Jak rešit situaci, abych v budoucnu nenarazila?

katerina_bar
6. pro 2024

Žiji s partnerem 6 let a máme spolu jedno dítě. Před narozením dítěte mi navrhl svatbu, ale já ji odmítla, protože svatbu nikdy nechci. Momentálně nemáme společné bydlení. Partnerovi kupují jeho rodiče byt, který však bude výhradně v jeho vlastnictví. Já vydělávám průměrně a nemám finance na koupi bytu ani na zaplacení poloviny vstupní částky.

V tomto bytě bychom měli společně bydlet, ale partner ode mě neočekává, že bych přispívala na jakékoli výdaje – bydlení, jídlo, dopravu, dovolené, restaurace ani náklady na dítě. Všechny tyto výdaje vždy hradil on a nechce, abych na ně přispívala, pouze si mám platit své osobní potřeby.

Problém je, že nechce se mnou vzít hypotéku na byt, který bychom vlastnili společně. Já mám sice ve vlastnictví byt, ale jde o malý jednopokojový byt.

Co byste mi doporučili, abych v budoucnu nenarazila? Jak mám situaci řešit?

eviicka
7. pro 2024

Co myslíš tím narazila? Kdyby něco vlastní byt máš, což je výhra. Nejste manželé, takže máte oddělené finance. Mně tato situace přijde lepší, než s ním jít do hypotéky. Můžeš si klidně spořit a investovat své prostředky a mít tak rezervu pro sebe, či vaše děti. Ale je to jen můj pohled.

eviicka
7. pro 2024

Ještě tedy k tomu, že nechce abys jakkoliv přispívala... to divně zní, za mě pokud chci dítěti, sobě, nám něco koupit, tak koupím, ne?

katerina_bar
autor
7. pro 2024

@eviicka nechce je mysleno ve zmyslu ze nevyzaduje platit 50 na 50 a nevadi mu zivit nas (mne i dite). Takze nebudu platit naklady na ten byt jako energie atd. Samozrejme diteti kupuju veci i ja, obcas jidlo. Ale kdyz budu zit v byte ktery mi nepatri, tak nevim co budu delat kdyby sme se napriklad za 10 let rozesli nebo mne vyhodil.Bojim se to i rict rodicum protoze na mne tlaci abych vlastnila ten byt.

martina1317
7. pro 2024

Stejne i kdybyste byli manzele, tak dar do sjm nepatri (predpokladam, ze byt dostane darem), ale mela bys treba narok na polovinu uspor z uctu… tak prehodnot nahor na svatbu, bylo by to asi nejjednodussi? Pokud platis pouze svoje potreby, melo by ti zbyt celkem dostatek financi, aby sis i sporila, nebo nekde investovala, takze i tak se muzes zabezpecit. Ja bych si na polovinu majetku, co by dostal muj muz darem, radeji nepomyslela a vubec do toho nevrtala….

jannym
7. pro 2024

Ja nejak nechapu kde je problem, mas byt, sice maly ale i tak mas vic nez spousta jinych lidi, ten po dobu spolecneho souziti pronajimej, penize si setri, pokud se stane ze se rozejdete budes mit kam jit, budes mit nasporeno…on te pozadal o ruku, nabidl ti tim spojeni nejen fyzicke ale i materialni, ty si ho z duvodu sveho presvedceni odmitla…coz ma svoje nasledky…byt mu porizuji rodice, jsou to prostredky jeho rodiny, do ktere jsi odmitla patrit, kdyz si ho nechces vzit…

exbordelar
7. pro 2024

Ja taky ulne nechapu, kde je problem. Kdybys nemela vlastni byt, tak tve obave rozumim - kdyby neco, at neodchazis s holym zadkem. Ale tvuj muz ti nabidl jistoty formou svatby - to jsi odmitla. To, ze si chce hypteku platit sam na byt v jeho vlastnictvi a po tobe nic nechtit - to jsou zase jeho zadni vratka, ktere uplne chapu. Zrejme z tebe citi tu nejistotu,ze byste se mohli nekdy rozejit a tak predchazi budoucim rozeprim a soudnim tahanicim. Nicmene podle toho, co pises, je od nej jeho pristup k vam velice velkorysy.
Kdybych byla na tvem miste a chtela bych mit take zadni vratka, tak si bokem sporim financni polstar a vlastni byt bych pronajimala na dobu urcitou a vzdy po roce obnovovala, abys v pripade nouze mela ten byt v dohledne dobe k dispozici. Odpadne ti tak problem s neprijemnym vystehovanim najemniku.

j.a.n.i
7. pro 2024

@katerina_bar No a co bys v takovem pripade delala, kdybysze bydleli v najmu? Promin, ale prijdes mi vychcana jak mraky, jeden byt vlastnis, ten se ti nelibi, finance na porizeni jiného nemas, budes bydlet zadarmo a stezujes si, ze ti partner nechce platit kus hypoteky na jiny.

marimanta
7. pro 2024

@katerina_bar co budeš dělat? Půjdeš aspoň dočasně do svého bytu. Co by za to jiné daly, mít kam jít.
Taky nevím, kde je problém. Jako tady nevyřešíš nic. Musíte si sednout a probrat to s partnerem. Co ti vadí, jak to vidí on, najít společnou cestu.
A rodičům se zpovídat nemusíš, žiješ svůj život a nejsi povinná plnit jejich očekávání.

1pomnenka
7. pro 2024

Jeho rodiče mu kupují byt, jejich podmínkou bude, že bude pouze jeho. Já je chápu, mohli na byt šetřit celý život. Ty máš svůj byt, tento vlastnit nikdy nebudeš. Za mne je vše v pořádku, nevím, co bys očekávala, ale po tvém či podle přání tvých rodičů to nikdy nebude. Buď se s tím smíříš nebo půjdeš do svého.

kristyn86
7. pro 2024

Nechapu,o co ti jde. Jeho rodice mu koupi byt a tak bude jeho. Jeho nabidka je vic nez velkorysa,taky po tobe mohl chtit,aby ses podilela na rezii,kdyz tam bydlis taky. Nejste manzele,nechtela sis ho vzit,ale bytecek od jeho rodicu by se ti libil?Jakoze by ti pulku nebo cast dal? Ty bys to udelala,kdyby to bylo opacne? Tys mu dala polovinu sveho bytecku? My takhle zijeme taky,manzel dostal finance na byt od rodicu,na zbytek si vzal hypoteku,kdyz jsme se neznali. Byla by mi hanba,abych chtela byt,ktery mu z pulky zaplatili jeho rodice. A to jsme ted manzele.

eviicka
7. pro 2024

Také pořád nevím, co chceš. Myslíš, že když budete mít spolu hypotéku je to nějaká jistota? Není... v případě rozchodu akorát obrovská starost a finance navíc při případném dělení majetku a stejně se jeden (někdy oba) musí odstěhovat. Takhle je to jednoduché, byt vlastní máš, možnost udělat si finanční polštář (který bude kompenzovat případné vyplacení) také, co by za to jiní dali.

eviicka
7. pro 2024

@exbordelar já tedy pronajímám na dobu určitou - rok, ale myslím, že tady je neurčitá spíš vhodnější.

Dá se do smlouvy tříměsíční výpovědní lhůta, pokud se má do bytu stěhovat jeho majitel, je to jasný důvod k výpovědi z nájmu.

miryp
7. pro 2024

Nějak nevím, do čeho bys chtěla v budoucnu narazit. Byt bude jeho, náklady chce platit sám, ty jej budeš bezplatně užívat. Když se rozejdete, vezmeš si své věci a půjdeš do svého bytu. Pokud budeš do bytu něco pořizovat, budeš od toho mít fakturu na své jméno, kterou hravě prokážeš, že je to tvůj majetek. Když se bude dělat rekonstrukce, bude si ji platit on. To je úplně čisté, žádná stěna, o kterou by sis vymlela zuby, tam není.

enoli
7. pro 2024

@katerina_bar jak už tu bylo napsáno, byt pronajímat a spořit. Já bych řekla, že jsi ve velmi výhodné pozici. Partner po tobě nechce nic přispívat, chce vše platit sám. Tak si můžeš alespoň v klidu spořit. A když se náhodou rozejdete, nenastanou tahanice o majetek.

teate
7. pro 2024

My to máme stejně. Dům je jeho, neplatím už roky nic, ale jsem na RD + navazuji nepl. volnem. Platím jen svoje věci a někdy jdu nakoupit. Jednou bude dům dětí. Nenarazila jsem nikdy na nic. Vtipkujeme (nebo možná ne?), že když se rozejdeme, on půjde žít do celého vrchního patra, miluje to tam už teď. 😃 Já mám kdyžtak kam jít, mám to jako Ty. A je to (za mě) docela fajn.

kakba
7. pro 2024

Tak, jak to mate je to naprosto v poradku. Nevim co ocekavas. Byt bude jeho, nenaleziti z nej nic. Hlavne i kdyby jste byli manzele, a byt dostane darem, taky ti patrit taky nebude. Ziju v manzelovym baraku, kdybych chtela odejit, odejdu jen s taskama a za me je to tak v poradku. Vse co jsem dostala ja nebo muj muz, bylo darem. Majetky mame vyresene kdyby nahodou. Mas svuj byt. Zadni vratka mas vyresene. Jsi stastna zena.

klokanka31
7. pro 2024

@katerina_bar A v čem vidíš problém? Máš chlapa co všechno platí, ty svůj byt máš kdyby něco. Můžeš si udělat parádní rezervu...co víc si přát 😃

katerina_bar
autor
7. pro 2024

Pritel bude vlastnit 80m2 + prazsky byt, ja vlastnim jednopokojak ktery je ale v Brne v centru, takze daleko od Prahy pro pripadne stehovani (zmena prace, skoly). Do pronajmu v Praze bych nechtela jit sama s ditetem. Myslite ze velikost bytu ovlyvni komu daji dite do vychovy? Ja mu nebudu moct nabidnout samostatny pokojicek,.pritel ano.

kristyn86
7. pro 2024

@katerina_bar A ty uz se rozchazis,ci co? To,ze jste partneri,neznamena,ze ty si muzes narokovat jeho majetek. Kdybys to mela platit,sponzorovat,tak ok. Ale on po tobe nic nechce. Nehlej problem tam,kde neni. Dnes frci stridavka. A rozhodne soud neprihlizi pouze k velikosti bydleni. Predstav si,ze jsou mamy,co bydli s detmi i v azylu. Navic,vse jde resit. Jde pronajmout v pripade rozchodu byt v Praze a castecne platit z pronajmu maleho bytu. Nebo ten byt prodat atd...Ale prijde mi pridrzle,chtit po nekom,aby mi dal svuj majetek. Pokud bys ho chtela mit spolecny,tak byste si museli vzit hypo na pul a vse hradit spolecne. A stejne by pri rozchodu byly problemy. Museli byste se vyplatit,na bys mela? Nebo byste tam zili dal spolecne. Nechala bych to tak,jak je. Muzes si setrit,kdyz bydlis zadarmo a jeste mas prijem z pronajmu a muzes si pak sama koupit svuj byt.

marimanta
7. pro 2024

@katerina_bar a o co ti teda jde? Abys byla spoluvlastník bytu a pak v případě rozchodu partnera vyhodila a zůstala tam s dítětem?
O svěření dítěte nerozhoduje velikost bytu.
Nicméně - vypadá to, že plánuješ rozchod a předtím si obstarat trochu majetku.

marimanta
7. pro 2024

@katerina_bar a nebo požádej svoje rodiče, ať ti taky koupí být a ideálně teda půlku napiš na partnera. Rodiče mohou vybrat být dle svých představ a budete všichni spokojeni. Můžeš prodat ten brněnský být a něco jim přispět...

katerina_bar
autor
7. pro 2024

@marimanta vsude ve forach se pise jak kdyz zenska nekde bydli a nic tam nevlastni ze odejde s holou prdeli a chlap ji muze kdykoliv vyhodit ze dne na den. Moje mama ma taky poznamky ze fajn ale nic ti tam nepatri. Na druhe strane platit 50% hypo na 3pokojak bych moc nezvladala a vstupni castku pro banku taky nemam. Pritelovi rodice mu plati ten byt aby nebral hypoteku a proto on ted nechce brat hypo na nejaky jeste dalsi byt (mensi) ktery by sme meli spolu, protoze je to vuci rodicum nevhodne.

vladenkamaminka
7. pro 2024

Prodej malej byt, dober do zbytku svou vlastní hypotéku a kup větší, dej si tam nájemníka a kdyby jste se rozešli, máš pro sebe a dítě lepší bydlení.

miryp
7. pro 2024

Ale já opravdu nechápu, co řešíš. Sama píšeš, že sama hypotéku nezvládneš a že bys dokonce nebyla schopna hradit ani polovinu splátky. Tak proč by do toho měl vůbec jít? Vždyť to nedává smysl. On má kde bydlet a ty díky němu také + máš svůj vlastní byt. Nebo jako čekáš, že si vezmete hypo na byt a až ho kopneš do prdele, tak on ti ten byt nechá a ještě za tebe splatí hypotéku?

marimanta
7. pro 2024

@katerina_bar promiň, ale ty něco vlastníš, máš byt! Zajímalo by mě, jak by sis to tedy ideálně představovala, když nemáš na půlku hypotéky. Zkus místo toho, co ti nevyhovuje a nelíbí se, napsat, jak bys to chtěla teda ty.

exbordelar
7. pro 2024

Na tyhle jistoty a narokovani je prave dobry institut manzelstvi. Jednou jste manzele, tak to, co od te doby prinesete a koupite, je vsechno vase a spolecne. Ale ty jsi svatbu odmitla, tak ted jsi pravne jen spolubydlici, ktera navic bydli zadarmo. V uvozovkach. Staras se o vase spolecne dite, to je zasluzna cinnost a je to od nej fer a spravne, kdyz po tobe nic nechce. To znamena, ze te bere jako rodinu i kdyz manzele nejste.
Mozna to mezi vami neklape, proto takto uvazujes. V tom pripade bych se zamerila na prodej bytu v Brne a koupe bytu v Praze, plus sporeni do zacatku, abys mela v pripade rozchodu co nejmensi komplikace.
Za me mas obrovskou vyhodu, i kdyz byt je daleko. Navic Brno a Praha jsou srovnatelne metropole a ceny bytu jsou vicemene podobne. Horsi by bylo vlastnit byt treba v Domazlicich/Usti/Asi atd. Tam maji byty nekolikanasobne nizsi hodnotu. Takze jsi na tom fakt dobre 👍🏼

miryp
7. pro 2024

@exbordelar i kdyby byli manželé, tak na daru se nic nemění, byt by byl stále jen a pouze jeho.

exbordelar
7. pro 2024

@miryp ano, ja vim. To bylo mysleno jako pripadne investice do bytu, hypoteka, veskere vydelky a tak.

martinka_33
7. pro 2024

Pokud by to nejak rozumně financne vyslo, prodala bych maly byt a koupila s doplatkem na hypotéku vetsi dvoupokojový v niste kde bude mit dite skolu. Ten bych pronajala a najnem splacela tu hypoteku. Pokud by te pritel vyhodil, nela bys kam jit i s ditetem a to by nemuselo menit skolu nebo dojizdet. Pak ti muze byt jedno ze zijes v přítelove bytě, zvlášť kdyz naklady na nej plati on

xxx3d
7. pro 2024

v tomhle případě, tak jak to mátě navržený, bych když už teda bych měla myšlenky na to, co se možná...jednou...stane, založila účet, případně využila nějaký finanční produkt, kam bych posílala část ze své výplaty pro to "nějaké možné"...