Kvůli alkoholismu onemocněl, teď mi to vyčítá, že za to můžu. Co byste poradili?

marky232
3. kvě 2023

Zdravím,
Manžel dlouhodobě pije a to ve velkých dávkách. Zároveň se velmi často hádáme. Najednou muž přestal cítit malíček a stupňovalo se to. Lékaři ho vyšetřili a vypadá to na nevratnou změnu v důsledku toho pití. Manžel je hrozně naštvaný že jsem ho zničila a můžu za to já. Odmítám přebírat zodpovědnost za člověka co denně pije několik piv a ignoruje jakékoliv rady. Zároveň je mi to samozřejmě líto za něj. Co byste radily ?

g_m
3. kvě 2023

Odejít.

dixi86
3. kvě 2023

Nic. Jít pryč. Mám to samé doma. Je z rodiny alkoholiků(beru alkoholika za člověka, který se denně prostě musí napít alkoholu). Vysoké hodnoty kys. močové, cholesterol, tlak,...já s leukémií. Ani to, že naše děti budou akorát sirotci nezabírají. Odmítám kupovat přes týden, o víkendu ať si dělá co chce. Je to marný. Pokud jemu něco nedojde, tak neudělá druhej nic. Kdybych nebyla ve stavu všelijakým kvůli nemoci a v ID, šla bych. Ale takhle doufám, že dostane rozum.

martikbertik
3. kvě 2023

Radu nemám ale zažila jsem něco podobného. Můj děda rád pil rum. Babička s tím měla samozřejmě problém a tak si ho všude schovával (pod postelí,ve skříni, v práci....) Jednoho dne také přestal cítit prst, pak další a další... No skončilo to tak, že přišel o obě nohy na koleny. Ta druhá byla už konečná a v 52 letech zemřel. Do dnes si pamatuju toho silného a vzteklého může, co nadával na babičku, že pije jen kvůli ní, že za všechno může ona. A že může být ráda že pije doma a ne nikde v hospodě. No hrozný. Ale co bylo ještě horší... Pohled na může co ležel skoro rok v nemocnici, který ze 120kg ( byl chlap jak hora) zhubl na 45kg, nemohl se hýbat, chodit, jíst... Skončil s trubkou v krku a se slzami v očích. Jeho komunikace byla přes papír a tužku neboť nemohl mluvit. Jeho poslední slova byla, že ho všechno co kdy udělal a řekl mrzí a že chce žít. Druhý den ho čekala amputace druhé nohy a bohužel už se neprobral. Za své jednání si ale mohl sám. Každý má možnost změnit svůj život, pokud je nespokojený. Ale jen slaboch hází svoje problémy na druhé. Držte se

marky232
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
marky232
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
ele_nka
3. kvě 2023

Já bych hlavně s takovým člověkem už nebyla. Když ne kuli sobě, tak kuli dětem. Nechtěla bych aby si přebírali takové vzorce do svého života.
Zažila jsem to u dědy a byl to fakt hnus, nic dobrého do života nám nedal.

katule1990
3. kvě 2023

@marky232 Nemas na tom svuj dil viny, za alkoholismus si muze jen sam a je otresny, ze to hazi na tebe a jeste horsi je to, ze maji deti takovy vzor. Jestli s tebou ma nejaky problem, ma ho konstruktivne resit a ne zapijet alkoholem. Mne kdyz hodne nastve manzel, taky jsem schopna vypit lahev vina (on nepije prakticky vubec). Kdyz mi to nasledne vycte, tak mu ale prece nemuzu rict, ze za to muze on, ze kdybysme se nepohadali, tak tu lahev nevypiju. To je muj problem, ze jsem zvolila takove "reseni", ktere ale nikam nevede, nic nevyresi. Podotykam, ze nejsem alkoholik. On ma vazny problem s alkoholem a evidetnen ho nechce resit, ani kdyz uz z toho ma takove zdravotni problemy. Bud se probere a prizna si, ze ma velky problem a zacne ho resit, nebo nema smysl s takovym clovekem zit. Zkazis si zivot a deti si to ponesou cely zivot. Pro odlehceni: to mi pripomnelo jednu hlasku pri pripitku Homera Simpsona 😅: " Na alkohol! Zdroj a zaroven reseni vsech nasich problemu."

lv
4. kvě 2023

Držíš mu násilím flašku u huby? Liješ do něj trychtýřem chlast? Ne.

galatea_a
4. kvě 2023

Takže chlap na tebe denně sprostě řve, pije tak, že z toho onemocněl, děti přebírají jeho sprosté chování vůči tobě, ale ty cítíš "svůj díl viny, že ses měla víc snažit." Proboha, vzpamatuj se. Jediná tvoje chyba je ta, žes měla odejít už dávno.

marky232
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
galatea_a
4. kvě 2023

@marky232 Tak teď prostě musíš zachránit sebe a děti. Nebudete to pro tebe jednoduchý, ale je potřeba ten radikální řez udělat... než bude pozdě.

mari90
4. kvě 2023

@marky232 také radím odejit, co jiného no 😔 má matka pila a to hodně. Pamatuji si to už jako malé dítě, s přibývajícím věkem se to stupňovalo, v mých cca 12, skončila poprvé v nemocnici. Zapřísáhla se že pít nebude, bohužel po měsíci od propuštění začala pít znovu, opět se to začalo stupňovat. Nakonec to tělo pak už nedalo, bohužel pila co se dalo a tělo už to nezvládlo. Má zkušenost je ta a to bohužel i z okolí, že alkoholik prostě pít ani přes zdravotní problémy nepřestane. Navíc proč si máš ničit život i ty a případně děti soužitím s ním?

marketa1218
4. kvě 2023

Pokud on opravdu sám nestojí o pomoc, aby se šel léčit. Neuděláš s tím nic.

konidana
4. kvě 2023

@marky232 Chodíš někam do tý poradny? tam si to rozeber a nějak s tím vším nalož. Radikální změna je nutná! Jaká změna to bude, na to si musíš přijít sama. Ale neoddaluj to!

vipeta
7. kvě 2023

Dostala jsi tady dost rad a plyne z toho, že s jeho přístupem k tobě bude fakt nejlepší odejít... Ale u mě najdeš i pochopení. Manžel taky ještě nedávno hodně pil, víceméně každý den a protože mu před několika lety zjistili celiakii, přešel z piva na víno, to ale pil jak to pivo. Nářky nezabíraly, že na něj není spoleh a podobně, furt se hájil tím, že to není tak hrozný... V únoru šel na preventivní prohlídku a tam mu z krve, a ještě po dalších vyšetření, vyšlo, že má zhoršený játra a že nejspíš prodělal mononukleózu. Takže musel nasadit dietu, v jídle, ale hlavně nulový alkohol. Moc jsem mu nevěřila, že to dá, ale teď je uz skoro dva měsíce opravdu bez, shodil zbytečný kila a dokonce zjišťuje, že se mu líp funguje🙏 tohle si ale ten člověk musí srovnat v hlavě, jestli je pro něj důležitější to uspokojení chlastem nebo život. Chci tím ale říct, že když teď jdeme na nějakou akci a on fakt nepije, že je mi ho líto, že se nebaví tak, jak dřív, dokonce jsem to ze začátku trochu vyčítala sama sobě, jakože tys to furt chtěla a teď to máš, ale bohudíky on to nikdy mě nevyčetl! Na druhou stranu, ono je hrozně jednoduchý říct, že si za to ten alkoholik může sám. Vždycky je nějaký, většinou hluboký, důvod, proč začal pít. Pokud ty ho máš ještě pořád nějak ráda, dej mu šanci na sobě kvůli vám zapracovat. Ale určitě se odstěhuj, ať vidí, že to myslíš vážně, a ať tím netrpí děti, protože vás nečeká nic pěkného... Držím palce!

marky232
autor
7. kvě 2023

@vipeta Díky, teď teda taky už nepije, no jsem zvědavá jak dlouho. Ale pořád se mu něco nelíbí, uráží mě, neplánuje nic se mnou,odmítá aji abych sním a s dětma jela na ryby...snažím se být hrdá a nedolizat když mě pořád odmítá ale cítím se hrozně osaměle...tento týden to rozsekneme a aspoň na čas půjdeme od sebe

nat
7. kvě 2023

@marky232 rozhodně doporučuji odejít....S alkoholem v rodině mám bohužel bohaté zkušenosti a pokud člověk sám nechce nikdy nepřestane ....A to,ze hazi na tebe vinu,ze je nemocny tak to svědčí jen o tom,ze je to chudák......Sám nevi co dělat a jak se s tím vyrovnat,ale to mu nedává právo ponizovat tebe.....

marea2000
Odpověď byla odstraněná
Zobraz