Jak si hrají babičky s vašimi dětmi?

luyuany
22. kvě 2024

Ahoj. Nevím jestli to moc hrotím, nebo ne. Ale zajímalo by mě, jak si hrají babičky (vaši rodiče, tchánovci) s vnoučaty? Máme dvojčata - 2 roky. Když jsme u jedné babičky, tak tam jsme většinou všichni v obýváku/kuchyni, kde mají hrací podložku a babička s dědou si s nimi hrají, čtou knížky atd… případně si každý vezme jedno dvojče a jdou jim ukázat jejich psy. Kdybych odešla, tak to dvojky ani nepoznají. U druhé babičky (tam mají náhradního dědu) je to tak, že si jich náhradní děda nevšímá vůbec (částečně to chápu, nejsou to vnoučata jeho dítěte). Babička si chvíli hraje s oběma na podložce a teď k tomu co mě začíná štvát, nebo už vlastně štve dlouho, ona si vezme jedno dvojče a chodí s ním po domě, různě mu vše ukazuje, pak s ním jde třeba do ložnice, tak ho nechá kramařit v šuplíkách a to druhé nechává mně a manželovi a my si s ním hrajeme. Nevím jak tam dlouho může s dvojčetem být, ale klidně i těch 30 minut, pak se vrátí, chvíli pobyde na podložce a pak řekne na toho druhého - jé tebe jsem si ještě nepochovala. Toho si chvíli pochová a odkládá. Když byli menší (okolo toho roku), tak zas měla tendence jednoho z dvojčat odkládat do postýlky vedle v provizorním pokojíku (i když je samozřejmě postýlka mimo spaní nezajímá) a ukazovat mu hračky a to druhé dvojče zas nechávala nám. Prostě nikdy neudělá to samé jako s tím prvním. Nejezdíme tam zas tak často a víceméně jezdíme jen na “otočku”. Snažila jsem se jí nějak taktně vysvětlit, že mi to vzhledem k dětem nepřijde fér, že by se mohla věnovat oběma tak nějak stejně. No k srdci si to nebrala, děje se pořád to samé v podstatě od narození. Manželovi to zas tak divné nepřijde, ale on když tam dojede, tak kolikrát řeší nářadí v dílně :D a tak, takže tam úplně z toho taky není a nevnímá to tolik jako já. Jako třeba si babička opravdu chce užít každého zvlášť, ale ona právě nikdy, to co dělá - to kramaření v šuplíku, ukazování věcí v domě atd neudělá i s tím druhým. Nehledě na to, že jsou to prostě dvojčata a “žárlí”, když se třeba to druhé může nosit na rukách a má pozornost a to druhé nemůže.
Jsem jen přecitlivělá, nebo je divné to chování babičky?

palja
22. kvě 2024

@luyuany my máma holky divoké, takže "hraní si" prarodičů s dětmi musím být a asistovat. Už jim je k 70,tak je to pochopitelné, nikdy se jeden naplno nevěnuje oběma dětem. Holky 2 a 6 let. Když jdeme ven, tak já obskakuju holky na hřišti a oni sedí a vykladame, na dvoře si hází balónem nebo je houpou, doma taky kramují nebo si hrajou a kreslí, ale musím tam být já. Přijde mi to normální.
Druhá babička nemá o vnoučata zájem, tak tam nejezdíme.

ai30
22. kvě 2024

@luyuany A jde vzdycky o jedno a to stejne dvojce, nebo nahodny vyber? Pokud je to vzdycky to stejne, asi by mi to prislo trochu divne, pokud je strida, tak bych to neresila, babi ma holt energii jenom na jednu okruzni jizdu.

luyuany
autor
22. kvě 2024

@ai30 teď jsme tam byli po dvou měsících, tak nevím přesně s tím střídáním, to si nepamatuji koho měla naposledy, to si nemůže pamatovat ani ona asi :D. Spíš mě mrzí, že tam jedeme na cca dvě hodiny třeba a tomu druhému se skoro nevěnuje, protože jde úplně pryč z místnosti s tím druhým, zvlášť když jsme tam po dlouhé době.

dyechampion
22. kvě 2024

Ja bych to asi nehrotila, starsi lidi jsou uz na tom hur a nemeli bychom klast na ne naroky. Jedna vase babicka zvladne i obe, jina ne. Bude to uplne jiny az detem bude 4-5 let uvidis. Ted jsou jeste porad male a ne vsichni prarodice jsou na vnoucata uplne staveni.

me_druhe_ja
22. kvě 2024

@luyuany rodiče od přítele už jsou staří, 75+....navíc naše společné děti jsou jejich 9. a 10.vnouce. 😀 žádné hraní nebo věnování není, oni jsou jako milí, zajímají se o děti, ale prostě doba, kdy by se nějak věnovali dětem 3 a 4 roky, už dávno minula. 🙂 nemám jim to za zle. 🙂
Moji rodiče jsou těsně 65+ a oba by se pro vnoučata rozkrajeli. Akorát bydlíme v zahraničí, takže se moc nevídame. Zatím nepracuju, takže pojedeme na celý letní prázdniny k nám a oni sem jezdí 1-2x ročně na týden. Hlavně můj otec se extrémně věnuje. Furt by vymýšlel nějaký výlety, chodil ven..cokoliv. litá s nema po hřišti, leze po prolizackach, v hernách...mama tohle ne, ta chodí špatně a pomalu, takže ta spíš doma to čtení, malování a tak....oběma se věnují stejně. 🙂

luyuany
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
ai30
22. kvě 2024

@luyuany Tak to bych to taky nehrotila. Prcci z toho fakt nemaji rozum a babi si proste troufne jen na jedno dite zaroven a holt se radeji venuje jednomu intenzivneji, nez dvema polovicate. Navic kdyz tam jste jednou za dlouhou dobu na dve hodiny, tak se ji treba nechce hlidat hodinky, aby si to rozvrhla mezi obe deti, ale proste to jedno necha kramarit a chce s nim stravit vic casu, ne je hned bezet obmenit. Fakt bych se v tom za kazdou cenu nesnazila najit nejaky zly umysl.

luyuany
autor
22. kvě 2024

@dyechampion babičce je 60 🙂 Právě mě vždycky zaráží, jak se po rodině pořád od jejich narození “chlubí”, jak je bude pořád hlídat, jak bude vozit atd. Tak energii by na oba asi i měla, když to tak prohlašuje. No zatím nic takového neproběhlo.

Řekla bych, že je velmi vitální, je zdravá. Zahrádka, výlety, dovolené, nakupování oblečení atd.

luyuany
autor
22. kvě 2024

@ai30 nehledám v tom zlý úmysl… Jen se pouze ptám, protože to z té druhé strany babiček vůbec neznám.

ai30
22. kvě 2024

@luyuany No tak na te druhe strane babicek mas aktivniho dedu, tak je to uz z podstaty jine, kdyz si kazdy vezme jedno dite.
Ja si fakt nemyslim, ze by to byla nejaka hruza, ktera by mela deti poznamenat a radim ti se nad to povznest, zbytecne se v tom budes stourat a nic nevymyslis. Jak budou deti samostatnejsi, budou za babi behat obe a vyresi se to.

radecka1
22. kvě 2024

@luyuany Myslím, že je to tím, že se bojí, že 2 děti nezvládne, proto si bere jen 1. Pokud je nějak prostřídala, tak bych to neřešila. Třeba jim chce dopřát i to, že budou chvíli sami a ne pořád s druhým dvojčetem. U nás třeba jezdí děti k babičce často individuálně, protože je to tak pro ní jednodušší a víc si to jedno dítě užije. Děti to taky mají rády, že mají někoho jen pro sebe a nemusí se dělit.

konidana
22. kvě 2024

@luyuany tak u nas byl take uplne jiny pristup k detem. Tchan s nima teda chvili i blbnul, ale umrel kdyz byli hodne mali. Tchyne tak opusinkovat a dat nejakou dobrotu. Jezdili jsme na spolecenske navstevy tak na hodinku max.na dve treba 1x za 2 mesice. Spolecensky pokec a pryc. Moje mama si s detma vzdy hrala umerne jejich veku. Kresleni, jednoduche stolni hry, a vlastne stale si na navsteve vetsinou spolecne neco zahrajeme. Starsi vzala na tyden na dovolenou asi v 6 letech, u mladsiho to vyslo o 3 roky pozdeji v 7 letech. Obe deti najednou nerada, radsi se venuje kazdemu zvlast podle jeho potreb. Tchyne se detem venovala jen podle jejích potreb, takze tam byli sami (bez nas rodicu) jen jednou a uz nikdy vice.

rejalin
22. kvě 2024

Já bych to úplně nehrotila, pokud to není vždycky to stejné dvojče. Jako kdyby upřednostňovala jedno konkrétní, to by mi vadilo dost. Ale takhle si myslím, že si spíš na 2 netroufne/ je to pro ni pohodlnější.. třeba se to zlepší až budou větší.. nebo za ní můžeš jít s druhým dvojčetem se slovy "podíváme se, co dělá brácha.." a být tam s nimi, hrát si společně..

misulka84
23. kvě 2024

@luyuany u nás vůbec, absolutní nezájem, ani smsku nepošle jak se má dcera, takže asi tak.

luyuany
autor
23. kvě 2024

@rejalin asi spíš si na ty 2 zároveň netroufne no. A to mi jednu dobu dost často nadhazovala, že jí je mám brzo ráno přivézt a že mi je celé dopoledne pohlídá. Ale to jsem si tímhle systémem nedokázala představit. Hlavně, když se vidí tak málo. A pokud jsme jí vnoučky nepřivezli až přes nos, tak z její strany bylo v podstatě ticho po pěšině, i když jsme ji kolikrát navrhovali, ať se staví ona.

rejalin
23. kvě 2024

@luyuany jo to znám. Moje matka vidí vnoučata cca 4x za rok, když přijedeme a ji to zrovna vyjde.. tchyně tak nějak stejně, ale cca 1x za 2-3m se jí tam manžel vnuti se starším na jednu noc 😀 minulý týden tu byla u nás poprvé od září a ani pochovat si nechtěla (nechci ji jen hanit, vždycky jim přiveze něco dobrého, nějaký dárek.. jen tam chybí ten zájem..)

anezzik
23. kvě 2024

U nás se moc moji rodiče nehrají, energie by byla ale prostě jsou tak zvláštně vychovány, že nemají ten vztah, tchýně taky moc ne, ta už nemá tolik energie, jenom tchán se s nimi hraje.

fouskovi
23. kvě 2024

@luyuany naši už mají jen jednu babičku a ta nemá o ně žádný zájem ta co měla vloni bohužel umřela

izz76
23. kvě 2024

@luyuany Já už mám děti velké.. Jedna babička je ten typ co dite od mala do všeho zapojuje,vaří spolu, uklizi,sází kytky,zalévaji,zpívají,hrajou na piano,tancujou,hodně se zajima co ve školce,škole, celkové děti vnímá,co mají rady,jakou mají povahu. Druzí prarodiče spis rádi s dítětem sedí v obyvaku a dle věku staví kostky,lego,zahrajou si hru, kouknou na pohádku. Berou dite do zoo, do bazénu,kina, mekače. Každý má svůj styl,vůbec neřeším, podstatne je,ze dite se vrací domu spokojené. Vaše babička zřejmě neumí zabavit dvě děti najednou, až budou vetsi nacpou se ji obe najednou😃

luyuany
autor
23. kvě 2024

@izz76 jeee to máte super babičky. Trošku závidím. 🙂

95newmommy2020
23. kvě 2024

Máme jedno dítě, tchýně ho hlídá na denní bázi od jeho 2 let, protože rok a půl suplovala školku, abych mohla pracovat a pak si ho bere po O.
Nicméně, ona to s ním umí skvěle. Umí ho zapojit do vaření, uklízení, hodně ho bere na zahradu, chodí ven, čte mu knížky, básničky, fakt se mu plně věnuje a vypadá, že si to i užívá.
Na druhou stranu moje mamá, ta to s nim moc neumí. Obvykle skončíme v obchoďáku a koupí mu hračky i za 5K, pak ho veme do mekáče na happy meal. Platí mu kroužky, školku, vybavení, dává drahé dárky, ale jinak pečovat neumí.
Pro mě je přirozeně vzorec moje mamá, takže až hledím, jak ta tchyně válí, jak to s dětma umí.

verujan
24. kvě 2024

@fouskovi mám to stejně. Ta, která měla velký zájem, už umřela, druhá bez zájmu.

verujan
24. kvě 2024

@luyuany My to máme jednoduché, našim dětem se babička nevěnuje úplně stejně, nemají si co závidět. Druhá babička už, bohužel, umřela. Ta by se věnovala. Moje nejstarší dcera si ji ještě užila... Vzájemně se užily.

cvrk89
Autor odpověď smazal
Zobraz
ivkasolavova
24. kvě 2024

Jak to říct ,asi bych si zkoušela vypozorovat jestli je upnutá jen na jedno nebo je fakt střídá .Když by byla upnutá na jedno je možné že tam vidí třeba syna v něm .Co se týká u nás doma tak s mýma rodičema bydlíme , ale hrát si s nemá nebudou , na výlet je taky nevzaly do teď mě to mrzí .Manželovi rodiče rozvedení a tchán prohlásil že svoje si vychoval a teď je to na nás. A tchýně si na prázdniny bere staršího syna , mladšímu si nenašla cestu .

mutsynka
26. kvě 2024

Tak našim je 59 a 62 let a s našima dětma si nehrají a nikdy nehráli (ani je ještě nikdy ani nehlídali. Mají milion výmluv, proč je nemůžou hlídat) 😒 dětem je skoro 7 a 5 let. A když jsme u našich, tak mamka má vždy hrozně moc práce… jako že musí vařit, zalít zahrádku,… a pak s náma sedí u kafe a čumí do mobilu na fb. Bydlí 100 km od nás a děti to u nich po chvilce nebaví a chtějí jet domů. Takže tam ani moc nejezdíme. A tchánovcům je kolem 75 let, takže ty si s nima taky moc nehrají. Ale tchyně jde s dětma občas na procházku na hřiště u nás na vesnici.