Ahoj vsem. Spis nez radu potrebuji se sverit.
Pred davnymi lety jsem s byvalym manzelem koupila domek na hypoteku. Bohuzel manzelstvi nevydrzelo a ja pozadala o prevod hypoteky na sebe a sestra mi sla rucit. Nekolik let bylo vse v poradku. Jenze pak jsem si nasla pritele, ktery me tak zblbnul a hlavne manipuloval s nasima financema tak, ze jsem prestala byt schopna hypoteku platit. Porad se mi to darilo drzet na uzde, ale pak jsem prisla o praci a po roce a pul dosla bance trpelivost a vyhlasila na me insolvenci. A kvuli tomu ted visi nad sestrou Damokluv mec rizika, ze banka bude chtit splatky po ni.
Ja uz vic ja rok jsem zamestnana, z platu mi strhavaji docela velkou castku ktera jde do depozitu a az se dum proda tak se z ni uhradi dalsi cast dluhu. S byvalym partnerem ktery mi nadelal tolik problemu uz nejsem ani ve styku a mam noveho pritele.
. Dum je nyni uspesne prodany, ale bohuzel za o dost nizsi cenu nez byla vyse dluhu.
Minuly tyden jsem byla oznamit mym rodicum ze budou mit vnouce. Bohuzel jsem to nedokazala sestre rict sama, je starsi a se svym partnerem se o miminko snazi uz dlouho a nejde to. Bylo to ode me zbabele, ale mela jsem strach z jejich slz, ze kolem me se chlap jen otre a jsem v tom.
Vcera mi od ni prisla stroha sms "jak si predstavujes ze dostojis svym zavazkum bance?" Poprosila jsem totiz mamku aby ji to nejak setrne rekla, ze jsem zbabelec. A stalo se. Jen jsem necekala takovou reakci. I ja jsem uz tohle resila a vim ze mi i z materske muzou neco strhavat pripadne se muzu domluvit na splatkovem kalendari. A i v tom smyslu jsem ji odpovedela. Jenze i tak se k cele situaci postavila odmitave s tim ze ji delam jen starosti a jsem nezodpovedna. Probrecela jsem cely vecer, v noci jsem mela hnusny sny, porad jsem se budila a dneska jsem uplne jak prejeta minimalne ledoborcem. A hlavne se mi ze stresu zase spustily nevolnosti, ktere se mi uz skoro tyden darilo drzet pod kontrolou.
Bojim se, ze jsem "prisla" o sestru.
Prozila jste si nektera neco podobneho? Srovna se to casem?
Chapu ze ma sestra strach ze bude muset za me platit ale podarilo se mi to uhlidat 5 let proc bych to nemela zvladnout ted?
Chudak tvoje sestra...
Protože mateřskou můžeš mít ještě slušnou, ale rodičák je akorát tak na to, zaplatit tobě a dítěti jídlo a drogerii. Nedivím se sestře, že má obavy. Pro ni to musí být obrovský stres.
@cattus Moje sestra je taktéž zadlužená, naštěstí pro mě jsem jí nešla ručit, ale díky jejím dluhům může naše mamka přijít o střechu nad hlavou. S tím pocitem se nespí moc dobře a Tvojí sestře se vůbec nedivím, protože ve chvíli, kdy budeš mít potíže se splácením, bude platit ona a bude tak šidit svoji rodinu. V téhle situaci otěhotnět je z mého pohledu hodně nezodpovědné, protože do bahna s sebou můžeš stáhnout i ji. Příjmy Ti půjdou rapidně dolů, hlavně ve chvíli, kdy Ti skončí mateřská a začne rodičovská.
@cattus Pokud ti sestra ruci, tak se jeji reakci nedivim.Za me je tve jednani nezodpovedne.Chudak sestra, ten stres ji nezavidim.
Podotykam ze za celou dobu ANI JEDNOU NEMUSELA ZA ME ZAPLATIT ANI KORUNU .. a me soucasne prijmy jsou 7200,- z cehoz platim 6tis najem.. (prijem je po odecteni "exekuce") vim ze s ditetem budu mit vetsi naroky, ale tohle mi slibil partner pomoci pokryt.
Sama jsem vahala. Dite je neplanovane, ale nedokazala jsem jit na potrat a uz vubec ne po tom co jsem na utz slysela srdicko.
@cattus Partner slibil....vyborne.A kdyz nepokryje, plati sestra.Chlap muze odejit, jak to budes resit?
Je moc fain, že máš konečně přítele, se kterým je to v pohodě a dokonce čekáte rodinu, což je krása. Ale nediv se své sestře, také máme obavy, až jednou přijde dítě, jak to budeme s hypotékou a se vším zvládat a šetříme jako blázni. Každopádně si myslím, že tvá sestra se musí sama v sobě vyrovnat s tím, že čekáš dřív, než ona a když pak uvidí, že to zvládáš i ohledně finanční stránky, vztahy se upraví. Každopádně přeju hodně štěstí.
Opět selhala HA asi..no, zrovna v dost nevhodnou dobu. Nedivím se, že sestra nemá moc důvěru. S prvním partnerem byly jen problémy, proč by měla věřit, že druhý bude lepší, spolehlivější? Kor když jste neplánovaně počali? spolehlivost jak něco fakt. Na sestru se opravdu nehněvej. Ono je fakt super se snažit otěhotnět, když máš stres z toho, že budeš muset za někoho platit dluhy. Zas trochu empatie by to chtělo. Musí to zabolet, že vám se zadařilo nechtěně, a jim se nedaří.
Jeden nezodpovedny krok strida druhy... Mela by ses z posledniho nevydareneho vztahu poucit, snazit se co nejdriv splatit sestre dluh a az pak neresit antikoncepci.
@cattus A teď si představ, že mateřská nebude ve stejné výši jako Tvoje současná mzda a rodičovská bude ještě nižší. To je realita. Tvoje sestra umí zcela jistě počítat a ví, že to tak bude a oprávněně má strach. To, že Tvůj přítel něco slíbil, pro ni nemusí znamenat, že to tak bude, obzvlášť po zkušenostech s Tvým předchozím přítelem, který Tě do dluhů dostal.
Takze vlastne mam jit na potrat nebo dat dite k adopci.. to je vase reseni? Ja chapu, ze ji tim pridelavam starosti. Sveho partnera znam a vim ze me utopit nenecha. Za tu dobu co jsme spolu mi hodne pomohl a verim mu jak nikomu na svete, ani vlastni mame tolik neverim jako jemu.
Me jen mrzi jeji prvotni reakce. Cekala jsem ze ji tohle bude zajimat, jenze necekala jsem takhle prudkou a doslava hnusnou reakci.
@cattus A on Ti tady někdo takové řešení navrhuje?
Prostě zklidni hormony, sestřina reakce se dala čekat. Tak se nerozčiluj a ber to tak, že pro ni je to velký stres, nejistota, závazek, koule u nohy..a snaž se ji pochopit.
Zatím nedlužíš..a ty nervy bohatě stačí.
@somalicats ne jen vsude vidim jak odsoudit jde snadno a rychle.. nikdo nevidi cele pozadi a kdybych ho mela popisovat napisu romam o tisici stranach.. jen kvuli tomu abych mohlansplacet svuj dluh vzala jsem absolutne podradnou praci. Mam 10 let praxe v zahranicnim obchodu a ted? Dru v kuchyni ve fasfoodu. Delam nocni abych mela priplatky a vydelala tak co nejvic abych dluh co nejdriv splatila.
Chtela jsem po dokonceni prodeje pozadat o osobni bankrot, ale ten asi ted nepripada v uvahu. Jestli vsechno pujde dobre, budu mit dluh "jen" 300tis.
zkus se do její situace vžít - má právo být naštvaná, rozmrzelá, ublížená - a myslím, že to z velké části spouští fakt, že se tobě zadařilo otěhotnět, kdežto jí ne..ségra když se snažila o holky, říkala, že nenáviděla každou s břichem..je to jen 1sms, tím se o sourozence nepřichází,no ne?
Vychladne, a zas se budete bavit - možná by byl dobrý tvůj vstřícný krok - zkusit jí říct,že to chápeš, že se zlobí, ukázat, jak máš v plánu situaci řešit..
miminko měj, jasné, ovšem za dluhy se musí platit a moc pohodlné to nebude.
Mně je to líto. Myslím, že nemá smysl cattus nějak provokovat komentáře typu co čekala. Je potrestaná sama dost. Sestra se logicky bojí, že tvé závazky půjdou za ní. Bohužel pořád hrozí, že i když bude dluh umořen bez toho, aby musela ze svého vydat jedinou korunu, může být vztah nadále narušen. Věřím ale v to, že nic netrvá věčně a čas obrousí každé hrany. Nemusí tedy být ještě vše ztraceno.
@cattus Za blbost se platí. Teď budeš muset sestře dokázat, že Ti může věřit, že ji do bahna nestáhneš. Pro Tebe to bude extrémní zápřah, protože budeš kmitat těhotná, budeš kmitat s malým dítkem, abys zvládla všechno poplatit. Sestra má naprosté právo být naštvaná.
@cattus sestre se nedivim,me by asi taky klepla pepka strachy...na druhou stranu ale! Sla Ti rucit dobrovolne,pochybuji,ze jsi ji tam dotahla nasilim...a nikdo asi nepredpokladal ze se to tak vyhroti - ani ty a ani ona,nicmene nez jdu komukoliv rucit. - i sestre,tak si to jooo hodne rozmyslim...vzdyt mohla rict taly sorry segra,ale jednou chci rodinu a nevim co bude....ruc nemovitosti....nechapu ze se tady do tebe vsichni tak pousti i kdyz bych taky byla hotova...ale mela si to segra taky rozmyslet...
@cattus Já se jí teda taky nedivím. Sama vím, jak s psychikou mává, když se děťátko nedaří, a mít ještě do toho strach, že budu muset platit dluh zadlužený sestry, která navíc ani nemá odvahu mi o miminku říct osobně. Ať je pozadí jaký chce, nemohlas čekat, že bude bouchat šampáňo. Tys měla možná smůlu na chlapa, ale toho sis vybrala sama. Ona je v tom průšvihu úplně bez viny.
@shine2015 Takže nakonec je sestra ta špatná, že šla do rizika, v té době pravděpodobně malého, a zakladatelka místo toho, aby se snažila nejdřív vyřešit svou finanční situaci a až pak těhotnět, tak se zachovala tak, jak se zachovala, a ještě je uražená, co si to k ní sestra dovolí. Fakt mazec.
@lv nebyla to jedina sms.. ale tahle byla prvni.. a pak uz jen kolotoc vycitek..
Ja ji chapu ze mozna je nastvana ze me se zadarilo, i ze ma strach, ale za ten vic jak rok, kdy chodim do prace adru ja kun, beru kazdou smenu jen abych mela hodiny a prescasy abych vydelala co nejvic by ji melo ukazat ze se snazim a chci svuj dluh zaplatit.
Proste me ta jeji reakce strasne mrzi a boli.
@cattus koukám, že tě všichni odsoudili, tak já se zas musím zastat. Chápu sestry strach, ale na druhou stranu, jak dlouho ještě musíš splácet? Asi ještě dost let, že? To bys mohla být mezitím už v přechodu a žádné děti nemít. Člověk se přece někdy v životě může dostat do situace, kdy nemá věci pod kontrolou, viz podlehnuti bývalému příteli. Jsi dobrá, že ses od něj dokázala odprostit a dát si splátkový kalendář do pořádku. Je jasné, že sestru mrzí, že nemůže přijít do jiného stavu i ona, to jistě zhoršuje situaci. Jediné co můžeš teď udělat, je zvládnout unést tíhu toho, že vše zvládneš i při rodičovské platitt, tak aby sestra nemusela přidat ani korunu a tím ji dokázat, že zodpovědná jsi a pak bude šašance, že se ledy prolomí. Ono i to, když se jim zadaří jistě situaci vylepší. Řidičák se dá případně zkrátit na dva roky, a pak zase naskočíš do pracovního procesu. Hlavu vzhůru, mezi sourozenci mohou vzniknout vždy nějaká nedorozumění, ať je to z toho či onoho důvodu
Chtěla jsem se jen optat- když máš normální zaměstnáni, proč jsi neuvažovala o osobním oddlužení na soudě? Vždyť to bys pak během 5 let splatila pouze 1/3!
Od sestry taky trochu naivita, možná až hloupost, upsat se jako ručitel, osobně nechápu, jak to může v dnešní nejisté době někdo udělat, i když se jedná o příbuzného.
To ručitelství by asi zrušit už nešlo, co? Nebo případně přepsat na někoho jiného, co ten nový partner, s ním budeš sdílet domácnost a peníze, tak by to možná nebylo od věci...ale samozřejmě nevidím do vašich vztahů, atd, tak nevím, jestli by na to přistoupil.
@somalicats ne nema byt urazena...chapu i sestru,ale je taky potreba napsat ze pokud jdu komukoliv rucit,muze se stat ze budu platit. Podepisuji papur ze jsem si toho vedoma a at je to segra nebo ne mam pravo odmitnout....ne delat hrdinku a pak nadavat...nelze delat ze jsem o tom co znamena rucit nevedela.
Protože tvoje příjmy půjdou teď zřejmě rapidně dolů. Sestře se bohužel nedivím.