Kdy přítel "zapomene" na bývalou?

degial
14. říj 2015

Dobrý den,
chtěla bych znát vaše názory na mou situaci (především těch, které něco podobného zažili). Jde o to, že mám partnera, který je rozvedený a s exmanželkou mají malé dítě. Jsme spolu něco přes rok, asi půl rok spolu žijeme ve společné domácnosti. Oni jsou od sebe 2 roky a opustila ho ona. Důvodem ale nebyl někdo třetí, prostě si přestali rozumět. Můj přítel rozchod nesl dost těžce a snažil se to s ní ještě půl roku po jejich rozchodu nějak lepit (hlavně kvůli dítěti), ale ona už nechtěla. Pak se zamiloval do mě a tvrdil mi, že už by jí zpátky nechtěl, i kdybychom my dva spolu nebyli. Už od začátku vztahu se snažím jasně vymezit hranice, co je pro mě ve vztahu k jeho ex přípustné a co ne, protože kdybych mu to jasně neřekla, tak by se v její domácnosti nejspíš trochu angažoval (sem tam něco opravil apod.) Každopádně pokud mi něco vadí, tak se snaží to nedělat. I přesto mi však občas přijde, že jí nemá úplně z hlavy. O něčem se např. bavíme a on si hned v souvislosti s tím vzpomene na ex, apod. Těch věcí je více. Chci se tedy zeptat, za jak dlouhou dobu váš přítel na ex "zapomněl", resp. ji dostal úplně z hlavy?
Děkuji. 🙂

somalicats
14. říj 2015

@degial No, vzhledem k tomu, že Tvůj partner má se svou ex dítě, tak s ní v kontaktu bude i nadále, ať se Ti to líbí nebo ne, je to jejich společné dítě a nemůžeš po něm chtít, aby kvůli Tobě své dítě úplně odepsal tím, že "odstřihne" kontakt s jeho matkou. Navíc jste spolu relativně krátce a i relativně krátce po jejich rozchodu, takže je možné i to, že pro něj funguješ jako "náplast" a ve skutečnosti se z toho rozchodu stále ještě nedostal. S tím se musíš smířit a být trpělivá, pokud s ním chceš i nadále zůstat. Obávám se, že jiné řešení v tuhle chvíli není a čas ukáže.

shine2015
14. říj 2015

@degial holka nevím zda toto budeš chtít číst,ale jednak pokud z toho byl špatný tak si nemyslím,že by se chtěl vracet pouze kvůli dítěti....za další pocitej s tím,že do té doby než bude decku min 20let tak je pouto pojí a pojit bude,budou v kontaktu,on ji bude pomáhat,budou řešit vánoce,svátky narozeniny,školu,výlety ve škole,lyzaky,oblečení,boty,nemoci,dovolene a prostě všechno....taky se příprav na to,že pokud si s ním pořídis dítě,časem tedy, tak vaše společně bude tak trochu v nevýhodě, on bude mít výčitky vůči prvnímu,že to m těžké atd....že je chudák jen s mamou nebo že žije s cizím chlapem,které může ale nemusí mít rádo....a pokud ex bude sama,tak on pokud je trochu slušný a vychovaný, neni to vychcanek nebo hajzl,ji prostě pomůže....klidne i financne....myslis,ze by je nechal na ulici??? Asi tezko...nevím jak spolu byli dlouho,ale čas který prožili nesmazes - neovlivnis nebo nemáš šanci ovlivnit,že si nevzpomene na to jak byl s ní tam taky nebo na podobně situace.....s tím se musíš smířit,jinak se z toho zbláznis.

Jediné co, je pokud ty s tím nebudeš bojovat,ano budeš mít jakési hranice, ale úplně to neutnes a úplně podle tvoji představy to nebude, vždy bude kompromis...protože když si cokoliv vydupes tak on bude mít výčitky a dřív nebo později jim to bude chtít vynahradit.....a další věc je čas....kdy vy spolu budete třeba deset let...budete mít svoje zážitky atd....ale hlavně si nemyslí,že dítětem se to změní k lepšímu nebo vyřeší....že jako bude mít rodinu s tebou atd....to bych byla opatrná....

Nevím kolik je ti let,ale vše dobře zvaz....teď nemáte děti a nejste spolu dlouho, měla by jsi být spokojena a šťastná....a ne se bát a řešit kdy zapomnene na ex....on v tobě musí vidět životní partnerku a to tvoji nejistotou neuvidí....a pokud ji nevidí....ale to já nedokážu posoudit. Tak se drz. A vše si promysli, neúspěchej nic....

elvira
14. říj 2015

Upřímně - nechci ti tím, co napíšu, nějak ublížit, ale působí to na mne, že sloužíš jako "převoznice" - tj. osoba, která jeho "převeze" přes nejhorší období - aby nebyl sám, a potom přijde ten třesk, zamiluje se jinde a půjde za hlasem srdce...
Snad se pletu...

mkristin
14. říj 2015

Podle toho co jsem četla si taky myslím ,že nezapoměl a pokud to byla jeho opravdová a velká láska tak jen tak rychle nezapomene. A pokud mají spolu teď hezký a bezproblémový vztah,tak je i možné že se třeba k sobě vrátí -časem. Můžou a nemusí..Kdo ví ?jaký osud každý znás má..Držím palce...

japona
14. říj 2015

@degial Az bude citove angazovany jinde. Bohužel pro vás ji nevymaze nikdy, protože s ní bude v kontaktu kvůli diteti pořád. Předpokládám, že to není typ člověka, který se vykasle na svoje dítě..

blahova_andrea
14. říj 2015

myslím, že chceš po něm zázrak, který není možný. nemůžeš nikomu vymazat z hlavy někoho s kým má děti. díky těm dětem budou navždy propojeni, budou spolu muset komunikovat a ty budeš muset snášet jistou jeho angažovanost vůči nim. tak to prostě je a s tím se musíš smířit hlavně ty, když už jsi do takového vztahu šla. já mám taky rozvedeného s dvěma dětmi z manželství. vím 100%, že zpět by k sobě nešli ani za milion. on je na ni alergický a nechce s ní ani telefonovat. vše řeší přes maily a sms, zvedá mu tlak jen její hlas 😀 ale komunikovat spolu musí. ona už je teď i vdaná, takže z její strany je to taky jasné. i tak na sebe ale nemohou zapomenou, prožili spolu kus života a to nesmažeš ani novou velkou láskou! copak tobě se nikdy nevybaví nic o tvém ex? nikdy si nevzpomeneš? on je pak rozdíl jen v tom jestli to tomu druhému člověk předhodí ve zlém, když ví, že mu to vadí nebo ubližuje nebo jestli jsou oba naladění na stejnou třeba vtipnou vlnu a dokážou si to říct s nadhledem a v klidu a třeba se i pobavit. to je věc přístupu a povah.

degial
autor
14. říj 2015

@shine2015 Díky za odpověď, i když moc optimisticky nevypadá ☹ Mně je 28, taky mám za sebou jeden dlouholetý vztah, tak sama vím, že vzpomínkám se ubránit nejde.... taky vím, že kvůli dítěti musí zůstat v kontaktu, do toho jsem s tím šla, ale poslední dobou se spíš trápím. On by z nás dvou měl totiž nejraději "kamarádky", čemuž se ona taky docela brání, dodnes jsme se oficiálně neseznámili. Mně přijde, že je ten jejich vztah moc blízký...sám mi říká, že ji bere jako "sestru".... asi se dost svěřují, podle toho, co sám říká. (nebaví se jen o dítěti) Nedávno jsem taky objevila její fotku v jeho peněžence, kterou sice přede mnou roztrhal a vyhodil, když jsem mu o tom řekla a tvrdil, že o ní neměl ponětí, že ji tam má (co bych mu byla ochotná věřit, pokud by ji ale neměl za občankou), ale od té doby jsem docela na dně. Dost mě to psychicky vyčerpává a nevím, co s tím. Když se o tom bavíme, pořád tvrdí, že miluje jen mě, že jsem jediná, atd....Ale ji taky nechce ztratit, chce se s ní "kamarádit", což mi přijde jako nadstandard, který by tam nutně být nemusel, i přestože mají dítě.

andelka
14. říj 2015

@degial nikdy, jsou od sebe 8 let. Ale mají dítě a dobře spolu vychází, když přebírá dítě, pokecají, jezdí tam na oslavy, když něco potřebuje a neumí to jiný chlap v blízkosti (nový partner, děda), nebo je to přímo pro dítě (jeho pokoj u ní) tak to udělá. Neumím si představit, že bych mu to zakazovala 😕 Nemáš tak trochu problém se sebevědomím, a žárlivostí? Mají spolu dítě, minimálně do určité doby (dlouhé roky) spolu budou muset komunikovat, a na jejich soužití nezapomene nikdy. Je to součást života, souvisí s tím jeho vztahové zkušenosti. Nedělej ze sebe chudinku co žárlí na bývalku a chce aby na ni chlap dočista zapomněl. To není možné.
Jo a u nás je to taky tak, když něco potřebuju a nejblíž v dosahu je ex, požádám jeho.Jsme snad rozumní dospělí lidi, a ne děcka na pískovišti.

Taky je ale pravda, že do vztahu s tebou šel dost rychle (2 roky od sebe, vy jste spolu přes rok a ještě půl roku po roczhodu se o ni snažil),asi to neměl úplně vyřešené a možná se v tom plácá. Jako celkem má na to právo, prožil pořádný kotrmelec, brzo ses objevila ty, věřím že tě upřímně má rád, ale neumí se oprostit od vztahu s ex. Nechce ji ztratit ze života, možná obecně nerad ukončuje vztahy, chce se všemi kamarádit..Netlač na to, ale mluvte spolu.Někdy fakt trvá, než to přebolí a člověk se cele může soustředit na nový vztah.

japona
14. říj 2015

@degial Korektní vztahy s bejvalou. Ok. Ale proc by se měli navzájem svěřovat? Podle mě jeden nebo druhý má zájem o návrat..

somalicats
14. říj 2015

@degial No, já se svým ex vycházím paradoxně líp po rozvodu, než dokud jsme byli svoji, jsme přátelé, koneckonců máme spolu dceru. Mému partnerovi to nevadí, bere to tak, že je to otec mé dcery, se kterým prioritně budu řešit vše, co se jí týká. Co vím, tak partnerka mého ex na mě ze začátku žárlila a taky jí vadilo, že spolu komunikujeme - ale to jaksi kvůli dceři musíme.
Buď ráda, že Tvůj partner a jeho ex spolu vycházejí, je to to nejlepší, co mohou udělat pro své společné dítě. Pokud jim do toho budeš zasahovat, počítej s tím, že se to časem obrátí proti Tobě.
Šla jsi do vztahu s rozvedeným chlapem, který má dítě. Musíš počítat s tím, že pro něj nikdy nebudeš ta jediná, bude mít ve svém srdci i své dítě z předchozího vztahu a to prostě nikdy nevymažeš.

somalicats
14. říj 2015

@japona To nemusí nutně být. My s mým ex jsme schopní si hoďku po telefonu pokecat o svých současných protějšcích, o tom, co momentálně řešíme, aniž bychom jeden nebo druhý usilovali o návrat. Je to o tom, jak to ti dva mají nastavené. Pokud spolu dobře vycházejí, je to jen ku prospěchu jejich společného dítěte.

melodygirl
14. říj 2015

@degial já mám rozvedeného manžela s kterým jsem 8 let. Má s ex 2 dospělé děti. Mezi mnou měl ještě jednu přítelkyni s kterou byl 3 roky. Teď už s ex moc nekomunikuje, protože jsou děti dospělé, ale trvalo to určitě 5 let našeho vztahu, kdy měl tendence si ji v něčem připomenout. pak to bylo dost po narození naší dcery, kdy vlastně měl tendenci srovnávat. Byl s ní 14 let a odešla nakonec ona. On chtěl zůstat. Teď už na ni skoro nevzpomene poslední 3 roky, ale podotýkám, že mě to nevadí, vycházím s ní přátelsky. Jste spolu hodně krátce a má asi malé dítě, tak je to jiné, uvidíš čas tomu jedině přispěje

andelka
14. říj 2015

@japona tak já taky mluvím s ex i o jiných věcech než jen o dětech..ale svěřováním bych to nenazvala, rozhodně s ním neprobírám soukromé osobní věci. Když se oba se vším smíří, můžou si pokecat jako přátelé, proč ne, prožili spolu část života, jsou si svým způsobem blízcí.

degial
autor
14. říj 2015

@somalicats Já si právě myslím, že to vzájemné svěřování je tam navíc a docela mi vadí, když své bývalé vykládá, že na ní žárlím.

pety91
14. říj 2015

Určitě šanci máte - oba. Ale je to těžké, je boj celé roky. Musíte na tom hodně pracovat. oba.

andelka
14. říj 2015

@degial no, není moc taktní. O tomhle by vyprávět neměl. Těžko říct co tím sleduje, zda si je vůbec vědom, že je to přes čáru.

somalicats
14. říj 2015

@degial Tak to si ale musíš probrat s ním, že je Ti to nepříjemné. Já to, že na mě současná partnerka mého ex žárlí, vím taky od něj 😀, ale neříkal mi to s úmyslem ji nějak shazovat.
Prožili spolu nějakou dobu, mají spolu dítě, takže ona bude ještě hodně dlouho součástí jeho života. Pokud o partnera stojíš, tak se přes to budeš muset naučit přenést.

japona
14. říj 2015

@andelka Jasně, to je normální. Taky, když potkám bývalého (nemáme spolu deti), ráda ho vidím a pokecáme o vsem moznem. Pripadne si pomůžeme, pokud se jedna o obor, ve kterem se pohybujeme. Ale abych s nim resila mého manzela či jeho ženu?

shine2015
14. říj 2015

@degial holka ale oni k sobě díky decku budou mít vždycky blízko.....

Můj muž chodil osm let s holkou a dítě neměli....a stejně ji ještě 3 nebo 4 roky pomáhal neb je na vše sama a matka alkoholicka a otec ji zemřel....navic má celoživotní diagnózu epilepsie....když jsem se to dozvěděla poprvé asi po dvou letech dřív mě to nenapadlo, tak jsem se malém složila....pak jsem od něho po dalším roce trápení odešla.....přišel s prosikem....nakonec jsme to dali dohromady, máme i děti,čekáme třetí a jsme spolu už deset let....žijeme teda spolu od začátku...a to on mě uhanel, hned chtěl abych s ním bydlela a je pravda že to nedělal na ukor našeho vztahu....že by všeho nechal a jel za ní atd....to ne.....ale kdyby meli dite a ona zavolala a on bezel, na moji povahu bych se utrapila.....v te dobe tedy.....dnes to vidim taky jinak,kdyz deti uz mam......ale driv i tak mě to strašně mrzelo a trvalo to roky než jsem mu to odpustila,že mi lhal...dnes jsem rada že ho mám....ale tobě radim je ti 28....děj věcem volný průběh,přestaň na něho tlačit, vůbec se o ní sama od sebe nebav....a poradim ti jen to,že doma musí být pohoda,ne výčitky, ale smích....smejete se spolu??? I tak že máte záchvat smíchu? Máte pěkný večery? Je jasné že se někdy nepohodnete ale ve smes pro něho musíš být fajn holka...když bude mít problém musí si vzpomenout na tebe a chtít slyšet tvůj názor....což pokud budeš řešit ex tak nebude....

Já bych ten vás vztah začala brát jinak,ne tak vážně....nesed doma,chod cvičit, dělej věci co mas rada, ať jsi spokojena,usměvav mladá holka....a uvidis časem..nemusí to rozseknout teď......třeba se najde i někdo jiný pro koho budeš Bohyně .....a nebudeš muset řešit ex a jeho náklonnost k ní....vždyť ti je 28! Mas se chodit bavit, smát se....ne se trapit.....

shine2015
14. říj 2015

@degial pokud ji vykládá že zarlis tak je to blb...má stát při tobě...

andelka
14. říj 2015

@japona taky myslím že některé věci by se s ex řešit neměly. Jako zmínit se, vědět pár střípků, stane se..ale něco dlouze rozebírat do detailu..to ne. Ale něčemu se člověk neubrání, a kecne to.Ale pak bych to netroubila současnému partnerovi, o čem jsem mluvila s ex, a snažila bych se o soukromých detailech mluvit co nejméně.

somalicats
14. říj 2015

@shine2015 Toť otázka, jestli se svou ex vztah se zakladatelkou pitvá do podrobností (to už je přes čáru), nebo jestli se jen zmínil (to bych neřešila)...

japona
14. říj 2015

@degial Kolik je tomu ditet? Dost často se stane, že mají páry s malým dítětem krizi. U nich to, dle popisu, nebyl nikdo třetí. "Přestali si rozumět". Kazda druha domácnost s malým dítětem si přestává rozumět.. není tedy možné,že si pomalu rozumět zase začínají? Být na vašem miste bych mu bývalou nevycitala (to by se obrátilo proti vám), ale dělala bych vše pro to, aby on byl ten, kdo vás bude uhánět.

shine2015
14. říj 2015

@somalicats ona ex taky není blba a zná ho...takže podle mě i pozná že žárlí...nebo že něco udělá na její popud.... 😉

shine2015
14. říj 2015

@japona to je určité fajn....ale je mladá a měla by si rozmyslet zda ji tohle přetahování stojí za to....a zda se smíří a bude dalších třeba 15let žít v pohode....

blahova_andrea
14. říj 2015

@andelka myslím, že si toho ani vědom není. chlapi takto neuvažují, jim toto nedochází 😅

andelka
14. říj 2015

@blahova_andrea no právě. Oni nechápou že šlápli vedle, a my z toho děláme třetí světovou 😅

japona
14. říj 2015

@shine2015 Já po zkušenostech kamarádek, co ziji s partnery, co mají deti z předchozího vztahu, byh takového chlapa nechtěla ani zadarmo🙂 A to mají zastání v chlapovi, korektni vztahy s bejvalkami, ..

yamdena
14. říj 2015

@degial Ahoj, tohle je něco, co ty bohužel nemůžeš ovlivnit, nijak. Pokud ji má stále rád, nemůžeš tomu zabránit. Na druhou stranu k ní třeba už opravdové city nechová. Do hlavy mu nevidíš, nemluvě o tom, že tvůj přítel sám může mít ve svých citech zmatek. Zdá se mi, že ti nechce ublížit a zároveň chce být své bývalé přítelkyni nablízku. Zkusila bych mu navrhnout, ať si nějak ujasní své vlastní (skutečné, skryté) pocity - je spousta "koučů", terapeutů, poradců, seminářů na tohle téma. Až bude vědět sám na čem je, pak můžete mluvit o vztahu vás dvou. Jinak bohužel hrozí, že se v tom budete oba (nebo i tři) plácat. Good Luck.

shine2015
14. říj 2015

@yamdena já si myslím že v 28 letech na vztahoveho kouče má ještě času dost....