Krize rodiny ve společnosti

dracula
25. led 2015

Musím to sem napsat, ačkoliv třeba někdo se mnou nebude souhlasit. Chodím na MK dlouho, ale musím konstatovat, že je vidět na MK zcela jasně to, co je vidět v celé společnosti - velká krize rodiny. Plno dětí je dnes v takové situaci, že nepoznají "normální fungující rodinu". Mnohé smutné příběhy zde na MK mě dovedly k této úvaze. Poslechněte si výpovědi feťáků a dalších závisláků v různých dokumentech. Většinou jejich výpovědi začínají tím, že vypráví, jak se dostali na zcestí. Málokterý z nich řekne, že žil v harmonickém rodinném prostředí. Chybu osobně já nevidím ve fetujících náctiletých, ale v jejich rodičích. Někdy se říká, že parta udělá v období dospívání svoje a nelze to ovlivnit rodinou. Jenže já tomu nějak nemůžu uvěřit, protože pakliže je člověk veden správně z rodiny, má zdravé sebevědomí a cítí se pevně a má rodinné zázemí, tak ho fetující kamarád neosloví. Prosím udělejme všechny tady co nejhezčí prostředí doma pro své děti, čímž nemyslím zahrnout je mobily, tablety atd., ale láskou a pocitem bezpečí. Někdy mě při hlubším zamyšlení je smutno, protože si raději nechci představovat, jak mnohé děti budou moci vychovávat jednou své děti ve fungující rodině, když ani netuší, jak by měla vypadat.

alisek
25. led 2015

souhlasim s tim, že větší část dětí co fetují a páchají trestnou činnost jsou ze sociálně vyloučeného prostředí (doufám že to píšu srozumitelně) nebo děti z dětských domovů ale není to tak velký rozdíl, stejně tak jsou to děti že střední a vyšší třídy, z rodin fungujicich a milujících. Záleží hodně na povaze dítěte, zda je silná osobnost, která nepodléhá tlaku okolí, může být introvertní, neprubojné, melancholické povahy...hormony v pubertě prostě a vlastně prožívání puberty je hrozně zrádné...rodiče to často podceňují a nebo si už s teenagerem nevědí rady. Je to hrozně těžké a takovéhle odsuzování není na místě, pokud neznáš jejich osud.

svetlus_pepca
25. led 2015

Nevím, jaké jsou tvé zkušenosti, ale moje z oboru jsou ty, že ne vždy za to může rodina. Ano, ve velkém procentu je nefunkční rodinné prostředí tím hlavním faktorem. Přesto jsou děti z milujících rodin, které prostě ovlivní něco jiného.

orchidis
25. led 2015

@dracula Mě by spíš zajímalo, co od této úvahy a jejího zveřejnění očekáváš 🙂. Nebylo by lepší soustředit se raději na svoji rodinu a své děti? 🙂
Takovými úvahami naprosto vůbec nic nezmůžeš, je to zbytečný čas 🙂. Mnohem líp uděláš, když půjdeš s dětma ven. U nás je sníh, už jsme byli bobovat a teď se sušíme 😀.

lv
25. led 2015

souhlasím s výše napsanými názory..a plošné oduszování typu "dnešní rodina" a hlavně "dnešní mládež" mi přijde zcestné, nejsou horší, ani lepší a tak to bude i v budoucnu...ano, dřív se věci opravovali, ne vyhazovali = myslím tím rodinné vztahy, ale je otázka, zda to k něčemu bylo..a za dob války, hladu, totality, byly v rodinách a společnosti také problémy..
..a zcela souhlasím v tom, dát jim lásky co nejvíc, protože pak ji budou schopny rozdávat dál ve svém životě..

dracula
autor
25. led 2015

@alisek Já nikoho neodsuzuji. To bylo špatně pochopeno. Spíše bych chtěla, aby se někteří lidé na tomto fóru zamysleli nad tím, jak moc mohou svým chováním a přístupem k dětem udělat škody do budoucna. Mnoho lidí tu řeší opravdu děsné rodinné problémy.

dracula
autor
25. led 2015

@svetlus_pepca Pracuji s dětmi a vidím, že opravdu je menšina dětí problematických, které mají dobré rodinné zázemí. Děti plácající se v životě jsou často odrazem nefungující rodiny.

dracula
autor
25. led 2015

@orchidis Jelikož pracuji s dětmi, tak mi to nedalo a musela jsem svůj názor zveřejnit. Mnohdy mě přijde, že si lidé neuvědomují, že se podepisují na dětech, jak se chovají.

Jinak u nás tedy sníh není. Ven jdeme odpoledne. 🙂

tarra27
25. led 2015

@dracula musím souhlasit, myslím si to také....dei často nevedí kam patří, chybí jim jistota domova.....často muži, ale i ženy řeší první problemy utekem, rozchodem, rozvodem....jedna vec je ta rozejít se nebo střídat partnery když nemám deti a druhá vec je, když mám deti, musím nest zopdovednost i za ne. Neříkám byt s alkoholikem, gamblerem apod....ale pokud se otec snaží vůči detem, nemůžu si jen tak, že já jsem nespokojená, protože mi vadí to a to a to se hecnout, a říci končím....musím přemýšlet, co to udelá s tím deckem....moc nesouhlasím s tvrzením, spokojená maminka, spokojene díte i když samozřejme kousek pravdy na tom je, otazka zní, jak moc jsou požadavky maminky realné....ted me tady taky ukamenují....

ale abych to upřesnila, neuznávám vztahy jen kvuli detem, ale neuznávám to, že lidi vůbec nedomýšlí, co to udelá s detmi....

máma śi najde nekoho, s ním si pořídí další dítě...táta si najde ženu, s ní si pořídí další dítě a co já?? pak mám pocit, že všude jsem jaksi navíc...

takže za mě by si každý mel rozmyslet s kým má sex a pak s kým má dítě/deti...a pokud deti mám, musím pro ne mít zázemí...

znám třeba chlapečka, kteremu je 9 a vrhá se na každeho kamarada maminky, sedá si mu na klín....otce potřebuje a samozřejme chlapa to často odradí....

at si to přiznáme nebo ne, díte z rozvedene rodiny to proste ovlivní...nikdy nebude zázemí a jistotu takovou, jako když ví, že má za zády(doma) mámu a tatu, kteří ho mají rádi a mají rádi i sebe....a ano musí se snažit máma i tata....problemy jsou i budou všude....ale deti to odnášet nesmí...

díte má jedinou jistotu celý život, to jsou rodiče...a nikdo nemáme právo mu ji brát. Deti z uplných rodin, kde se jim venuje máma i tata, jsou sebevedome, nemají tak často problemy ve škole, ale ani nikde jinde.

guinea
25. led 2015

@dracula Ahojky, píšeš, že je na MK vidět jasně to, co v celé společnosti - krize rodiny. S tím úplně nesouhlasím. Tady na MK píšou o krizi rodiny holky, které tou krizí prochází, jsou nešťastné a potřebují povzbudit a poradit. Ty, co mají pěkné manželství, tu samozřejmě nezakládají diskuze typu "Můj manžel je skvělý, pořád mě přitahuje, a navíc doma dělá s radostí půlku domácích prací". Proto se může zdát, že těch disfunkčních rodin je hodně.
My s kamarádkama chodíme už dlouhá léta jako Mikuláš, anděl a čert na Mikuláše do různých rodin. Začínaly jsme jen pro známé, ale za ty roky si nás "objednávají" i známí známých známých, pro nás naprosto cizí lidé. Máme sice sebou čerta, ale hodného, děti neděsíme, ale hodně si s nimi povídáme, a v každé rodině strávíme poměrně dost času (žádná pětiminutovka). A to jsou rodiny různé, jak v drahých domech, tak v panelákových bytech. Za tu dobu jsme zažily asi jen dvě nebo tři rodiny, kde to očividně nebylo v pořádku, děti vystrašené a tatínek nebo maminka chladný nebo despotický. Na těch dětech je to vidět. Tuhle tradici mám hrozně ráda, protože vidím v těch rodinách tolik lásky, strašně mě to dojímá.

tarra27
25. led 2015

@guinea jenže ono je to i tak, že nektere nefunkční rodiny si čerta neobjednají 😉 a to nemyslím ve zlem....za jeden večer nezapomen, že je to známý ke svému.....je jedno, zda žijí v paneláku nebo v RD, to o krizi nerozhoduje...

stačí se podívat do školek, do škol, zadat práci, co delal kdo o víkendu.... 😉

guinea
25. led 2015

@tarra27 Já vím, že disfunkční rodiny si Mikuláše neobjednávají. Jen jsem chěla napsat, že těch rodin, kde to funguje, je taky hodně. Záleží, odkud se na to člověk dívá. Sociální pracovnice například musí mít logicky pocit, že disfunkční rodina je na každém rohu.
(A jak jsi psala, svůj ke svému - naši "zákazníci" se mezi sebou ne vždy přátelí, občas se maminy znají jen přes děti ze školky, jsou to opravdu různé rodiny).

jamia
25. led 2015

@guinea Ten první odstavec jsi mi úplně vzala z klávesnice, dokonce mi připadá, že když tu někdo založí diskuzi v duchu "nic nepotřebuju, jen se chlubím", tak se na ni osazenstvo sesype 😀

berenika39
25. led 2015

@dracula
Celé je to víceméně fenomén internetu. Moc čteme - a čteme tam, kde si logicky přijdou ti, kterých se to týká, postěžovat. Koncentrace problémů dokáže takhle zmanipulovat lidi a ovlivnit jejich názory. To je strašná škoda.
Jen málokdo napíše, otevře diskusi na téma, vloží příspěvek na zed, sem, na fb, kamkoliv s názvem: nic nám nechybí, jsem rodina v pohodě.

A z toho pak navenek vyjde ten tvůj pohled na společnost.

Není to ta strašné, jen to víc vidíme....poměr běžných rodin a rodin s problémem...

kajalka
25. led 2015

@guinea No vzhledem k tomu, že se každé druhé manželství rozvádí a děti žijí v neúplných rodinách - a mezi ně považuji i ty nesezdané - vždyť co to dítěti řekne? Nemusíš se vázat, pak bude snažší odejít? - je krize rodiny ve společnosti a narůstá závratným tempem. A nakonec - je-li polovina manželství fungujících, neznamená to, že je tam vše v pořádku. A že se dokážou na mikuláše před známýma tvářit, jako že se nic neděje, to o běžném fungování vůbec nic neříká.

guinea
25. led 2015

@kajalka Některé rodiny, kde jsme byli (a chodíme opakovaně), jsou složené např. z rozvedené maminky s dítětem plus novým tatínkem. Jak jsem psala, v každé rodině strávíme podle počtu dětí třeba i půl hodiny nebo déle, a na dětech je poznat, jestli vystupují přirozeně sebevědomě a vesele, nebo jsou ustrašené (a znovu zdůrazňuju, my děti nestrašíme, některé se třeba nejdřív čerta bojí, ale pak vidí, že je hodný, a nakonec ho hladí 😀 )

tarra27
25. led 2015

@kajalka přesně...
@berenika39 nemysím si, že to není tak strašné....hodne lidí u decek ve tříde je z rozvedených rodin, navíc dnes je vpořádku se rozvádet.....nikdo se nad tím ani nepozastaví...na jedne strane učíme deti neutíkat od problemu, nedávno tady psala maminka, jak díte dochodí kroužek, aby si nemyslelo, že když jednou řekne, že tam chce, že si to pak rozmyslí při prvním nezdaru, aĺe na druhou stranu je vpořádku utect od manžela nebo manželky. Je to celkem dost časté, že díteti dáváme příklady jak by mělo žít, ale málokterý rodič to pak dodrží sám u sebe.

tarra27
25. led 2015

@guinea a kolik takových rodin stihnete za jednoho mikuláše??? Nemyšleno rýpavě....nebo ve zlém.... 😉

nnell
25. led 2015

No nevím, čím touhle diskusí pomůžete. Že se rozpadá tradiční model rodiny, je zřejmé, ovšem co je tradiční model, že? Před sto lety to byla široká rodina, včetně prarodičů a dalších příbuzných, před padesáti táta, máma, děti, dnes je to jinak... Co z toho bude, je otázka.
Odsuzovat tu šmahem všechny rozvedené, že se málo snaží, asi není úplně fér, predikovat, že jim děti skončí na drogách taky ne. Ono kolikrát děti, žijící v nerozvráceném manželství trpí víc, než ty z rozvedených (matka si nechá líbit podvádění, podvádí se rodiče navzájem, jsou spolu jen kvůli dětem, ale rádi se nemají, domácí násilí apod.). Psát si o tom na koníku ničemu nepomůže, bohužel 😉
A těm holkám, co zůstaly s dětmi samy, protože prostě naletěly blbci, manipulátorovi nebo lháři, a samy řeší podobné věci, bude jen hůř,

tarra27
25. led 2015

@nnell určitě psaním ničemu nepomůžeme....já nejsem pro manželství za každou cenu, ale taky ne hned se rozvádet. Spoustu vecí žena neovlivní ale spoustu ano - atmosferu doma, plus to, s kým si mimi pořídí... 😉

kamino
25. led 2015

Urcite je to alarmujici,kolik deti nepozna klasicky model rodiny. Nevidi,jak se resi konfliktni situace a jak funguje klasicke souziti. Deti vyrustajicich bez otcu,nebo se "strejdy" je cim dal vic a nebudeme si nalhavat,tento trend ma neustale stoupajici tendenci.. Chlapum chybi pocit zodpovednosti, zeny uz jsou sebevedomejsi,ve valne vetsine maji pocit,ze bud samy ci za pomoci zvladnou peci o potomka,ci potomky..detem v zasade nic nechybi.. Ovsem jak muzu rict z vlastni zkusenosti,postupem casu mi zacalo dochazet,ze jsem jako dite nikam nepatrila,rodice se k nam sice chovali slusne,ale jemne narazky,ktere bolely byly stejne,nemely jsme na ocich priklad fungujicich vztahu a muzu rict,ze me to dodnes poznamenalo. Ne,nesklouzla jsem ke kriminalite,alkoholu,gamblerstvi,ci drogam (tedy,kdyz nepocitam par vystrelku v puberte ) ale mela jsem obrovsky blok ze zalozeni rodiny,stale jsem hledala partnera,ktery by se mnou vydrzel " v dobrem i zlem "" protoze bych nikdy nechtela,aby me dite bylo poznamenano rozvodem,ci rozchodem. Nechtela bych,aby si me pak pamatovalo,jako uhonenou,smutnou a nervozni maminu vecne ve stresu,jestli vydela dost penez,abych mohla se skolou na hory,nebo na plavani...
Je mi smutno z toho,kolik deti klasickou rodinu ztrati,ci ji vubec nepozna a stalo by za hlubsi studii,proc chlapi posledni dobou ztraceji " koule " a radeji nez by se prekazkam staveli a snazili se je prekonavat,tak radeji zmizi.. Ne ze by zeny byly svate.. 😉 ale moc me stve,ze spolu lidi neumi komunikovat,neumi si byt oporoua neumi nest plnou zodpovednost za sve jednani a konani ☹

guinea
25. led 2015

@tarra27 Začínáme po 16.00 (to jezdíme k nejmenším dětem), končíme po osmé. V průměru je to tak půl hodiny na rodinu, přejezdy jsou minimální (max. 10 minut). Začínaly jsme na 4 rodinách, teď už musíme odmítat. Máme i širší rodiny kdy se sejde víc "jednotek" v jednom velkém domě, tam jsme samozřejmě třeba hodinu. Nejvíc dětí na jeden "zátah" jsme mívali 14 😀 To se vždy několik spřátelených rodin sešlo v jednom domě a Mikuláš probíhal tam. Teď už ale většina dětí z těchto rodin odrostla.

nnell
25. led 2015

@tarra27 to sice ano, ale není to tak jednoduché, jak píšeš. A o té atmosféře, to snad nemůžeš myslet vážně... Na atmosféru jsou dva a pokud jeden nechce, tak se druhý může stavět na hlavu. To pak dopadá ženskýma, co si nechají všechno líbit, jen aby byl doma klid, a to tedy za mě opravdu správná cesta ani zdravý vzor pro děti není 😉

tarra27
25. led 2015

@nnell ty peteš dve rozdílne veci dohromady....atmosferu doma delá žena, často si ani neuvedomujeme, jak moc to máme v rukou...pokud ráno vyprovází manžela do práce, dá mu pusu a nečeká na neho a zase ho víta s usmevem, doma nevyhrava kvuli všemu, tak to delá hodne....
předpokládám, pokud si začínám s nekým (sex) tak ten čllověk mi je blízký a me se nechce věřit, že všichni ti chlapi jsou takoví hajzlové....pokud s nim chodím delší dobu, plánuji dítě/děti nebo s ním jakkoliv travím čas...vždyt toho manžela mi nepřidelil národní výbor.....

a rozhodne si nemyslím, že si má žena vše nechat líbit, jenže pokud doma delá příjemnou atmosferu, sem tam se nepohodnou dobrý, ale když se ji neco nelíbí, muže si dupnout....když si dupne žena, která doma vysírá, tak chlap už nemá co ztratit a už se z toho nepos.....

nemyslím si, že všichni jsou špatní, ale že je potřeba se na to dívat i z jineho uhlu pohledu než že já jsem žena a muj názor je nejlepší a chlap je hulvát.....žena když bude chytrá a má normálního chlapa(sama si ho vybírá) tak ten chlap udelá první poslední.....

nnell
25. led 2015

@tarra27 já myslím, že v tomhle se neshodnem. Souhlasím s tím, že žena si vybírá muže, ale lidé se v průběhu času mění... Občas se u nich zhoršují špatné vlastnosti, ze začátku se víc snaží a když mají svoje jisté, tak poleví. Za sebe ti můžu říct, že pusama po příchodu z práce, teplýma večeřema a sexem si chlapa, co po x letech vztahu potřebuje vzrušení z něčeho nového, ujistit o své mužnosti, zvednout své sebevědomí jinou mladší slečnou apod., určitě neudržíš 😉 A určitě nejsou všichni muži špatní, ale prostě občas se stane, že i chytrá, normální žena, si vybere muže špatného (třeba zrovna na základě nějakých svých osobních traumat) a pak prostě žádná atmosféra ani nic jiného nepomůže 😉

tarra27
25. led 2015

@nnell občas se to stane, ale tech rozvedených rodin je na můj vkus až moc (takové moc občas) 😉

samozřejme nejdůležitejší je výber partnera už na začatku...o tom žádná. 😉

danfal
25. led 2015

Souhlasím s tím, že rozvodů je moc. Já jsem nikdy nechtěla být rozvedená, ale můj ex se mnou jaksi nechtěl být víc ženatý 🙂. Teď pevně doufám, že můj druhý partnerský a rodičovský pokus 🙂 už bude napořád.

kamino
25. led 2015

@tarra27 urcite je to o zodpovednosti vyberu partnera a pak o " tvrde drine " na vztahu.. Podle me je hodne dulezite poznat potencionalniho otce dobre,vedet,jak v urcitych situacich zareaguje a hlavne jake jsou dalsi ocekavani od vztahu a vubec od partneru. Pritel hodne pracuje,chodi domu az v noci a pres vikend zase dela doma. Vim o tom. Vim,ze se stiti plenek. Tak mu nebudu nadavat,ze neprebali,ani ho do toho tlacit. Nebudu mu vycitat,ze nepomuze,kdyz doma ani nevi,kde ma prcek mikiny.. Vedela jsem do ceho jdu,vim,ze se snazi jinak,tak proc bych byla nastvana ? On zase vi,ze kdyz fotim,tak ma prijit vecer driv,protoze budu pracovat a on bude mit na starost prcka... Kazdy mame neco a s tim do toho jdeme. Asi jsme nenormalni,ale za tech 7 let jsme se nepohadali. Je to pry nezdrave,ale vazne nebyl duvod. Doufam,ze prcek odkouka tu pohodu,co u nas je a ponese si ji i do dospelosti. Pritele rodice jsou spolu uz 45 let a je parada je sledovat,jak spolu funguji,jak se respektuji i pres prekazky . Nemuzu ted rict,jestli se nam vychova povede a prcek odola vsem nastaham,ale snazime se o to a chceme mu byt prikladem.

tarra27
25. led 2015

@kamino nejhorší je,když si nekdo myslí, že je to ve vztahu jen jájájá a nebo kdo z koho nebo když není cllovek schopen kompromisu.....nebo se nesnaží odpustit....

katkagabinka
25. led 2015

☹ Docela mě mrzí, jak nás tak může někdo házet do jednoho pytle s opravdu okrajem společnosti. Mým velkým dětem je 20 a 16, a nemyslím si, že by byly odpadem společnosti jen proto, že jsou z neúplné sociální rodiny. Myslím, že jsou slušně vychované i když nemají tradiční model rodiny před sebou, synovi se snažím vštípit jak se má chovat k ženám a dcera snad také něco pochytila, i když neměla otce před nosem. Jen je možná špatně formulovaná úvaha, ale přesto mě takový názor lidí mrzí .

petrakol
25. led 2015

@tarra27 a rozhodne si nemyslím, že si má žena vše nechat líbit, jenže pokud doma delá příjemnou atmosferu, sem tam se nepohodnou dobrý, ale když se ji neco nelíbí, muže si dupnout....když si dupne žena, která doma vysírá, tak chlap už nemá co ztratit a už se z toho nepos.....

Vidíš to hrozně jednoduše... Byla jsem vdaná 10 let a poslední rok, dva nebyl nikdo (manžel) na mnou vytvářenou pohodovou atmosférou kvůli našemu synovi zvědavý. Tu pohodu, kterou jsme se synem doma měli, když tam nebyl, dokázal po návratu okamžitě zničit, nadávat mi před ním, bouchat dveřmi... Proč? Kdo ví... Každopádně se nás chtěl zbavit a bylo mu jedno jakým způsobem. On chtěl konečně žít. A to tak, že si po našem odstěhování našel ženu s mladším dítětem než je to naše a pracuje do roztrhání těla, aby tak něco z výplaty měl - jeho slova. A dnes má o nás větší zájem než kdysi.
Kdyby se tak nezačal chovat a velice negativně ovlivňovat naše životy, byl by to dnes stále můj manžel.

Takže na slova o nějakém vytváření atmosféry apod., od lidí, co nemají s rozvodem manželství a hnusným chováním životního partnera zkušenost, jsem dost alergická. A to jsem nenapsala všechno.