Maminky, potřebovala bych poradit, jak vyjít s manželem. Může to sice znít směšně, ale moje situace rozhodně směšná není. Pokusím se ji trochu přiblížit. Manžel chtěl mít dvě děti, ne po roce a půl, ale když už se zadařilo, tak se s tím smířil. Když byl dceři necelý rok, nadhodil, že bychom mohli mít třetí. Zkusili jsme to a nezadařilo se, tak jsme to nechali být. Právě v době, kdy jsem opětovně začínala s antikoncepcí, tak se nám ale zadařilo a manžel se strašně změnil. Týdny na mě řval, že další dítě nechce. Já jsem na potrat jít nedokázala a narodil se nejmladší syn, kterému je dnes 7 měsíců. Ze začátku to šlo,ale už od narození se manžel k synovi nechová, tak jako k jeho dvěma starším sourozencům, aby ho pochoval, musím mu ho nacpat. O krmení, přebalovaní, atd. ani nemluvím. Nejmladší syn, je tak zvyklý pouze na mou péči a občas babičku. Vznikají tak často nepříjemné situace, jako např. manžel nechodí s dětmi na hřiště a když chci vzít ven jednou za čas jen ty dva nejstarší a plně se jim věnovat - tzn. nechat nejmladšího doma s tatínkem - nejmladší doma pláče celou dobu, co jsme pryč a uklidní se jen, když si k němu sednou sourozenci a nebo ho já pochovám. Může to znít hrozně, ale můj skoro čtyřletý syn se o brášku stará víc než jeho vlastní táta. Navíc je manžel permanentně nevrlý, nic neudělám dobře a každý den na mě řve. Neříkám, že jsem na něj vždy příjemná, tři děti mi dávají zabrat, ale jsem už z nastále situace permanentně ve stresu (díky tomu jsem i dost přibrala). Navíc nejmladší od tříměsíční prohlídky nepřibral ani deko a doktorka nás začíná strašit se zdravotními problémy. Děti a já fungujeme (i se psy) zcela bez problémů, když je manžel mimo domov. Děti mě poslouchají a jsou relativně v klidu. Jakmile dorazí manžel, tak mě přestanou poslouchat a prostě mě ignorují, kopírují tatínka. Zkoušela jsem být s nimi i sama, ale prostě to finančně neutáhnu. Nakonec jsem s manželem, který mi denně cpe, jak mě nesnáší a naprosto ignoruje to, že se snažím vychovat děti k nějakému řádu. Učí je, že dostanou vše co chtějí a vždy je na ně čas. Podotýkám, že tři děti hlídal sám pouze jednou a to necelou hodinu, navíc byly najezené a vyspané, takže si vklidu hrály. Pokouším se dělat vše, aby na mě aspoň před dětmi neřval, ale daří se mi to čím dál méně. Jsem permanentně ve stresu a čím dál tím víc vidím, jak manžel přetahuje dvě starší děti k sobě a tím pádem dál ode mě. Navíc jsem po narození nejstaršího syna prošla laktační psychózou a začínají se u mě pod tlakem objevovat podobné problémy jaké jsem měla v tomoto období před necelými čtyřmi lety. Strašně se bojím, abych do toho znovu nespadla. Bohužel od manžela odejít nemůžu a odbornou pomoc také vyhledat nemou, kdyby na to manžel přišel, tak už ode mě odtáhne děti úplně. Samozřejmě děti půjdou za tím, kdo po nich nic nechce a nebude jim říkat počkej, já teď krmím brášku. Nevím jak z toho ven a ještě ke všemu manžel abstinent, začal pít pivo každý den. občas dvě. Poslední dobou i tři. Bohužel se nemám komu vypovídat, veškeré kamarádky a aktivity, pohltily děti a manželova neochota hlídat všechny tři, tak jsem se vypsala aspoň takto.
@tomikjoejoe určitě neutáhneš samostatné bydlení? Zašla bych se informovat na ODSPOD třeba ti něco poradí určitě mají zkušenosti. Měla bys řidičák příspěvek na bydlení a ještě nějaké peníze od manžela. Nejen, že se k tobě chová hnusně manžel, ale i když by si to s ním vydržela tak chudáci děti budou přebírat jeho vzorec chování. Za čas si budou myslet, že být zlý a agresivní je normální ikdybys měla výchovu sebelepší. Nemůže ti pomocí někdo z rodiny, nebo kontaktovat nějaké staré přátele, třeba by někdo měl nějaký byt k levnějšímu pronajmuti. Nejlepší by samozřejmě bylo vše urovnat jako to bylo předtím, ale to musíš vědět ty jestli to má smysl a jestli vůbec ještě chceš. Mnoho štěstí
Co tvoje rodina, rodiče? Svěř se jim, třeba spolu najdete nějaké východisko.
@horsiee Bohužel finančně jsem v tom sama a na OSPODu jsem také byla, bohužel to nevypadá moc dobře.
@andreaandrejka rodiče o tom ví, ale jediné, co pro mě mohou udělat je občas pohlídat děti, oba jsou plně pracovně vytíženi.
To je peklo, je mi to moc lito. Radu nemam, asi bude dost tezke ji najit, ale budu Ti moc drzet pesti. Jen mozna zkus jednou za cas vypadnout z domu a nechat mu tam vsechny tri, klidne na pul dne. Treba muzi neco dojde, minimalne to, ze jsi nepostradatelna.
No,je to na tobe,jestli zvolis mezi tim,aby deti vyrustaly v nevhodnem prostredi a moresy otce prebiraly,ci aby mely ke snidani suchy rohlik,ale byly v pohode. A jeste: ta prvni moznost je trvaleho razu,tam se nic nezmeni. Kdezto ta druha varianta byva vetsinou docasna .
Ahoj, moc neporadím, ale držím ti pěsti, ať to dopadne dobře, je mi tě moc líto. Co si s manželem promluvit, ale to už jsi určitě zkoušela, co. Držím ti pěsti 🙂
@tomikjoejoe doporučovala bych na psychiku Bachovy esence (vhodné i při laktační psychóze, možno brát i při kojení)
a také zajít do manželské poradny, klidně sama, doma bych to třeba na začátku ani neříkala a šla bych se poradit
v případě rozvodu je tohle pozitivní informace, že jste se snažila situaci řešit
držím palce!
@tomikjoejoe jinak otázka je proč se situace tahle vyeskalovala po narození třetího dítěte... předtím obtíže nebyly, žádné?
@bachovy_esence_poradna předtím nebyly potíže žádné, on třetí dítě prostě nechtěl, to je vše co je mi k tomu ochoten říct. Bohužel jakákoliv konverazce na tohle téma s ním není možná.
@puresin, @kiki2 kdyby mu to došlo nebo bylo s ním možné si promluvit, tak sem tohle nepíšu 🙂 Už jsem to zkoušela.
@panickatlamicka Otázka je zase jaké to bude pro děti. Odloučení od tatínka snášení špatně, už jsem s nimi zkoušela být od manžela pryč a nefungovalo to. Navíc ty finance jsou také dost podstatné. Moje matka opustila otce kvůli sobě a já jsem kvůli neodstatku financí musela přerušit vysokou školu, aby mohl bratr dostudovat. Dodnes se mi ji nepodařilo dodělat a je mi to líto. Navíc druhý rodič mi dost chyběl. Vím, že děti mám ještě dost malé, ale na druhou stranu vím, jaké by to bylo bez táty a nejsem si tak moc jistá, jestli je tomu chci vystavit. Pořád doufám, že by se to ještě dalo urovnat, ale možná se pletu a už to nejde.
@tomikjoejoe myslím, že manžel Vás takhle "trestá", protože si myslí, že jste otěhotněla schválně... na děti a vztah to může mít obrovské negativní dopady...
hledala bych jinou manželskou poradnu, mediační poradnu, zkusila bych i krizovou linku pokud je situace eskalovaná...
držím palce!
Co na několik víkendů odjet k rodičům a děti a domácnost nechat na starost manželovi? Ať si začne vážit co doma má.. Říct že rodiče nutně potřebují pomoc kvůli rekonstrukci nebo tak něco.. Jen nevím jestli nejmladší není kojený..
@kittym Moji rodiče bydlí bohužel 5 min pěšky od nás.
@pajula123 přesně tak, malý by to nevydržel. Přece nenechám 8měsíční miminko doma celý víkend brečet, jenom aby si můj manžel něco uvědomil.
@bachovy_esence_poradna jestli mě trestá je to od něj moc hezké, já to třetí dítě "nechtěla", bylo to na jeho popud ... Kontakt na jiné poradny už mám, zítra jdu obvolávat.
@tomikjoejoe malého bych tam taky nenechala, ale ty starší dvě klidně. Můžeš odjet za nějakou kamarádkou, třeba i internetovou, tady z koníka. Možná jsi se někdy chtěla s některou seznámit osobně, tak toho můžeš využít 🙂
@tomikjoejoe zkus trochu zvolnit, treba i za cenu toho, ze bude obcas doma fakt bordel, ale vy dva budete mit opet vztah. Vsechno davas na sebe, vsadim se, ze deti jsou na prvnim miste, pak jsi teprve ty a manzel je v tom zebricku hodnot kdovi kde. Vychova, chod domacnosti je neco, na cem se musite dohodnout tak, aby to vyhovovalo obema a pak je jeste jeden problem, lcovek pri malych detech ma tendenci si chlapovi na vsehcno mozne stezovat, nebo ho do neceho tlacit a to vztahu moc neprospiva. Ono je to narocne i pro nej. Tohle jsou me poznatky z manzelske krize, kdyz druhe dceri byl rok. Treti dite s nami ted take mava, jsme unavenejsi, neda se rict, ze bylo v planu, ale aspon uz ot mam tak, ze nejdriv ja, pak manzel, pak deti a tim padem jsme aspon trochu "zachovali", motivovani to vse zvladnout a v ramci moznosti si to uzit, kdybych jela jako driv, tak uz bych asi dojela na vycerpani... Jinak muz syna ma rad, ale ta unava tam fakt pracuje, dcery se vystridaly v obdobi vzdoru a na bolest hlavy staci jen ty dve a do toho miminko, co prvnich 5 mesicu probrecelo a ted mu pro zmenu zacinaji zoubky. Syna manzel prebalil asi tak trikrat co je na svete, kdybych to mela porovnavat, prvni dceru prebaloval vyhradne on, kdyz byl doma, krmil ho taky parkrat, proste ho ma takzvane nastarosti jen kdyz mu ho strcim. Vztah spolu ale maji, blbne s nim stejne jako blbnul s dcerama, jen proste tech moment neni tolik, ostatne ten cas musi rozprostrit mezi 3 deti. Fakt bych zkusila zmenit uhel pohledu, vis, ze jako samotna to taky nebude zadna hitparada, zkus zvolnit, zkus se trochu priblizit k manzelovi, zjistit, jak se on citi, jak to proziva, treba tam vule bude proto ,aby to zase fungovalo. Ona spokojena rodina a spokojene deti stejne zacinaji od spokojenych rodicu a i kdyz deti oblitas, bez spokojenych rodicu stejne spokjojene nebudou...
Ahoj, nedokážu posoudit jaký tvůj manžel je, do hlavy mu nevidím, ale svým způsobem jsou chlapi děcka - a jako děcka se občas chovají. Zkusila bych se domluvit s rodiči na hlídání některý den o víkendu od podvečera, ideálně odpoledne a nejlépe přes noc. Zajdi si na kosmetiku, ke kadeřníkovi, uvaž manželovi večeři a povídej si s ním o tom, jak se má, co v práci, že ti chybí, že spolu vy dva jako partneři netrávíte tolik času jako dřív a že je to teď mezi vámi napjaté a že tě to mrzí, že nechceš být jen unavená máma, ale taky pro něj partnerka a milenka, jen se ti se třemi dětmi nedostává tolik energie. Nadhoď mu, že byste spolu mohli trávit víc času jako rodina i sami dva, a že je potřeba, aby k němu nejmladší dítě přilnulo, protože z jeho nepohody pramení spousta problémů. Asi bych mu i řekla, že chápeš, že to, že má živit tak početnou rodinu je pro něj určitě stres, ale že jsi tu vždycky pro něj a máš ho ráda. ( ono se to nezdá, čekáme první a manžel je jako blázen, chudí nejsme, příjem máme stabilní a on je nervozní z toho, jak to zvládneme). Řekla bych mu, že jsme třetí miminko plánovali a když jste se dohodli, že nakonec to necháte u dvou, prostě se to povedlo a musíte se k tomu postavit jako dospělí a rodiče a neodstrkovat nejmladší jen proto, že jste se vlastně rozhodli nakonec jinak. A taky to, že miluješ všechny vaše děti stejně a že bys chtěl, aby on to měl stejně tak. Vím , že je to těžké, že tě štve a zlobíš se na něj, máš kvůli němu zdravotní problémy, ale možná je ten důvod té jeho nepohody právě tady, jak jsem popsala- že se bojí, aby vás uživil, aby měl ještě manželku a ne jen matku svých dětí atd... chlapi jsou děcka a ješitové. Zkus mu navrhnout, že byste čas od času takhle vyrazili po domluvě s prarodiči na hlídání jen sami dva na víno, večeři, do kina nebo prostě byli jen sami doma s miskou oliv a lahví vína... a čas od času zase podnikněte výlet s dětmi jako rodina. držím ti palce, abyste oživili to, co vás dřív spojovalo a usadilo se to. A pokud máš pocit, že začínají nějaké duševní problémy, lékaře určitě vyhledej hned. 😉
odbornou pomoc vyhledej, protože laktační psychóza není chřipka, tu nepřechodíš. Zvlášť, když víš, o co jde.