Jak přesvědčit prarodiče o nevhodnosti "retro" nosítka?

bohdankalankova
14. kvě 2022

Už před porodem jsem pořídila ergonomické nosítko Manduca (tajně), aby o tom máma nevěděla, protože tvrdí, že jsem nevděčná, když nechci používat její staré nosítko. A má dojem, že je to zbytečné, pořizovat. Snažila jsem se to rodičům jakkoli vysvětlit, ale bohužel nechápou nevhodnost jejich nosítka. Chtěla jsem to jen pro dobro mého syna, ale nakonec jsem já ta špatná a nevděčná, tvrdohlavá a neústupná ze svých zásad. Jak byste to rodičům vysvětlili, abych se necítila tak zle a ve stresu? Děkuji

j.a.n.i
14. kvě 2022

@bohdankalankova Nekupovala bych ho tajne, ale proste zcela normalne a nijak bych se o tom dlouze nebavila. Proste koupila jsem si nositko, ktere se mi dobre nosi a nenici ditku zada. Tecka. Moje penize, moje rozhodnutí, vase zbytečna starost.

alkena
14. kvě 2022

Prostě jen děkuji, nechci. Nechceš po nich, aby ti kupovali jiné, jen nechceš to staré.
A obávám se, že na to, aby ses necítila zle a ve stresu, budeš muset zapracovat hlavně na sobě. Pokud máš pořád potřebu hlídat, že děláš všechno tak,aby s tím souhlasili tvoji rodiče (znám to dobře od sebe), potřebuješ silně zapracovat na svém sebevědomí. Máš svoji rodinu, svůj život, máš za to svoji zodpovědnost. Rodiče můžeš požádat o radu, ale nemusíš se ptát na jejich svolení.

bohdankalankova
autor
14. kvě 2022

Bydlím s rodiči a máma potřebuje fakta a argumenty nevhodnosti jejího nosítka, jinak mě psychicky vysává. Už nevím, jak jí to vysvětlit. Vlastně pravdu ignoruje. Jsem prý sobecká, když dítěti nechci dopřát nošení čelem ven v tomto retro nosítku, když je tak spokojené.

cekamnazazrak
14. kvě 2022

@bohdankalankova to mi připomíná, jak moje babička zaslechla, že chceme koupit šátek na mimi a úplně vážně se mě zeptala jestli by mi jako nestačilo na to nošení nějaký starý prostěradlo... 😂 hele, za mě, kdo nechce pochopit, tak nepochopí... vždy je fajn vysvětlit, předložit argumenty, svůj pohled a svoje důvody.. ale stejně tak jako ty máš na něco svůj názor ho můžou mít i ostatní... budeš si muset zvyknout stát za svým a prostě mamku v tomhle trochu odignorovat, protože tohle je jen začátek... bude kecat úplně do všeho.. to většina rodičů rádo, protože oni děti už vychovali a tak mají patent na rozum a jiný názor moc nechtějí slyšet -protože "my to tak dělali a žijete", tak proč by se mělo něco měnit...

cekamnazazrak
14. kvě 2022

@bohdankalankova a pokud potřebuje fakta, tak myslím, že na netu je spousta článků, videí atd, kde mluví o nosítkách a jejich parametrech, aby byla vhodná a co se stane s dětským tělíčkem, když určitá pravidla nedodržuješ....

btw. jeden velkej důvod, proč tak striktně odmítá to lepší nosítko může být i ten, že v argumentech "proč ne", podprahově slyší "ty jsi to dělala špatně", "ty jsi mi ničila záda, kyčle....", "já nechci být tak špatná máma jako ty"...

klokanka31
14. kvě 2022

@bohdankalankova Je to tvoje dítě, tvoje rozhodnutí tak jaképak obhajování. Navíc můžeš vysvětlovat a stejně ti to bude k ničemu. Já se naučila mámu odpinknout tak že řeknu "já jsem máma" a končím s debatou.

tahejhula
14. kvě 2022

@bohdankalankova faktem a naprosto relevantním argumentem je, že dítě je tvoje, ona své vychovala a přesně tam končí její právo do něčeho mluvit. Těch situací bude přibývat, čím dřív se rázně vymezíš, tím dříve si to sedne. Přestaň se chovat jako malá, nesamostatná holčička.

nat
14. kvě 2022

@bohdankalankova ale preci je to tvoje dite,tak bych mu kupovala co chci ja,oni jsou proste stara skola a proste to nepochopi,takze ja bych se ani nepokousela to vysvetlovat..Preci se se nebudes bat co si o tom mysli maminka..Ja jsem nikdy svym rodicum nevysvetlovala proc mam tohle a tohle,kazdemu jsme reklaze je to moje vec a jestli se jim to nelibi je to jejich problem...Jsem dospela a svepravna a nehodlam furt nekomu nic vysvetlovat....

martiniquest
14. kvě 2022

@bohdankalankova Pokud tva matka potrebuje fakta a argumenty a chces ji je dat, tak zasedni ke guglu a hledej. Najdes toho dost.

levandule_k
14. kvě 2022

Já bych jí vytiskla nějaký článek, jak má vypadat správné nosítko, nechala ji ať ti to v klidu přečte.

Pokud by i tak trvala na starém nosítku, důrazně bych ji požádala, ať respektuje, že já jsem matka, dospělá a svéprávná.

Jinak, to že je maminka uražená, že ho nechceš, je její problém, její emoce, tak nepřebírej její zodpovědnost za její pocity, ona se s tím musí vyrovnat. Chápu, že nechceš dělat dusno, ale někdy to jinak nejde.

Ty si hodně nastuduj, co chceš ohledně porodu, šestinedělí a trvej na respektování tvých přání. Určitě přijdou další třecí plochy, kde se budeš muset vymezit.

priefi
14. kvě 2022

@bohdankalankova je to jednoduché, i když se to zdá těžké, tak není, obzvláště, když už tečou nervy proudem a můžu říci, že tato kouzelná formulka opravdu funguje. Stačí jen říci: "Ne! Já jsem matka a já rozhodují a v tomto platí, že prostě ne." Konec smitec a hotovo.

priefi
14. kvě 2022

@bohdankalankova jo a nevysvětloval, jen říci Ne. Když vysvětluješ, oni útočí. Stroze říci, co jsem psala a je hotovo.

ahyt
14. kvě 2022

@bohdankalankova necetla jsem komentare .Jen musim reagovat.Ja vubec nechapu babicky apod.,ze se neco mladym snazi vnutit.Jsem babca 4 vnoucat a napr.mam taky nositko po dcerach/ 41 a 39 let/,ktere dokonce sila moje mamka,nosila jsem je v nem obe Takze i nostalgie.Dcery o nem vedely,ale nikdy jsem jim ho nevnucovala,proste je jina doba,pokrok ve vsem,takze jsem ho opet ulozila,nemam srdce ho vyhodit,kdyz je to prace moji zemrele mamky,ale predpokladam,ze jednou pujde pryc a nevadi mi to.Nikdy nic mladym nevnucuju,jen nabidnu.Proc si ty babicky delaji zle opravdu nechapu.

klokanka31
14. kvě 2022

@bohdankalankova Hlavně se nauč říkat NE a vymezovat si hranice zavčas. Bude to horší a horší...kecání do výživy, do výchovy,atd...

zmrzlinka
14. kvě 2022

@bohdankalankova nijak.Je to Tvoje dítě a budeš ho nosit jak chceš Ty a rodiče to musí respektovat.Čim dříve to pochopí ,tak tím lépe pro Tebe.

samettka
14. kvě 2022

@cekamnazazrak prostěradlo je ještě dobrý nápad😅, já když měla miminko v nosítku pod bundou (tzn. nosítko nebylo vidět a koukala mu jen hlavička), jakýsi cizí chlap se podivoval, jak je to dítě šikovné, že se na mně udrží a nespadne...prostě myslel, že to zvládá jako opice držící se mámy😂

zizkmi
14. kvě 2022

@bohdankalankova nez zacnes googlit, tak par fotek proc nosit spravne. Treba to mamce bude stacit.

victress
14. kvě 2022

retro nosítko bych s díky vzala, že ho budeš používat, doma bych ho hodila do sklepa, komory, pod postel...doplň podle libosti, a měla bych klid od matky...pokud si člověk mele svoje a nedá si vysvětlit pravdu logickými argumenty, pro zachování klidu v rodině bych to udělala viz výše...

missbufy
14. kvě 2022

Odstehovat se od rodicu co nejdale... Nenechte si kecat do zivota, bude to jenom horsi a horsi. Vase mama potrebuje nekoho ovladat a rozkazovat, taky s tim mam zkusenosti.

drep
14. kvě 2022

Maminka je ještě v pohodě, ale manžel, co své první dítě odnosil v otřesné klokance babybjorn, to je teprv jiná liga😂

zanett
14. kvě 2022

@victress 😀 Ale zakladatelka s matkou bydli, tak to tezko 'hodi doma do sklepa' 😀 Ale pripomina mi to situaci s mym byvalym pritelem pred lety. Prestehovali jsme se do noveho bydleni a nemeli jeste moc nabytku a jeho matka nam aktivne 'pomohla' tim, ze nam do obyvaku darovala nabytek - byl to ale zahradni nabytek, ktery uz nepouzivala a byl notne opotrebeny. Proste nam ho jednou jen tak sama privezla. Mne omyvali, kdyz jsem to videla! Stary, osuntely zahradni nabytek do obyvaku! Taky jsem myslela, ze kdyz uz byvalej nemel koule na to tu hruzu odmitnout, tak ze to proste vyhodime, az matinka odjede. Ale to neslo, pry by se matka zlobila, kdyby prijela na navstevu a jeji nabytek byl pryc, tak jsme ho 'povinne dobrovolne' nejakou dobu pouzivali a pak urychlene koupili novy.

cherie24
14. kvě 2022

@bohdankalankova myslím, že ohledně nošení to fakt platí, že kdo nechce pochopit, tak je úplně jedno, čím budete argumentovat. Já to zkoušela, moje ex tchýně tvrdila, že je to jen kus předražené metrážní látky a je to směšný chyták na "moderní matky". Akorát utrácím synovy těžce vydělané peníze a ještě jí rozmazlím. Ex přebral její názor samozřejmě taky. Zkusila bych jí ukázat obrázek - nosítko vs visítko (které ona má), vypíchla bych nejdůležitější věci, proč moje dítě nebude v téhle hrůze nošené a zakončila bych to větou, že jsem dospělá a dítě je moje, tudíž je jen moje věc, co chci pro své dítě pořídit a jak ho chci vychovávat. To že se v tom dříve nosilo neznamená, že to bylo v pořádku. Časy se mění a věci jsou dopředu. Dřív se děti prosazovali mezi polštáře už pomalu ve 2 měsících, protože tak byly náramně spokojené, teď by vás za to každý ortoped pomalu propleskl, kdyby jste něco takového dělala. S nošením je to stejné. A ohledně nošení už se před nikým neobhajuji. Nemá to smysl, dříve jsem to dělala. Kolikrát mě kritizovali i úplně cizí lidi v mhdčku. Nemá to smysl, akorát na to člověk plýtvá energií. 🙂 Ať se vám krásné nosí ❤️

camelinka
15. kvě 2022

@bohdankalankova Cim driv das najevo, ze tvuj nazor je treba respektovat, tim lip, protoze jinak pak muzou nasledovat nevyzadane rady a urazeni se, kvuli plinam, vybreceni mimina, jidlu, choditkum a dalsim vecem, ktery se proste delaly jinak....

lida9
15. kvě 2022

proc bys mela nekoho presvedcovat? ty ses matka, bude to podle tebe, tecka. prarodice uz meli sanci svoje deti vychovat, ted je rada na tobe! cim driv si to vyjasnite, tim min hadek do budoucna o prikrmech, mazani, strihani vlasku apod...

shirilka
15. kvě 2022

@bohdankalankova Je to těžké vysvětlit, naši taky schovávali krosnu ještě po nás, s tím, že ji určitě využijeme my... No koupili jsme novou že, taky se to neobešlo úplně bez poznamek ale na prvním nějakém společném výletě pochopili, co se dneska nosí, že s tou starou by nás možná i zavřeli 🤣 s nositkem měla problém babička, že za taky kus hadru tolik peněz, o prostěradlu jak někdo výše psal taky mluvila 😄 Ty třecí plochy budou u více míst, důležité si stát za svým a zkoušet vysvětlit, názorně ukázat...

glk
15. kvě 2022

@bohdankalankova moje dítě, moje pravidla a moje výchova. Prarodiče a praprarodiče se tohle musí naučit respektovat.

rebe
15. kvě 2022

Retro nosítka jsou nepohodlná. Předeším jsou samozřejmě nepohodlná dítěti, které visí za rozkrok a ničí si páteř, ale jsou nepohodlná i tomu, kdo je nosí - nožičky miminky za chůze překážejí před tělem, kvůli těžišti dál od těla je miminko těžší, nemá pořádné bederní ani ramenní pásy. Proč bys měl vděčně přijmout něco nezdravého a nepohodlného anebo složitě zdůvodňovat, proč ho nechceš? Prostě nechceš, moc děkuji za dar, ale nechci. Jak je psáno výše, ber to jako trénink, ty jsi matka a ty máš přímo povinnost rozhodovat ve prospěch dítěte, ne babičky.

hojda
15. kvě 2022

Nosítko důrazně nedoporučil lékař a konec diskuze🙂.

levandule_k
16. kvě 2022

@ahyt Je fajn, že existují matky, co respektují své dospělé děti.

Někdo třeba nedokáže pochopit, že jejich dítě je dospělé. Někdo má nedostatek vlastních zájmů a jediný zájem byla starost o děti a jaksi zapomene, že dítě už dávno není dítě, ale dospělý člověk, ignoruje fakt, že součást výchovy je i nechat svoje dítě dělat vlastní chyby. Někdo považuje svoje názory za nej na světě, i když se v daném oboru nevzdělává.

Ezoterické vysvětlení: Na tuto planetu přicházíme, abychom se něco naučili, jdeme si pro svoji vlastní lekci a učení bývá občas obtížné. Přiklad: Když má někdo problém s hranicemi, respektem od okolí, prosazením svého názoru, tak se mu v životě opakují situace, že někdo mu ty hranice neustále narušuje, chce řídit jeho život, opakují se situace, kdy se neustále musí obhajovat. Až daná duše pochopí svou lekci, vymezí si hranice, bude si vážit sama sebe, a tudíž nebude potřebovat schválení svého názoru od okolí, svůj názor si prosadí, protože je pro ni správný bez ohledu na rady jiných. Tak se jí ty situace přestanou opakovat, nebo bude pořád se bude někdo snažit jí kecat do života, ale nijak jí to vadit nebude, protože ji daná situace přestane zraňovat a udělá si to stejně udělá po svém. Někdy i druhá duše potřebuje svoje lekci, že nemá do všeho zasahovat, protože to není její byznys.

suzanna123
16. kvě 2022

Nechápu, co by s jí měla argumentovat. Když budeš chtít něco po ní - aby změnila životosprávu, aby častějc měnila kartáček nebo co já vím, tak chápu, že bude chtít argumenty a třeba i tak ji nepřesvědčíš, ale nevím, proč ji přesvědčovat o něčem, na co sice může mít názor, ale to je tak všechno...