Jakmile nejsme doma, fenka devastuje byt

515ka
7. pro 2015

Zdravím vás všechny. Vím, že tohle sem možná nepatří, ale jsem už bezradná a jelikož se snažíme o miminko tak to potřebuju vyřešit. Máme doma přes rok starou fenečku křížence jezevčíka nejspíš s jack russlem. Když jsme doma je to ten nejhodnější a nejúžasnější pejsek na světě, ale jakmile byt opustíme, kňourá a hlavně devastuje vše kolem sebe. Zkoušeli jsme už snad všechno včetně přírodních preparátů na zklidnění (Zylkene), ale vůbec to nepomohlo. Z práce doma zůstat nemůžu a už fakt nevím co dál. Miluju jí a nechci jí hledat nový domov... Jsem z toho už tak v háji, že se ani nedivím, že se nám miminko nedaří. Prosím, nemáte někdo podobnou zkušenost? ☹

mpbk
7. pro 2015

Jediné východisko je jednak pořádně utahat, nemlátit po příchodu, stejně nepomůže, a začala bych zvykat na klec. Ale pomalu, nejdřív ji mít otevřenou, aby ji prostě brala jako svůj pelišek a pak postupně zavírat. Než se naučí tak všechno z dosahu uklidit.

515ka
autor
7. pro 2015

@mpbk No problém je ten, že nejdřív strašně řvala a teď to řvaní trošku se zklidnilo ale ničí věci. A v kleci by 100% začla řvát znova a bohužel máme netolerantní sousedy,kteří si hned stěžují..

alexah89
7. pro 2015

obrátit se na odborníka!!! a ne na modreho konika.. na fb doporučuju OS Toulave Tlapky- Denisu, zlata holka zkusenosti i s agresivnim psem...

lu777
7. pro 2015

uff... klec? to teda mi nepřijde moc dobré... to bych radši dala inzerát a dala pejska někomu kdo na něj má víc času, když je náročnější... např. někdo v důchodu 😉

texetka
7. pro 2015

Učit jako štěně . Takže naučit jí, že doma se odpočívá , klidně jí poslat na místo do jiné místnosti, učit samostatnosti. Venku pořádně utahat, je to teriér byt křížený, takže ráno minimálně 40 minut pohybu, odpoledne hodinka - dvě a večer na vyčůrání. Unavovat i hlavu - učit poslušnost, triky, hrát hlavolamy.
Doma jí vymezit místnost, kde nemá co ničit - předsín například. Dát jednu hračku a tu dávat JEN když odcházíte pryč.
A chce to velkou trpělivost a čas. Sousedům zajděte, doneste flašku, omluvte se! a doufejte že to vydrží taky 🙂
Naučila jsem neničit psa co u bývalé majitelky zlikvidoval na co přišel. A bez klecí a podobně .

@515ka

pabka
7. pro 2015

my pro naší fenecku když byla štěně měli psi ohrádku. Byla velika, skoro pres cely obyvak, má pridavaci pole a dá se zvětšit i zmenšit, ma dvířka. Fenka se nedostala se na věci, co by mohla zničit a pritom uvnitr mela deku, pelisek, misky, hračky.... Nebo byla taky v předsíni, ale tam nejsou okna, takže jsme ji museli nechávat svítit, to je trošku komplikace. Teď už se válí na gauci i kdyz nejsme doma, uz je velká. Držím palce.

lamarika
7. pro 2015

@515ka náš pes to jako mlaďoch dělával taky. Tak jsem koupila nějaké hračky na pamlsek aby se zabavil a neměl tolik času na demolici. Časem to ustalo, ale jestli díky hračkám nebo proto že už ho to přestalo bavit si netroufám říct.
Např,: http://pes.zviratadoma.cz/hracky/na-pamlsky/?

mpbk
7. pro 2015

Klec nemusí bejt pro psa vůbec stresující. Pokud je na ni zvyklý, my ji tedy nemáme, ale znám spoustu lidí, kteří to takhle řeší, pak s ním jdou na dvě hodiny ven a pes je úplně v pohodě. Chovatelce demolovala fena postupně barák a taky to řešila klecí. Po pár měsících to ustalo a pes má zase svojí volnost. Nicméně i s klecí je to na delší trať, není to tak, že ji koupíte a psa tam zavřete. Musí si na ni zvyknout.
Já bych raději našla jiný byt, než abych psa dala pryč.

515ka
autor
7. pro 2015

@lamarika hračky na pamlsky má 🙂

chladil
7. pro 2015

Doporučila bych obrátit se na odbornika, který s tím ma zkušenosti. Ale opravdu na někoho zkušeného, ne na prvního na koho narazil na netu. Například pan Šusta.

515ka
autor
7. pro 2015

@chladil a neznáte někoho v Brně?

texetka
8. pro 2015

@mpbk Klec je blbost a jen úleva pro neschopné majitele . Vše jde řešit bez toho aby se pes zavřel na dobu pracovní doby na prostor cca metru čtverečního. Jen je to prostě mnohem víc pracnější než koupit klec, psa naklikat a hotovo - konec snažení .

P.S. klece mám také - psí akce, závody, cestování autem .... Ale nikdy bych tam psa nestrkala kvůli své neschopnosti ho naučit na samotu.

texetka
8. pro 2015

@515ka Pan Šusta dělá semináře i v Brně 🙂 napište mu.

mpbk
8. pro 2015

@texetka pro mě je zase neschopný majitel co dá psa pryč.

texetka
8. pro 2015

@mpbk Pro ěm ne, pokud to opravdu jinak nejde. Někdy je lepší když jde pes k někomu kdo ho zvládne než aby se trápil u neschopného majitele.
Mám doma takového psa a neumím si předatvit jak by dopadl kdyby zůstal u bývalé majitelky. Asi dost blbě.

mpbk
8. pro 2015

@texetka těžko říct. Asi mám trochu zodpovědnější přistup již na začátku. Nepořídím si jackrussela(i když kříženýho) do bytu, když vím jak moc temperamentní jsou, zvažovala jsem koupi psa hodně dlouho, pročetla spoustu diskuzí a článků, dále dlouho vybírala CHS, řešila povahu rodíčů apod. Ale to už se pak dostávám do problematiky psů bez PP a to jsem zas někde jinde a zbytečně se rozčílím. Samozřejmě pokud jste si vzala nějakýho pejska a je mu s váma líp, tak tomu jen fandím. Já jen už začínám být alergická na lidi, co si pořídej psa, po roce zjistěj, že je to vlastně komplikace a daj ho pryč...

lulu_8
8. pro 2015

@mpbk ne "neporidim si jrt, i kdyz krizeneho", ale "neporidim si krizence jrt". Protoze ti jsou nejhorsi, nevyrovnani, k nezastaveni, ustekani, hystericti, po rodicich obvykle zdedi hafo negativnich vlastnosti. Kdyby to byl jrt z poradneho chovu, mel by povahu, jakou ma opravdovy terier mit...

Zakladatelko, pejska pryc nedavej, proste se doma nudi, plus s nejvetsi pravdeåodobnosti trpi i separacni uzkosti. Mate moznost mu vymezit nejaky mensi prostor v byte, kde by v dobe vasi nepritomnosti byl a kde by bylo minimum veci ke zniceni? Treba chodbu? Takovy prostor se da vymezit nejen kleci, ale treba i bezpecnostnima branama (takovyma tema pro deti) apod. Dat mu tam pelisek, vodu, hracky. Je taky treba zacit OD ZACATKU trenovat samostatnost, jako by to bylo prave koupene 8 mesicni stenatko. Take je treba trenovat relaxaci, tihle vorisci smrcli jrt byvaji hodne fixovani na micky apod.a neumi odpocivat. Takze udelat ritual, vzit si j treba kazdy vecer do klina, prohrabavat kozisek, masirovat, at se uklidni. No a samozrejme unavit. Je to z casti terier, takze nestaci jen venceni a hazeni mickem, je treba ji unavit hlavu. Co se treba zacit venovat necemu spolecne? Chodit o vikendu na kurz, jrt miluji agility, dog dancing, dog frisbee, rally toko, hledani veci podle pachu, norovani. Denne pak jen zopaknete za 20-30 minut nekolik cviku a pes bude i psychicky unaveny a prospi minimalne cele dopoledne...

lulu_8
8. pro 2015

Oprava: 8 tydenni stenatko, ne mesicni.

mpbk
8. pro 2015

@lulu_8 Jasný, já přesnou povahu neznám, původně se mi rasa líbila, ale dočetla jsem se, že je velmi hyperaktivní, proto jsem hledala dál.

Jinak s Vámi ve všem souhlasím..

ppejskova
8. pro 2015

Typicka separační úzkost,jsou psi kteří jí trpí a dají se odnaučit, jsou psi kteří s tím nikdy neskončí... Za mě u mírnější formy... Nějakou starou mikinu nebo svetr,nos celý den,pak ji nech někde kde chodí spát, pokud víc tíhne k muži,tak stejný postup jen s jeho věcí,dále pokud má sklony být něčí mazanek tak jí začne krmit a venčit pokud možno osoba ke které projevuje menší závislost, trenuj odchody...ale poctivě... Takže boty,bunda kabelka... Odchod za dveře, pokud máte výtah přivolej ho,a posli zpět dolů... Poté buď co nejvíc tiše... Postupně prodlužuj interval...po návratu pokud jsou škody a hluk menší než obvykle odměnit... Ale z vítání nedělej žádný cirkus,pozdrav ji,a hleď si svého,taky zabírá když ti sem tam někdo pejska pohlídá... Naučí se že nejen pán je to co k životu potřebuje... A spousta dalších rad,kdyžtak ip,měla jsem 2 utulkacky,jedné už je 7 a je to nejsuprovejsi a samostatná cubinka,pak jsme si vzali k ní ještě pejska, stejná rasa,říkala jsem si zvládla jsem to jednou dám to i podruhé a bohužel se nezdařilo... Nakonec odjel do rodiny kde s ním je někdo nonstop doma,luxusní baráček a zahrádka...takže výčitky nemám,trápili jsme se oba,já tím co prováděl a on tím že občas už mi ruply nervy a servala jsem ho...proč to dělá atd.

texetka
9. pro 2015

@ppejskova Nemusí to být separačka. Může to být jen zanedbané naučení samostatnosti.
Mám takového psa. U bývalé majitelky zdemoloval byt, napadal ... brala jsem si ho s tím že je nezvladatelný a nevychovatelný 😀 U nás první co udělal, skočil na stůl, začal žrát věci z misky, pak napadl domácího psa a vrčel i na mě . No, stačilo pár dní a byl a je to nejúžasnější psí stvoření - neničil, nenapadal, o nějakém vrčení vůči lidem ani nemluvě. Byl prostě akorát totálně zanedbaný a zmatený co se chování týká.
Jinak naprosto souhlasím s popsaným postupem .

texetka
9. pro 2015

@mpbk Já to mám stejně. Než jsem si pořídila psa, tak jsem dva roky hledala, psala si s chovateli, majiteli abych si byla jistá, že je to to pravé pro nás.
Mám také teriéry, jen trochu jiné 😀 A právě první pes se ke mě dostal takovýmto způsobem a je s PP . K němu jsem si pak vzala dalšího a jakmile budu mít zase jen jednoho, což doufám až za pár let - staroušek se ještě krásně drží - tak si vezmu útulkáčka.

samaber
9. pro 2015

@515ka tohle jsem slyšela vlastně od všech, co mají Jack russly (z těch co znám), napadá mě ji přihlásit na nějaký cvičák. co jí udelat doma velkou ohradku místo klece, aby nic nezničila a zároveň nebyla tolik omezena

hani1234
9. pro 2015

Zkus Rudolfa Desenského ..

texetka
9. pro 2015

@hani1234 Jen toho ne.

hani1234
9. pro 2015

@texetka Aha, jakto ? Tak to se omlouvám za spatnou odpověď

texetka
9. pro 2015

@hani1234
Rudu má hodně lidí ráno, ale nemyslím si, že jeho metody jsou v pořádku. Dost často psa spíš láme než ho učí pozitivně .
Měl také několik kauz zmizených psů, zabitých psů a podobně. Nevěřila bych mu.

hani1234
9. pro 2015

@texetka Jaj, to jsem vůbec nevěděla. Tak prosím nebere mou odpověď v potaz .. Jako bych nic nepsala.