Dobrý den, máme takový problém v rodině že babička(moje tchýně) upřednosňuje jen vnoučata od dcery.S manželem už jsme se s tím smířili, když potřebujeme hlídání, bereme si placené hlídání, s babičkou už jsme to vzdali, měla vždy nějakou výmluvu.Ted k problému.K prarodičům jezdíme jednou za čas na zdvořilostní návštěvu, oni jednou za čas k nám.Říkala jsem si že je to lepší než úplně přetrhnout kontakt.Letošní rok si sama 3x projevila zájem hlídat přespali tam do rána.Kluci to taky do nedávna brali v poho, ale ten starší ted po poslední návštěvě na to přišel že sestřenice a bratranci jsou tam na prázdninách a proč on tam nemůže zustat.Zrovna se to tak sešlo že jsme s manželem chtěli jít do kina a měli pozvanou slečnu na hlídání.A kluk brečel že nechce aby ho hlídala že chce aby ho hlídala babička a proč tam nemůže bý.tVůbec jsem nevěděla co mu mám říct, zařekla jsem se že o prarodičich nebudu mluvit špatně, že až vyroste udělá si obrázek sám.Ale ted to v jeho očích začíná vypadat že je to kvůli mě, že mu to nechci dovolit.Nějaká rada?
Říct pravdu, máme to také tak, k nám zase babička s dědou nejezdí vůbec, dceři je 6 a rozumí tomu, že babička k nám jezdit nechce. 😒
Rekla bych mu pravdu. Nějak stručně, jednoduše. Protože co si chceš vymyslet? Akorát to bude tušit, že mu lzes a bude ještě více zmatený.
Vzala bych to nejdřív přes manžela. Ať si promluví s matkou a řekne jí o pocitech a přání vnuka. Možná se babička chytne za nos a bude se jim více věnovat.
Pokud ne, tak synovi šetrně říci pravdu...
říct pravdu, my toto máme od narození našich dětí taky, kluci to od malička vědí, že je to tak jak je a vzali to v pohodě a když je jednou za čas uvidí, tak nemají problém s nimi mluvit. Holt si zvykli, že ani jedna babička s dědou je hlídat nebudou a že jsou stále s námi.
Já vím že je potřeba říkat pravdu.Nechci dětem lhát.Ale jak to podat? °" Mami proč tam nemůžu být co jsem udělal?Neudělal si nic jsi bezvadnej kluk ale".............? ☹
My máme úplně ten samý problém jak píše montane.Manžel je jedináček jelikož rodiče nemohli mít děti a adoptovali ho.Jenže manželova maminka zemřela a otec se po nějaké době znova oženil a stím přišli do rodiny dva nevlastní bratři no a tchýně upřednostnuje vnuky z jejich strany.Děti to chápou a už si i docela zvykly nato,že babička je tam prostě nechce ☹
Bohuž mě už mamka zemřela a taťka je na tom zdravotně špatně,takže jim to nemá kdo vynahradit.
Tak to mě je líto,naštěstí mým dětem to vynahrazují mí rodiče
Ono to tak bohužel často bývá, že babička bere více děti od dcery, s ní si asi taky lépe rozumí 😅
Ale vůči těm dětem to není fér 😖
@montane Zapojila bych manzela, at si s tchyni nejdriv promluvi.. a podle toho to pak resila dal?
@karlajasmine to už zkoušel, nemá efekt.Výmluvy,výmluvy.Třeba byl s ní domluvený že přijede s klukama, tak jsem je zbalila a najednou telefon ať nejezdí že volala švagrová že přijede ona a bsolutně si nepřipustí že by dělala něco špatně.Proto už jsme to nechali jen na ní když má párkrát do roka čas a náladu.
@montane Tak asi bych rekla klukovi ze ''to se musis zeptat babicky'' a ''to zalezi na babicce''... ?
@karlajasmine Jo to jsem si říkala že takto budu dělat...ale to jde v situaci když jsme přímo u ní tak to jsem odkázala na babičku.B mu řekla že už je přece předškolák že musí do školky na předškolní výchovu.(v tomto je velice pohotová)Ale syn doma si uvědomul že ze školky ho můžu odhlásit že to tak děláme když někam jedeme.....ať babičce zavolám, ale to mi opravdu připadá pod moji úroveň......A syn to prostě ještě nemůže pochopit....
u nás je to stejné, naštěstí, ale ani adélka k babičce nechce....já bych natvrdo vytočila číslo k bábě a dala jí malého k telefonu, at se jí zeptá on...jsem zvědavá, co mu na to řekne
@montane Proc by to nemohl pochopit? Nepodcenuj ho. Rekla bych pravdu, samozrejme bych vysvetlovala umerne jeho veku.
Tanecky kolem: Zavolej babicce a dej syna k telefonu mi prijdou pod uroven vsech zucastnenych. Nakonec budete na tom stejne jako ted, nic to nevyresi. Mozna babicka na chvili zmeni nazor, avsak casem se to vrati do starych koleji. Pak to reseni bude jeste narocnejsi nez ted a osobne bych mela strach ze ztraty duvery meho ditete. Samozrejme se muze chytit za nos, avsak to se stava jen ve vyjimecnych pripadech. A ja osobne bych na vyjimku nesazela u vlastniho ditete.
PS: S 19 - ti mesicni jednam jen na rovinu, mluvim s ni popravde, vysvetluji umerne jejimu veku. Bez prikraslovani a nejakych milosrdnych lzi. Zkus kouknout na www.nevychova.cz, tam se tim myslim zabyvali. Drzim palce at se to vyresi!
@montane udělala bych to stejně - at zavolá babičce. Moje čtyřletá si naférovku dohaduje hlídání sama :oD Tak ať to zkusí malej.. Třeba babku obměkčí a když ne, zklamanej bude stejně a ty nebudeš ta špatná...
tohle jsem zažila jako dítě, a bylo to ještě předtím, než se naši rozvedli, po rozvodu už jsem bábu občas jen potkala na dědině (kde bydlela i druhá babička) a pozdravila, naprostý nezájem... Myslím, že mě to poznamenalo jen tak, že si vážím lidí podle toho, jak se chovají, ne podle toho, jestli je to "rodina". Rodinu si nevybíráš, i když to někdy zamrzí...
Babicce bych urcite nevolala s ditetem,myslim,ze atmosfera natlaku,ktery tak logicky vznika,neni v dane situaci prospesna. S 5ti letym ditetem lze uz mluvit otevrene,je to lepsi nez vymysly. Vysvetlila bych,ze nam babicka hlidani nanabidla,tudiz s tim nepocita a ted to nejspis nejde,ale ze se muze sam pri pristi navsteve babicky zeptat,kdyz by tam rad byl na hlidani. Tak resim ja,kdyz se predstavy prarodicu a vnoucat o hlidani rozchazeji,resi si to s nimi sami. Jina situace je,pokud hlidani ja potrebuju a prarodice prave nemuzou-znam duvod,tam to samozrejme detem vysvetlim.
Děkuji všem za reakce, myslím že nejlépe to z mého pohledu vystihla jezzz. Když není upřímný zájem, nemá smysl vymýšlet nějaké habaďury.Po pěti a pul letech si myslim že už se to nezlomí.
@montane teda, tohle vůbec nechápu, co je to za člověka, ze ji není vašeho syna líto? A vůbec, ze ho takhle odstrkuje?? Ach jo, tohle nechápu, chápala bych, ze by ji to třeba nedošlo, ale po takové době... ještě bych s ní zkusila promluvit, at mám čisté svědomí a pak holt její smůla... a trochu ji přeju, aby si to jednou uvědomila a bylo už pozdě. Chudák kluk, je mi to líto za něj.
já mam z telefonem perfektní zkušenosti i u manžela, když mu zavolám já, kdy už příjdeš...příjde, když už spíme, když mu zavolá dcera svým hlasekem řekne, tatouši, už přijd...... je doma cuby dub 🙂
Mame to taky na prd. Moje mama zije s nami, ale pohlida spis kdyz potrebuju ja k dr.nebo vyjimecne na nakup. Za skoro 4 roky jsem nebyla bez deti, nehla se z baraku. Tchyne je 300km daleko, ta by se sem nasackovala hned, ale uz i manzel pochopil, ze to neni o pomoci, ale o skakani jeste kolem ni. Navic ona by strasne chtela kluky k sobe a to teda jen pres moji a ted uz i manzelovu mrtvolu. Naprosto nerespektuje,co se kluky snazime naucit, neuznava pravidla. Jsou sice normalni, ale strasne zivi a musime je mit porad na ocich. Ona je klidne pusti po parkovisti...ale ze uz je nechytne neresi. Starsi ji utekl v krame, hrabala se v hadrech a vubec si toho nevsimla. Kdyz na ni manzel spustil, kde ma Vojtu, jeste jsme si vyslechli,,ze je nevychovany (nebyly mu ani 3 roky).. Tchan s nami z neznamych pricin nekomunikuje....asi neskousnul, ze jsou kluci z kojenaku. Jinak nikdo z tchanovcu neresi kluku svatky, narozeniny, vanoce.... Ono si nevyberes, vsude je neco a vis co? At mi vsichni vlezou na zada, oni jim to kluci jednou vrati, udelaji si obrazek sami... A ja jsem rada, ze je nemusim resit. 😉
Jo to víte že mi to je líto , ale zase si říkám že hlavní jsou milující rodiče, snad jim to vynahradíme🙂Ale je to fakt blbý co vám mám říkat pořád to mám v hlavě tu poslední návštěvu jak se mu sestřenka chlubila kolik tam ještě bude dní...jak reagoval kluk...njn.Co nadělám.
Jo a ještě něco, teď jsem pozorovala babičky, když hlídají děti, babka věže kočárek a triletak ji lita po silnici a ona si vyslapuje veselé dal, tak si někdy říkám, že je na tom i něco dobryho, že nemáme babicky
Asi bych si promluvila s babičkou a na rovinu se jí na to zeptala.