Jak se vypořádat s neschopným ex?

14. bře 2024

Holky, ahoj. Omlouvám se za anyonym, nechci, aby mě někdo nedejbože poznal a ještě mi dělal zle navíc. Zajímal by mě váš pohled na následující situaci. Děkuji, kdo si udělá čas a podělí se se svým názorem, ba dokonce zkušeností ❤️
Před dvěma lety jsem se po x letech společného soužití, které bylo opravdu náročné, rozešla se svým bývalým. Nejsem člověk, který vše hned vzdá, ale snaží se za vše bojovat. Došly mi ale síly, jelikož všechny víme, že snaha a boj z jedné strany nestačí. Nezvládala jsem to psychicky, fyzicky a ani finančně ke konci. Měl exekuce, dluhy, své dítě z předchozího vztahu nevídá, měl dluhy na alimentech, které jsem mu taky splatila já, abychom měli klid. Čert vem peníze, ale nevracelo se mi to ani v nějaké duševní stránce. Byla jsem samozřejmost. Nuže, odešla jsem a jsem strašně ráda. Máme spolu dítě kterému jsou 4 roky. Domluvili jsme se, že pokud si jej bude brát pravidelně alespoň půl měsíc, nebudu ho hnát k soudu. Ani alimenty jsem nechtěla. Chci, aby to maličké nemělo sebemenší tušení, že by mohl být mezi námi nějaký rozmach. A není, vycházíme spolu jako rodiče.
Aktuálně jsem šťastná, šla jsem ve svém životě hodně dál, vdala jsem se a na cestě mám další malý zázrak. Ex a jeho matka hodně nesli špatně nového partnera. Bylo mi i vyhrožováno, že pokud porodím další dítě svému muži, garantují mi, že bude vše jinak. O mém těhotenství ví. Ex má již svoji přítelkyni více než rok. Dítě si bere. V tomto ohledu nechci nic vytýkat. Ale dítě mi začal pokaždé vracet nemocné. Venku když mrzne, ani ji neobleče. Sám chodí ve větrovce. Nepomohlo 100 proseb, žádostí, výhružek. Buď má angínu, nebo zvrací jak amina, horečky, chřipka, atd. Už fakt nevím, co říct, aby to zafungovalo. Je pořád neschopnej, ve svých 40 letech. Pak mi jeho matka vypisuje a vyvolává, jaký to je nejužasnější otec na světě, jak se dokonale stará a že lepší otec neexistuje ani za mák. Nemluvě o tom, že má pořád nějaké zranění. Jasně, děcka blbnou, sedřený kolena a tyhle bebíčka maj všechny. Teď se mi dítě vrátilo s monoklem, pokousané a rozeškrábané od nějaké pouliční kočky. Brutální rýma, kašel. Mně pak nařídí, ať vše zruším a jsem doma a léčím.

Co s takovýma pitomcema má pak člověk dělat?

andelka
14. bře 2024

Jak často si dítě bere? Co takhle střídavka černé na bílém? Potom by i ty nemoci musel řešit on.
Jinak bohužel..jakmile se o dítě stará víc lidí,bývá to někdy komplikace. Co člověk to názor. Čtyřleté dítě bývá nemocné v tomto období ( říjen - duben, a vloni se to táhlo až do června) úplně běžně i v úplných rodinách.
Že ti na dítě nic neplatí, chápu,že to je tvoje volba,ale taky blbost. Jsou to peníze dítěte,ne tvoje. Otec se musí podílet na nákladech na dítě. Pokud tedy má dítě polovinu času, má všechno 2x, bude řešit půlku prázdnin, adekvátně OCR, a máte srovnatelné příjmy a životní úroveň..tak to je samozřejmě jiná.

autor
14. bře 2024

@andelka Bere si ji podle volna. Individuálně. Já vkládám na spořící účet peníze navíc, on tvrdí, že místo alimentů tedy bude spořit a pak to dá na spořící účet dítěte. Nikdy bych neřekla, že alimenty jsou moje, to mě snad ani nenapadlo. Životní úroveň máme jinou a příjmy srovnatelné nejsou. Nikdy nebyly.

sorboni30
14. bře 2024

Je nesmysl si nenechat platit výživné..Za rok může být vše jinak a neuvidíš ho, nevezme si malou, nic..Ty peníze jsou pro dítě, ne pro tebe takže být tebou žádám si o výživné a nechám udělat dítěti účet kam ty peníze budeš dávat. Čím starší dítě bude, tím větší a vyšší budou náklady, tomu vee a ještě budeš ráda když sáhneš do peněz pro něj.. Každopádně to mám stejně. Kluci dvojčata mají 9 let a jezdí k otci co druhý víkend. Vrací je domu pravidelně nemocné..můžu vysvětlovat co chci, nevnímá a je mu to jedno. Kluci jsou astmatici alergici, o to víc potřebují péči a on, protože jeho přítelkyně má děti zdravé je bere taky tak takže je mu jedno když jedou na výlet a děti zmoknou, je mu jedno brát děti 2 hodiny vestou autem na rozhlednu kde fouká jako blázen, kluci pak doma skučí, že je jim zle..bere je na velké túry které oni nesnasi..dělá vše jen podle své partnerky a jejich děti.. Co můžeš dělat? Nic.. jen ty léky něco taky stojí a být tebou hodně rychle požádám soud a řeším alimenty. Já mám taky dceru s nynějším partnerem a bylo to peklo co ex začal předvádět. Předtím bylo vše ok. Takže never, že bude vždy vše na růžovém obláčku. Může tvrdit jak vkládá peníze na účet atd atd ale pak si je kdykoli vytáhne a neuděláš nic

andelka
14. bře 2024

A ty mu věříš,že spoří a jednou dítěti něco dá? Máš důkaz?
Kdo má vyšší příjmy?

autor
14. bře 2024

@sorboni30 To mě mrzí. Ale je to skoro stejné u nás, no. Za mě 4 leté dítě potřebuje aspoň na chvíli přes den odpočívat. Ale taky jezdí na 12ti hodinové výlety, taky tuhle byli šlapat na nějakou rozhlednu. Dítě neoblečené, v lednu na rozhledně. 🤦🏻‍♀️ co se týče peněz, zcela upřímně - mně o jeho prachy nejde. Já dítě dokážu zajistit mnohonásobně víc. Nechci se tu vytahovat, ale o jeho prachy mi nejde, těch pár korun, co by mu stejně soud uvalil po porovnání mých a mého manžela s jeho příjmy a příjmy jeho přítelkyně je minimum. Mně celou dobu šlo o to, aby dítě mělo tátu. Já sama vyrůstala bez něj a vím, co to se mnou udělalo. Ale když mi ho vrací furt zbídačené, tak zakročit budu muset.
@andelka já mám mnohonásobně vyšší příjmy. Jsem jednatelka firmy. On je prodavač. Můj manžel má taky dost vysoký příjem. U soudu bychom obstáli s naprostým minimem. Koneckonců, mně o prachy nešlo. Šlo mi o to, aby naše dítě a jeho otec měli k sobě vztah. Nepotřebuju, aby mu něco dával, já jsem naprosto schopna finančně zajistit rodinu. Důkaz nepotřebuju a ani se nepotřebuju trápit nad tím, zda mu věřím. Jasně, že mu nevěřím. Ale jak říkám - šlo mi o jejich vztah. Ne o peníze. Dítě bude mít do budoucna štědře našetřeno i bez jeho pomoci, pokud on skutečně spoří a chce svému dítěti dopřát dobrou budoucnost s vědomím, že přispěl - jenom dobře samozřejmě.

autor
14. bře 2024

@andelka on totiž splácí ještě své dluhy z exekucí, má další vyživovací povinnost, společně s jeho přítelkyní žijou opravdu z měsíce na měsíc. Sem tam se postará o ošacení či jiné potřeby. Vzhledem k tomu, že my máme úplně jinou životní úroveň, tak jsem to přes soud ani řešit nechtěla, nebylo potřeba. Ale jak píšeš, aspoň ta střídavka černé na bílém, jenže mně šlo o to, aby o to dítě fakt pečoval a nevystavoval neadekvátní. zátěži pro 4 leté dítě.

sorboni30
14. bře 2024

Ok tak peníze chápu.. bohužel ale s temi nemocemi neuděláš nic. 😞 Chlapi mají trošku delší vedení a nechápe jaké to je se pak starat o nemocné dítě, nespat několik nocí a sedět nad ním zda vůbec dýchá, když má horečku aby se neprehralo, hlídat v kuse.. oni to nevidí, nepochopí. Můj partner je trošku jiný jak ex. Ten malou obléká a dokonce si ji i maže kremem nebo ji dává lůj na rty když jdeme v zimě ven. Stará se o ní výborne, ale nejsou všichni chlapi jako můj no.. Některým to nedochází a starají se o ty malé jak kdyby byli soběstačné a dospelé..

j.a.n.i
14. bře 2024

S tim, ze se dite vraci nemocné toho ale moc nenaděláš, deti proste v tomhle veku mohou byt dost často nemocné a nemusí to byt vůbec tim, ze by otec byl neschopný...

autor
14. bře 2024

@sorboni30 Děkuju, jsi moc hodná 🌹 Máme to opravdu úplně stejné. Že je občas nemocné, jasně. Trochu jiná imunita. Ale zase abych měla dítě 10x za měsíc nemocné, když vidím, že chodí venku v minus x stupňů bez šály, čepice a v tenké bundě… Tak je snad jasné, že horečky a chřipky budou z toho.
@j.a.n.i Že otec dítě obleče jak na motýly v květnu, když venku mrzne až praští, mi přijde jako neschopnost. Zase nejsem hysterka, pardon.

andelka
14. bře 2024

Tak peníze už taky chápu. Kde není co brát.. aspoň se nemusíš handrkovat. Taky jsem byla kdysi takhle velkodušna. Že se chce starat a funguje domluva bylo hlavní.
Pečovat je široký pojem a má velmi uvolněné mantinely. Každá máma si asi myslí,že pečuje skvěle a srovnává se sebou péči jiných. Což u chlapů může znamenat,že neobstojí. Sami jsou kolikrát nespolehlivé, nezodpovědné malé děcka. Ale zas dítěti přináší něco jiného. Když byl s námi syn vloni na dovolené, byly mu 4,5 a taky když byl výlet,tak prostě nespal. A šlapal. Když byl unavený, poponesli jsme ho. Máme další dvě starší děti a program se nemůže pořád přizpůsobovat malému. Taky ho uvidíš možná jinak, až budeš mít další dítě. A i to bude nemocné, ať děláš co děláš.

andelka
14. bře 2024

Nám se takhle oblékala dcera. Do školy na jaře v žabkách, v zimě kraťasy, v létě mikina, Čepka...puberta no. Ještě se dockas věcí..
Jinak infekční a virove nemoci těžko budou z nedostatku oblečení venku. To prostě někde chytne. Někdo by mohl i být rád,že otec dítě otuzuje. Moje děcko předloni v zimě přežilo i bez čepice a rukavic. Prostě je nesneslo. Byla jsem ráda,že před nástupem do školky vzal na milost vždy sezónně aspoň jednu čepici. Většinou mnohem tenčí než spolužáci. Nákrčník nevedeme. Nemocný je mnohem méně než starší děti, a to jsem se fakt starala,i v léčebnách jsme byli.

autor
14. bře 2024

@andelka Já jsem to tu asi neuvedla úplně na pravou míru ohledně těch nemocích. Omlouvám se. Takhle, že dítě bývá často nemocné je samozřejmě pochopitelné, však jsou křehké. Já hlavně řeším to, že bylo venku dejme tomu -7 stupňů a dítě mi přivedl vyloženě v tenké bundičce, žádná čepice ani šála, byl večer a chodí pěšky 3 km. Když už je teda dítě nemocné, tak ho nenechá doma. Tahá ho na výlety, výšlapy, vystavuje dalšímu zátěži. To je to, co jsem myslela jako neadekvátní a jako neschopnost. Pak je u mně, dostanu jej z toho a kolečko se opakuje. Prosila jsem ho, žádala. Bez odezvy. T

andelka
14. bře 2024

Úplně chápu,že tě to štve. Je to bezmoc. Nemusí se podle tvých proseb řídit. Co jeho matka? Nedohlédla by? Později už si dítě samo řekne co si obleče. V čem jsi dítě poslala k němu, že ti ho vrátil v tenké bundě a bez čepice atd? U nás boty, bundy apod kupuju já. Děcka je moc nestřídají. V čem odejdou,v tom přijdou. U otce mají spíš spodní prádlo, tepláky, trička..

autor
14. bře 2024

@andelka Jsi zlatá. Jeho matka ho v tom ještě podporuje. Protože jim přeci není zima, tak ani malému dítěti. Ta tvrdí, že je to dokonalý otec. Já dítě odevzdávám podle počasí, konkrétně když je zima, tak dostane teplou šálu, čepici a péřový kabát. A vrátí se mi v kožené bundičce s děravými džínami 🤦🏻‍♀️ teď jak foukalo, tak to samé, ještě k tomu bolest v uších, protože mi prcek prostě ofouknul. Mně se dítě s věcma ani nevrací 😅 vždy to zůstane u něj. Já nejsem nějaká bio eko máma, které dítě drží ve sterilitě a ve vesmírném skafandru, ale zase “ocaď pocaď” 🙏🏼

andelka
14. bře 2024

Tak to je fakt na budku. Jelikož nic nemáte soudně ani na papíře, řešit ospod a mediaci asi nemá cenu. Jedině se obrnit nervy a počkat,až si to dítě dokáže ohlídat samo.

autor
14. bře 2024

@andelka zkusím ještě nůž na krk. Nechtěla jsem konflikty, ale asi to jinak nepůjde. Děkuji za Tvůj čas a vyslechnutí.

sorboni30
14. bře 2024

No tak ale jak ho předáváš tak se má vracet i domů. To zaznělo u nás na soudu..Otec má dítě předat v čistém oblečení matce. Pokud má své oblečení dítě u otce ,užívá ho během pobytu u nej. Ale aby ti bral oblečení a vracel ti dítě v jinem a nepřiměřenému počasí, to kdyby jste měli soudně priklepnute, asi by se divil. Mám právničku docela mršku a ta by s ním zatočila 🙈🤣 Nedává žádné alimenty a ještě mu "krade" věci.. (ber to s rezervou)

andelka
14. bře 2024

@sorboni30 přesně tak. Člověk ví co nakoupil a proč, a počítá s tím, že to oblečení bude průběžně mít k dispozici. Ne že v něčem dítě pošle a pravidelně se mu vrátí v jiném, o které nestojí,se kterým nepočítá.

autor
14. bře 2024

@sorboni30
@andelka
To je věc, kterou jsem taky opakovaně žádala. Některé věci nejsou ani levné. Kolikrát už se na to i vy.eru a koupím nové, protože není prostě po několika výzvách schopný ty věci vrátit a vrací mi dítě s hadrama, do kterých ho prostě vzhledem počasí nenavlíknu. Ten člověk si fakt sedí na vedení a bylo to tak vždy. Pokaždé - a Bůh mi je svědkem - ho vždy při předávání urguju, že dítě vrátit se stejným oblečením které má s sebou i na sobě. POKAŽDÉ. Někdy si řeknu, že nebudu s sebou dávat nic - ale pak jsem podělaná za ušima,že mi bude dítě běhat venku v 5ti stupních jen v mikině.

sorboni30
14. bře 2024

Tak pokud jste "pouze" domluvení tak mu řekni, že pokud ti příště nedoveze malé v původním oblečení tak mu ho příště nedáš.. A neudělá nic. Domluva tímto padá

autor
14. bře 2024

@sorboni30 Přesně. Chtěla jsem to mít po dobrém, ale ono to holt nejde a kálet si na hlavu nenechám. Silně uvažuji o soudu. Ať to má chlapec černé na bílém a pochopí, že už se mnou mávat nebude. Tohle vše začalo, až když se zjistilo, že čekám dítě.

andelka
14. bře 2024

Jo a komunikuj s ním písemně. Říkat mu to milionkrát a nemít důkaz je potom k ničemu. Může to zapřít. Dohoda očividně nefunguje. Šla bych k soudu.

autor
14. bře 2024

@andelka To je v pohodě, vše mám v SMS. V tomhle jsem už ostřílená. Nikdy mu nevolám, vše píšu a vše si uchovávám. I jeho lži a důkazy o nich 💀 Ačkoliv mu pak vždy i tak řeknu do očí.

j.a.n.i
14. bře 2024

@sorboni30 No, jak se to vezme, jsou pouze domluveni, takže ji řekne, že dítě zůstává u něho... a zakladatelka neudělá nic úplně stejně. Jo a až to bude černé na bílém, tak co, dítě bude mít polovinu času a stejně mu nic nezabrání ho vracet nemocné a v době kdy je u něj oblíkat a brát ven dle sebe.

pinkninja
14. bře 2024

Asi jsem necetla uplne vsechno…
Ale co to postavit na tom, nechci prachy, chci, aby ses “staral” a pečoval adekvátně. Pak důrazně vyjmenovat zakladni body: oblékání, odpocinek…
Když to nepujde, chci alimenty. Pro cloveka, který nevyjde v mesici by to mohl byt argument, ne?

j.a.n.i
14. bře 2024

@pinkninja No, nebo to bude argument pro jeho žádost o střídavou péči, pak bude ty alimenty dostávat on...

pinkninja
14. bře 2024

@j.a.n.i To je, samozrejme, na zvazeni autorky. Zkusila jsem nabidnout jiny, dalsi náhled na situaci.

autor
14. bře 2024

@pinkninja To jsem na tom stavěla od samého začátku. A přesně jak píše @j.a.n.i , ze mně by vyždímal spíš on. Mně záleželo fakt jen na tom, aby nic nezanedbával. Že dítě občas onemocní, někde něco chytne, jasně. Ale jak popisuju, drtivá většina situací je prostě z toho, že je neschopný.

pinkninja
14. bře 2024

Rozumim. Tezko se domluvit s člověkem, co nechce pochopit…

autor
14. bře 2024

@pinkninja no, přesně. Já už si myslim, že mi to dělá naschvál. Takové to “dívej se, jak tě mám u zadku” a že k tomu používá dítě, tak už začínám už fakt vidět rudě. Zítra to chci pořešit se svoji právničkou. Pak mu pošlu SMSkou nějaké resumé a ultimátum. A uvidím, jak se k tomu postaví.