Je možné omezit nebo zakázat návštěvy vnoučat s dědečkem?

ina10
28. bře 2018

Dobrý den, prosím o radu, jestli je možné omezit nebo zakázat návštěvy vnoučat (mých a sestřiných dětí) s našim otcem (tedy dědečkem). Otec byl už od našeho dětství agresivní, nadával, bil a vyhazoval naši maminku ze společného bytu, později to aplikoval i na nás. Matka jednou podala na policii trestní oznámení kvůli tomu vyhazování z bytu, pak to ale stáhla. Později se rozvedli, ale matka zůstala v domácnosti (kvůli nám, později říkala, že až dospějeme, odstěhuje se, to se ale nestalo a pořád s otcem bydlí a stará se o něj - je nemocný a moc toho nezmůže, max. dojít na wc a najíst se) - dělá mu komplet servis a za to se ji stále dostávají jen urážky, výhružky a nadávky, nevím, proč zůstává (víc než 30 let), asi je na nej fixovaná nebo co?!
Stalo se, že sestra i s dítětem nedávno přijela k rodičům na návštěvu a otec před nimi začal matce vyhrožovat rozbitím huby. Jde mi o to, aby mé dítě bylo v klidu a bezpečí a nemuselo jako malé poslouchat tyto výlevy vzteku (u tchánů toto vůbec není, tam ví, jak se chovat k ženám i celkově sobě navzájem)...je mi jasné, že v budoucnu uvidí, že jsou i zlí lidé, ale nemusí slyšet sprosté nadávky od rodinného příslušníka.
Předem děkuji.

anetka1701
28. bře 2018

Jak chceš omezovat? Prostě tam nejezdi. Pokud je otec nemohoucí, pochybuju že tě bude tahat po soudech (a i tak by měl smulu...). Umim si predstavit si u baraku vyzvednout mámu a jít s ní na procházku, aby si vnoučata užila, ale do takového prostředí by mne s dítětem nedostal nikdo.

petradova
28. bře 2018

Děti, ať jsou v jakémkoliv věku, nasávají zážitky a informace jako houby. I když ti to neřeknou teď, za rok tě můžou překvapit tím, že to "vytáhnou", ačkoliv ty sis myslela, že v ten moment nevnímaly. Pokud chceš, (a to jistě chceš), aby děti měly na dětství ty nej vzpomínky, vyvaruj se těmto situacím bez ohledu na toho, zda je to v rodině či nikoliv. S maminkou se vídejte mimo jejich společný domov, zajděte spolu na kávu, na procházku, k vám domů...možností je spousta.

meganx
28. bře 2018

Maminku vyzvednout u baráku a někam s ni jít, zvát k vám jen ji,.. a říct ji, ze k nim už nepujdete. Třeba se i schopi a opustí ho. Chudák 😔

priefi
28. bře 2018

@ina10 je to plne v tve kompetenci, prarodic nema prava jako rodic. K prarodicum bud dite das nebo nedas, je to ciste na Tobe a Tvem partnerovi. Pokud se chces vyhnout stretu s otcem, domluv se s maminkou,.aby chodila ona k Vam,.nebo aby se s Vami setkavala na neutralni pude 😉

ivular
28. bře 2018

@priefi I prarodiče mají právní nárok na styk s vnoučetem, tzn. tento je soudně vymahatelný.
Postup by ale musel být opačný: až když by zakladatelka přestala dávat vnoučata tomuto "dědečkovi" (což je v její situaci nutnost), musel by "dědeček" podat návrh k soudu na určení jeho styku s vnoučaty.

pavca1982
28. bře 2018

Tak tam nechoďte to ke přece jednoduchý.

fifina1234
7. dub 2018

To není pravda,že má právní důvod,pokud já jako matka nechci,tak může děda se rozčilovat a žalovat jak chce,je mu to prd platné.ja matka rozhodují,s kým má mé dítě ještě nezletilé mi t styky.po dovršení dospělosti se rozhodne samo.pokud je otec nemocný,pochybuji,že bude tak hloupý,že půjde kvůli tomu k soudu,žila jsem s partnerem,26let,s kterého se stal agresivní člověk alkoholu,který mne a naše děti týral fyzicky i psychicky až jsem to nevydržela,a rozvedla se.chce vidět děti i jeho mamka,já to nedovolím,a mám klid.chce babička je vidět,ale já nechci ,tak se už ani nesnaží.radila s s právními jen,a ten ji vysvětlí,že zbytečně by platila soud a stejně by jí prohrála.

brunetka11
8. dub 2018

@fifina1234 Než začneš psát podobné nesmysly, že nemá zákonný nárok, ověř si to, ať nemateš ostatní.
Pokud tě dá babička dětí k soudu, máš zaděláno na pěkný průšvih.
Pravděpodobně se jen lekla soudních nákladů nebo prostě do vztahu s vnoučaty už investovat nechce.

Ale neraď podobné hlouposti ostatním.

ivular
8. dub 2018

@fifina1234 Modli se, aby si otec tvých dětí nenašel právníka, který by mu osvětlil, na co má a nemá právo. Bránění otci ve styku s dětmi je totiž jedním za mála důvodů, v případě kterých soudy svěřují děti do výhradní péče otci. A pak bys to byla ty, kdo by se mohl rozčilovat a žalovat jak chce a bylo by ti to houby platné.

fifina1234
10. dub 2018

@ivular prosímVas neradte hlouposti znám zákony pohybují se kolem nich celý život matce se bere dítě opravdu jen z důvodu nestarají se dítě zanedbané nezvladatelná výchova alkohol v rodině a sociální jistoty špatně.to je duvod,abychom zasáhli a změnili pobyt dítěte to samé je i u otce.kdyz nebu de matka souhlasit s návštěvou dědy,který dle matky nedava správný příklad dítěti nemusí povolit návštěvu a ani nemusí jít návštěvu promiňte,ale neradte špatně je to velmi citlivé téma
@ivular

fifina1234
10. dub 2018

@fifina1234 to co jsem napsala je pravdou,co nechce matka,která má v péči dítě,Adéla s v jeho prospěch je smerodatne

fifina1234
10. dub 2018

A jedna ne Adéla preklep

rebe
10. dub 2018

@fifina1234 Mýlíš se. Úpravu styku osoby blízké lze v současné právní úpravě nalézt v § 927 NOZ, který stanoví: „Právo stýkat se s dítětem mají osoby příbuzné s dítětem, ať blízce či vzdáleně, jakož i osoby dítěti společensky blízké, pokud k nim dítě má citový vztah, který není jen přechodný, a pokud je zřejmé, že by nedostatek styku s těmito osobami pro dítě znamenal újmu. Také dítě má právo se stýkat s těmito osobami, pokud tyto osoby se stykem souhlasí.“ Vedle nového občanského zákoníku, lze úpravu styku s osobami odlišnými od rodičů nalézt rovněž i v mezinárodní smlouvě, kterou je Česká republika vázána, a sice v Úmluvě o styku s dítětem, vyhlášené pod č. 91/2005 Sb. m. s., která v čl. 5 odst. 1 výslovně stanoví: „Pokud to je v nejlepším zájmu dítěte, lze rozhodnout o styku mezi dítětem a osobami jinými než jeho rodiči, které mají s dítětem rodinná pouta.“
Prarodiče mohou podat návrh na úpravu styku s vnoučetem, pokud matka neprokáže, že je to proti zájmu dítěte, soud návrhu vyhoví.

mimco
10. dub 2018

Proboha, když je děda s prominutím debil, ani mě nehne abych tam chodila, dobře, máme tady jistý zákon, ale taky selský rozum....
V tomhle by mi opravdu nikdo radit nemusel....

ivular
10. dub 2018

@fifina1234 "znám zákony pohybují se kolem nich celý život" - nevím, co k tomu dodat..
Možná právě tím, že se chvástáte, že zákony znáte, zanedbáváte studium ústavních nálezů či obecně soudní praxe za poslední roky.
Já vám nechci tu neznalost vyčítat, jen doufám, že alespoň v rámci své práce neuvádíte lidi v omyl, tak jako se vám to "daří" tady na fóru.

fifina1234
10. dub 2018

Proboha nebuďte hloupá a podívejte se na zákony a neurazejte druhé lidi není to správné chovani

fifina1234
10. dub 2018

Určitě se. Nechlim nemám to ve zvyku

rebe
10. dub 2018

@fifina1234 Už jsem ti sem ten zákon jednou citovala, tak se na něj probůh podívej ty: „Právo stýkat se s dítětem mají osoby příbuzné s dítětem, ať blízce či vzdáleně, jakož i osoby dítěti společensky blízké, pokud k nim dítě má citový vztah, který není jen přechodný, a pokud je zřejmé, že by nedostatek styku s těmito osobami pro dítě znamenal újmu. Také dítě má právo se stýkat s těmito osobami, pokud tyto osoby se stykem souhlasí.“ Vedle nového občanského zákoníku, lze úpravu styku s osobami odlišnými od rodičů nalézt rovněž i v mezinárodní smlouvě, kterou je Česká republika vázána, a sice v Úmluvě o styku s dítětem, vyhlášené pod č. 91/2005 Sb. m. s., která v čl. 5 odst. 1 výslovně stanoví: „Pokud to je v nejlepším zájmu dítěte, lze rozhodnout o styku mezi dítětem a osobami jinými než jeho rodiči, které mají s dítětem rodinná pouta.“

fifina1234
11. dub 2018

Nemáš pravdu musí souhlasit ten,kdo má v péči soudně daně

carmenz
11. dub 2018

@fifina1234 tady se především řeší děda a ne otec a revidujte si ty příspěvky, než je odešlete, to se vážně nedá číst todleto 🙄 Btw. já se taky kolem psů a koček pohybuji celý život a veterinářem se teda nenazývám.

rebe
11. dub 2018

@fifina1234 To, co jsem psala, není můj názor, to je znění zákona. A ten říká něco jiného než ty. Osobně bych věřila spíš zákonu než tobě, pokud jde o to, kdo má na co právo a kdo o čem rozhoduje 😀F

pataja
Autor odpověď smazal
Zobraz
vendelinka08
11. dub 2018

Tak tady bych se zatim neridila zakonem..ale rozumem. Proc hned resit pravniky. Na navstevu bych k dedovi nechodila..mamce bych to vysvetlila a rekla ji..at chodi ona k vam. Kolik lidi se v rodine nenavstevuje a s pravniky to neresi. Pokud by muj otec byl takovy..tak tam jdu tak 2x za rok pro klid duse. Nevim proc se tady tak ohanite paragrafy..kdyz tady jeste nikdo nic neresi pravne. a ani bych se do toho nepoustela.

vendelinka08
11. dub 2018

A tam kde se necitim dobre..bych proste nechodila nebo jen minimalne.

fifina1234
13. dub 2018

@carmenz měla byste si uvědomit,že mne neznáte já Vás neurazim.vim co říkám mám to podložené možná,že sama jste si špatně něco vysvětluje že s pozdravem

hlasimse
13. dub 2018

Doporučuju si dědu nahrát, abys měla jak dokázat, že je pro dítě nebezpečný: http://www.aperio.cz/poradna/23946

barulina
7. pro 2018

@fifina1234 placas nesmysly.