Jsem k němu nespravedlivá?

19. kvě 2023

Potřebovala bych prosím nějaké nezaujaté názory...
Poslední dobou jsem dost často vytočená a nepříjemná na manžela kvůli jeho práci.
Chodí na klasické ranni směny. Ale denně je v práci cca 10hodin (6-16,někdy i déle). Přitom ve smlouvě má 40h/týdně. Hodiny přesčas mu zaplatí, to neni problém.
Problém je to, že já s dětmi na něj celý den čekáme než se uráčí dojet domů. Jenže než dojede, naji se, umyje je třeba 18hod a se mnou a dětmi téměř žádný čas nestráví než jdou spát.
Když se ptám proč chodí tak pozdě tak protože měl práci. Přitom je to fabrika o stovkách lidi a na stejné pozici jako on jich dělá několik, někteří i na odpolední směnu, takže tam jsou jiní co by mohli problém vyřešit. Jenže! Ti ostatní na to kašlou. Nezvedaj dělníkům telefon nebo se sbalej a jdou dom. Takže se dělníci naučili volat tomu mýmu, pač ten neřekne nikomu ne a jde pomoct... A takhle to je pořád. Dokud jsme spolu nebydleli tak tam chodil dokonce i o víkendu. To teď nedělá ale v týdnu je málokdy doma včas. Možná jednou do měsíce přijde ve tři... Jinak spíš pátá, šestá hodina...

A tento týden to vygradovalo. Měli jsme avizovanou návštěvu moji babičky ze zahraničí. Přijela do ČR po pěti letech, vnouče viděla poprvé. Věděl to dva týdny předem, že přijede v ten den a bude tu od 14 do 17hodin. Ani ten jedinej den nepřišel domů včas, ale v 16,45. Takže jsem bouchla. Přišlo mi to vůči babi neuctivé. Navíc když má trénink fotbalu, tak se NIKDY v práci nezdrží. To si to prostě dodělá další den ráno...
Jeho mamka říká, že takhle to bylo i když bydlel u nich. Jenže to mi to nevadilo. Teď mě to štve a on mi pořád argumentuje tím, že kdyby propouštěli a bla bla... Prostě se boji o práci.
Takže mame tichou domácnost.
Jsem hysterka nebo ne?

A twnto

gruyerre
19. kvě 2023

Myslím, že by mi to taky vadilo. Čas strávený spolu je nenahraditelný.

autor
19. kvě 2023

@gruyerre děkuji 🙏🍀

lentilkah
19. kvě 2023

Me by to take vadilo, pokud neni duvodem nutnost honit penize. Chtelo by to nejaky kompromis minimalne.

tereza0111
19. kvě 2023

Zalezi na tom, jaka je jeho pozice. Jestli "radova" a je jen ten, co to za ostatni odpracuje a neumi rict ne, pritom by normalne mohl jit domu tak bychom take meli tichou domacnost. Jestli ma uz pozici vedouciho a je na nem vice zodpovednosti, tak chapu, ze ma treba pocit, ze si misto vydrel a nechce o nej prijit + by pripadne potize za flakace sli na jeho hlavu

j.a.n.i
19. kvě 2023

No, asi takhle, na jednu stranu cchapu, ze ti to vadi, ovsem na druhou - jasne pises, ze to delal i v době, kdy jste spolu chodili, takze zas klasika, tys měla pocit, ze ho změnis a ted se certis, když se to nepovedlo.

autor
19. kvě 2023

@j.a.n.i neměla jsem pocit, že ho změním. Měla jsem pocit, že je přirozené, že když člověk založí rodinu, chce s ni trávit čas 🙂

@tereza0111 není žádný vedoucí, ale dělá specifickou práci, ale i tu tam nedělá jediný. Je jich na to cca pět.

@lentilkah o peníze nejde, jde čistě o to, že neumí nikomu říct ne. Všechno dělá poctivě a boji se o místo. Narozdil od jeho kolegů kteří tvrdí, že si v pondělí jdou do práce odpočinout po víkendu...

sarihy
19. kvě 2023

Nějak to, co píšeš, nepovažuju za nci divného, naopak mi to přijde běžné. Muj muž odchází z práce v 7 s domů se vrací nejdříve v 18... A bylo to tak vždycky. Prostě má práci a jinak to nejde. Děti koupal a uspával a věnoval se jim o víkendu. Nenapadla mě si stěžovat.

eviicka
19. kvě 2023

Taky chápu obě strany. Pokud se vám ale o víkendech, dovolené... věnuje naplno, tak bych to nehrotila. Placené to je, a není nic špatného dělat práci pořádně. A pokud se umí urvat když má fotbal, co takhle stanovit jeden den pro tebe, že bude doma u dětí dřív a ty čas využiješ pro sebe? (Hezky se to píše, ale i já sama mám problém si o svůj čas říct).
Výčitky a tichá domacnost ho akorát podpoří, že nemá kam spěchat.
Jak máte staré děti?

rozitta
19. kvě 2023

Ahojky, mám to stejně. Muž chodí domů mezi 18-19hodinou, přitom pracovní doba mu končí 16:30. Štve mě to, máme malé děti, nadávám mu, a on slíbí, že se zlepší, jeden dva dny přijde dobře a pak zase chodí pozdě. Valnou část víkendu prospí 😡 děti rostou, život utíká, on to vůbec nechápe 🤦‍♀️

lidija1234
19. kvě 2023

Já bych teda naštvaná byla, spousta tady píše to že jejich muži taky tak chodí ale základní rozdíl je že on nemusí ale je tam déle takže tohle by mě vadilo. Místo toho aby trávil čas se mnou a s dětmi je v práci....bylo by to jiné kdyby musel měl takovou pracovní dobu nebo by jste potřebovali peníze tak to by se pak přesčasy hodili ale takhle ne. Jednat o to že když bych ho poprosila aby jeden den přišel tak jak má kvůli návštěvě a on by nepřišel bych taky na něj vyletěla. Jde prostě o to že když jde o jeho záliby a koníčky tak si ten čas najde a v práci být nemusí a když jde o vás tak je radši v práci to by mě pěkně sralo.
Jsem v podstatě ve stejné situaci takže ti dost rozumím u nás je problém ty peníze takže musím mlčet a byt ráda že víc vydělává 😄

autor
19. kvě 2023

@eviicka půl roku a dva roky...a upřímně se už teď děsím jak bude tímto stylem jednou vyzvedávat děti ze školky když já budu pracovat na 12hod směny... To je tam pak nechá?

@sarihy jasné, já taky většinou nenadávám, ale ta návštěva babičky mě prostě hrozně mrzela. Že za námi jede stovky kilometrů a on nemůže otevřít v práci zobák a říct kolegovi, že výjimečně na to prdi a jde domů. Ostatní na to prdej každej den a v 15,00 sedí nejdéle v autě. Jen on je takovej dobrák. Což na jednu stranu mám radost, že není flâkač. Na druhou si říkám když to nejde přijít dřív kvůli rodině, tak kvůli komu? Nikdo nechtěl aby šel z práce před koncem pracovní doby. Stačilo přijít včas.
@lidija1234 alespoň někdo mě chápe 🙏 i když mě mrzí, že nás je takových víc...
@rozitta ach jo... Workoholici...

emillyhk
19. kvě 2023

Než jsme měli dítě, já i muž jsme trávili v práci podstatně víc času, než je běžná pracovní doba. Táhli jsme to tak zhruba dva roky, vydělali si, díky tomu si manžel splnil životní sen. S narozením syna se ale priority změnily, jsme rodina, dítě roste před očima... Takže teď muž spěchá po práci domů (ono i tak se občas vidíme málo, práce kolem domu, různé zařizování a tak), když už se někde zdrží, tak ale spěchá, aby stihnul aspoň večerní rituály. Je to ale na úkor peněz. A teď když jsem na rodičovské, tak je to sakra znát. Tím chci říct, že vás chápu oba. Tvůj muž byl vždycky zvyklý upřednostnit práci, je to pro něj důležité, je tak nastavený. Přesto ustoupil a aspoň víkendy tráví doma. Ty jsi měla nějaká očekávání, něco jsi předpokládala (to je vždycky cesta do pekel). Ústupky z manželovi strany považuješ za nedostatečné a já se ti nedivím. Taky by mě štvalo, že kvůli fotbalu si to s prací zařídí (dodělává druhý den, takže o to později potom přijde a o ten čas jsi ochuzená ty i děti) a kvůli tobě se mu nechce. Ale pokud se vám naplno věnuje aspoň o víkendu, přijde mi to jako celkem funkční kompromis. 🤷‍♀️
Nicméně tu zmeškanou návštěvu bych vydýchávala těžko a dlouho...

me_druhe_ja
19. kvě 2023

Každá práce má svoje. Z pohledu ženy tě chápu. Ale....
Nepíšeš, jak jste na tom finančně, ale třeba prostě má strach a cítí, že teď se každá koruna navíc hodí zvlášť, pokud jsi na rodičovské, máte hypotéku....
Taky to může být případ, kdy ho práce baví a naplňuje.
Ale ta návštěva to je průser no, to měl přijet.....
Můj přítel je obchoďák. Má na starost celej region západní Francii. Když jsme to porovnávali, tak jeho území jako ČR, SR a Rakousko. Většinou jezdí pryč úterý až čtvrtek, nonstop včetně noci ze. Pondělí a pátek ma často HO, ale to znamená, že ráno v 9 zapne PC a telefon a funguje nonstop nejmíň do 19-20h, někdy i déle. Takže vůbec nehrozí, že by v týdnu třeba vzal odpoledne děti ven. Maximálně, když je doma, tak jim večer dá večeři a vykoupe je. A ani to se vždycky nepovede. O víkendu je to trochu lepší, ale to zase občas dělá na zahradě a taky máme každej druhej víkend jeho velký děti a to dělá celou sobotu taxík po sportech a nebo je taky s nima (což chápu).
Ale vydělává dost peněz což je potřeba že...5 děti...já nepracuju (a nemám tu žádnou rodičovskou) a skrz handicap staršího nevím, kdy budu moct pracovat..a práce ho bavi..
Jako jo, taky by se mi líbilo, kdyby přišel v půl páté domu jako kamarádky manžel a každej den vzal odpoledne děti na dvě hodiny ven....ale je to prostě tak, jak to je

blondynka400
19. kvě 2023

Za mne tedy hysterka jsi. Když je doma 17-18, to je přeci úplně v pohodě a normální ne? Běžně se začíná cca kolem 8-9, takže dřív člověk doma není. Večer je doma, o víkendu též. Nějak vůbec nechápu, v čem je problém. A že nestihl tvojí babičku, co byla 3 hodiny? Je to tvoje babička ne? Popravdě netuším, co by jsi dělala, kdyby pracoval 12-14 hodin denně, věčně byl na služebkách a pod...

autor
19. kvě 2023

@blondynka400 ale on má pracovní dobu 8 hodin a zůstávat tam NEMUSI... Ani kvůli práci - může dodělat druhý den nebo kolega co ma odpolední. Ani kvůli penězům, hypotéku nemáme a úspor máme dost. A jaká moje babička? Rodina je rodina obou. Já též chodím na oslavy a návštěvy k jeho příbuzným i když jsem si kvůli tomu kolikrát v práci měnila směny o víkendech. Přijde mi to slušnost, když jsou v rodině dobré vztahy. Možná to přeháním ale tyhle argumenty mi přijdou dost mimo....

blondynka400
19. kvě 2023

Jenže to není o pracovní době 8 hodin a zda musí a nebo nemusí a ani o pěnezích. Třeba je to jeho osobní nastavení, chce to mít v pořádku, práce ho baví. Já bych to měla/mám stejně. Určitě bych jen tak neodešla z práce, že to po mně dodělá někdo jiný na odpolední a nebo další den.
A babička, ok, když to vyjde a nebo se to dá, proč ne. Ale určitě bych toto nějak nehrotila. Ano, jsou jisté události, kde je to fakt blbé, když by chyběl, ale běžná návštěva? A já tedy vždy rozlišovala z jaké je to strany, docela chápu, že pro mne moje babička asi znamená víc, než pro pro mého manžela a fakt mi to nepřijde jako neslušnost.
Zkus to nevidět jenom ze svého úhlu pohledu, ale i z jeho. Navíc partner přeci nemusí trávit čas vždy jenom s tím druhým. A to mne ty tvoje příspěvky dost evokují. Žárlit i na pitomý fotbal, buď ráda, že má nějaké zájmy a najdi si je též.

junitax
19. kvě 2023

Musím tě podpořit, vadilo by mi to hodně. 1. věděl to dostatečně předem a v práci být nemusel. 2. na své zájmy si čas vždy udělá.

kamino
19. kvě 2023

Já manžela také chápu, také to mám stejně. Také zůstávám běžně v práci déle když je potřeba a partner taktéž - ten má dokonce práce dvě - odjíždí v 8 a vrací se kolem 21 - 22 hodiny 3x týdně. Jinak se vrací mezi 17 - 18 hod. To má celkem dobu, co jsme spolu, takže to beru, jak to je. A když jsme u toho, pokud má přijet někdo z rodiny, tak se také snaží spíš zdekovat a to máme vztahy dobré, ale není návštěvový typ.

jana_zofie
19. kvě 2023

Tak jako nespravedliva... Jsi a nejsi... Muj muz neni schopen jit v rozumnou dobu spat. Vzhledem k tomu, ze ma flexibilni pracovni dobu to znamena, ze proste vstane pozdeji. Jenze to taky konci tim, ze rano s nama neni, neb spi a vecer se taky vrati pomerne pozde (kolem te seste). A priznavam, stve me to dost, ale moc se nam to nedari resit. Takze tam bych ty pozdni prichody zas uplne nedramatizovala.
Na druhou stranu si na nas cas udela i na ukor svych konicku. Nekdy treba prijde driv (vstane driv), zustane na homeoffice, zrusi nejakou svou akci a jde domu... A rozhodne, kdyby prijela (kdyz prijede - a to nejsou az tak vzacne navstevy) navsteva, je doma v rozumnou dobu a i driv vstava. (Nicmene je pravda, ze mu pro jistotu rikam, ze je pro me opravdu dulezite, aby tomu tak bylo. Jinak by asi dorazil v osm s otazkou jak jsme si uzili den - ne nijak zle, jen by mohl mit pocit, ze jeho ucast neni nutna pro uspech navstevy.). Kdyby ten tyden chodil pozde, strasne by me nastval.

atraps
20. kvě 2023

Muž chodí do práce v 8 a přichází v 23.00 h. V týdnu se nevidame, protože já delam od 6.30 do 15.00 h. Plus vyzvedávám dítě ze školy, on naopak dává dítě do školy. Víkendy máme oba volné. Je zlozita doba a nejistá. A mít jistotu práce je důležité.

drakenn
20. kvě 2023

Tak si s ním 2x -3x týdně domluv pevnou dobu na odchod domů. Prostě kompromis!

atraps
20. kvě 2023

Btw. Na návštěvu si mohl čas udělat, to máte pravdu. Věděl to dost dlouhou dobu.

autor
20. kvě 2023

@blondynka400 já bych si ráda našla zájmy,ale jaksi jsem stále doma s dětmi když tatínek chodí domu kdoví kdy. Přestěhovala jsem se k němu hodinu cesty of svého bydliště, nikoho a nic tu téměř neznám. Pokud chci jet za kamarádkou k nám tak je to výlet na tři hodiny abychom alespoň daly kafe...
Dobře se to radí, hůř dělá 🙂
A pokud jde ještě o jeho práci. Tak jsem ráda, že dělá narozdil od kolegů věci poctivě. Ale když odstraní jdou nejdyl ve tři domu a on za ně dodělává, protože neumí říct ne, tak mi to v pořádku prostě nepřijde. Dost často totiž dodělává věci za někoho, málokdy svoje. To je asi to co mě na tom žere nejvíc, že to je vlastně díky lenochům okolo něj 🤷‍♀️

bva
20. kvě 2023

Mne by to take vadilo. Prace neni vsechno. Navic kdyz hypoteku nemate, a naopak uspory mate a v praci byt nemusi prescas. Jak bylo zde psano, deti jsou male jen jednou. Aby jednou nelitoval.
A ze takovy pracovni rezim vedl pred detmi, chapu..ale ted ma rodinu, tak by se mel přizpůsobit. Alespon nektere dny v tydnu by mohl chodit z prace jak ma a venovat se vam.

pavlinar
20. kvě 2023

Trvala bych na kompromisu. Kdyz na fotbal muze vcas, tak I treba 2 jine dny brzo (normalne) domu, 2 dny prescas.

autor
20. kvě 2023

@pavlinar takhle by to byl ideál 🙏

krtikkrtovaty
20. kvě 2023

Těžko říct, zda se to se školkou změní. U nás třeba s mým nástupem do práce chlap začal fungovat fakt lépe, jsou dny kdy prostě musí ráno odvést děti a dny kdy vyzvedává. Máme oba prakticky stejnou pracovní dobu, ty hodiny musíme prostě oddělat oba (máme výhodu, že máme celkem flexibilní během 6-18h, pevné jádro jen pár hodin denně), ale pořád je to takový kompromis, aby to bylo možné, tak se doma opravdu potkáváme chvíli večer, teď v létě je to ještě dobrý, ale v zimě jsem měla pocit, že jsem fakt jen přišla, povečeřeli jsme, nachystala jsem vše na druhý den a šla ukládat děti... A spát... Když jsem byla na RD tak mě taky štvalo, když byl v práci víc než musel... Ale spíš, že jsem neměla ten volný čas pro sebe, ženská si fakt potřebuje od těch dětí někdy odpočinout.

exbordelar
20. kvě 2023

Nejsi hysterka. A vubec se ti nedivim. Radu nemam, ale chci te podporit, protoze je naprosto pochopitelne, ze ti to vadi. Mozna je za tim vsim nejaky hlubsi problem, kdo vi, kazdopadne mate rodinu a o tu je potreba pecovat. Nejen materialne ale i dusevne. Bohuzel to tem chlapum casto sepne az ve chvili, kdyz o tu rodinu prichazi.
Nedej se a otevri se uprimnne vsem svym pocitum, treba na neco prijdes. Jeho primarne nezmenis. Zmenit muzes jen sebe a svuj postoj k te situaci. Ostatni se pak zacne dit samo 🙂
Drzim ti palce 🍀

1janinka1
21. kvě 2023

Tak tomu rozumím, mám to stejně. Přitom, když chlap byl na RD, jezdila jsem domů ve tři, a to ještě člověk od rodiny slýchal, jak mi to dětství uteče, když jsem v práci atd... No a teď, když je to, doufám dočasně prohozené, tak chlap se doma většinou před pátou neobjeví. To, že to na peníze nemá vliv (státní správa), je o to horší. A ten čas, co uteče. S dětmi, s rodinou. Za to žádná pos. práce nestojí. A jestliže máš takového dobráka od kosti, tak potěš koště... Jako jestli jsou cizí lidi v práci víc než vlastní rodina, vlastní krev... 😭

mourovatakocka
21. kvě 2023

Mě udivuje, kolik ženských té považuje za hysterku. To bych teda chtěla vidět jejich chlapy a společný život. Za mě to není v pořádku. Jednak ho děti znají jen o víkendu, to může rovnou dělat kamionaka, druhak je veškerá péče o domácnost a o děti na tobě a to není rovnocenné partnerství. V práci dělá za cizí lidi a rodina jde stranou. Já bych tohle těžko snášela. Jak zaznělo, jediné kompromis. Když dokáže přijít včas kvůli svému sportu, je absurdní, že nedokáže jeden den v týdnu trávit odpoledne s rodinou. Když si vezmu, kolikrát jedeme ještě po školce do zoo, na bazén, každé odpoledne má manžel děti a je jedno, jestli má ranní nebo noční. Prostě tráví čas s rodinou.