Jméno dítěte. Jak se řeší, když se nemůžou rodiče dohodnout?

taniik
20. únor 2024

Jak se řeší, když se rodiče (manželé) nedokážou domluvit na jméně dítěte?
Otec trvá na jméno po ně, nechce se nijak domluvit.
Jakmile zjistil, že to bude kluk, není s ním řeč.

jaja01k
20. únor 2024

@taniik Pokud se nedohodnete do nějaké lhůty po narození (myslím, že to je 30 dnů, ale jistě to nevím), přidělí dítěti jméno soud.

zazana81
20. únor 2024

@taniik Já zastávám teorii, ze maminka vybírá jméno, tatínek příjmení. Případně bych dala dítěti jména dvě, abyste byli spokojeni oba.

j.a.n.i
20. únor 2024

@taniik Já zastávám názor, že pokud se rodiče nedokážou dohodnout na jméně dítěte, tak by je neměli vůbec mít...

gruyerre
20. únor 2024

@taniik pojmenuje vám ho soud. Vybírají z takových těch běžných jmen, takže jestli tě to aspoň trochu utěší, nebude to třeba Květoň nebo Hlúpata.
Je mi tě popravdě líto, protože na dávání jmen po rodičích mám averzi a nikdy bych to pro své dítě nechtěla, takže tě chápu. A jestli ty navrhuješ spoustu jiných jmen, ale on trvá jen na tom svém, chová se jako blbec.
Hlavně bych teda, pokud nejste manželé a nemáte už stejné jméno, nedávala příjmení po otci, když tak kreténsky a ješitně trvá na křestním jméně po sobě.

taniik
autor
20. únor 2024

@zazana81 příjemní bude po otci, jsme manželé. Já mám dvě příjemní.

taniik
autor
20. únor 2024

@j.a.n.i na to už je trochu pozdě a ano přišlo neplánovaně, ale pryč je nedám.

taniik
autor
20. únor 2024

@gruyerre mám úplně stejnou averzi, u prvního manžela jsem to také zrušila, byť mě tchanovci málem sežrali, ale tady se prostě kousl a nic s ním nehne. A tchyně je samozřejmě na jeho straně. Mám vybrané takové jméno, že mají svátek hned vedle sebe. Už jsem začala i s tím že buď podepíše papír se jménem nebo rozvodové papíry, ale mám pocit že se jen nervuji já.

krisstina93
20. únor 2024

Tak dejte jména dvě. Nicméně u nás se manžela nikdo neptal, papír na jméno sme předem nevyplnovali a když přišla matrikarka do porodnice, byla sem tam jen já a jméno sem nahlásila, takže bych teoreticky mohla nahlásit cokoliv, ale pak by to poznamenalo vás vztah, kdybys udělala takový podraz jemu za zády no.

zekrt
20. únor 2024

Zkusila bych mu vysvětlit, že rodiče jste oba a jméno by se mělo líbit oběma. Pokud není ochotný hledat kompromis, netuším, co bych dělala, to je pomalu na ty rozvodové papíry... ☹️

gdpr
20. únor 2024

A ako otec dieťaťa komunikoval/komunikuje o iných veciach? Ak už pred narodením je taka nevyriesitelna situácia ako rodicia budu kombinovať o rôznych problémoch a smeroch vo výchove dieťaťa? Inak ak sa nedohodnú určí meno súd po istej lehote

lv
20. únor 2024

Pokud k tomu máš vyloženě odpor.. Znám pár, co to mají podobně, má jména dvě, jedno po otci a druhé podle matky a striktně říká děcku každý tím svým

gruyerre
20. únor 2024

@taniik dítě tedy bude mít příjmení po něm, to je snad dost, ne? To mu musí stačit. Jestli se mu nelíbí jméno, které jsi vybrala, tak hledejte dál, ale musíte se shodnout. Neustupovala bych, jméno po něm bych nedala, to už by mi snad bylo milejší to přidělené soudem. Dvě jména jsou podle mě blbé řešení. Ošklivá situace ☹

zuzkasim
20. únor 2024

Byli jsme v podobné situaci, já zásadně odmítla stejné jméno jako otec, protože jména jsou podle mě od toho, aby se lidi rozlišovali. Stejně se navíc jmenuje tchán a stačilo mi, když jsem vždycky až ke konci vyprávění tchyně zjistila, o kterém chlapovi to mluvila, jestli o svém muži nebo synovi... Muž to zkoušel hodně dlouho, ale nakonec vyměkl a vybralo se jméno tomu jeho podobné, se stejným začátečním písmenem, které se mi navíc vždy líbilo. Nikdy jsem nelitovala a myslím, že on nakonec taky ne (dnes je náš syn už dospělý).
@j.a.n.i Tyhle věci ale před svatbou těžko zjistíš🙂 Taky jsme s tím bojovali, ale přesto jsem zrovna toto dohadování za zásadní pro náš vztah nepovažovala.

rebe
20. únor 2024

Zkus techniku zrcadlení. Neřeš jméno, na které přistoupíte oba, ale udělej to naprosto stejně jako on – vyber jméno, které se líbí tobě, řekni mu, že papír v porodnici odevzdává matka a že to prostě bude tohle a o žádném jiném se s ním bavit nebudeš. No, a pak uvidíš, jaká bude reakce, podle toho se asi rozhodneš, co dál...

sigyn
20. únor 2024

Když nechcete ani jeden ustoupit, tak vyberte zcela jiné jméno. Ale pokud máte problémy už s takovou malicherností jako je jméno, tak na ty rozvodové papíry stejně brzy dojde.

taniik
autor
20. únor 2024

@gruyerre ano, příjmení po otci. V jiných věcech jsme se hododli, bohužel jen v tom jméně se zaseknul a přes to nejede vlak.

lauriak
20. únor 2024

Normalne napis na papiere meno, ktore chces ty a vybavene. Manzela sa nikto nebude pytat. Pokial mate uz kvoli menu doma rozvodove papuere na stole tak by som ten rozvod cakala v brzkej dobe a mat dieta s menom ktore sa mi nepaci po byvalom je 🥴

kacka1994
20. únor 2024

Vybírala jsem tak dlouho další a další jména (zejména ne česká), až mi řekl, že souhlasí s jedním co jsem navrhovala na začátku 😀 Tehdy jsem se toho chytla a tak se jmenuje nas prvni. Ja teda se jmenem manzela problem nemela, jen se mi nelibilo, ze ten svuj oblibeny tvar uz pouzivam pro manzela a ze jak bych teda rikala miminku 🙂 a taky ze se to plete. Jsem fakt vdecna, ze pristoupil na jine jmeno ;) Ale jinak jsem se ho dost ptala proc mu na tom zalezi a tak ;) Jestli to tak chce osobne, nebo jen proste ze se to ocekava 😊 Kdyby to bylo jeho prani z nejakeho pochopitelneho duvodu, tak bych mu to asi doprala ;)

1772
21. únor 2024

Proč hned rozvod? To opravdu není důvod k předpovědi konce. Snad v manželství každý může mít svůj názor a snažit se ho prosadit, na tom nevidím nic nenormálního. Nakonec se dohodli, což je právě známka, že své problémy jsou schopni vyřešit, i když to může trvat. A zrovna tento problém nemusel být vyřešeny hned.

j.a.n.i
21. únor 2024

@1772 Protože je normální vychazet z toho, ze se dohodnou a ne resit, co se stane, když se nedohodnou...

rozitta
21. únor 2024

Mému muži se také nelíbilo jméno, které jsem vybrala pro dceru. Ale začala jsem ji tak oslovovat ještě v bříšku, x týdnů před porodem. I syn se přidal. A muž si na to prostě zvykl 😄 ke konci řekl, že už si ani žádné jiné jméno neumí představit 😁

glimmer
21. únor 2024

u manžela v rodině se dědí (tedy až do narození našeho syna dědilo) jméno Vítězslav ... když jsem se dozvěděla, že čekáme kluka, tak jsem manželovi oznámila, že to Vítězslav to bude jen přes mojí mrtvolu ... 🙂 sice remcal něco o tradici jména a tak ... řekla jsem mu, že rodit budu já, takže jméno vyberu taky já ... máme nakonec Vítka a je spokojená celá rodina ...

4formy
21. únor 2024

@taniik mohu se zeptat co je to za jmeno ze je to tak katastrofalni??? 🤔

misa_pise
21. únor 2024

Ty jo, já taky nemám ráda dědění jména, ale pokud bych viděla, že na tom manželovi až takhle moc záleží, tak bych asi nakonec ustoupila. Asi by to nebyl důvod pro takovou hádku, pro rozvod, ani nic takového. Svého muže natolik miluju, že vím proč jsem si s ním pořídila děti a neshoda ve jméně by na tom nic nezměnila. Navíc vím, že kdyby byl takhle urputný, že je to pro něj opravdu velmi důležité.Případně bych opravdu dala jména dvě, aby se vlk nažral a koza zůstala celá... Ale taky záleží, jak harmonický máte jinak vztah, jestli tahle hádka není jen pomyslná třešnička na už takhle pokaženém dortu nebo jestli je to opravdu jen neshoda v jinak spokojeném manželství.

zekrt
21. únor 2024

Můj taky chtěl jméno po sobě, ale já dědění jmen fakt neberu. Jmenuje se tak i tchán a plete se to, třetího do řady jsem fakt nechtěla. Rodina taky vyvíjela nátlak. Hledala jsem jiná jména a nakonec jsme se na jednom dohodli. Sám pochopil, že když je dítě obou, mělo by se jméno líbit oběma. Držím palce, abyste se domluvili.

zekrt
21. únor 2024

@4formy Možná neni to jméno blbé, ale byli by doma dva stejného jména a musela by je nutně nějak rozlišovat. Malý, velký, starý, mladý... Honza a Honzíček, Petr a Petříček... a co až bude dítěti 15, budou oba "Petře" s doptávat se "kterej?".

pilzzee
21. únor 2024

Tak proste dat jmena dve. Toto je na celej zivot, kazdej den nekolikrat denne ho tak budes oslovovat, to vazne neexistuje, aby si prosadil jmeno, ktery se tobe nelibi.

reeeza
Autor odpověď smazal
Zobraz
reeeza
21. únor 2024

Dejte dvě jména, tebou vybrané jako první. Po otci je příjmení. Taky se kousni přece.
Nebo stůj za tím že můžeš svolit se jménem po otci jako druhých jménem, I když se ti nelíbí, ale první bude jiné, takové na kterém se DOHODNETE OBA DVA.

Podej mu to jako že mu uděláš služba, když budeš souhlasit se jménem po otci jako druhým jménem. Je to přece jméno které se ti pro syna nelíbí, ale I tak jej budeš ochotná schválit...ale pod podmínkou že první jméno vyberete jiné a bude se líbit oběma.
Nastav si hranice přes které nejede vlak ale zároveň ukaž že jsi ochotná se s ním domluvit na společně vybraném jméně.
Jinak tě to bude žrát a myslím že mu to zřejmě jen tak nezapomeneš 🤷‍♀️ Jsi MÁMA. Máš právo kloučka pojmenovat tak jak se to líbí i tobě!!

Jo a tchyně vám do toho nemá co kecat.

A opravdu nemůže prosadit jméno které ty nechceš. Je 21. století, žádný patriarchát. Srovnej mu hřebínek a neustupuj mu. Začalo to synovým jménem kde se snaží otec dominovat a absolutně na tebe nebere ohled a bude to tak pokračovat I v synovo výchově. Musíš ukázat taky koule a sílu, jinak tě převálcuje.

zekrt
21. únor 2024

Já teda dvěma jménům nefandím. Znám pár takových, kde to samý fakt řešili tím, že druhé dali po tátovi, aby se vlk nažral... a to děcko musí v každým oficiálním dokumentu vypisovat obě jména, otravuje ho to a stejně se používá jen to první.