Ex plánuje dovolenou na léto. Oznámil mi, že si 14 dní v červenci nevezme syna. Myslela jsem si, že jede jen s novou partnerkou. Před chvílí přišel syn s tím, že na dovolenou jede taťka, teta a děti od tety. Byl z toho smutný, my ho bereme na dovolenou v srpnu, ale chápu že je mu to líto, že s taťkou nejede. Přijde Vám to v pohodě? Já mám teď na ex trošku vztek. Jak to vysvětlit tomu dítěti, abych z jeho otce neudělala sobce. Já jsem asi divná, ale bez svého dítěte s "cizima" bych nejela. Můj partner děti nemá, takže nemám pohled z vlastní zkušenosti.
Mluvila jsem s ex o tom, zda má v plánu vzít našeho syna pak někam. Tak mi řekl, že jo. Že s ním zajede sám někam na výlet.
Tohle ale nejde synovi vysvetlit nejak jinak, než to je. Nelhala bych mu kvůli takovýmu šmejdovi, ať neztratíš jeho důvěru ještě ty. Ach jo, to je hajlz. Hezky od plic bych exmanželovi řekla, že je fotr k hovnu, když kvůli novej ženskej odkopne vlastní dítě a nadržuje cizím.
Jo a místo dovolený blbej výlet? Chacha, ubohost.
To je smutný.
jak se znám, tak já bych to exovi pěkně vytmavila ... tohle se nedělá, je to smutný vůči synovi ...
@j.a.n.i nějak jsem nechtěla být krutá a bála jsem se, že můj pohled na věc je moc subjektivní bez nadhledu.
@gruyerre noo, já prvně doufala že řekne teď jedeme s nima pak s ním. Nebo něco takového. A ono ne... Jemu to okomentoval "však by sis to tam ani neužil"
dokazu pochopit, ze pokud jedou 2+2 dejme tomu (nevim, kolik ma deti jeho partnerka), tak je to jednodusii, nez treba 2+3. Ale ocekavala bych, ze to synovi adekvatne vynahradi a taky s nim nekam pojede. Mel ho mit 14 dni kazdy z letnich mesicu? Nebo jak to mate domluvene?
@glimmer chtěla jsem, ale při telefonátu byl syn a nechci ať vidí rozbroje. Nicméně, jsem čím dál tím víc naštvaná!
A to myslel jak, že by si to tam neužil? Že by na něj byl vlastní otec hnusnej? Nebo ta nová je nějaká semetrika? Nebo by si ho nevšímali? A ano, kdyby byl správný otec, nikdy by nedovolil, aby se jelo bez něj. Případně, jak píšeš, další dovolená s ním a bez těch nevlastních dětí.
@evaviki měl ho mít (má ho mít) týden v červenci a týden v srpnu. + svoje víkendy. Jeho paetnerka má děti 2. On si na syna sám čas neudělá, když někam jedou jedou automaticky i její děti. Sliboval synovi, že ho vezme na hory lyžovat, že to bude pánská a šup ho jeli všichni. Občas mi přijde, že ho manipuluje jeho partnerka. Od doby co je s ní, tak se i dohaduje co nad rámec zaplatí a co ne. A když něco zaplatí tak to finančně nahrazuje i jejím holkám.
@gruyerre radši nechci vědět. Syn si nikdy nestěžoval na chování otce. Občas si posteskne, že se mu teta stráni a dělá, že tam není, ale vysloveně hnusná na něj asi není.
A já bych klidně synovi řekla, že podle mě se tatínek chová jako debil. Což jsem tedy už řekla i svému synovi s tim, že problém není v synovi, ale v tatínkovi, a myslím, že se mu ulevilo. Protože si dovedu představit, že syn se cítí vystrčený z dovolené, tatínek je s tím naprosto v pohodě, a maminka by se taky tvářila, že je to vlastně ok. Pak akorát bude pochybovat o svých pocitech (a to zase mluvím že své zkušenosti, že to je dost na nic...).
Ve finále s tím nic neuděláš a spravedlnot neexistuje. Samozřejmě, že to bude líto tobě i synovi. Často to bývá tak, že až bude syn dospělý, otec bude mít zájem, ale jeho syn už ne.
@1pomnenka vím, že s tím nic neudělám. My syna na dovolenou bereme. Ale štve mě to, dokud byl sám byl to milionový otec, který by se pro něj rozkrajel. A teď mi přijde, že mu je občas na obtíž
@marimanta asi to tak dopadne. Sednu si s ním jak se vrátí z tréninku. Protože mě to štve čím dál tím víc. Obzvlášť po tom co se ten expert k tomu vyjádřil 🫣
v tom pripade bych ex oznamila, ze ho ma mit tyden v cervenci a tyden v srpnu a ty s tim pocitas, tak at si to zaridi, jak umi. A taky bych mu rekla, zda si uvedomuje, ze vztah, ktery pokazi, se jen tak napravit neda
Já bych z toho nedělala víc než to je. Kluk je z rozvrácené rodiny a každý z jeho rodičů má holt i svůj život.
Vysvětlila bych že tatínek má teď dvě rodiny - jednu rodinu tvoří on a jeho syn, druhou on, jeho nová partnerka a její děti. Vysvětlila bych, že někdy chce být s každou svou rodinou zvlášť a někdy zase ne a jsou všichni spolu. Oba způsoby jsou ok. Vůbec bych to nevnímala jako něco špatného a i syn by to určitě převzal. Jak se kolem toho budeš cítit ty, tak se bude cítit i syn.
Řekla bych že až se tatínek vrátí z dovolené, bude mít program zase jen se synem a domluvila bych to s ex, aby syna někam vzal ( nemyslím tím dovolenou v zahraničí, o to přece nejde). Ať mu to ale nějak vynahradí a pár dní si udělá jen na něj.
A pak zase třeba budou všichni spolu a bude to taky fajn. Možností a variant je prostě vícero.
Zajímalo by mě, jak dlouho je ex se svou partnerkou? Je možné že se se situací musí teprve sžít? Evidentně s tím má problém spíš exovo současná partnerka, než tvůj ex, což je škoda samozřejmě. Ale trošku ji i chápu, že chce jet na rodinou dovolenou jen se svými dětmi a přítelem. Ideální by bylo aby syna přijala úplně normálně s otevřenou náručí, vždyť je to ještě dítě. Ale kdo jsem abych soudila, ne vždy to je snadné..některé věci potřebují čas.
@reeeza jsou spolu přes 2 roky, prvně si ho kupovala a pak cvak a začala ho ignorovat. Problém je v tom, že on s ním není nikdy sám. Dle jeho slov je blbe aby vzal jen syna a přítelkyni s dětmi nechal doma.
A to, ze necha doma vlastního syna mu blbé není asi bych mu to rekla dost jasně a zrovna tohle klidně pred synem, aby videl, že chyba neni v nem, ale v tatínkovi.
@reeeza Promiň, ale dítě je vždycky tvoje rodina. A to, že si ex pořídí další rodinu neznamená, že upozadí svoje první dítě. V případu zakladatelky, pokud jsem dobře četla, nemá její ex s novou partnerkou vlastní děti, o to víc je smutné to, že dělá otce pro něj cizím dětem, ale na vlastní dítě si čas neudělá. Je to šmejd, sorry. A to píšu z pozice patchworkové rodiny.
Postav ex před hotovou věc, ať mu to sám vysvětlí. Že od tebe to vysvětlení moc nefunguje a potřebuje to slyšet od tatínka. Nebo zároveň i plán, jak budou s tátou sami oni dva, když tuhle by si neužil.
Dokud měl muž dceru ve střídavce, tak jsme si udělali jednu svou partnerskou dovolenou s chozením v horách, jinak všechny dovolené byly samozřejmě i s ní. Nejdřív ve třech, pak ve čtyřech s našil společnou dcerou. Nikdy by mě nenapadlo to dělat jinak. Ex je pěkný kretén, tohle je podle mě neomluvitelný a rozhodně bych se to před synem nesnažila lakovat na růžovo. Prostě má svoje dítě, ale to se mu teď zjevně nehodí.
@reeeza Promiň, ale ona chce jez na dovolenou se svými dětmi a s přítelem?! A přítel chce jet na dovolenou se svým synem a partnerkou taky? Ne, tatínek na syna tak trochu prdí…
@lv to je nápad. Co bych měla žehlit průser za někoho jiného. On má máslo na hlavě, ne já.
@drep my jsme taky s mým partnerem byli sami na dovolené v době kdy byl syn u otce. Já bych měla plně pochopení, kdyby jel jen s ní. Chtějí mít čas jen pro sebe, ale jaksi stále nenacházím pochopení proč cizí děti jo a vlastní ne.
Přesně tak. Někdy v dobré víře, děláme co potřebuje dítě, ač si - v tomto případě zcela oprávněně - myslíme, že se otec zachoval jako hňup a slaboch. Ale nemusíš, má pusu, je dospělej, ať si svoji volbu obhájí. A mimochodem, to, že by si to syn užil nebo neužil je zcela v moci otce, pokud jsou ty druhý děti moc malý/velký, má si vymyslet program vhodnej a zábavnější pro něj.
tyjo, jak spolu jinak vychazite? Jestli to jinak uplny blb neni, tak bych si s nim jeste promluvila, jestli si uvedomuje, ze je to vuci jeho synovi dost blbe a je mu to lito a ze to syn bude potrebovat od nej vysvetlit. Pripomnela bych mu ty hory, co mely byt panska jizda a nakonec skutek utek. Jestli to nechce jeste prehodnotit, pripadne at si rovnou i naplanuje dovolenou se synem a muzeme mu rovnou k vysvetleni, ze na tuhle nepojede dodat na kterou tedy pojede...
Porad bych doufala, ze jeslti ho trochu manipuluje nova partnerka a huci do nej, ze "by si to neuzil", tak si to jen nechal vysvetlit.... Tak bych teda zahucela z druhe strany
@tereza0111 jo, v době bez partnerky to byl milionový chlap na všem se dalo domluvit (vzájemně), vycházeli jsme si vstříc a podobně. Vše v zájmu syna. Teď.. No teď nejde na jeho třídní besídku, protože tam jsem já. Když jde on remca ať nechodím. (nové partnerce prý vadí, že se vídáme na těchhle událostech). Chce po mě ať na vycházím vstříc stále stejně, ale když já chci něco po něm tak jde prvně za ní se s ní domluvit. A to i když jsme platili školu v přírodě. Tak se šel ji zeptat jaký na to má názor. Tak samo kolo na narozeniny - prvně, že je to dobrý nápad pak přišel s tím, že se dohodli že kolo ne, protože by ho pak musel koupit i holkam. No v pondělí se s ním musím sejít tak či tak. Takže to s ním, po vyřešení všech náležitosti, proberu a jasně mu řeknu, že je to jeho boj a jeho rozhodnuti, takže ať to synovi vysvětlí a z mého úhlu pohledu by to měl i kompenzovat.
To znám. Ex si našel ženu s dítětem a jedno si pořídili společně . Jeli k moři , dceru nevzali, protože žena nechtěla , chtěla tam jen své děti .. dcera když viděla na Facebooku fotku jak jsou u moře a bez ní , tenkrát jí to hrozně sebralo . Bylo jí asi 10 , už si to moc nepamatuju, jen ten její smutek a zlost . On vůbec otec měl kdykoli kamkoli problém jít jen s dcerou , ač o to dcera stála ..vždycky buď všichni nebo nikdo . No dopadlo to tak , že dcera už tam 5 let nebyla , teď bude plnoletá a už je nikdy nechce vidět. Asi bych si s ex zkusila promluvit ať syna aspoň vezme někam sám . I kdyby jen na výlet , zmrzlinu, cokoli . Aby to nedopadlo jako u nás.
V normálních patchworkových rodinách to funguje tak, že si bývalí partneři navzájem klacky pod nohy nehážou a neodnášejí to děti. U nás jsem to já, která se znovu vdala, můj ex partnerku nemá. Na akce dětí chodíme normálně společně, a s tím si mě můj současný muž bral, že neexistuje, aby mě chtěl omezovat v tomhle směru. Můj současný muž má už svoje děti z prvního manželství dospělé, takže ty neřešíme. Nicméně pokud někam jedeme s dětmi, tak bereme všechny moje děti, ne jen ty, co máme společné. S ex máme střídavku, takže ty víkendy, kdy nejsou starší holky u nás, jsme buď doma, nebo podnikáme nějaké menší výlety, na ty velké nebo na dovolené jezdíme společně. Ex zkusil loni v létě jet na dovolenou k moři sám bez dětí a holky mu to daly pěkně sežrat, že je nechal doma a nevzal je s sebou. Letos myslím, že to raději nezkusí . Ale brala bych situaci, kdy by měl novou partnerku a vyrazil někam jen s ní, bez dětí. To nepovažuju za problém.
@somalicats přesně takovou představu jsem měla i já. Noo, představa se nesetkala s úspěchem. Jo taky jsem byla na dovolené jen s mým chlapem. Taky bych pochopila kdyby jeli jen oni 2, nechápu že jednou oni 4.
Nejak nevidím důvod proč to nejak okecavat, proste je sobec, když se rozhodl se na vlastni dítě vykaslat a delat tatinka na dovolené cizím. Klidně bych to takhle diteti rekla. A i exovy bych rekla, co si o nem myslim a ze jediný co by ho ospravedlnilo, by byl tyden jen se synem nekde, kde si to syn preje.