Jak opustit manžela?

martinap90
2. srp 2023

Holky, jsem z toho už zoufalá. Obracím se zde, protože tak nějak hledám sílu odejít a třeba si některá z vás taky tímhle prošla. Máme s manželem syna (3 roky). Problém je v tom, že mě manzel neustale ponizuje, jak všechno dělám špatně, nemuzu pomalu na nic sáhnout, setri každou korunu (nikdy nás nevzal na jediný výlet, nikdy malemu nekoupil jedinou hračku), z tohoto důvodu i sám plni mycku (prtž já ji nenaplnim tak efektivně), pere- protože já to tak dobre proste neumim, vytira- protože já dokonale nevytru. Zní to sice hezky, ze dela věci on, ale je to těžké na psychiku. Stoji za mnou kolikrát s rozprasovacem a uterkama a všechno stira. Přerostlo to únosnou mez. Jako bych tu byla plevel já samozřejmě uklizim, opravdu hodně, každý den, ale on si vždy najde co je spatne a stejne dle jeho měřítek dělám málo. Náš volný čas se v podstatě skládá jen z úklidu a prace kolem domu. Máme oddělené loznice, tak pět let. Nepřijde, neřekne mi nic hezkého, neobejme, nepohladi. Jednu dobu jsem se o lasku dost prosila, ale už jsem to vzdala. Je mi 32 let, nechci takto strávit cely život. Problém je v tom, ze když řeknu, ze odcházím, naráz mě začne objimat, a chvilkove se snažit a tak je to pořad dokola. Jsem už psychicky vycerpana. Bojím se rozbit rodinu, začít sama, odejít..nebije mě, není agresivní, ale tohle není všechno ☹, nejsem šťastná a trapim se. Do poradny jít nechtěl a přesto, ze jsem xkrat mluvila o rozvodu, nic se dlouhodobě nemeni, jakoby mu na te rodine ani nezalezelo. Je mi to lito, citim z jeho strany manipulaci a nevím jak z toho ven. Odešla jste některá z podobného vztahu? Nebýt toho maleho tak už tady nejsem. Ale kolikrát se maly boji když se hadame a já chci pro nej pekne dětství. Citim, ze je to tak spatne a nechápu, ze nemam silu odejít. Kam až musím klesnout abych ji našla…

petaov
2. srp 2023

Zkušenost s odchodem nemám, ale lituju tě, že v tomhle žiješ a myslím, že ses rozhodla dobře, že chceš odejít. Tyhle uklízivé typy chlapů jsou nejhorší a nezmění se. S jedním takovým jsem chvíli chodila a raději jsem hned utekla pryč. Modrý hadr na podlahu, žlutý na umyvadlo. Nedej bože, když byla na umyvadle kapka, nebo když jsem zaměnila barvy hadrů. Odpadky do
do koše jsem musela vkládat, aby se neznečistil ten sáček v koši...🤦🏻‍♀️ Ty jsi s ním nebydlela před svatbou, že jsi tohle nevěděla? Když jste spolu chodili, tak to nedělal?

lv
2. srp 2023

Běž do poradny sama, poradí ti, jak na to, s ohledem na dítě, aby rozchod byl co nejmíň bolavý pro něj. Je fajn, že chceš žít a ne být poddaným manipulátora.

petulkadodo
2. srp 2023

@martinap90 Můj muž je podobný. Když jsme spolu chodili a bydleli v podnájmu, tak takový nebyl. Začalo to až jak jsme se přestěhovali do vlastního a vygradovalo, když se narodil syn. V rámci pomáhání a homeofficu začal doma všechno uklízet on a denně jsem poslouchala, jak všechno dělám špatně. Bála jsem se vařit, protože u toho dělám bordel apod. Taky jsem měla myšlenky na rozvod, ale pomohlo se vzepřít. Měli jsme o tom pár ostřejších hádek a museli jsme si vymezit teritoria. Takže jsou věci, které jsou můj píseček a manžel mi tam nekouká a nekomentuje a pak jsou věci, které uklízí on, za mě přehnaně a zbytečně, ale když ho to baví... Úplně ale chápu tvé pocity, že chceš utéct. Dost taky pomohlo manžela zaměstnat něčím jiným než úklidem. Ideálně ho zaměstnat hlídáním syna. Ať vidí, jaké to je, když mu někdo sabotuje ten jeho dokonalý pořádek.

martinap90
autor
2. srp 2023

@lv myslíš manželskou poradnu? Ono já si to uvedomuji všechno co je spatne, ale mám pocit, ze za ty roky jsem opravdu tak zmanipulovana, ze se bojím, ze to sama nezvladnu.

martinap90
autor
2. srp 2023

@petaov to je přesně to…ty hadry, jestli mi přijde normální setrit na zemi něco hadrou na sklo a tisíc pravidel a já se v tom ztracim. Tusila jsem, ze si nerozumíme v tomhle, ale ze to takto preroste, to ne. Měla jsem pocit, ze kdyz mě nepodvadi a je pořad doma (to je ale proto, ze on za nic nebude utrácet peníze takže nikam nechodí), tak ze to je vše. Dost mi predtim muzi ublížili neverami a tohle mi přišlo nejmensi zlo. Dle doktoru jsem neměla otěhotnět a stalo se. Nelituji, miluji syna, ale to bydlení mě semlelo. Je mi to líto i s temi penezmi, všechno je tady problém

martinap90
autor
2. srp 2023

@petulkadodo to nejde 😢 mluvili jsme o tom milionkrat, tisíckrát jsem kricela, brecela, prosila se. Ať aspoň trochu ustoupi, ať mě nechá dýchat. Minuly týden říkal, ze to fakt chápe, ze udělal chybu, ze se změní- měla jsem jít na prohlidku bytu. Nevydrzel ani čtyři dny a už o víkendu mě zpovidal v kolikati procentech syn proběhne do domu bez umytych noh z venku. Říkala jsem, ze mu je v 90Ti procentech umyvach. Začal kricet,ze jsem lharka. Řekla jsem tedy, ze v 60ti. Doted nevím jaká je správná odpověď, ale on na mě, ze vidi jen mě a lajnu lzi a cely den na mě nepromluvil. A to jsem ho fakt prosila ať potlaci to svoje ego, ať se taky snazi trochu tu rodinu zachránit a on, tak ať řeknu pravdu a pořad si jel to svoje. Je to proste marne. Jakakoliv má snaha…on neprizna, ze už je to moc. Neslevi. Ale vždycky mě dokonale oblbne na par dni, ze tentokrat to bude jiné. Proto tahle diskuze. Strasne rada bych našla z toho kruhu cestu ven. Myslím, ze i pro maleho to bude lepší. On mu ani nechtěl napustit bazen a cely den na mě nepromluvil, ze jsem ho chtěla napustit a ze kdo to bude cistit a chtěl mu tam dat destovku, a já normální vodu a to je se vším- ze já nesetrim, ze já to platit nebudu a proste jsem tu jak na návštěvě 🥺 jednou to ten maly bude vnímat…

daisymaminka
2. srp 2023

@martinap90 Ve 3 letech už to vnímá, i když vám to nepřijde. Radu nemám, ale mrzí mě, v jakém vztahu žijete. Ten člověk je nemocný a už to, že dokázal způsobit, že nevíte co je pravda a co ne, je hodně špatně. Ale to, že si to ještě uvědomujete, je naopak pozitivní. Opustit, dokud je čas. Toto není milující manžel, partner, táta od rodiny. A nežijete ve zdravém vztahu. 🍀🍀

magdanaty
2. srp 2023

Je těžké odejit, i když se v tom vztahu necitis dobre. Chapu, ze nechceš rozbit rodinu..alw asi taky nechceš dávat svému diteti vzor, jak se k tobe tvůj muž chová? Pokud sama odejit nedokazes, zkus vyhledat nějakou pomoc - terapii. Proberte situaci, ty se ujasnis v tom, ze opravdu chceš odejit a verim, ze ti to dodá silu a motivaci ten krok udělat. Vis jak mi bylo, když jsem z podobného (možná horšího) důvodu odchazela od manzela já? Hrozne. Dceři byly necelé 2 a mne bylo tak líto, ze ji rodinu rozbíju..ale vedela jsem, ze nám tak obema bude lip. A vyplatilo se🙂 držím palce.

lv
2. srp 2023

@martinap90 ano, manželskou, můžeš tam jít i sama, psychologové pomůžou

sinicka
2. srp 2023

Narcistický psychopat. Totálně tě vysál. Vyždíma z tebe duši.. někdo tady v podobné diskuzi doporučoval youtube kanál “jako fénix”. Já jsem s takovým magorem žila půl roku. To bylo něco šílenýho.. rychle pryč holka zlatá. Můžeš k rodičům? Čí je byt? Máš práci, peníze?
Důleitá věc: on se nikdy nezmění a nepolepší, jen si najde nový zdroj a oběť. A když mu to nevyjde, bude to zase zkoušet na tebe.
Hele tu terapii doporčuju i k získaní ztraceného sebevědomí.. myslím, že by ses mohla obrátit i na Bílý kruh bezpečí.. hodně štěstí! A pokud se ti bude chtít, časem sem písni, jak se vede..

sonaxoxo
2. srp 2023

Tak tady je to snad jasný, odejít..nebo si tady chceš stěžovat do důchodu? Takže bych se vzchopila a radovala se, že budu mít konečně od něho klid..

zelenaesmolda
2. srp 2023

@martinap90
Ja jsem odesla od narcise.Tvuj manzel je jednom z nich.Tady plati,ze kdo utece,vyhraje.

zelenaesmolda
2. srp 2023

@sinicka
Naprosty souhlas.Jsem rada,ze nejsem jedina kdo v tom vidi narcise.

zekrt
2. srp 2023

Já v tom vidím spíš těžkou obsedantně-kompulzivní poruchu. 🙈

zelenaesmolda
2. srp 2023

@zekrt
Kdyby mel OCD tak ji nebude ponizovat.Tady je uklid prostredek k tomu,aby on mel navrch a ona byla za blbku.

zekrt
2. srp 2023

@zelenaesmolda To by to ale nedělal sám, ne? 🤷🏼‍♀️ Kontrolovat umytý nohy a tak... 🤷🏼‍♀️ ale třeba se pletu

zelenaesmolda
2. srp 2023

@zekrt
Můj ex mi tvrdil,ze jsem lina kdyz se mi ve 2 rano nechtelo vymyvat lednicku protoze on si zrovna vzpomel.

sinicka
2. srp 2023

@zekrt patri to k dehonestaci jeji osoby a k absolutni nadvládě nad jejim zivotem. Taky mrkni na ten podcast. Je to tefa mega dlouhy, ale síla ty příběhy…

zelenaesmolda
2. srp 2023

@sinicka nebo progress through process na YouTube

martinap90
autor
2. srp 2023

@sonaxoxo samozřejmě si nechci stěžovat až do důchodu, proto sem píšu, snazim se posunout dál…není to ale jednoduché, jak to popisujete.

zekrt
2. srp 2023

@zelenaesmolda A sám ji umyl? Nebo to jen vyžadoval?

zelenaesmolda
2. srp 2023

@zekrt
Jestli ji umyl to uz nevim.Ja jsem ho s tim poslala do riti,ze po praci ve 2 rano nebudu drhnout lednicku.

marianarem
2. srp 2023

Chod do tej poradne, tam ti poradia, budes mat podporu v dalsich krokoch. Nebudes mat len jeho nazor, ze si neschopna, ale aj nazor odbornika, ktory bude podla mna iny a povzbudi ta. Takato situacia je neunosna, jednak pre tvoju psychiku a jednak tvoj muz je muzskym vzorom pre maleho. Nic z tohto by sa teda maly naucit nemal.

lenerka1
2. srp 2023

Děti se učí nápodobou hlavě rodiče svého pohlaví, takže syn si ukládá chování otce jako vzor pro své chování v dospělosti. Na vztahu mámy a táty se učí, jak se muž chová k ženě. Opravdu toužíš po tom, aby se syn jednou choval ke své ženě obdobně jako to teď dělá jeho otec? Pokud ne, je i v zájmu syna s tím něco udělat.

reeeza
2. srp 2023

Ahoj. Já už bych to jeho chování nerozebírala ani vnitřně, ani tady. Už ho neomlouvej. Šancí dostal dost.
Ty víš že nejsi šťastná a naštěstí patříš k ženám se sebeúctou a víš že si zasloužíš lepší život- pro sebe i malého.
Víš co je správné udělat. Tak už se v tom nevrtej a jednej. On už dostal spousty šancí. A ani to s ním nehlo.
Nic mu neoznamuj, aby ses vyhla jeho manipulacím. Potají si někde najdi bydlení nebo kam jít a udělej to. Chce to přeřadit do racionálního módu a dělat co je třeba.
Ty už jsi vnitřně rozhodnutá ❤

europa00
3. srp 2023

@martinap90 vamnuz nepomůže nic upřímně on je manipulátor a asi trochu magor a hlavně už se nejedna jen o vás a vás podelany vztah Ake o to malé dítě které si kvůli tomu ze nechcete rozbijet rodinu vezme za svůj tento nefunkční model vztahu už ted mu tím zd spolu zůstáváme ublizujete víc než si myslíte… jsi mladá holka bože najdu si normálního chlapa ať tvé dítě pozná a žije ve vyrovnaném vztahu… snad z jen nechceš mít její otce aby SR on Psk takto choval k ženám ? Proste za mě okamžitě pryč neutrácejí žádný cas ne tvůj manzel
Se nezmění

sinicka
3. srp 2023

Ještě bych chtěla doplnit z vlastní zkušenosti - budeš mít asi tendenci hledat podobné typy. Jsi zranitelna a máš nízké sebevědomí. Tyhle typy na začátku velice dobře umí oblbnout a okouzlit, než z tebe začnou sát energii a povyšovat se nad tebou. Jakmile u nějakýho chlapa budeš cítit nějakou i když maličkou nejistotu, dej ruce pryč. Věř svým instinktům. Když bliká červená kontrolka, nepoustej se dál. Vždycky dbej na to, abys byla pro sebe na 1. místě a nedělala nic, co se ti prostě nechce…

zelenaesmolda
3. srp 2023

@sinicka
A ja z vlastni zkusenosti dodam,ze bude mit touhu se vratit.A to dost velkou,to je na tom odchodu od manipulatora asi to nejhorsi.Jakmile tuhle fazi prekona tak si rekne,ze byla blba,ze to neudelala driv.
@martinap90
Jak uz tady nekdo psal-hlavne mu o planovanem odchodu nic nerikej protze by udelal vsechno proto,aby te zastavil.

dura175
3. srp 2023

@martinap90 Už to tu zaznělo, tvůj muž má evidentně poruchu osobnosti, je to narcista. Chová se přesně dle pouček, ždímá tě, vysává z tebe duši manipulací, ale v momentě, kdy chceš odejít, tě zahrnuje láskou. Doporučovala jsem tu fénixe a jana dvořáka na youtube. Poslechni si pár podcastů, fénix má i webovky, kde si můžeš přečíst k tématu víc. Nejdůležitější na vztahu s narcistou je to, že on se NIKDY nezmění. Je to ve skutečnosti zakomplexovaná osoba, dítě v dospělém těle, a proto se tak chová. On si NIKDY problém nepřizná, změna u něho není možná. Pokud problém “přizná”, tak ne doopravdy a jen jako součást hry, kterou tě ničí. Jediné řešení je od něho odejít (ve výše uvedených podcastech jsou i praktické tipy, jak odejít). Zajdi do poradny sama, nebo kontaktuj bílý kruh. Pokud máš IG, koukni na profil máma v kleci, paní popisuje svůj život s narcistou, odchod od něj a všechny věci s tím spojené.

pabka
3. srp 2023

@petaov tak hadry na podlahu a na umyvadlo mi přijde normální mít jiné, ale neznecistit sáček uvnitř koše je fakt velký úlet 😂😂😂