Budeš tu s námi a hotovo! Holky, tohle řekla matka jedné mojí kamarádce. Je fakt, že jsme se nějak intenzivně nekamarádily, ale od té doby, co se jí narodila dcera, je to trošku jiné. Já nechodím sama po městě a ona se může zase naopak díky tomu, že jsem s ní, podívat více po obchodech, ohlídám ji malou buď venku, či uvnitř. Bylo mi ale divné, proč se nesejdeme někde blízko jejího bydlení (hezký byt, předělaný, velká garsonka ve velikosti 1+1 s přehledem), vždycky jen odpověděla, že tam a tam, že doma není.
Dneska mi přiznala, že by ráda bydlela ve svém, ale že musí bydlet u rodičů, že to dostala nepsaným rozkazem, protože prý se není sama schopna postarat.... . Nerozumím tomu. Přijde mi to sobecké, hlavně od té její mámy, která prý tohle měla říct. Navíc nechápu tu její poslušnost, já bych se prostě sebrala a šla, chtěla bych mít svůj klid.... .
Já to chápu prostě tak, že některé babičky si prostě myslí, že umí a ví vše nejlíp, ale nechápu, proč si tohle nechá někdo nařídit. Vidím v tom tedy možná nějakou finanční závislost, ale i tak....
Co vy na to?
To je těžký soudit, když nevíš, co za tím je. Nikdy nevidíme za dveře těch druhých a nemůžeme říkat "já bych v její situaci". Vždyť nemůžeme vědět, co bysme v její situaci. Nežijeme její život, nemáme její pocity, nemáme její povahu neznáme její vztahy s rodinou.
Takže nevím, co já na to, protože já nejsem ona. A nepřijde mi košér tu takhle někoho probírat, nežádá-li o to.
@svetlus_pepca Já Ti rozumím a souhlasím, to, že se mne zeptala, jak bych to udělala já, na jejím místě, na to jsem ji právě nedokázala odpovědět, právě z důvodů, které píšeš. Jen jsem jí řekla, že bych prostě zůstala u sebe, že bych si žila svůj život
Podle toho, co jsi napsala, to vypadá, že je dotyčná kamarádka samoživitelka. Takové maminky to mají nesmírně náročné a v okamžiku, kdy nastoupí na plný úvazek do práce, se bez pomoci babičky prakticky neobejdou. Předpokládám, že si to kamarádka moc dobře uvědomuje, a proto se neodvažuje být se svou matkou rozhádaná. Není ve stejné situaci jako většina z nás, které si můžeme dovolit prásknout dveřma. Navíc je potřeba si uvědomit, že v tom pravděpodobně vyrůstá celý život. Celý život je jí nejspíš podsouváno, jak je neschopná a jaké má štěstí, že má tak úžasnou matku, která se o ni stará.... S takovou výchovou a nulovým sebevědomím pak člověk těžko udělá díru do světa, to je asi jasné.
U matky můžu jen odhadovat, ale řekla bych, že v ní chce pořád mít malou, poslušnou holčičku. Právě to, že už má kamarádka vlastní dítě a ona se stala babičkou, může nést velmi těžce a může se o to víc snažit kamarádku manipulovat, kritizovat, "vychovávat" a uměle vytvářet její závislost na sobě a své "pomoci".
@mysicka_lb taky si mylsím že ta matka v ní vidí pořád malou holčičku - a nechce se od ní odpoutat ...
Byla jsem na tom podobně, s tím rozdílem, že šlo o mou babi - než jsem se zasmoubila a plánovali jsme společné bydlení - to jsem si pak musela dupnout, aby nás doopravdy nerozeštvala, už to zasnoubení nemohla překousnout.... babi je rozená manipulátorka - nikdy mi to nedocházelo, brala jsem to že to tak musí být, až když mi zemřela mamka, tak už jsem se musela rozhoupat - našla jsem si budoucího manžela a ted žiju spokojeně s manželem ....
aktorát si myslím, že paní je samoživitelka - tak asi bude to mít dost těžší - najít byt, zaplatit nájem atd....
Asi bych ji na tvem miste nabidla pomoc. Doporucila bych ji urcite navstevu psychologa, protoze to, ze setrvava v nevyhovujivim bydleni s matkou je trochu mimo normu a kamaradka muze mit problemy se sebevedomim a samostatnosti, muze byt hodne zmanipulovana a ovlivnena vychovou a prostredim doma. Ty ji muzes pomoci psychologa najit, pripadne treba pohlidat ditko zatimco bude na sezeni. Pokud se jejim cilem stane ziskani noveho bydleni a treba prace, opet ji muzes pomoci s hledanim, pripadne hlidanim, celkove ji podporit ale netlacit. Urcite se ji bude hodit dalsi nazor, zvlast ohledne treba pronajmu a smluv a podobne.
@kacca11 Ahoj, ona nehledá bydlení, ona bydlení má, to je právě to. Prostě tomu nerozumím. Pokud je pravda tedy pravda to, co mi řekla, že to její máma opravdu vyžaduje, nebo je to naopak její pohodlnost. Je na rodičovské a do práce nechodí, takže o nutnost hlídání taky nejde. Hlavně si za sebe neumím představit, že bych byla svojí paní nějakých deset let a po deseti letech bych se vrátila k rodičům, když bych měla svoje..... .
S tím psychologem by to nebylo marné, jenže na to ona nikdy nepřistoupí, to vím, je to prostě typ člověka, který vše, co dělá je správné, i kdyby to celý svět viděl jinak.
Jo, také jsem měla kolegyni, ta měla dceru asi osmiletou, byla svobodná matka a žila s rodiči. Jenže, tam byl barák jako krávička, měla tam své prostory a navíc, pracovala celé roky na směny.
Tak my s manželem jsme si také doteď nechali neustále řídit život mými rodiči a neustále si do něčeho nechali kecat, oni mám plánovali budoucnost jak nám na splátky odprodají jejich barák.... no a o víkendu jsme jim řekli, že jsme si před rokem koupili na hypo barák, postavili jsme se jim a odcházíme. Ano, jejich reakce je šílená, den co den mi sem chodí nadávat co jsem to za hajzla, jaké jsem jejich životní zklamání a jiné hnusy. Holt otrok co se jim roky staral o barák a zvířata když jezdili po chaloupce jde pryč. Já bych kamarádce doporučila se matce také postavit. Je to velmi náročné, ale každý má právo na vlastní život!
@alyssa.anna Třeba ale o žití svého vlastního života nestojí. Třeba jí to takhle vyhovuje. Nebo je to celé úplně jinak a tohle je jen výmluva.
@svetlus_pepca Jo jasně, někdy je to pohodlné nemuset o ničem rozhodovat, ale jestli stojí o změnu (z toho že by šla do svého tak soudím), je třeba se k tomu odhodlat, nebát se reakce a jít za tím. Já se taky celé roky bála odejít s tím, že o rodiče příjdu protože to nedají, ale pak jsem si uvědomila, že potřebuju klid a je jen na nich jak se k tomu postaví a pokud o mě a mojí rodinu nebudou mít zájem, tak jejich vztah ke mě asi za moc ve finále nestál.
Takže prostě pokud je touha a snaha, jde to se postavit a odejít
@alyssa.anna To je to, co jsem psala, že nevíme, co za tím je. Dětství, výchova, vztah s matkou atd. Ale to těžko vyřešíme 🙂
@magdalenax pokud tam vidíš nějakou finanční závislost, tak tam nejspíš bude. Ono na jedné straně je fajn mít vlastní bydlení, ale taky je potřeba ho finančně utáhnout. Zvládla by to z rodičáku? Kdo v tom jejím bytě bydlí, resp. kdo platí zálohy za el., topení a pod.??
@zuzineckah Taky tomu nerozumím, byt prý nepronajímá, tak tam asi hrají roli nějaké dávky
jaký si to uděláš, takový to máš.. pokud kamarádka nežije svůj vlastní, dospělý život a nechá si diktovat (at z důvodu finančního), nechce se postavit na vlastní nohy..moje máma je dost manipulátor, ale vymezím si svoje, protože chci.