla v budoucnu dělat, ale chci být s holkama, jenže moje rodiče extrémně řvali, že skoro celej život mi šetřili na lepší školu, a že v žádném případě na žádnou cukrářku nejdu, že moje kámošky chtějí jít tohle studovat protože vědí že na nic lepšího nemají, a že vystoupili ze 7 třídy a já jediná mám 9 a dobrý známky..
Rodiče říkají že práce cukrářky,kuchařky,servírky, atd.. jednou bude k ničemu, že většina těch dětí tu práci stejně nebudou dělat. A jednoho dne všechny tyto učňáky (práce) skončí, že doba je horší a horší.
Je na tom něco pravdy ?
Ne , jestli to nechceš studovat kvůli sobě samé , tak tam nechod - rodiče mají pravdu . Kamarádky ti snad zůstanou , i když nebudete na té samé škole . Studuj to , co chces ty , a ne jiní . Včetně rodičů . Ale bez ohledu na kamarádky .
Studuj to, co tě opravdu baví. Neohlížej se na kamarádky, ani na rodiče. Jen na sebe.
Já po 9.chtela jít na cukraku nebo fotografku. Kvůli podobné argumentaci jsem nakonec šla na gympl a poté i na vysokou. Ale celý život se vracím k tomu, že mě mrzí, že jsem si tehdy neprosadila svou. Takže za me- pokud tam chceš jít, protože tě to baví....nedej se. Pokud tam chceš pouze kvůli kamarádkám, tak to dobře rozvaž.
Jdi na obor a školu, na kterou ty sama chceš, podle toho co tě baví a na co máš. Na kámošky se vykašli, jde o budoucnost. Kamarádit se můžete dál. Najdeš si další.
Krom toho, co uz tu zaznelo bych jeste dodala - neni ucnak jako ucnak. Jsou skoly, ktere te nenauci vubec nic a po absolventech ani pes nestekne. A pak jsou skoly, ze kterych lezou lidi co umi a zamestnavatele po nich "jdou". Nezavisle na oboru. Takze delej to, co te bavi a co chces delat a idealne si na to vyber dobrou skolu.
Je nesmysl stavět svou budoucnost na tom, co chtějí kamarádky nebo rodiče. Řiď se tím, co tebe baví a naplňuje, protože budeš pracovat x desítek let.
Co se samotné cukrařiny týká, tví rodiče se mýlí. Vždy budou lidé, co si dort nechají upéct a co na víkend vykoupí cukrárnu. Nicméně to, zda se ti bude dařit, bude závislé na tom, zda tě pečení baví, zda máš cit pro chutě, zda jsi výtvarně nadaná a zda máš prostorovou orientaci, protože jen s tím, co tě naučí ve škole, nikoho příliš neoslníš, pokud pro to řemeslo nebudeš mít cit. Mám dvě ségry vyučené cukrářky a ani jedna to nedělá. Jedna proto, že jí chybí shora uvedené a s tím, co se naučila ve škole, mohla jen do velkovýroben, kde se po ní nechtělo nic zázračného, ale na takové provozy byla pomalá. Skončila jako pomocná síla v kuchyni. Druhá ségra to umělecké střevo má, takže se upíchla v jedné rodinné cukrárně, kde léta pracovala. Nakonec ale odešla, protože se jí rozjely potravinové alergie a s tím se cukrařina dělat nedá. Jelikož si dodělala i maturitu, měla pocit, že práci najde snadno a ono prd. Nakonec skončila v Tescu, kde rovná regály se zbožím.
Na kámosky se vyprdni, pokud nemas talent a netouzis po tom si zalozit cukrarskou zivnost, tak ti takova skola bude k nicemu...
@rnika ale to si muzes dodelat ne? Muj strejda potreboval elektrikarske zkousky, tak si jako inzenyr strojař strihnul jeste elektrikarsky ucnak a ma co potreboval.
Pokud to neni tvůj sen, budeš mít pak výuční list k něčemu, co nakonec nebudeš chtít dělat.
Na střední si najdeš další kamarádky ;)).
Jinak já chtěla na obchodní akademii, máti mi to nedovolila. Studovala jsem kuchař- číšník. Cele tři roky s nechutí.
Dneska jsem úplně jinde, a výuční list si mohu zaramovat, protože v tomhle oboru jsem nikdy nechtěla pracovat..
@martinka_33 Mám udělaný kurz focení dětí. Peču doma pro radost. Ale jako plnohodnotné zaměstnání to už nevidím 😁
Hele, ja budu uprimna. Pokud uz ted nepremyslis nad tim, ze bys chtela podnikat v oboru curkarka, pripadne v jinem oboru, ktery se uci na SOU, tak se na to vyprdni. Poslechni v tomhle rodice a jdi na perspektivni obor, usnadnis si zivot. Perspektivni je urcite cokoliv technickecho (prumyslovky se zamerenim na strojarinu, IT a robotiku), cokoliv prirodovedneho (chemicke, potravinarske prumyslovky, gympl) a cokoliv ekonomickeho (OA), pripadne i vseobecny gympl.
Vždyť už je po přijímacím řízení na střední školy, nebo to plánujes na příští školní rok? Jinak ano,rodiče mají pravdu.. Urcite bych se neridila podle kamarádek, které ani nezvládly dokončit ZŠ.
Ano, mají pravdu. Bůh ví zda tvoje kamarádky budou v tvém životě za 5 nebo 10 let, kde budeš tehdy bydlet atd.
Jdi studovat co chceš ty. Já jsem toužila po chemické průmyslovce třídní zpracovala naše že na to nemám, takže jsem skončila na zdravce obor laborant abych byla aspoň chemii na blízku. Školu jsem sice dodělala ale v oboru jsem nikdy nedělala. Na VŠ jsem se dostala na chemii na technice ale naši měli strach že bych ji nedodelala a tak jsem šla jinam na VŠ, školu jsem dodělala ale hned po ukončení jsem nemohla v oboru ani příbuzných oborech sehnat práci. To se povedlo až za nějakou dobu, do té doby jsem dělala práce na které stačila i maturita.
To je moje noční můra, že moje děti zahodí svůj potenciál a půjdou za kamarády.
Následující roky jsou ty poslední v životě, kdy tě někdo rozvíjí zdarma za státní peníze. Vytřískej z toho pro sebe maximum! Taky se zamysli, jak si představuješ svůj život. Kde chceš žít (kuk na ceny nemovitostí), jestli chceš cestovat, kolik času chceš jednoho dne trávit v práci a za jaký plat apod.
Vaše škola má určitě výchovného poradce, promluv si i s ním, škola skvěle zná tvé silné a slabé stránky i nabídku škol.
Já z toho příspěvku nějak nepochopila, v které jsi třídě.
Reakce rodičů byla trochu emotivnější a ty máš pocit, že ti něco nutí, organizují ti život. Klidnější rozhovor by byl určitě přínosnější pro obě strany. Ty máš pocit, že s tebou jednají jako s malým dítětem.
Pokud mají pro tebe připravené peníze na studium a ty máš nějaké studijní výsledky, tak je to úplně skvělé, máš možnost si vybírat. Jde jen o to objevit svůj zájem. Z příspěvku mi přijde, že po cukrařině fakt neprahneš, tak si polož otázku, jestli to chceš dělat celý život? Pokud bys dělala na sebe, tak to není žádných 8 hodin a padla, ale chystala bys například dorty a zákusky na svatbu, aby to bylo čerstvé, takže čtvrtek pátek klidně 12 hodin v práci. Tohle neděláš, pokud tu práci nemiluješ.
Tohle se ti nebude líbit, volit obor jen kvůli kámoškám ze základky, je totální kravina. Ty si vybíráš obor ze strachu ze samoty. Měla by sis ho vybrat podle toho, co tě baví. Ano, teď si rozumíte, posloucháte stejnou hudbu, rozebíráte kluky, módu, jste na stejné vlně. A i když tě to děsí, tak se možná po základce vaše cesty rozdělí. Jsou lidi, co mají svoji kámošku od základy a udrží si ji téměř po celý život a jsou lidi, kterým se kámošky hodně krát promění.
Off topic. Cukrařina, stejně jako kuchařky, automechanicky, atd. nestudují. Na řemesla se člověk učí.
Na kamarádky se vykašli, pokud to jsou dobré kamarádky, zůstanou ti i tak.
Nepíšeš, jaké máš známky, co tě baví a tak.
Já k cukrařině čuchla na brigádě, pokud to není tvůj obří koníček, je to pouze neskutečná fuška, pokud nebudeš cukrařinou žít a nebudeš šikovná k zajímavé práci se nedostaneš a budeš dělat pouze těžké nudné práce.
Někdo tu psal, že jako cukrářka práci najdeš, no nevím kolik se jich každý rok vyučí, ale dle mého práci v oboru najdou jen ty nejlepší. Cukráren a různých výroben zákusků až tolik není. Většina výroben už je automatizovaná, tolik lidí nepotřebuje a cukrárny s ruční výrobou sáhnou po nadšeném a šikovném cukráři. průměrný absolvent u nich nemá šanci.