Krize a alkohol v manželství

dandama
16. únor 2018

Ahoj všem,
velmi mě trápí jak dopadá mé manželství, spíš se potřebuji vypsat, ale i poradit. S manželem jsem 15 let, máme dvě děti( 7 let a 2 roky). Problémy jsme měli od samého začátku, ale vzhledem k mojí tolerantní povaze jsem v manželství setrvávala. Manžel má rád alkohol. Do práce chodí. Ale je to cca rok, co se do stejného města kde bydlíme i my přistěhoval jeho bratr. Začal více pít. Většinou 2x týdně. Vypíjí basu a láhev tvrdého. Já to nesponzoruji, rodinou kasu mám na starost já. Vše platí manžela bratr. Ale kdo to platí, o to teď nejde, muž pije ze své vůle. V podstatě se opijí do němoty. Manžel je někdy v klidu a jde rovnou spát. Jindy mi vyčítá kde co, někdy i sprostě nadává. Občas budí děti, už asi 3x byl hnusný na staršího syna. Pokud je víkend, celý další den prospí. Pokud je pracovní den, buď jde do práce o 3 hodiny déle nebo vůbec.
Další věc je, že se vůbec nevěnuje dětem, v podstatě ani mě. Přijde z práce většinou v 15:00/pracuje od 7), nají se a usne. Já dělám se starším úkoly, snažím se s ním dělat nějakou aktivitu.Manžel prospí půl odpoledne a pak kouká na tv. Takhle to jde celé dny. Doma pomůže vyjímečně.
Jsem ve fázi, že jsem mu dala nůž na krk. Buď chlast, nebo rodina. Musí se léčit. Dávám tomu do léta. Abych mohla pořešit bydlení, přestupy na jinou školu atd. Ale vůbec nevím, jak to zvládnu, našetřeno nic nemám. Na kauci bytu mi půjčí rodiče, se stravou případně také pomohu. Než budou dceři dva roky budu muset vystačit s rodičákem a příspěvkem na bydlení. Zbyde mi na jídlo a školní obědy 6000 Kč. Dá se s tím vyžít? Dceru bych dala od dvou let do jeslí a šla do práce, Odešla bych ze severu čech /pocházím z prahy/do Mělníka třeba, protože tady je velká nezaměstnanost a tam mám i blíž rodiče. Je to celé chaotické jak to tu píšu, snad se v tom zorientujete. Syn mi sám řekl, že nemá rád, když je táta napitý. Vnímá to.

krteczech
16. únor 2018

Dej mu nůž na krk, a když se to nezlepší, jsi od něj. Teď je to dvakrát týdně, pak to bude víckrát. Nevěnuje se vám, tak to nemá smysl jinak. Znám to z pohledu dítěte, které přihlíželo chlastani otce. Nic pěkného.

anetka1701
16. únor 2018

tak krom rodičáku a doplatku na bydlení budeš mít nárok i na peníze od chlapa na děti i na sebe do dvou let mladšího... Já bych od něj teda utíkala :( K čemu je? Vždyt jsi vlastně na vše sama, tak k čemu chlap :( a atmosféra doma musí bejt pro děti fakt na prd...

dandama
autor
16. únor 2018

@anetka1701 no to si přesně říkám taky, k čemu takový chlap. Jsem s ním od svých 15 let, takže jsem žádný v uvozovkách normální vztah nepoznala . Teď mi bude 30 a nechci tak žít do konce života. Hlavně kvůli dětem. Pořád jsem si říkala, že se změní, že jsou i horší chlapi, ale co je horší. Už jen asi fyzické napadání.

dandama
autor
16. únor 2018

@krteczech tenhle měsíc byl opilý už 7 x, nechci, aby z toho děti měli trauma, proto chci odejít. Třeba se válel po zemi a chtěl od syna, aby mu pomohl na postel. No hrozný.

hedviga2
16. únor 2018

@dandama panenka skákavá....to máš teda výdrž.....

dandama
autor
16. únor 2018

Pořád si říkám, jaký jsem slaboch, že jsem neodešla už dříve. Ale teď se ve mě cosi zlomilo.

codal
16. únor 2018

@dandama slaboch rozhodně nejsi... Udělala jsi pro to vše,teď je na čase to ukončit,kvůli sobě,kvůli dětem,i kvůli němu,třeba ho to donutí něco se sebou udělat... Možná bys dostala i nějaký příspěvek na bydlení,pokud máš podporu rodičů,tak to určitě zvládneš... Jsi naopak statečná, že ses rozhodla to řešit!!!

laskonka85
16. únor 2018

@dandama Neřekla bych ,ze jste slaboch...Moje matka byla alkoholik...Nejhorsi to bylo od mych cca 13 let do 18 kdy jsem se odstěhovala k babicce...Pokud se ten vas nezacne lecit ,bude to horsi a horsi..Je mi lito vas a vasich deti..Protoze si moc dobre pamatuji ,jaky to je kdyz je na vas ozrala matka hnusna ..Me si ta moje posílala v mych zhruba 9 letech pro chlast..Drzim vam palce..

dandama
autor
16. únor 2018

Děkuji za podporu. Pro mě to je o to těžší, že jsem tady na vše sama, rodina je daleko a stejně o těchto problémech neví. Asi jsem svým způsobem rodiče nechtěla zklamat i když vím, že kdyby věděli, co se děje, sami by mi radili, ať hned odejdu.

dandama
autor
16. únor 2018

@laskonka85 mě stačí to, že posílá syna pro pivo do basy. Neumím si představit, že by to pak gradovalo tak, jak píšete. Pořád si říkám, je blbost zůstávat v takovém vztahu. Ještě bych třeba možná váhala, kdyby se dětem ve volných chvílích věnoval, ale tak to není. Je mu prostě všechno u pr.... Je to sobec, který myslí jen na sebe a který žije, jak kdyby neměl rodinu.

kridav
16. únor 2018

Úplně ti rozumím. Taky jsem byla moc tolerantní. Žili jsme spolu 13 let. A stále sliboval že se změní, bohužel on chodil chlastat do hospody skoro každý den. Kolikrát přišel tak zlitej že usnul na podlaze, nebo někdy nepřišel vůbec ani nevím kde spal. Dětem se věnoval minimálně. Po 13 letech mi došla trpělivost a věděla jsem, že takhle žít nechci, bylo mi 35 a věděla jsem že nechci aby děti v tomhle vyrůstaly. Když jsem od něj odešla byla jsem bez práce, žádné našetřené peníze a bydlela jsem s dětmi u mámy ve 2+1. Letos to už bude 6 let a vim, že to bylo to nejlepší rozhodnutí v mém životě. Mám nového báječného manžela a spolu máme 3 letýho syna.
Jestli nechcete žít tak jak žijete tak to změňte, je to jen na vás. A berte ohledy jen na sebe a děti a ne na sobeckého manžela, který se stejně nezmění.

anetka1701
16. únor 2018

@dandama jsem viděla kdysi nějaký video jak si chlap posílal pro pivo rok a půl starý dítě co mu vozilo pivo na tatře tažený na provázku... :( Jediná interakce s tatínkem... Jedna z nejsmutnějších věcí co jsem kdy viděla... To je zářnej příklad jak vychovat z dětí alkáče taky!!!

lavander
16. únor 2018

To je nehezká situace a je mi to líto. Slaboch určitě nejste, spíš naopak chcete chránit své děti a to vyžaduje sílu. Tohle je pro mě přes čáru. Dvě malé děti a takové chování. Pokud víte, že vám rodiče pomohou, zkuste se jim svěřit, nebudete na to sama. Bude vám líp, když odejdete.

laskonka85
16. únor 2018

@anetka1701 Me si matka posilala pro alkohol ,a alkoholik nejsem.....Zalezi jak se potom k tomu to dite v dospelosti postavi...

anetka1701
16. únor 2018

@laskonka85 nemyslela jsem to zle... Já spíš vidím (hlavně tady na vesnici) jeden podobnej příklad vedle druhýho a prostě mně to mrzí :( šikovný, fajn kluci... ale snaží se zavděčit alkáči otci tak nejdřív nosí, pak ochutnávaj... a pak chlastaj taky :(

laskonka85
16. únor 2018

@dandama Tak sama vidíte ,ze nema cenu v takovem vztahu setrvavat dal...Pokud kasle na deti..na vas..Ja si pamatuji na dobu,kdy jsem prisla treba ve 14 hod ze skoly..Matka opila..spala..do zhruba 20hod..Den co den..Takze prez tyden jsem ji videla jen par minut denne..a ji to vubec nedochazelo..Byla schopna me vytahnout z postele a poslat si me do hospody..Kdyz jsem odmítla nastalo citove vydirani..vyhrozovani..Nevlastni otec tomu jen prihlizel..Posilala si me pro alkohol i v době kdy jsem mela po operaci nohy ...sadru na noze a musela jsem jit..Bylo to priserny obdobi...Nastali pak i casy kdy jsme spolu nekomunikovali par let..Ona je celkově takova jina..Ja osobne bych nedovolila,aby moje deti zili s alkoholikem...

lilulilu
16. únor 2018

Kdyz jsem byla mala, no vlastne celé dětství, muj tata taky pil pres miru. Byl potom hrozne protivný, az zly, ponizoval nas (me a sestru), nicil nase sebevedomi. Mama to nijak neresila, nebo si to neuvedomuju. Rekla bych, ze by spis opustila nas, nez jeho. Kolikrat jsme na nej samy se sestrou vecer doma cekaly, az prijde z hospody. Mamka byla v praci, delala na smeny. Doteď ho vidim (po vic jak 30 letech), jak vravora po schodech do loznice ;( Pokud Ti rodice aspon trochu pomohou, odejdi od nej. Je to to nejlepší, co muzes pro sve deti udělat! Vsechno je lepsi, nez opilý a sobecky chlap, ktery kasle na sve deti i partnerku.

laskonka85
16. únor 2018

@anetka1701 v pohodě,v ty dobe kdy se u nas delo to s moji matkou,jsme taky bydleli na vesnici...O to horsi ze se tam vsichni znaji...Bylo mi neskutecne trapně.kdyz mi v hospode rekli,ze teda je to pro tatu..a ono to bylo pro matku...

dandama
autor
16. únor 2018

Nejhorší je, jak před ostatními působí jako že je super chlap. Všechno spraví, postaví, je manuálně zručný. Také je z vesnice, a už jeho táta měl kladný vztah k alkoholu. Mě alkohol v rozumné míře nikdy nevadil, třeba přípitek na rodinné oslavě, klidně bych si dala třeba večer víno s manželem, kdyby byl normální, ale jak začne pít, nemá míru. Kvůli alkoholu přišel dvakrát o řidičák, má ho zpátky asi rok, ale neponaučil se. Nebo jsem se synem byla téměř dva měsíce v nemocnici 100 km od bydliště a nebyl za námi ani jednou. Já když si to tak po sobě čtu, je to až k neuvěření.

jaanicce
16. únor 2018

Z osobni zkusenosti je nuz na krk placani se v tom dal, jen to oddalujes. Pokud se nechce zmenit sam a nedela nic, tak mozna ze se na chvili zmeni, ale pak se to vrati do strarych koleji nebo se to i zhorsi. Mam za sebou neco obdobneho, kdy jsem se 3x vracela a nakonec to vzdala. Dala jsi do toho 15 let a co z toho? Ja byt Tebou, seberu se hned. Vim, ze zacatky budou tezke, ale ono si to k Tobe cestu najde. Najednou se vyvrbi i to co jsi necekala. Drzim palce a hodne sil.

natysnovec
16. únor 2018

@dandama Mate nad hlavou svatozar,ja uz bych byla pryc a nebi bych ho chytila za hubu a vyhodila...Smekam....drzim palce👍👍

jaanicce
16. únor 2018

Jednou, kdyz jsem nevedela co delat, tak se mi znama rekla: ,, Jsi mlada a mas vsechno pred sebou, na co chces vzpominat za 10-20let?" Takze asi tak..

lilulilu
16. únor 2018

@dandama To je strasne smutny, to s tou nemocnici ;( Je mi uplne do place. Odejdete, nedává absolutne nic Vam ani Vasim detem. Hodne stesti!

dandama
autor
16. únor 2018

Moc všem děkuji za podporu.

fifina1234
25. únor 2018

Ahoj tuto samou otázku jsem si kladla i já a to jsem měla pět dětí.manzel chodil domu dvakrát týdně pak obden a pak každý den musel mít alkohol.agresivni chování vůči mně a vůči dětem se stupňovalo a já jsem se bála být sama.kdyz byl náhodou bez alkoholu byl fajn,ale těch chvil začínalo ubývat a kamarádi měli pro něj více porozumění než jeho vlastní rodina.bala jsem se nezávislosti a malo financí.ver tomu,že to vše jde jednou zase přišel domů pod parou a uhodil mne a starší syn už to nevydržel a z bytu ji vyhodil a já jsem si uvědomila,že to musím ukončit.ze začátku to bylo drsné,ale pak to bylo lepší.hlavne,že teď je doma klid i když méně peněz ale uskromnili jsme se teď mám přítele,který mne drží nad vodou.i já jsem se změnila a mám v sobě více sebevědomí než před tím.eadim co nejdřív to zrní než se stane něco horšího a nedej bože nějaké to zranění jak Tvé nebo děti.preji Ti hodně štěstí a věž,že i pro Tebe svítí slunko a i Ty máš nárok na trochu svého stesti