Konec manželství?

dorulubi
25. zář 2016

Ahoj, jsem tady nova a chtela bych se s vama podelit o moje problemy v kratkem manzelstvi. S manzelem jsme spolu 7 let. Od zacatku jsem vedela, ze ma svou hlavu, je umanuty, tvrdohlavy,ale vubec ne spatny. Po case spolecneho chozeni jsme zvazovali koupi bytu nebo stavbu rodinneho domu.Protoze jsme zatim bez deti, rozhodnuti padlo na dum.S manzelem jsme sli do stavby svepomoci.Pocatky byly v pohode, ale pak ho stavba dokonale pohltila a ja jsem byla vzdy na posledni pricce pomyslneho zebricku.Ano, clovek to do jiste doby chape a toleruje, ale ono to neskoncilo ani po prestehovani do domu. Veskera komunikace zmizela.Objeti, uzivani si noveho bydleni, nejake krasne chvile, to je proste pryc. Pokud se snazim neco rict, vzdy je to obraceno proti mne. Manzel nikam nechodi a opravdu se venuje praci kolem domu, ale prijde mi, ze by delal cokoliv, jen aby nemusel travit cas se mnou. A kdyz dojde na volno, tak jde a opije se, pak jde spat a misto hezkeho vecera mam vedle sebe chrapajiciho chlapa se ktereho to tahne, jak ze sudu. Pivo si dava kazdy den i kdyz vi, ze ja mam k alkoholu velky odpor. Panakem taky nepohrdne a vlastne mi prijde, ze prace a popijeni ho na tom celem zivote bavi nejvice. Mozna delam nejakou chybu ja, ale nemyslim si, ze bych byla ten negativni clanek ja. Pokud ho neobletuju, nechvalim a nic nepopiram, je bajecny, ale jakmile si neco dovolim a reknu svuj nazor, vetsinou to konci hadkou. Nemate nektera zkusenost s takovou povahou partnera? Jak jste to resily?Dekuju vam.

monca14
25. zář 2016

@dorulubi Vím o čem mluvíš, u nás je občas obden, tvrdohlavost a prakticky vše co popisuješ znám a řešení? Rozchod, jdeme od sebe.

andryyysssek
25. zář 2016

@dorulubi měla jsem taky takového idiota,promiň za ten výraz.Můj názor byl na h....o,hrál automaty,chlastal,věčně byl ožralý,ve všem muselo být po jeho.Vyřešili jsme to rozvodem.

dorulubi
autor
25. zář 2016

@monca14 Ta moznost uz me taky napadla, ale tricatiny se mi chte, nechte blizi a predstava, ze bych se mela rozvadet, resit bydleni a zacinat od zacatku. Vubec nevim, co delat.

dorulubi
autor
25. zář 2016

@andryyysssek V takovem extremu jeste nejsme. Nastesti nic nehraje a financni gramotnost ma nastesti v poradku. Jen to pivo a ta povaha. Ja proste nechci byt cely zivot v koute a jen kdyz si na mne vzpomene, tak vylezu nebo si bez kravalu reknu svuj nazor.

dorulubi
autor
25. zář 2016

Snad by ho jeste deti zmenily, ale to mam strach, ze by byl jeste nervoznejsi.

jahodi
Autor odpověď smazal
Zobraz
jahodi
Autor odpověď smazal
Zobraz
tulikiss
25. zář 2016

@dorulubi nechce se ti zacinat znovu a chce se ti do tehle situace privest deti? dovedes takhle zit do konce zivota.. pokud je odpoved ne tak neni co resit. v manzelstvi jde vyresit hodne, ale musi chtit oba a musi oba delat kompromisy.

dorulubi
autor
25. zář 2016

@jahodi On by chtel dite moc. U mne prevlada myslenka, ze by to bylo jeste horsi. Divi se, ze s nim nechci spat, ale vubec nechape, ze potrebuju obejmout, rict neco hezkeho - a bez takovych veci se spatne zije i ten intimni zivot. Ja vim, ze bych se mohla prekonat a proste s nim spat, ze to je moje vina a mozna by tim hadek ubylo, ale pak si pripadam hrozne, kdyz to delam jen pro jeho spokojenost. A smrad z toho piva taky nepridava na nejake romantice.☹

dorulubi
autor
25. zář 2016

@tulikiss Jak rikam, roky mi leti a vim, ze jako otec by byl skvely. Neni to zaden tyran, gembler nebo vymetac hospod. I kdyz to pivovani doma je mozna horsi. Takze deti by se mely urcite skvele a snad i on by se mozna sklidnil a "rozneznil".

andryyysssek
25. zář 2016

@dorulubi u nás to taky bylo zezačátku mírné.Stupňovaly se závislosti,tím pádem povaha se zhoršovala,až mě fyzicky napadl.Pryč,dokud je čas a nemáte děti,nebo jít do manželské poradny.

jahodi
Autor odpověď smazal
Zobraz
jahodi
Autor odpověď smazal
Zobraz
jahodi
Autor odpověď smazal
Zobraz
dorulubi
autor
25. zář 2016

@andryyysssek
@jahodi
Jste silne a drzim vam pesti. Budu nad sebou uvazovat a zkusim mu domluvit.

dorulubi
autor
25. zář 2016

@jahodi Mozna si opravdu zacal uvedomovat chyby. Kez by mu to chtelo vydrzet a to hlavne, kvuli male. Zenska prezije vse, ale dite nesmi nikdy trpet.

ivular
25. zář 2016

@dorulubi Marně přemýšlím, jestli jsem někdy slyšela o vztahu, který moc nefungoval a po dětech se to spravilo.. Zato znám stovky příběhů, kdy idylický vztah nevydržel po příchodu dětí. Osobně bych neriskovala do takového vztahu pořizovat děti, protože při dětech budeš podporu jejich otce potřebovat daleko víc než teď (zejm. v miminkovském období). Bez ohledu na věk bych do toho nešla.

eimmy
25. zář 2016

30 na krku ??? když jsi mladá holka aby jsi takhle uvažovala... to si raději uvážeš na krk blba a budeš čekat že ho dítě změní.. promin ale nebud naivní... nezmění. Zkusila bych poradnu ale moc bych na to nevěřila... život máš před sebou tak si ho nekaž

dorulubi
autor
25. zář 2016

@ivular dekuju za nazor. A myslite, ze takovy typ povahy se muze zmenit a snazit se?

jahodi
Autor odpověď smazal
Zobraz
andryyysssek
25. zář 2016

@jahodi jj,tak jsem to myslela,jen blbě napsala 😉

andryyysssek
25. zář 2016

@dorulubi no,změnit se a snažit se může,ale na chvilku.Myslím,že nejlepší bude ta poradna nebo rozchod.Vím,o čem mluvím.Se současným manželem taky procházíme krizí,plácáme se v tom už půl roku,bez poradny to nedáme.

karlajasmine
25. zář 2016

@dorulubi chyba muze byt v tom ze on zije v domneni, ze ti dokazuje svoji lasku tim, ze se vzorne stara o vase bydleni a nechape, proc to neocenujes a proc nechces sex. On bude proste ten typ, ktery nedava najevo lasku slovama nebo tim, ze te obejme... a to se nezmeni, protoze pokud to pro nej neni prirozeny zpusob vyznavani lasky, tak to ma proste v sobe zakodovany a bud ho takovyho prijmes nebo neprijmes. Treba ja davam najevo lasku slovama a objimanim, manzel zase cinama.. a tak se navzajem bereme. Pokud ja od nej potrebuju v konkretni situaci objeti a hezke slovo, tak za nim zajdu a reknu mu naprimo, ze potrebuju obejmout a aby mi rekl neco hezkeho. Pokud on ode me potrebuje nejaky cin, abych umyla nadobi nebo pro nej neco udelala, tak za mnou prijde a poprosi me o to. A funguje to skvele 🙂 S tim alkoholem to muze byt tak, ze on citi podobnou vztahovou ztracenost jako ty a proto se utapi v tom pivu. Chtelo by to mozna vytrhnout ze stereotypu, zajet si nekam spolu na vikend, a jinak svuj nazor rozhodne vyjadri ke vsemu ale nemusi to byt formou kritiky... No nevim jak to mate ale zalezi to na tobe, zase pokud jste se brali z lasky a znala jsi ho uz v te dobe dobre tak mozna neni duvod cely vztah zahodit.

@jahodi ten tvuj muze mit klidne deprese.. depresi po narozeni nebo osvojeni deti muzou mit i muzi... muze si najednou pripadat nepotrebny, odsunuty na vedlejsi kolej.. a sam se za ty pocity muze stydet a nechtit si je ani priznat, tak se radeji uzavre do sebe... Ale tim, ze se taky uzavres do sebe pujde vas vztah akorat do haje... Zkus ho spis chvalit za kazdou blbost, ocenit to, co okolo male dela a nezadat ho o veci stylem ''Hele ja tu delam vsechno, tak ty aspon umyj ten hrnek'' ale treba stylem ''Je to super, ze malou ted koupes a ma cas s tatinkem... co kdybych ti nachystala jeji obed a ty ji nakrmil, at muze mit s tatou i tohle?'' a podobne. Nevim, jak to doma mate, ale vim, ze nasi to kolikrat meli tak, ze mama tatu o neco pozadala a pak mu to zkritizovala, ze to neudelal podle jejich predstav.. a to ho dost demotivovalo... Proste pokud se partner chova destruktivne (odtahl se a nekomunikuje) tak tim, ze se taky odtahnes a budes doufat v zazrak, niceho nedocilis... Pokud chces vas vztah zachranit tak se budes muset aktivne pokusit... bohuzel je tohle vetsinou na zene, protoze jsme v mezilidskych vztazich trochu schopnejsi (obecna formulace, samozrejme jak kde a jak kdo.. neplati to na vsechny).

kocour1
25. zář 2016

Se vztahem poradit nedokážu, to záleží na tobě...jen napíšu, že se pár měsíců před 30 narozeninami se mnou rozešel partner, se kterým jsem žila 8let...nejvíc, co mě tenkrát trápilo bylo, že mi je skoro třicet a já musím začínat komplet znovu...dnes mi je 35, mám dvě krásné děti a skvělého manžela...co nešlo s jedním za 8let, to šlo s dalším doslova za pár měsíců🙂...
Myslím, že ve vašem případě je určitě namístě nějaká vážná rozmluva (on třeba ani netuší, že je někde problém), určitě bych se nebránila ani té poradně (ale pozor, není odborník jako odborník a může se stát, že dotyčný vás oba spíše odradí, než aby skutečně pomohl, zvláště, když bude třeba manžel skeptický předem, takže bych si pečlivě vybírala kam zajdete)...no a v neposlední řadě - rozhodně je lepší začínat znovu ve třiceti, bez dětí, než o pár let později s malým dítětem...dnes by to bylo všechno mnohem těžší a naopak na ty měsíce po rozchodu ve třiceti docela ráda vzpomínám, protože jsem si parádně prodloužila mládí a užila si, co to šlo🙂))

veverka83
25. zář 2016

@dorulubi souhlasim s
@karlajasmine kazdy dava najevo lasku jinym zpusobem. O tom je moc hezky psano v knizce Pet jazyku lasky. Opravdu doporicuju precist, uvidis, ze pak pochopis jeho jednani. A taky bych zaridila nejaky vikend, zmenite prostredi, budete mit cas jeden na druheho. Preju, aby bylo zase lip. 😉

dorulubi
autor
25. zář 2016

Hmmm, je pravda, ze lasku vyznava asi trochu jinak, ale ne jednou jsme se bavili o tom, ze nepotrebuju slyset denne, ze me miluje apod. O to mi vubec nejde. Ja vim, ze je super, ze se stara o dum a zahradu. Vseho jsem si vedoma, ale nemusi byt prece sprosty a porad mi dokazovat, ze on ma posledni slovo a muj nazor je az na tom druhem miste. Samozdrejme, ze kdyz si na necem trvam, tak od toho neupustim, ani kdyby trakare litali. Pak jsme dva berani, kteri proste nehnou hlavama.
Patlame se v tomhle kruhu nejakou dobu. Na zacatku to nebylo v takove mire. Roste to s casem do vetsich rozmeru. Nerikam, ze je to porad. Jsou dny, kdy je vse fajn. Nebo jsou to dny, kdy ja do niceho nezasahuju a nenamitam???? Bohuzel nebo bohudik ma povaha je docela klidna. Uz jako dite jsem se zarekla, ze se nikdy nebudu trapit kvuli chlapovi. Nikdy se nebudu stresovat a snazit se byt co nejvetsi flegma a udrzovat si svobodu. Ano, dari se mi to, ale poharek taky jednou za cas pretece a emoce neudrzim. Tento vikend je toho prikladem.
Jedno ale vim, ze alkohol a urazky jsou pro mne veci pres ktere vlak nejede.
Mam ho rada, brali jsme se z lasky a umim si predstavit s nim zestarnout, ale pokud u nej nenastane zmena, tak i ta moje laska utne. Prece se nemuze snazit jen jeden.

dorulubi
autor
25. zář 2016

@andryyysssek U nas to byly taky jen sliby, ktere netrvaly dlouho splnene. Vim, ze poradna by mohla motivovat, ale jeho bych tam nikdy nedostala. Pro nej by to bylo neco hrozne ponizujiciho. Pred svatbou jsme meli krizi a ja byla u kartarky. Uz tohle nemohl rozdychat, takze poradna a jeste k tomu on aby byl zucastneny, to nepripada v uvahu.🙂Drive by mi podepsal rozvod.

andryyysssek
25. zář 2016

@dorulubi já toho svého taky asi do poradny nedostanu ☹ a co ti řekla kartářka,jestli se můžu zeptat?